Geen zicht op bewegingen van bijna 13.000 aangekomen Haïtianen in Suriname

25
Regering houdt vluchten van en naar Haïti tot nader order aan
Een groep in Suriname aangekomen Haïtianen bij een hotel aan de Dr. Sophie Redmondstraat.

In het kader van de veel besproken vluchten vanuit Haïti naar Suriname, heeft de regering in kaart gebracht dat er vanaf januari 2019 tot en met 22 april 2021 maar liefst 15.637 Haïtiaanse staatsburgers zijn afgereisd naar Suriname via de formele toegangswegen van het land.

In diezelfde periode hebben 2.708 Haïtiaanse staatsburgers Suriname verlaten via de officiële grensposten. Er zijn een aantal vraagstukken die nogal onduidelijk is voor de autoriteiten: zo is er geen zicht op de bewegingen van de overgebleven 12.919 Haïtianen in ons land en het is niet bekend of zij het land via illegale routes verlaten. Er is informatie beschikbaar die de aanleiding geeft tot een vermoeden van mensensmokkel.

De Surinaamse regering is geconfronteerd met informatie dat groepen van de Haïtiaanse staatsburgers niet beschikken over voldoende financiële middelen om in hun levensonderhoud te voorzien gedurende hun verblijf in Suriname. “De Staat moet opdraaien voor medische en overige kosten van deze vreemdelingen, omdat zij ook niet beschikken over een reis-of ziektekostenverzekering. Ook hebben wij de info dat er bij aankomst dikwijls documenten worden overgelegd, waarvan de authenticiteit niet nagetrokken kan worden” aldus de Surinaamse president Santokhi.

Suriname heeft een aantal verdragen geratificeerd, waarbij de regering het vraagstuk van mensensmokkel zeer serieus neemt. In dat kader heeft de regering gemeend om de onduidelijkheid met betrekking tot de Haïtiaanse staatsburgers op het hoogste niveau te onderzoeken. Dit onderzoek zal plaatsvinden door een presidentiële onderzoekscommissie die op donderdag 29 april 2021 is geïnstalleerd door president Chandrikapersad Santokhi.

De Presidentiële Onderzoekscommissie staat onder leiding van regeringsadviseur Humphrey Tjin Liep Shie. De commissie is ingesteld voor een tijdsduur van twee maanden. Voorzitter Tjin Liep Shie zal tweewekelijks moeten rapporteren aan president Santokhi.

Hij kijkt reikhalzend uit naar de onderzoeksresultaten in deze kwestie, maar verwacht ook spoedig effectieve adviezen van de onderzoekscommissie om misstanden te voorkomen. “De controles bij de officiële grensposten zal dringend verbeterd moeten worden. Er zal ook gekeken moeten worden naar verdere beheersingsmaatregelen van de migratiestromen en ordeningsmaatregelen van het internationaal reis-en personenverkeer,” zegt het staatshoofd.

De regeringsleider benadrukt hoge verwachtingen te hebben van de commissie omdat er terzake topdeskundigen zijn aangesteld.

25 REACTIES

 1. maar wie gaf toestemming dat deze haïtianen naar Suriname mochten komen tot begin april.
  het luchtruim was toch gesloten voor mensen , alleen goederen toch.
  gemodereerd

 2. Wat ik niet begryp is dat ons luchtruim sinds vorig jaar maart gesloten was, en als niet ingezetenen aankomen,moet men toch gecheckt enafgestempeld worden en dan na de eerste week moet je aanmelden by de vreemdelingen dienst.by deze constateer ik veel ongeregelheden dat niet weet waar te beginen, of wordt er weer verwyzen naar de vorige regering of is het de schuld van Adam en Eva.


  Maak melding

 3. Alleen Surinamers die uit het buitenland komen worden hebben een visa nodig en door de MP op Zanderij aan de tand gevoeld, en dan deze 13000 hopelijk via Frans Guyana weer verdwenen. En dan beweert die voodoo gangsta dat hij 2000% garantie geeft dat hij geen mensen smokkelaar is.


  Maak melding

 4. Wat voor kat en muis spelletje is dit? De mensen zijn met de SLM, het nationaal luchtvaart maatschapij naar Su gehaald.De leiders van het land waren degelijk op de hoogte. Nu daar ze internationaal onder druk zijn, komen ze met een zg strategie
  Dommie de voodoo gangsta zoals je hem noemt is misbruikt geworden. Eigen belang.
  gemodereerd

 5. Laat Triple een lied opnemen met als tekst “ Weg met Haïtianen, hun God heeft grote neusgaten waardoor treinen met gemak kunnen rijden”. Maar dat zal deze lafbek niet doen want hij weet dat hij voor racist uitgemaakt zal worden.
  Maar het is ook typisch dat deze “artiest” het zoveelste bewijs is van paarse fascisten!


  Maak melding

 6. Als er 13000 haitianen Su binnenkomen dan wil ik ook 13000 Javanen in Su komen om de evenwicht te herstellen.

  De haitianen zijn binnen gekomen omdat iemand tjoekoe heeft betaald en groepen mensen de tjoekoe hebben ontvangen. Net als met de illegale hout. De Su leert het nooit.


  Maak melding

 7. Wel wel die Haïtianen kunnen hun eigen land niet opbouwen
  Als je dat land ziet is verdeeld
  Waar buitenlanders wonen daar in het land mogen geen Haïtianen daar komen is geen grap is ernstig en dat land is brokko brokko
  En eerlijk wat kunnen de Surinamers van ze leren geen SHiT


  Maak melding

 8. Al de 13.000 Haitianen terug sturen baar Haiti, daar horen ze thuis. Niet in Suriname.

  Stop al de vliegtuigvluchten van Haiti – Suriname onmiddelijk. Ook met die van Cuba.


  Maak melding

 9. Die dame Doewet weet ook heel veel over deze Papa Dock Makoeten haitianen, waar is zij ,haar ook aan de tand voelen, hoeveel heeft zij verdient aan deze handel.
  gemodereerd

 10. Vraag het maar aan een van de grote sponsoren van de VHP, Saja! Die heeft toch zelf verklaard dat hij de charters heeft laten uitvoeren en er afspraken over met de VHP heeft?? Wat moet deze zogenaamde betaalde commissie nog gaan uitzoeken dan? De mogelijkheid om iemand anders de schuld te geven?? Wat een bedriegers!! En dan mag Jogi zo hard roepen als hij wil, ook hij probeert ons zand in de ogen te strooien!! Dit doen ze altijd, heel hard HOUD DE DIEF roepen als ze betrapt zijn!!


  Maak melding

 11. Fly Allways heeft directe lijnen met DDB. Ook al is het luchtruim gesloten voor passagiers, die Haïtianen kunnen altijd vliegen met Fly Allways.


  Maak melding

 12. Ndp hebben deze haitianen in het land gebracht, ga naar de centrale markt, deze koullo haitianen bezetten al het beetje plek voor surinamers is er geen plek om te verkopen, zijn honds brutaal, doen aan voodoo, zet ze het land uit, ze werken wel maar stuurt al het geld naar de thuisfront, dan heb ook niks aan, mocht het dat deze mensen vrij in Suriname mogen komen, dan moet er immigratie uit india Indonesië op gang komen, om het evenwicht aan bepaalde bevolking te evenaren, Suriname is groot, met weinig bevolking, ik zie liever geen frans sprekende haitianen, stuur ze gewoon terug, breng geen voordeel, surinamers van creoolse mensen, moeten leren om land landbouw te doen, de haitianen fokken als konijnen en andere landen hebben last van deze mensen,


  Maak melding

 13. Dominicaanse republiek bouwt een grens muur, er wonen 500,000 haitianen in Dominicaanse republiek, de regering van Dominicaanse republiek wil alle haitianen terug sturen, jhauw jij met je fly always, breng geen problemen in Suriname??ndp heeft Suriname 30 jaar achteruit gebracht ipv vooruit, geld maakt jullie blind, maar de lasten moeten surinamers dragen, en dracula bouta de staatkas plunderaars van Suriname, heeft ook geen soelaas gebracht, als de surinamers nog 5 jaar venetiaan het mandaat had gegeven, wat was het een welvarende land geweest, nooit meer ndp,


  Maak melding

 14. Weer duizenden potentiële Criminelen erbij, ze spreken geen Sranang tongo, en hebben geen werk. Dus wat is dan het doel om in Su te verblijven? Ze hebben eten en huisvesting nodig: dus er is maar 1 optie, en dat is de misdaad!

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 15. Ja, tussen 2012 en 2020 zijn in totaal 32.000 Haïtianen naar Suriname afgereisd. Dit vraagt echt voor een onderzoek.
  Wie verzorgd al deze mensen???


  Maak melding

 16. Ze kunnen Huis gevestigd worden in de RIJKE buurt van Suriname.
  Huizen of vakantiehuizen, die onbewoond zijn, kunnen ze intrekken.
  Een Nette ontvangst is de Visie.
  En een ieder tijdelijk Bijstand verlenen voor hun leven.
  Mooie Suriname ze houden zoveel van je .
  gemodereerd

 17. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  Geen zicht op bewegingen van bijna 13.000 aangekomen Haïtianen in Suriname.
  Het is een probleem die de Surinaamse regering zelf zal moeten oplossen.

  Dus nu is er een NIEUWE COMMISSIE hiervoor aangesteld.
  Dit onderzoek zal plaatsvinden door een presidentiële onderzoekscommissie die op donderdag 29 april 2021 is geïnstalleerd door president Chandrikapersad Santokhi.

  De Presidentiële Onderzoekscommissie staat onder leiding van regeringsadviseur Humphrey Tjin Liep Shie.
  De commissie is ingesteld voor een tijdsduur van twee maanden.
  Voorzitter Tjin Liep Shie zal tweewekelijks moeten rapporteren aan president Santokhi.

  Dus afwachten wat er uit de bus komt.

  Even Daily News Haïti raadplegen.
  Bron: (aljazeera.com) news/2021/4/24

  ‘Ik zit hier opgesloten’: Haïtiaanse asielzoekers kwijnen weg in Mexico.
  Haïtianen kunnen geen Amerikaans asiel krijgen en worden gediscrimineerd in Mexico.
  Ze zeggen dat ze nergens heen kunnen en de hoop verliezen.

  Door
  Barrett Limoges
  24 april 2021
  Tijuana, Mexico – Elke ochtend verlaat Samuel * het benauwde eenkamerappartement dat hij deelt met een dozijn andere Haïtiaanse asielzoekers in het centrum van Tijuana en dwaalt af naar het geïmproviseerde migrantenkamp dat hij vroeger thuis noemde.

  Tot vorige maand had hij vreedzaam geleefd in El Chaparral, een uitgestrekte tentenstad voor migranten in de buurt van de grensmuur tussen de VS en Mexico, naast Haïtianen en asielzoekers uit andere landen, die allemaal wachtten om te proberen de Verenigde Staten binnen te komen.

  Maar Samuel zegt dat de sfeer geleidelijk veranderde in een van vijandigheid.

  ‘Daar woonde ik vroeger’, zei hij tegen Al Jazeera, wijzend naar een plek tussen de gerimpelde lappendeken van witte en blauwe tenten die plaats bieden aan meer dan 1000 mensen.
  “Het leven hier werd te zwaar en het racisme van andere [bewoners] was verschrikkelijk.
  Ik voelde dat ik weg moest. ”

  Terwijl duizenden asielzoekers de afgelopen maanden noordwaarts zijn gestroomd naar de grens tussen de VS en Mexico in de hoop de VS binnen te komen, zeggen Haïtianen dat ze te maken hebben met een tweede laag van pijn: anti-zwart racisme van de politie en andere migranten in Mexico.

  Haïtiaanse asielzoekers waren medio 2020 de meerderheid in El Chapparal, maar toen duizenden andere migranten Tijuana bereikten en onderdak zochten in het kamp, ​​verlieten de laatste Haïtiaanse holdouts de informele nederzetting.

  Haïtianen zeggen dat andere asielzoekers racistische vitriool naar hen slingerden, waardoor een sfeer ontstond die Samuel en anderen ertoe aanzette te vertrekken en in plaats daarvan hun toevlucht te zoeken in smerige appartementen of onderkomens aan de rand van de stad.

  “De discriminatie is erg sterk van andere migranten, maar zelfs van Mexicaanse organisaties die in het kamp werken”, zei Arold *, een Haïtiaanse activist die misbruik tegen de gemeenschap in Tijuana heeft gedocumenteerd en voedsel en andere hulp levert aan Haïtiaanse asielzoekers.

  “Niemand wilde het voedsel dat wordt uitgedeeld met hen [de bewoners van het Haïtiaanse kamp] delen”, zei hij, eraan toevoegend dat hij ook berichten ontving dat een informele school die door bewoners werd gerund, Haïtiaanse kinderen ook belette de lessen bij te wonen.

  Het artikel kan men rustig verder lezen via de vermelde site met diverse foto afbeeldingen.

  Ik kan @Roman en @Ira geen ongelijk geven met hun reactie.


  Maak melding

 18. Abop: Amoksie en Belfort en de vp weten precies waar deze Haitianen uithangen. Belfort moet zeker weten, want hij is altijd tussen en onder het volk.
  gemodereerd

 19. Geef ze werk de trenzen werden 100 procent goed gedaan door hun. De mensen van OW doen het slordig een hele boel troep blijft erin liggen.
  Stuur ze de laan uit en neem deze mensen die werken tenminste zelf ondervonden. Personeel maakt prive ritten met bedrijfsauto en dan maar klagen over vorige regering ze zijn geen haar beter


  Maak melding

 20. Suriname maak je borst maar nat. Stuur ze allemaal terug naar eigen land voordat het erger word. Ik vind als er 13.000 Haitianen komen naar Suriname vanwege de situatie in hun land dan mogen er ook mensen uit India naar Su komen vanwege de crisis daarzo.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.