Regeringsdelegatie bezoekt onder water gelopen gebieden ter oriëntatie

16
Regeringsdelegatie bezoekt onder water gelopen gebieden ter oriëntatie

Een regeringsdelegatie heeft een bezoek gebracht aan verschillende gebieden die door de aanhoudende regens van de afgelopen dagen met wateroverlast te kampen hebben. De delegatie onder leiding van de president en vice-president van Suriname heeft op donderdag 28 april 2021 gebieden in de districten Paramaribo, Wanica en Saramacca aangedaan. 

Er is veel schade opgetreden aan vooral landbouwgewassen, maar ook huishoudens hebben materiele schade opgelopen. Er is eerder op 27 april 2021 breedvoerig gediscussieerd over de problematiek met betrekking tot de wateroverlast in verscheidene delen van het land. De regering is onmiddellijk ingekomen door SRD 100 miljoen te reserveren om de gevolgen van de ontstane situatie landelijk op te vangen. Een ministerieel team onder leiding van de minister van Openbare Werken zal zich hierover buigen.

President Santokhi geeft aan dat ondanks de enorme financiële uitdagingen van het land de regering SRD 100 miljoen heeft gereserveerd. “Het is van eminent belang dat de districtscommissarissen een commissie instellen om de onder water gelopen buurten op regionaal niveau te identificeren. Vanuit de samenleving moet de mogelijkheid bestaan dat ook zij oplossingen op papier kan afgeven aan de commissie.

Regionale organen, namelijk ressortraadsleden en districtsraadsleden moeten samen met de gemeenschap actief betrokken zijn in het oplossen van de problemen,” merkt het staatshoofd op. De oplossingen van de samenleving zullen door deskundigen bestudeerd worden en waar nodig aangepast worden.

Minister Nurmohamed zegt dat de regering heeft besloten om met spoed ontwateringswerken en plannen in uitvoering te brengen. “De ophaal van lozingen zal integraal aangepakt worden. Alle primaire, secundaire, tertiaire lozingen zullen opgehaald worden. Alle sluizen en pompgemalen krijgen een onderhoudsbeurt. Dit alles is goed voorbereid en nu gaan we in de uitvoering,” zegt de OW-minister.

Hij benadrukt dat het ministerie een schuld heeft van SRD 700 miljoen en dat het uitvoeren van werken een bijzonder moeilijke opgave is door de financieel-economische crisis.

16 REACTIES

 1. Eerst moet het ZICHTBAAR zijn van de gevolgen en dan maatregelen treffen.
  Krijgen de bewoners ook een Pakketje.
  Nu kom de aanpak – onderhoud. veel succes.
  gemodereerd

 2. Alle plaatsen in de kuststrook in Suriname zullen ingepolderd moeten worden, anders gezegd van dijken moeten worden voorzien, waardoor het water dat van het hoge zuidelijke deel van Suriname naar de lagere kustgedeelte stroomt, niet in deze polders terecht komen als het water in de rivieren en de Atlantische Oceaan bij vloed niet kan wegstromen.

  Verder in dit plan van de polders ( alle plaatsen) in de kuststrook,
  – kanalen,
  – sluizen,
  – pompen/pomgemalen
  – opvang plaatsen van grote oppervlake land die als waterbasins dienen om water naar toe te laten stromen bij vloed in de polders, ( waardoor de woongebieden, terreinen, straten, etc droog blijven) en bij eb in zee/de rivieren dit water via de kanalen naar de rivieren in zee af te voeren. Hierdoor worden deze waterbasins in de polder weer leeg gemaakt als er weer vloed is om water in de polder op te vangen.

  Dit is de enige oplossing om de plaatsen in de kustvlakte droog te houden als het water in de rivieren, zee bij vloed hoog is en in het regenseizoen.

  Inpolderen, dijken, kanalen, sluizen, plaatsen/gebieden die als opvangbasins voor water opvang dienen en het water naar toe te loodsen)

  Ook voor de dorpen langs de rivieren moeten worden ingepolderd. Ook de landbouwgebieden of waar ondernemers ondernemen moet ingepolderd worden.

  Verkavelaars zullen de domein/gronden bezitten en percelen willen verkopen voor derden die daar een huis, onderneming op willen bouwen ook deze moeten inpolderen met al de andere voorzieningen.

  Alleen op die manier zal Suriname het wateroverlast van regenwater beheersbaar krijgen en zullen bewoners droge voeten hebben en het leven in de polders aangenaam is tijdens de regenseizoenen.

  De kustvlakte van Suriname is in het noorden en deze strook is vele malen lager dan het midden en zuiden van Suriname. Water stroomt van hoog naar laag. In de regentijd zal de kuststrook altijd onder water lopen.

  Inpolderen is de oplossing met de andere voorzieningen om het te beheren, leefbaar te maken.


  Maak melding

 3. Wat is schrijf is waterinfrastructuur, dus top specialisten op universitair waterbouwkundig niveau, waterbouwkundige werken.

  Ik geef alleen aan wat de oplossing is.

  Suriname heeft geen kapitaal en kennis, vakmannen, equipment enz om zo’n plan uit te voeren. Dijken bouwen, grondonderzoek, enz is vakmanwerk op top technologisch gebied/ waterbouwkundige niveau.


  Maak melding

 4. Beste Surinamers

  Heel Groot Paramaribo Moet Op De Schop.
  Deze Regering Moet Snel Met Een Delta Plan Komen Om De Water Overlast
  Aan Te Pakken.

  Soh Wang Anno 2021. Kom Op Zeg


  Maak melding

 5. De minister van OW heeft absoluut gelijk!
  Hij gaat nergens.

  Voor het eerst v hun leven ‘werken’ enkele oppositie leden. Ze hebben de afgelopen tien jr nooit zo vaak in het dna-gebouw gezeten en nog nooit zoveel vragen gesteld.
  Het kan verkeren.

  Als je stomme vragen stelt dan krijg je op je donder. Ze hebben 10 jr geen flikker gedaan aan de overlast en plots eis je dat het á la minuut gebeurt, nog effe. Daarnaast hebben ze de ondernemers die die trenzen schoonmaakten nooit betaald.


  Maak melding

 6. Onder de stad loopt een rivierenstelsel die al jaren verstoppingen kent. Verder is Paramaribo noord gebouwd op landbouw grond dat niet op de goede manier bouwrijp is gemaakt. De Atlantische kust is aan erosie onderhevig; door de slechte Mangrove groei wordt de grond niet meer vast gehouden. Wat ook funest is, is de wijze hoe men grond bouwrijp maakt. De bestaande sluizen in de stad werken niet meer adequaat, ze moeten op de schop. Overstroming in het binnenland, komt deels door de ontbossing op vitale plaatsen, plaatsen waar het vele water haar natuurlijk verloop kent. En niet te vergeten, op vele plekken wordt er nu gewoond, dus heeft men nu wateroverlast; vroeger was er geen sprake van wateroverlast, toen woonden er geen mensen in dat gebied.
  Zelfs het ziekenhuis van Nickerie heeft wateroverlast, Nickerie met zijn mooie dijken, dus de Directeur zonder bedrijf heeft gelijk, het ligt ook aan achterstallig onderhoud en op de verkeerde manier van omgaan met de sluizen.

  Btw Suriname heeft geen geld voor een Delta plan, maar goed er zijn meerdere wegen die leiden naar……….


  Maak melding

 7. Deze hele zwakke, nutteloze regering moet zsm zijn mandaat teruggeven aan het volk. Terwijl het volk bijna verzuipt zegt een mini-ster doodleuk ik straf jullie voor jullie besluit. Terwijl het volk 10jaar niet zo’n ellende heeft meegemaakt, zitten clowns en grapjassen het land te verzieken. Hoe zou een zinnig mens nog respect voor deze gasten kunnen hebben?


  Maak melding

 8. ter oriëntatie……………..Wij hebben geen boodschap aan je orientatie …aanpakken en deze problemen oplossen. Daarvoor hebben wij op jullie gestemd.


  Maak melding

 9. Pony 30 april 2021 At 16:17

  Jongens, eerst de huidige Minister van OW vervangen, zie zijn uitspraken in DNA 🙈🙈🙈

  HELEMAAL MEE EENS !! HIJ DEUGT VAN GEEN KANTEN ! WEG ERMEE!!!


  Maak melding

 10. Passant, je hebt er wel verstand van? Dat zal wel, maar WKN is niet de plaats waar je dat moet komen vertellen, je hoeft de lezers hier niet ervan te overtuigen dat je geweldige kennis van zaken hebt, je moet, met al je universitaire en waterbouwkundige diplomas, gaan solliciteren bij het Ministerie van Openbare Werken in Paramaribo.


  Maak melding

 11. @Pony,
  Een rivierenstelsel dat onder de stad loopt? Je bedoelt een rioolstelsel.
  De problemen van wateroverlast bestaan al jaren. Ze zijn niet van nu. De vorige regeringen w.o. ook de regeringen Bouterse hebben dit probleem nooit aangepakt.
  Maar van de huidige regering wordt geeist het probleem stante pede aan te pakken.
  Voor een domme uitspraak van de minister van OW, waarvoor hij zijn excuses heeft aangeboden, moet hij onmiddellijk aftreden.

  Waarom was van de ex president Bouterse niet geeist onmiddellijk zijn functie neer te leggen, nadat hij het volk slapeloze nachten had gewenst?

  Het Surinaams volk is een raar volk. Een volk dat wel de splinter in de ogen van de ene ziet en de balk in de ogen van de ander niet.
  Het Surinaams volk meet met 2 maten, ook jij Pony!


  Maak melding

 12. Passant 3 mei 2021 At 18:39
  Ik ben nog niet klaar voor Suriname en Suriname ook niet voor mij. Ze hebben geen kapitaal om het uit te voeren.
  =============================

  Hahaha… Jaja..


  Maak melding

 13. Na mijn werkzame leven in Nederland en ik pensioen ga ontvangen ben ik bereid mijn kennis, ervaring en mijn netwerk ter beschikking te stellen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.