Ernstige wateroverlast in Suriname: regering reserveert SRD 100 miljoen voor hulp

32
Ernstige wateroverlast in Suriname: regering reserveert SRD 100 miljoen voor hulp
Regering biedt acute hulp na ernstige wateroverlast landelijk.

Op diverse plaatsen in heel Suriname is er de afgelopen dagen door aanhoudende regens sprake van wateroverlast. Ook zijn sommige rivieren buiten hun oevers getreden. De Surinaamse regering is onmiddellijk ingekomen door SRD 100 miljoen te reserveren om de gevolgen van de ontstane situatie op te vangen. 

Het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) heeft rapportages binnen van getroffen gebieden in Commewijne, Wanica, Saramacca en Nickerie. Ook in Marowijne met name Albina is er wateroverlast gemeld. Er is veel schade opgetreden aan vooral landbouwgewassen maar ook huishoudens hebben materiële schade opgelopen.

Een ministerieel team onder leiding van de minister van Openbare Werken die tevens ad interim is voor Financiën zal zich buigen over dit landelijk probleem. Terwijl de schade wordt opgemaakt bereiden de President en de Vicepresident zich voor om naar de getroffen gebieden te trekken.

In het Pamaaka gebied is de weg van Snesikondre naar LangaTabiki onbegaanbaar geworden waardoor het gebied onbereikbaar is. In alle districten zijn de DC’s samen met hun personeel bezig de schade op te vangen. Vooral de zandwegen en lozingen worden aangepakt.

De snelle afvoer van het water wordt bemoeilijkt omdat sluizen en kanalen de afgelopen jaren slecht onderhouden zijn.

De minister van ROS heeft ondersteuning gevraagd aan lokale aannemers om materiaal en machines beschikbaar te stellen zodat de ergste noden in samenwerking met de overheid acuut opgelost kunnen worden. Het NCCR zal bij de directe uitvoering een cruciale rol spelen onder directieve van het ministerieel clusterteam.

32 REACTIES

 1. In deze vind ik dat de DC van Parbo Noordoost heeft GEFAALD. Wat moet een fitnesstrainer/fysiotherapeut nou op een bestuurlijke positie. Heeft die gast überhaupt bestuurskunde/organisatiekunde gestudeerd!?

  Geldt overigens voor al die figuren die belangrijke posities innemen…


  Maak melding

 2. Dit steeds terugkerend probleem schreeuwt om een structurele oplossing middels een degelijk deltaplan. Nederland heeft hierover genoeg expertise in huis, ze hebben een paar jaar geleden ook geholpen met de bouw van dijken rondom Dhaka Bangladesh.
  Door jarenlange achterstallig onderhoud aan sluizen en afvoerkanalen is dit probleem Suriname boven het hoofd gegroeid. Dat de ook binnenstad van Paramaribo onder water staat, terwijl het aan de Surinamerivier grenst, is ronduit belachelijk.
  Zonder hulp en expertise erbij te halen, is het dweilen met de kraan open.


  Maak melding

 3. Sluizen en Kanalen afgelopen jaren SLECHT onderhouden.
  Wie willen ze wijs maken met het zeggen- AFGELOPEN JAREN.
  Sinds, dat ik kan herinneren Speelt dit AL 30 jaar een Rol.
  Zie je altijd, vele plaatsen onder water lopen.
  Er zijn genoeg intelligente Personen, die het zelf hebben meegemaakt.
  gemodereerd

 4. Moesten ze eerst wachten totdat de mensen hun spullen kwijt zijn?? Met al dat smerig water in de huizen krijgen we hoop ziekten erbij. Waarom moet deze regering eerst zien dan reageren?? Met SLM was het ook zo. Met de Haitianen ook.
  Belachelijk.
  Zo erg als ik voetgangers zie. Kunnen nergens lopen. Hoog wied op bermen en waterplassen.
  gemodereerd

 5. Wateroverlast overal in Suriname, de binnenlanden, Saramacca, Nickerie en Delen van Paramaribo. Het is in ieder geval nog nooit zo erg geweest.

  Zelfs de weergoden zijn boos op Suriname en de Surinamers.
  Er gaat zoveel mis in het land, bijna 6 bejaarden zijn inmiddels verdwenen, ze zijn nog niet terecht. Zelfmoorden is toegenomen, diefstal en roven is schering en inslag. Verkeersdoden en ongelukken is vele malen erger geworden.
  Het land wordt overspoeld met Haïtianen en er is nogsteeds geen officieel onderzoek gestart wie de verantwoordelijken zijn.
  Honderden containers met illegaal hout voor de export en de instanties hebben geen onderzoek uitgevoerd of hebben geweigerd dat te doen.

  InTussen worden Bazo kaarten van heel veel onschuldigen onterecht opgeheven, dit tijdens de Covid periode waarbij velen geen inkomsten hebben.

  Intussen is de regering de slechte media en journalisten te muilkorven, alleen berichten van CDC is echt nieuws, de rest zal als fake worden bestempeld en bestraft.

  Surinamers hebben blijkbaar een vloek binnengehaald, de consequenties mogen ze nu dragen.


  Maak melding

 6. ´De snelle afvoer van het water wordt bemoeilijkt omdat sluizen en kanalen de afgelopen jaren slecht onderhouden zijn.´

  De vorige regering had hier geen oog voor. Alleen maar met de chinezen en highway waren ze bezig. Nu staat alles onder water en worden de bossen gratis weggegeven aan china.
  gemodereerd

 7. Paramaribo Noord is laaggelegen gebied. Er moeten betere sluizen en pompgemalen komen. Jarenlange verwaarlozing van het onderhouden van de trenzen en afvoerkanalen. Bovendien hebben de superrijken in Noord hun percelen verhoogd ,waardoor de straten trenzen zijn geworden. Alleen met de hoge SUVs en pickups te begaan. Er moet een grootscheepse ontwateringsplan voor geheel Suriname komen en de regering moet langsgaan bij al die bigi dagoes, die verkavelingsprojecten hebben. Want het afwateringssysteem kan het niet aan. Ook moet men een beroep doen van solidariteit van de grote ondernemingen voor een bijdrage. Anders moet de regering het gaan halen in de vorm van onroerendgoed belasting en vermogensbelasting.
  @dreai)droge ogen, de vloek woont op Leonsberg met droge voeten.


  Maak melding

 8. Waterinfrastructuur
  De hele kustvlakte waar er woongebieden zijn van West-Oost Suriname. van (Nieuw) Nickerie tot Marowijne (Galibie/Albina) zal ingepolderd moeten worden.

  Oplossing:
  – Inpoldering,
  – dijken,
  – kanalen,
  – sluizen,
  – gebieden die als opvangplaatsen kunnen functioneren om overtollige water naar toe te laten stromen,

  Hierdoor blijven de woongebieden droog en hebben mensen , hun huizen en ondernemingen , de stratenin de gebieden/plaatsen in de noordkust van Suriname, oa Nieuw Nickerie, Totness, Calcutta, Kwatta, Paramaribo, Meerzorg, Moengo, Albina, geen last van regenwater/ overtollige water in de polders.

  Bij het aanleggen van nieuwe woongebieden/ kavels moeten deze ingepolderd worden, zie hierboven water er dan plaats moet vinden. Deze situatie wordt dan beheersbaar en er moet zorg voorgedragen worden dat de kanalen onderhouden worden, de dijken in takt zijn, sluizen goed werken, enz. Er is dan sprake van, het is beheersbaar en de mensen wonen prettig en zonder enige problemen prettig en veilig in de polders tijdens het regenseizoen.


  Maak melding

 9. Worden er pogingen gedaan om de lager gelegen gebieden te verhogen? Ik weet dat de aanpak op het vasteland van Nederland is om sluizen te pompen en te bouwen, maar waarom zou je niet jaar na jaar het niveau van elke straat verhogen en een meter bouwen? Het is een grote onderneming, maar elk jaar miljoenen “hulp” gieten, is dat echt een oplossing?


  Maak melding

 10. Geïndoctrineerde latour posse, tuurlijk ken je maar één persoon en naam, je kan niet denken dus kan je ook niets aandoen.

  Welke politieke partij afkorting begint met de V van vloek? Effe kijken als die laatste twee hersencellen nog functioneren, dit zou je goed anders goed moeten hebben.


  Maak melding

 11. Bosskowtoe jullie geïndoctrineerde soort zijn de ware vloek van Suriname en de Surinamers. Jullie soort hebben alles bijelkaar gelogen en sinds ze zich mochten bewijzen is het alleen maar erger geworden in het land.


  Maak melding

 12. 47 jaar geleden was er ook wateroverlast. Dat weet ik nog uit mijn jeugdjaren. Er is geen klap veranderd. Veel Surinamers denken het altijd beter te weten, daarom komt het land geen steek verder, in geen elke opzicht. En onderhoud hebben ze ook nooit van gehoord. Hier in Nederland zijn gemalen van 100 jaar geleden, nog steeds in gebruik.
  Kon het niet laten om even een kritische noot te laten horen.


  Maak melding

 13. Ja ook pompen moeten erbij en deskundige personeel. Waterbouwkundige Ir, en vele andere deskundigen, die de dijken controleren en onderhouden, de pompgemalen, de waterstanden, de duur vd regenseizoenen goed kennen en mee kunnen werken, kanalen schoon zijn, gebieden die geschikt zijn om te dienen als opvang van grote hoeveelheden regenwater in bassins te laten stromen, met een groot grondoppervlakte. Deze bij eb te laten leeg stromen.

  Dit alles vraag denkwerk om al de elementen om het hele waterinfrastructuur in een plaats te hebben en alles moet 100 % in orde zijn, van deskundig personeel/kader, kapitaal, equipment, onderhoud, monitoring, doorlopend overleg als alles in place is, druk op het gebied, moet voorkomen worden, enz. Elke plaats moet een bepaalde druk of de juiste voorzieningen hebben, waardoor het leven in de polder goed en beheersbaar is. waardoor ondernemingen, huizen, sportfaciliteiten, enz het aankan en het leven in de polder gegarandeerd is.

  Met andere woorden, plaatsen zullen aan de hand van modellen moeten voldoen aan bepaalde eisen, met een bepaalde maximale druk die het aankan. Daarboven is het niet meer beheersbaar.

  Een goed voorbeeld is Pararmaribo. Paramaribo is uitgedijd, waardoor het niet meer beheersbaar is.

  Zie dit gedeelte van Paramaribo, vanaf de Sommelsdijkse Kreek, naar het westen tot Charlesburg/Anniestraat. Naar het zuiden tot Poelepantje/ Saramaccakanaal,
  Saramaccakanaal tot de Sommelsdijkse kreek van Zuid naar Noord. Laat men beginnen dit gebied in te polderen, van dijken te voorzien, de kanalen, Sommelsdijkse Kreek en pompen. Laat men een studie hiervan maken om te voorkomen dat het niet meer onderwater loopt en dit in de praktijk uit te voeren.

  Er zal een aanvang eens moeten worden gemaakt en dit is de eerste aanpak.

  Verder moet de overheid/ ministerie van OW verkalvelaars van domein/grondenen verplciht stellen dat die hum gronden gaan inpolderen, dijken, voorzien van kanalen, pompgemalen, bepaalde gedeelten van de gronden die als wateropvangplaats dienen om water op te vangen.


  Maak melding

 14. Surinamers neem een voorbeeld aan Nederland, hoe om te gaan met waterbeheersing.
  (vaak hoor je WIJ WILLEN NIKS VAN NEDERLAND, HET ZOU NU MOETEN)


  Maak melding

 15. 10.000 waterpompen kopen met die 100.000.000 srd

  overal water wegpompen.

  pompololie,s van ow weten hoe
  gemodereerd

 16. Dit is heel erg voor de mensen en dieren kan hier niet tegen , ook al woon je hoog toch zie je de ellende om je heen.
  Hoop dat er noodopvang is geregeld , let op je buren ouderen kinderen en dieren bied hulp.
  wat is er met het geld van de grootte actie gebeurd miljoenen zijn opgehaald voor het binnenland.????


  Maak melding

 17. Tjepoti faracan, je bent waarschijnlijk net zo goed geschoold als die zwakbegaafde bosskowtoe, watje, para express, esmerald en nog een paar van die debielen.

  Wedden dat jullie in Suriname op dezelfde School zaten die met een M begint en nu deel uitmaken van het gesticht vhp.


  Maak melding

 18. @Dreai
  Idioot dat je bent!
  Wat wil je uitleggen hier.?Dat tijdens de criminele ndp regering Suriname geen last had van deze rampen?
  Laat mij je het uitleggen…je baasje bouta heeft staatskas leeggeroofd en de meeste ndp lijders prijken met hun kop op the wanted lijst van de Interpol!
  De regering Santokhi moet met 0 beginnen.Hij doet zijn best.Zo, hou je commentaar voor jezelf!


  Maak melding

 19. Hoi Geïndoctrineerde debiele ray het verhaal van de staatskas leegroof hebben we eerder gehoord, nu willen wij die een goed stel werkende hersenen hebben het bewijs daarvan zien. Geen leugens en rotzooi meer. Gewoon wie en wanneer al die miljoenen geroofd zijn enne waarom al die rovers nogsteeds niet zijn opgepakt.

  De liegende regering Santokie en zijn minister van financiën kunnen zelf in de DNA het bewijs niet tonen, misschien heb jij het in je achterzak, voel maar gek.


  Maak melding

 20. Hé gekke ray de enige wiens kop op Interpol prijkt is die van de huidige Vice President Brunswijk. Zelfs die van Hoefdraad wil Interpol niet, ze doen niet aan politieke spelletjes, waarschijnlijk wil Interpol ook bewijs zien. Voel de andere kant, misschien heb je alle bewijs daar.


  Maak melding

 21. De minister van OW “zal zich buigen over dit landelijk probleem”. Te Laat!! Je had dit probleem alang moeten aanpakken. Rancune naar de vorige regering staat op jou program, maar daar hebben wij geen boodschap aan. Ben je van de recherche of dien je het volk die je daar geplaatst heeft te helpen door die luie ambtenaren van OW te bewegen om de boel op orde te houden en niet te wachten tot een ieder is verzopen. Stop mei die onzin praatjes van jou want die vullen geen gaatjes. En als je de jop niet aankan vertrek dan …….en laat een capabele landgenoot aan het roer. Hoe lang moeten wij nog ploeteren in jou modder.


  Maak melding

 22. Beste mensen… Waar is de motivatie. Nee het is niet alleen die chinese winkel die een probleem heeft… De laaggelegen delen van Suriname staan onder water.. U bent momenteel moe… want gisteren hebt u Koninge-dag gevierd. Dat is geen argument dat houdbaar is … Denk niet dat er buitenlandse hulpverlening zo snel mogelijk de water-problemen van Suriname zullen oplossen… Ook verschillende factoren zijn er nodig om gemotiveerd te worden..Neem geen overbodige slachtoffer-rol op je… . Problemen in kaart brengen en zelf aan de slag gaan… Voor nu sterkte en kracht en vergeet je mondkapje niet…


  Maak melding

 23. Da krijg dr van als je criminelen op je toko laat passen
  TIEN JAAR WANBELEID LAAT ZIJN SPOREN NA
  NOOIT IS ER AAN HET VOLK GEDACHT. JUICHEND RIEPEN ZE IN KOOR GEEF ME NOG VIJF, GEEF ME NOG VIJF
  ZE KREGEN TIEN EN DIT IS HET RESULTAAT.
  VOLK VAN SURINAME GEFELICITEERD.
  DE TWEE GROOTSTE SCHURKEN BOEFDRAAD EN BOUTERSE HEBBEN JULLIE DIT AANGEDAAN

  BTW is de voortvluchtige onschuldige crimineel ex minister van financien al opgespoord?


  Maak melding

 24. Suriname stuur alle regen naar nederland ik zit te smachten om regen al weken niet geregend in nederland . O regen kom naar nederland anders ga ik emigreren naar waar het regent in europa. Suriname lijkt af en toe net suriname rivier. Het kan erger worden daar met zoveel regenval.


  Maak melding

 25. Stuur die luilakken bij OW naar huis. Deze mensen werken niet. 7 even….en roken en weer schaften …….de hele dag nietsen voor onze belasting gelden. Maak de trenzen en straten en goten dagelijks schoon in plaats van te klagen over pep flessen…want als je niets doet dan wordt het natuurlijk troep. De bevolking moet ook geen rommel in de trens gooien,maar dat weten ze al.Als de plansoendienst van OW dagelijks schoonmaakt zal het er prachtig uit gaan zien. Maar ze moeten aangestuurd worden vanaf de top en zo naar beneden. Als de Minister PG wil worden moet hij nu opstappen.


  Maak melding

 26. Waarom eerst wachten dat zoveel mensen deze ellende moesten meemaken. Hele groentevelden naar de klote. Mensen hun huishoudelijke spullen. En de ziekten van ht vuile water. Hoop dat men zichzelf goed onsmet.
  gemodereerd

 27. Als er zoveel regen valt in korte tijd en je hebt ook nog last van springvloed dan is het knap ingewikkeld om het onder controle te houden. Ook in Nederland en de rest van Europa lopen soms gebieden onder water.
  Wat ik alleen niet zo goed begrijp is dat OW onder de vorige regering altijd razendsnel wegen die door de regen kapot gingen repareerde. Ik zag regelmatig kanalen opgehaald worden. Bermen rondom kruispunten werden gemaaid wat belangrijk is voor de verkeersveiligheid. En de vorige regering heeft speciaal een breed kanaal aangelegd om Noord te ontlasten. Iets wat onder de Front regering niet is gebeurd terwijl toen wel de meeste projecten op Noord werden gestart. Denk aan Surivillage bijvoorbeeld maar ook andere projecten in die buurt.
  De afgelopen 9 maanden heb ik de minister van OW alleen ruzie zien maken met de vakbonden. Ik zie vrijwel geen onderhoud aan doorgaande wegen. Er wordt niet meer gemaaid. Grote kanalen worden niet opgehaald. Dat kan geen geld issue zijn. Er is gewoon personeel die blijkbaar nu duimen zitten te draaien. Begin die mensen aan het werk te zetten of laat ze opdonderen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.