‘Rijlessen voor doven en slechthorenden onbetaalbaar in Suriname’

9
Auto rijden in Suriname

De Surinaamse minister van Justitie en Politie (Juspol), Kenneth Amoksi, heeft onlangs de Stichting Surinaamse Doven Belangen (Sudobe) op zijn kabinet ontvangen. Dit bezoek had als doel zich te buigen over de problemen waarmee de doven zitten die door het ministerie opgelost kunnen worden. Deze stichting stelt zich ten doel het behartigen van de belangen van doven en anderen met een gehoorbeperking in Suriname.

Tijdens de meeting zijn er een aantal zaken aan de orde gekomen. De stichting vraagt extra aandacht van de bewindsman voor ondermeer het uitbreiden van rijscholen voor doven, de mogelijkheid voor het verkrijgen van een groot rijbewijs en de peperdure rijlessen voor slechthorenden. In vergelijking met de rijlessen voor niet- slechthorenden zijn de rijlessen voor de doelgroep onbetaalbaar. 

Verder is aan de orde gekomen het afschaffen van het gehoorapparaat op een foto voor het rijbewijs en dat alle informatie die door het ministerie van Justitie en Politie gebracht wordt, vertolkt kunnen worden voor de groep. De minister gaf aan dat doof zijn geen sta-in-de-weg mag zijn om een leven op te bouwen zoals alle andere mensen. Er moeten gelijke kansen zijn voor eenieder. Het is daarom een initiatief dat hij zeker zal ondersteunen.

De bewindsman zal daarom een gesprek hebben met het hoofd van de afdeling Verkeer en met de vereniging van rijscholen. “Ook al betekent het dat wetten gewijzigd moeten worden, moet er op landelijk niveau een oplossing komen”, aldus minister Amoksi. Hij voegde tot slot eraan toe dat de Stichting Surinaamse Doven Belangen op de hoogte gesteld zal worden van zijn verrichtingen met betrekking tot de zaken die zijn besproken.

Bij dit bezoek waren aanwezig Rosita Etnel, Kenneth Williams en Wiren Meghoe.

9 REACTIES

 1. Maar slecht horende kinnen gehoorapparaat mr doven zijn een gevaar. Nu al is ht verkeer zo een chaos. Hoe hoort een dove een sirene????
  gemodereerd

 2. Wat moeten de slechtzienden dan zeggen? Voor hen zijn de rijlessen niet alleen onbetaalbaar, er zijn helemaal geen rijscholen in Suriname te vinden, die les aan deze doelgroep willen geven. Maar, zoals Redskin opmerkte, dit weerhoudt de slechtzienden in Suriname niet om achter het stuur van een auto te gaan zitten.


  Maak melding

 3. De geestelijke gehandicapten, mensen met vertraagde ontwikkeling en idioten in het verkeer die het vooral op elkaar en EBS palen hebben lijken geen moeite te hebben. Zelfs de politie rijdt zonder rijbewijs dus wat is jullie probleem. Is het tekort aan geld om de rijbewijzen te kopen?


  Maak melding

 4. Degene die nu dagelijks in het verkeer al deelneemt, kunnen zonder deze 2 genoemde handicapt al niet rijden. ”Dat wordt straks een chaos van je welste als deze mede burgers, met bovengenoemde handicapt ook dagelijks deel gaat nemen
  in het verkeer. Ik schrijf dit niet met de bedoeling, om deze mensen te beledigen.

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.