zondag, juni 23, 2024
HomeOnderwerpenEntertainmentExcuses Albert Heijn na grapje over broccoli verwijzing Songfestivalnummer

Excuses Albert Heijn na grapje over broccoli verwijzing Songfestivalnummer

-

Does Travel - naar Suriname

De Nederlandse supermarktketen Albert Heijn heeft excuses gemaakt na commentaar op een grappig bedoelde uiting over broccoli, met verwijzing naar het songfestivalnummer van Jeangu Macrooy. In het nummer zingt de uit Suriname afkomstige zanger ‘Yu no man broko mi‘ hetgeen direct door velen werd vertaald naar ‘You are my broccoli‘.

Albert Heijn besloot weken geleden hierop in te haken en maakte een posting met een foto van broccoli en de bijbehorende tekst ‘Ook zo’n trek gekregen na het horen van ons Songfestivalliedje?‘. Maar volgens diverse Nederlandse media zouden Surinaamse Nederlanders boos zijn worden om die grappig bedoelde advertentie.

Zo schrijft De Telegraaf dat de boze mensen vinden dat de commercie voorbijgaat aan de echte betekenis van de tekst. Albert Heijn zelf zegt dat ze met een knipoog heeft ingespeeld op wat er naar aanleiding van het nummer los kwam. “We hebben veel leuke reacties gekregen en een paar negatieve. Het is nooit onze bedoeling geweest iemand voor het hoofd te stoten” aldus het bedrijf.

Macrooy liet begin maart het nummer Birth of a New Age horen, waarmee hij Nederland deze maand vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival. Het refrein bestaat uit een zin in Sranantongo, waarin Macrooy zingt dat niemand hem kan breken. Hij wil hiermee zijn Surinaamse afkomst eren.

De advertentie waar het om ging

opening
Fernandes Express
Passion in concert

48 REACTIES
 1. Zo kleinzerig zeg. Vind je het gek dat dit volk geen steek vooruit komt. Altijd maar een klagen over racisme en discriminatie ….


  Maak melding
 2. ach ja de zeurende surinamers weer
  gelijk weer die slachtoffer rol in
  pffff diep triest dat soort mensen

  gratis reclame.. wat wil je nog meer?
  voor een nummer die iedereen zo vergeten is
  juist door die AH grap maak je het juist bekend
  AH zou juist geld moeten vragen voor die reclame


  gemodereerd
 3. Vind het een beetje overdreven om daar boos over te worden. Van een doorsnee ptata moet je ook niet verwachten dat die Sranan Tongo wil of gaat begrijpen. Dat is alleen aan de avonturiers besteedt die interesse hebben in andere culturen.


  Maak melding
 4. Dit is nu een voorbeeld van zout op een slak leggen. Zelf heb ik om deze grap gelachen. De duveltjes zullen nu te voorschijn komen om mij voor racist uit te maken.


  Maak melding
 5. Zo vestigen ze hun naam en het product ook op de markt, typisch Nederlands . Voor geld doen ze alles, ook dit en zeggen het was een grapje, sorry!


  Maak melding
 6. Van Nature zijn SURINAMERS snel gekwetst of gauw op hun teentje getrapt.
  Ziekelijk is dat iemand een grapje maakt en ze geprikkeld raken.
  Elke dag heb ik veel lol met de blanke Nederlanders op mijn werk.
  Liever heb ik geen gevoelige Surinamers in mijn omgeving.
  Probeer zoveel mogelijk Positief te denken.


  gemodereerd
 7. Tjongejongjonge, gaan we weer.
  AH doet wel meer van zulke acties, mensen zeuren teveel.
  We verstaan, bijna, allemaal iets heel anders dan een zanger/zangeres werkelijk zingt.
  Als kind zong ik bijv “wanni skapeh e gie loesbere. Jaren later begreep ik pas dat die beste man “wanni schaafijs e gie loesbere” zong. Niets beledigend. Weet niet meer wie dit zong. Mocht hij of zijn familie dit lezen en toch gekwets zijn, sorry😓


  gemodereerd
 8. Nederland 1 keer in 30 j de songfestival, dus de kans is groot dat Jeangu niet wint.
  Beste mensen Google het woord Mamma appelsap maar.
  Bij voorbaat dank.


  Maak melding
 9. Er zijn belangrijkere zaken in deze wereld dan een songfestival in corona tijd. En ondanks het feit dat ik in Suriname liever Sranan dan Nederlands spreek, vraag ik me af waarom een zanger, die Nederland vertegenwoordigt op het Europese songfestival, in het Engels gaat ouwehoeren en ik begrijp het al helemaal niet dat hij een Sranan zinnetje erin moest verwerken. Hij vertegenwoordigt de Nederlandse samenleving en niet (een deel van) de Surinaamse samenleving.


  Maak melding
 10. Macrooy doet niet mee aan het songfestival namens zichzelf, maar namens Nederland, zijn Surinaamse afkomst moest helemaal geen rol spelen. En waarom vonden die stomme Nederlandse commissieleden, die moesten bepalen met welk nummer Nederland zou meedoen aan het festival, dat een Sranan tekstje erin kwam?


  Maak melding
 11. Mooi daar ga ik dus ook geen aandacht meer aan besteden. Een mens zou tijd overhouden.


  gemodereerd
 12. Het is niet Jeangu die heeft geprotesteerd, maar één of andere activist.

  Jeangu heeft reeds lang een reactie gegeven op dat ‘broccoli’ gedoe.
  En natuurlijk zoals gewoonlijk worden alle surineds meegezogen in die feti!

  Lekker boeiend hoor!


  Maak melding
 13. Ik had al eerder een bericht geplaatst, maar door een fout is het niet geplaatst.

  Meneer Macrooy had van te voren bekend moeten maken wat er bedoeld werd met die Surinaamse zin. Dit krijg je nu als men het niet begrijpt.

  Zie het als een grap, dus niet zeuren.


  Maak melding
 14. Droog humor moet kunnen. Das typisch Nederlands !
  Vorige week reed ik toevallig in mijn taxi de jeangu naar t congres gebouw voor een meeting of optreden of iets….?!?
  Het was heel gezellig in de taxi met jeangu en zijn vriend(in)?!??!?!?!?!!!(lesbische)
  We spraken Surinaams tot mijn verbazing en t ging erover dat ze in de zomervakantie naar Su wilden gaan om ff uit te blazen en van een verdiende vakantie te genieten in Su!
  Heel gezellig!
  Er werd met geen woord over broccolie gerept en toen Z’n liedje ook toevallig op subliem fm kwam wist ik als ex tourmanager en event producer dat hij z’n eigen liedje niet 100x per dag wilde horen dus haalde ik t met n smile weg

  Nu ff als reactie op Le’oreal en de rechte witte aap😊

  Racisme straalt elke keer van je teksten af. In mijn tijd noemden we jullie soorten haterzz!
  Je bent een koe.. li en toch n witte bil likken en doen alsof je wit bent!
  Ga aub iets voor India betekenen want t gaat op dit moment niet zo lekker daar..
  Haat kan je stress en kwalen opleveren dus maak de kop van de kat maar wijs dat jou racistische haterzzz leven goed loopt !
  Eigenlijk zou ik medelijden met jullie moeten hebben! Houd van je hindoe cultuur en doe niet of je wit bent. We weten dat sommige Indiërs wit willen zijn. Hahahaga

  P.s , ik ben gewoon een zwarte Surinamer die al jaren in nl woont en z’n ding doet!

  Groetjes aan Le’oreal en natuurlijk is dit recht voor z’n raap! Net als droog humor

  Peace


  gemodereerd
 15. Nederlanders en humor zijn twee parallelle wegen. Pakiratigri heeft het altijd lastig gevonden om over hun grappen te lachen. Vanwege de sociale druk en in het kader van integratie, moest pakiratigri vaak een fake- lach produceren. Het ging niet van harte en als je het te vaak doet, is het vragen om buikpijn. Maar, dus niet van het lachen. Enige jaren geleden had je ook de boeler Gordon die meende grappig te zijn. Er was een Chinees die deelnam aan :”Holland’s Got Talent”, en homo Gordon vroeg aan de Chinees of hij” nummer 39 met rijst “ kon zingen. Deining in de tent en de flikker Gordon heeft het geweten.

  Het werd als racistisch beschouwd en smakeloos. Achteraf heeft Nai A GoGo man Gordon wel zijn diepe welgemeende excuses aangeboden. Hoe diep? En nu meent Appie weer de grappigste te zijn. Het is toch wel wennen aan de grappen van de bakra. De Amerikanen zijn veel beter wat dat betreft. Maar goed, ieder zijn meug. In het begin kun je wel boos worden ,maar later besef je dat het weinig zin heeft. Of, er moet geld te verhalen zijn in de vorm van een claim. En anders moet je gewoon een diepe zucht slaken en overgaan tot de orde van de dag. Zoek gewoon naar wegen om die bakra ook belachelijk te maken. En gewoon zeggen dat het een grap was en nooit de bedoeling was iemand voor het hoofd te stoten.


  gemodereerd
 16. @ pakiratigri
  2 mei 2021 At 16:43

  Hoe oud ben je nu ? Als jij of jouw soort dit als racistisch zien dan is het een koekje van eigen deeg. Jouw soort doet de grote kwebbel ook niet open over het liedje van een zwarte genaamd Triple waarin hij het Hindoe geloof bespottelijk maakt. En jij maakt jezelf alleen belachelijk maar ook discrimineer je de groep boelers. Zogenaamd neem jij het op voor de Chinezen; dit noem ik hypocriet want het zijn juist de zwarten die de Chinezen het meest discrimineren. Zo nu jij weer met je café praatjes waar alleen de kastelein naar luistert.


  Maak melding
 17. @ratwijf
  dat je de grappen niet begrijpt, komt door die geestelijke beperking die je hebt
  dat laat je gelijk al zien in die hele domme opmerking van je
  sociale druk? integratie?
  je laat gelijk al zien dat jij de zwaar afwijkende factor bent
  jij en je soortgenootjes met dezelfde afwijking zorgen er juist voor dat mensen een hekel krijgen aan surinamers
  als ik iets zou moeten zeggen over surinamers aan de hand van jouw opmerkingen elke keer?
  dan zouden surinamers op elke lijst helemaal onderaan komen
  terwijl het eigenlijk neerkomt op…… dat jij een gestoorde idioot bent


  gemodereerd
 18. Ai baia, Esmeralda, mi é geniet fu deng sma ini ptata kondre, soso lafoe, mi hangmat srefi e schudde. Sranan sma ne njang broccoli???

  Ach mensen, daar heb je de arme Sjaviee weer, met zijn wonderlijke kennis van etniciteiten. Vaak denk ik dat hij last heeft van het Calimero syndroom, kleine jongens blijven kleine jongens al kunnen ze nu wel staande pissen. Meer valt er niks te zeggen, je insinuaties zeggen al veel over oer mens Sjaviee.🤡🤡🤡🤡 blijven lachen jong!!!!


  Maak melding
 19. Bakra of Ptata’s grappen zijn leuk en droog: als je ze niet begrijpt, dan kan je er niet om lachen. Inderdaad ieder zijn meug ik lach om alle grappen ongeacht van welk etniciteit het afkomstig is. >>>>@ <<<< Xavier 'd Lorean Je hebt het helemaal goed verwoordt er valt niks meer aan toe te voegen! De grappen van de Ptata's zijn meestal door denkertjes, je moet even verder denken dan begrijp je wat ze ermee bedoelen.

  sari tori

  Jacko


  gemodereerd
 20. Ik ben zo te lezen de enige die niet begrijpt wat er aan de hand is. Waarom zijn bepaalde mensen boos?
  Het enige wat ik kan maken is broko mie en broco li
  maar dat is niet racistisch en ook niet grappig.
  Wie voelt zich geroepen om het mij uit te leggen


  gemodereerd
 21. Wie o wie
  Ik ben zo te lezen de enige die niet begrijpt wat er aan de hand is. Waarom zijn bepaalde mensen boos?
  Het enige wat ik kan maken is broko mie en broco li
  maar dat is niet racistisch en ook niet grappig.
  Wie voelt zich geroepen om het mij uit te leggen


  Maak melding
 22. Hij zingt ‘yu no mang broko mi’. Maar iemand raakt wel gebroken door A.H.’s interpretatie.
  Liedje aanpassen: yu kang broko mi, so easily, nanga broccoli.


  Maak melding
 23. Poelepantje
  2 mei 2021 At 20:02
  Hij zingt ‘yu no mang broko mi’. Maar iemand raakt wel gebroken door A.H.’s interpretatie.
  Liedje aanpassen: yu kang broko mi, so easily, nanga broccoli.

  Nou met zo een componist als jij weet ik de uitslag al:
  1 La France .. douze points
  2 L’ Allemange dix points
  3 Pays Pas zéro points


  Maak melding
 24. Poelepantje
  2 mei 2021 At 21:56
  @Paul,

  Geen enkele kolonisator krijgt een punt.
  12 punten voor Malta
  10 punten voor Luxemburg
  08 punten voor Litouwen

  Jij mag nooit in de jury plaats nemen.


  Maak melding
 25. Eurosongvestifal is toch niet belangrijk voor Suriname , het is belangrijker dat Europa er voor zorgt te helpen om boefdraad op te sporen en bouta gevangen te nemen en dat we onze groenten weer daar op de markt kunnen zetten , en medische steun kunnen geven , want we kunnen hier covid niet bestrijden , deze derde golf zal ons land met zijn 600.000 inwoners definitief uitroeien als er geen medische hulp komt.


  Maak melding
 26. Zelfs AH kan ons niet Surinamers niet breken. Als je de ophef niet begrijpt ben je een grote slijmbal en gatlikker van de tata. De slapende leeuw van Zuid Amerika wordt wakker en valt niet meer in slaap.


  Maak melding
 27. Waar een achterlijk volk zich ook zo druk om kan maken. Als de Indonesiers net zo een houidng als de Surinamers hebben, zouden zij nooit zo ver zijn gekomen. Surinamers bestaat alleen maar uit mensen die zich maar al te graag de rol van slachtoffer aannemen. Niet allemaal maar wel de groep die zijn roots in Afrika heeft.
  Dank je wel Nederland dat jullie mijn voorouders uit Afrika hebben gehaald voor een beter leven. Als jullie het niet zouden hebben gedaan was ik nu een prooi voor kannibalen en was ik mijn leven niet zeker.


  Maak melding
 28. Lawmangdatra 3 mei 2021 At 09:51
  Zels AH kan de Surinamers niet breken.

  ====================================

  Zolang AH een omzet van miljarden maakt zou ik als ik jou was niet zo arrogant opstellen. In 2020 had AH wereldwijd een omzet van 74,7 miljard euro. Dat is dus meer dan Suriname ooit de komende jaren zal kunnen omzetten. Bovendien is AH niet afhankelijk van leningen bij IMF. Suriname leeft al jaren van schenkingen en leningen. Ook heeft Nederland miljarden euro’s aan hulp geschonken. Dit is weer typisch het gedrag van bepaalde type Surinamers. Alleen met hun mond kunnen zij het van anderen winnen als het op werken en denken aankomt moeten wij Surinamers overslaan.


  Maak melding
 29. Beste kameloen voorbeeld van Indonesië?? Sorry hoor ze hebben het daar echt niet zo goed geregeld
  Kijk maar naar die onderzeeër.
  Onze duikboot heeft dubbele wanden.
  Heeft 2 voordeel.


  Maak melding
 30. Wat een commotie. Absoluut niet nodig mijns inziens, maar ja de kans is groot dat ik om mijn mening wordt uitgescholden. Hebben we ons hersens voor niks meegekregen? Heeft geen missen; MI KLEUR! Verspil toch geen tijd aan onzin man. Ga liever na hoe je jezelf vooruit kunt brengen


  gemodereerd
 31. @Pakiratigri 16:43 je hebt gelijk hoor. Het klopt best wel wat je schrijft. Hollanders zoeken voordeel in alles voor hun zelf. Hun verdedigen ook zichzelf als bezetene nooit jouw problemen zien en als allochtoon zijnde hun willen voordeel uit jouw halen zoveel als mogelijk het zit in hun genen. Zelf ook meegemaakt met blanken hun zijn keihard het zit in hun genen hun bezitten driekwart van de wereld rijkdom als buitenlander wordt je uitgebuit of voor gek versleten . @paul zeurt over iedereen hij is een zeurpiet Het is ook een goeie reclame stunt van Ah denk ik.


  Maak melding
 32. Ik vraag mij af wat ze zouden vinden als hij in zijn refrein, ram ram bigi dang, had opgenomen? Dan zou AH lams ballen in de uitverkoop zetten,


  Maak melding
 33. Wat een gezeik…….. Maak je druk om belangrijker dingen. Echt, sommige mensen hebben er een dagtaak aan om zich gekwetst te voelen. “How is that working for you so far? “


  gemodereerd
 34. ik wilde nieuwe schoenen gaan kopen laatst. Die vrouw vroeg me welke. ik wees haar welke
  ze zei welke maat ik had. ik zei 19cm in volle glorie
  ze vroeg me welke kleur. ik zei een donkere ze zei bedoelt u donkerbruin ik zei nee nog donkerder ik was bang om de kleur te zeggen toch, straks zeggen ze dat ik discrimineer


  Maak melding
 35. Ik hoop dat die wint , gun hem dat, hij is een Surinamer, die mee doet met Nederlandse
  Songfestival nou en.
  Als die wint dan zeggen ze toch, die Suriname heeft gewonnen.
  Dan moet Suriname toch trots zijn.


  Maak melding
 36. Waarom voelen wij Surinamers ons altijd zo op onze teentjes getrapt…nou kom zeg iemand mag toch ook een grapje maken over iets…nee maar we moeten altijd iets raars of onrespectvols achter nonsens zoeken…grow up mensen…Albertje heeft het echt niet zo slecht bedoeld als hoe het nu naar voren wordt gebracht.


  Maak melding
 37. En dan lulle jullie over AH
  Duitsland in shock na openbaren racistisch WhatsApp-bericht Lehmann

  Jens Lehmann lijkt zichzelf in een lastig parket te hebben gebracht in Duitsland. De voormalig doelman van Schalke 04, Borussia Dortmund en Arsenal stuurde namelijk een WhatsApp-bericht met de tekst ‘quotazwarte’ naar collega-analist Dennis Aogo. De oud-speler van onder meer Schalke 04 en Hamburger SV kan niet geloven dat hij dit bericht kreeg opgestuurd van Lehmann. De gewezen keeper heeft inmiddels al contact gehad met Aogo en zijn excuses aangeboden voor het vervelende incident.

  Aogo openbaart het opmerkelijke bericht van Lehmann op Instagram Stories. Een screenshot van een gesprek op WhatsApp laat zien wat de oud-doelman dinsdag had opgestuurd. “Is Dennis eigenlijk jullie quotazwarte?”, vraagt Lehmann zich af. Achter de tekst staat een emoji van een lachend gezicht. Aogo, als analist verbonden aan Sky, kan niet geloven wat hij las op zijn mobiele telefoon. “WOW, ben je serieus? Dit bericht was waarschijnlijk niet voor mij bedoeld”, zo reageert de oud-speler via Instagram, kort nadat hij het Champions League-duel tussen Manchester City en Paris Saint-Germain (2-0) had geanalyseerd in de studio. Het is ook nog niet duidelijk of Lehmann per ongeluk het berichtje naar Aogo heeft gestuurd, al lijkt het daar wel sterk op. Hij wordt op met name de sociale media keihard aangepakt vanwege het curieuze appje.


  Maak melding
 38. Gedekte aftocht van een Nederlander is : man, je kan ook niet tegen een grapje. Iemand zei een keertje tegen mijn dochter: Ga terug naar je land. Mijn dochter antwoordde : weet je dat ik in Nederland geboren ben? Degene die de discriminerende opmerking maakte moest natuurlijk reageren om niet af te gaan en deed dit door te zeggen: Je kan ook niet tegen een grapje.
  En zo kunnen we honderden gevallen noemen. Die affaire van een grapje moet nu afgelopen zijn. Kijken hoe ze gaan reageren als een Surinamer ze voor de grap een bloedneus slaat.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES