Suriname zet ruim 300 militairen in om opmars COVID-19 te remmen

16
Totale lockdown van rivieren aan de oostgrens Suriname tot 10 mei
Archieffoto: Controle bij de oostgrens van Suriname

De Surinaamse grenzen bewaken is volgens Defensieminister Krishna Mathoera nog steeds een grote uitdaging. Het ministerie van Defensie heeft vier posten langs de Marowijnerivier – vanaf Albina tot in het verre binnenland – waarmee geprobeerd wordt om extra toezicht te houden op de oostgrens. “Binnen onze mogelijkheden proberen wij het toezicht en surveillance te vergroten. Zo hebben we een post gecreëerd te Nieuw-Amsterdam en Coppenamepunt. De Marine is daar bezig om met wat extra surveillance zichtbaarheid te creëren. 

Samen met de Kustwacht en de MAS wordt er bekeken om de controle te verscherpen”, benadrukte de bewindsvrouw op zondag 25 april tijdens de Zoom-persconferentie waar de nieuwe COVID-19-maatregelen voor de komende twee weken zijn bekendgemaakt. Naast het beschermen van Suriname tegen buitenlandse militaire agressie heeft het ministerie van Defensie ook als belangrijke taak het ondersteunen van alle andere overheidsdiensten.

Volgens minister Mathoera zijn 308 militairen ingezet om te helpen de opmars van COVID-19 te remmen. Het gaat hierbij om de ondersteuning aan het ministerie van Volksgezondheid, Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) en de politie. Daarnaast wordt geprobeerd om meer manschappen te hebben rond de grensdistricten. Defensie heeft zelf geen controleposten langs de Oost-West verbinding. De Kustwacht en de afdeling Maritiem van de politie gaan de grensbewaking ook meer prioriteit geven, vulde Justitieminister Kenneth Amoksi aan.

Protocollen en inzet van sneltesten 
De bewindsvrouw zegt dat er wel een extra fysieke controlepost is opgezet nabij Bushman Hill in Moengo, maar dat er nog niet gecontroleerd kan worden. “We zijn bezig protocollen te ontwikkelen en mogelijk de inzet van sneltesten in samenwerking met Volksgezondheid”, benadrukt Mathoera. Maandag zal zij verder overleg met andere actoren voeren om na te gaan hoe Defensie nog meer kan ondersteunen. De minister benadrukte dat de regering preventief optreedt om zoveel mogelijk besmettingen te voorkomen en levens te besparen.

Het komende weekend is er weer een lockdown. Deze gaat vrijdag niet meer om 18.00 uur in, maar 20.00 uur. De lockdown geldt van vrijdag 30 april tot en met maandag 3 mei om 05.00 uur. De avondklok gaat doordeweeks in om 20.00 uur en duurt tot 05.00 uur in de ochtend. 

16 REACTIES

 1. Goed zo, eindelijk!

  Zo’n kleine bevolking zoveel controle nodig, dit is absurd. Mede door ophitsers aan de Noordzee en die conspiracy freaks weer een stijging.

  Suc6.


  Maak melding

 2. Off topic

  Waarom, waarom, waarom, daarom;

  ‘Lokale obstructie’!
  “ Er zijn volgens onze zeer welingelichte bron, elementen binnen de top van de politie die nog steeds zwaar onder de invloed van de NDP staan en daarom obstructie plegen, de opsporing van deze mega-verdachte te doen vlotten. Ook is het niet uitgesloten dat niet alle informatie die Interpol verlangt om uiteindelijk het opsporingsbericht op haar site te plaatsen, door onze opsporing c.q. de politie, tijdig of helemaal niet is opgestuurd. Het is publiek geheim dat er binnen de politietop nog tal van NDP-pajongwaaiers zitten, waaronder de hoofdcommissaris er een van is.” etc.
  Bron de WEST 240421

  “De hitman van bouterse”, ook uitstekende journalistiek. Bron: idem dito.


  Maak melding

 3. Kom op JONGENS
  Met je Kalasjnikov – Mitrailleur ect.
  Harde aanpak is nodig om alles onder de Controle te krijgen.
  Of moeten sommigen nog naar de Schietlessen.
  Laat het resultaat zien en houdt het VOLK geruststellend.
  gemodereerd

 4. Inderdaad moet het leger ingezet worden voor dit soort noodzakelijke processen voor land en volk. En niet meer voor eigen gewin en glorie, zoals opa D en kliek deden.


  Maak melding

 5. Geef ze wel vest met camera. Want tjoekoe feest.
  Iedereen wilt snelle monie maken.
  gemodereerd

 6. Het leger moet leeg. Hoe leger, des te beter.
  Maak twee nieuwe ministeries: voeg alles wat controleert, opspoort, vervolgt, recht spreekt en handhaaft samen onder het Ministerie van Veiligheid en voeg alles wat maatschappelijk hulpverlenend werkt onder het Ministerie van Maatschappelijke Ondersteuning.


  Maak melding

 7. Ik vroeg me zelf al een hele tijd af waar al die MPers zijn die geknipt zijn voor deze jobs en hoop dat eerst nagegaan wordt welke redelijke schoolopleidingen de militairen hebben die in gezet worden om deze grensbewakingswerkzaamheden te verrichten i.p.v de MP


  Maak melding

 8. Heb je nu echt niets anders te doen dan alleen maar terugkijken en eindeloos zeiken? Zijn bepaalde personen heilig of zo in jouw ogen en doen ze niets verkeerds? Mogen ze wel 5 baantjes aan 1 persoon geven en andere baantjes voor hun eigen soort regelen? En mogen ze wel benzine verhogen, stiekem, zonder dat het volk daarvan op de hoogte wordt gesteld? Mogen ze wel stiekeme politiek voeren en niemand op de hoogte stellen van hun genadeloze stappen? Mogen ze wel een vennootschap oprichten in het diepste geheim zonder dat verantwoording wordt afgelegd? Zonder transparantie? Is dat good governance? En maar roepen dat de zwarten moeten gaan werken, maar als baantjes geregeld worden, komen anderen nooit aan de bak, dus waarom nog roepen dat ze moeten gaan werken? Voor jouw informatie: er zijn genoeg zwarten die werken, veel meer dan je denkt, check dat maar even bij het Bureau voor de Statistieken.
  gemodereerd

 9. In de koloniale tijd gebruikte de basja’s de zweep stevig tegen herrieschoppers. Waarom wordt deze goede traditie tegen de herrieschoppers niet toegepast en gebruikt door politie en militairen in de huidige Suriname?

  Laat men ddb advies vragen hoe hier mee om te gaan. Als de militairen langs gaan bij deze onrustzaaiers in Suriname, hebben die gasten binnen 1 minuut niet een tand meer in hun muil. So mofo, me taigi!


  Maak melding

 10. 300 man om de grenzen van heel Suriname te bewaken zal niet veel.zoden aan.de dijk zetten, vooral als we weten dat sommige politieposten in de bewoonde wereld niet eens water en handsanitizer krijgen om covid buiten de deur te houden. Onze militairen mogen blij zijn als ze genoeg munitie voor hun geweren krijgen.om Brazilianen en Guyanezen buiten Suriname te houden.


  Maak melding

 11. Een advies aan minister Mathoera geef de militairen een tijdelijke algehele bevoegheid overeenkomstig het politiekorps voor zes maanden, vooral tijdens de lockdown uren. Laat die militairen dat stukje overnemen en ipv de overtreders naar poc te brengen, breng ze allemaal richting BBZ. Dan wil ik zien of het niet gaat helpen!


  Maak melding

 12. @Smatje,

  De vorige regering heeft meer dan genoeg baantjes voor alfabete en niet-alfabete swartjes geregeld en anderen achtergesteld.
  Die achterstand moet worden ingehaald en de onkundige swartjes (of wie dan ook) moeten een andere baan gaan zoeken of hun capacatiteit gaan verhogen en niet gaan zeiken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.