‘Stijging wisselkoersen valuta zorgt voor veel onrust in Suriname’

27
US dollars

De stijging van de Euro- en USD-straatkoersen zorgt voor veel onrust. Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning ging daarom in op vragen over de huidige koersontwikkeling en stijging van prijzen voor goederen en diensten in Suriname.

De wisselkoers is bepalend voor ons economisch leven. Zo stijgen er prijzen van goederen en diensten, naarmate de wisselkoers omhoog gaat. Voor de Surinaamse economie is de focus wat meer op de US-dollar. Een belangrijke oorzaak is de vervlogen monetaire reverse van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Zolang er geen goede monetaire reserve is om de koers te kunnen managen, krijg je een situatie waarbij die koers meer door buiten bepaald wordt dan door de CBvS, geeft de minister aan.

Er zijn maatregelen nodig. De regering is daarom gestart met de regeling van de retentie-dollars om importen van basisgoederen, brandstof en medicamenten te garanderen. Deze maatregel is ook bedoeld om de monetaire reserve van CBvS op te schroeven. Een deel van de retentie-dollars zal namelijk gebruikt worden om deze monetaire reserve weer op te bouwen. Daarvoor dient ook de steun van IMF.

Minister Achaibersing benadrukt dat ernaar gestreefd wordt om de koers te stabiliseren, waardoor prijzen ook stabiel kunnen blijven. Maar er moet ook rekening mee gehouden worden dat prijzen in supermarkten tevens bepaald worden door prijzen van goederen en diensten in het buitenland. Ter illustratie gaf de minister aan dat de wereldmarktprijs van een barrel olie aan het begin van dit regeertermijn, 40 USD was. Momenteel is deze boven de 60 USD per barrel. Suriname is een brandstof importerend land. Als de wereldmarktprijs stijgt, wordt deze doorbrekend in de prijs van brandstof aan de pomp. Maar ook de stijgende prijzen van transport en bijvoorbeeld containers, worden doorberekend.

De minister geeft aan dat de koers in principe door de markt bepaald moet worden, maar daarvoor moeten er eerst maatregelen getroffen worden. Volgens minister Achaibersing is het streven om de koers vrij te laten, maar door de situatie van de monetaire reserve en de financiële sector, die veel geld aan de overheid had geleend, wordt dat bemoeilijkt. Met het IMF is de vrijlating van de koers ook besproken.

“Je hoort rekening te houden met het juiste moment en het juiste niveau en alle andere actoren in die economie”, aldus minister Achaibersing. Om de koers vrij te laten, is er een goede monetaire reserve nodig en die moet dus weer opgebouwd worden.

27 REACTIES

 1. Geen reden tot paniek. Deze geweldige regering bestaat alleen uit ervaren hoog gekwalificeerde toppers die de zaak gaan rechttrekken. Daar twijfel ik niet aan zolang de fascisten van de ndp keihard aangepakt worden.
  gemodereerd

 2. “Wo sit ing “, bla,bla,bla,bla,bla,bla,nogmaals bla,bla,bla,bla. De plaat van ” wo sit ing ” is ondertussen helemaal grijs gedraaid. De gemeenschap gelooft dit soort praatjes niet meer. Het is een kwestie van tijd die de regering nodig heeft in afwachting van de olie-dollars die hopelijk in 2025 zullen binnenstromen.
  gemodereerd

 3. Alleelei drogredenen wordt aangehaald w.o. de $ prijs van ruwe olie… hetzelfde argument als de vorige regering…En daar is deze regering nou juist gekozen; om daar veranderung in te brengen!

  Bijvb de olieprijs werkt altijd vertragend; voor Sur met een groot export deel voor diesel, moet het effect alleen op benzine zijn. Juist dat, heeft nauwelijks impact of transport/industrie sector; die lopen nl op diesel. Maar ja, men is niet bereid om de een deel vd winsten van SOM ten goede van het volk te doen komen. Dus doet men alsof SOM de ruwe olie en overige brandstof importeert.
  Voorts is men niet instaat om de overige overige actoren die speculeren op de koers aan te pakken; immers, wiens brood men eet…. weer een vb dat het surinaamse volk bedrogen wordt door een veel belovende VHP/ABOP regring!


  Maak melding

 4. Waarom loopt Aloe baba en Boefdraad nog steeds vrij?
  Deze 2 hebben de meeste deviezen van de Centrale bank gestolen.Regering ga het geld bij deze 2 halen,beslag leggen op alle eigendommen van deze twee.
  gemodereerd

 5. waarom moet suriname dure olie importeren.

  staatsolie zuigt 17000 barrels uit de grond elke dag.

  de raffinaderij op tout lui faut draait dag en nacht om gasoline en diesel te maken.

  wie geeft transparantie aan de gemeenschap hierover.

  kan deze eigen olie niet lokaal verkocht worden.

  dan hoef je niks te importeren.

  waarom komt staatsolie niet uitleggen wat ze met de geproduceerde diesel en gasoline doen.

  graag een transparante uitleg. want dan kan een liter benzine of diesel misschien tegen kostprijs plus een beetje winst verkocht worden ipv 12 en 13 srd.

  Stel de eigen prijs is 6 srd per liter olie./benzine

  de prijzen zullen dan gelijk als een speer naar beneden zakken. desnoods voor 2 jaar.

  ik snap nooit dat mensen hier op waterkant moeten komen uitleggen hoe het moet en niet. de beleidsmakers slapen diep misschien.

  de regering mag mij uitnodigen dan kom ik ze uitleggen hoe het moet
  gemodereerd

 6. En Hoelang zal het duren, totdat de maatregelen getroffen worden.
  Voor het Volk wordt het alleen maar Zwaarder en blijven Lijden.
  Armoede is in Suriname altijd geweest, maar niet zo Extreem.
  Ze zullen elke dag moeten Vechten voor hun levensonderhoud.
  gemodereerd

 7. en minister achaibersingh:

  ik heb een hoge dunk van jou. Nee echt waar.

  maar af en toe vind ik dat je pure onzin uitkraait. de mannen van VES lachen om deze berichten.
  Jij bent 1 van de beste ministers tezamen met Ramdien van Buza. Ramadin van volksgezondheid was ook goed bezig maar is gevlucht met vrouw en kinderen hoor ik.

  Het klopt deels maar de rest is achterhaald.

  presenteer een stevige balans van de centrale bank van suriname nu / over 3 maanden / over 6 maanden. Kom met cijfermatige prognoses bhai.

  praten praten is bla bla geworden.

  we willen prognoses zien elke einde maand in cijfers op groot digitaal bord. Kom minister je kan het.

  zoniet bied ik mijn hulp aan.
  gemodereerd

 8. Bla bla bla. Niet lullen maar poetsen minister. Daarvoor ben je minister. Hup aan t werk.
  gemodereerd

 9. De regering is ziende blind. De staat kan mogelijk het bezit van dollars$ controleren en reguleren, maar de koers op de zwarte markt nooit.
  De vraag is groter dan het aanbod.
  De handelaren, importeurs, bespelen alle velden om aan valuta te geraken.
  De staat kan deze mensen niet beconcurreren en moet dat ook niet proberen.
  De handelaren hebben elk, meer valuta dan de staat.
  Deze mensen bepalen ook de koers.
  Ze stellen hun vermogen en inkomen veilig, door deze weg te zetten in $ dollars en euro,s.
  Dit alles over de rug van de samenleving en de staat.

  Dit probleem hebben de handelaren, vermogende, de staat Suriname/ DDB EN CONSORTEN gecreëerd.
  De surinaamse gulden werd toen massaal omgewisseld en onze munteenheid werd waardeloos.
  Je kan het nergens omwisselen.
  Zij die stikken in de SRD bepalen de koers en de kleine man schommelt mee.
  De staat Suriname zal dat kunnen als ze stikken in de beoogde oli $ die zij al deels hebben verbruikt.
  LANG LIBI, LANGA SI SANI


  Maak melding

 10. Het is wenselijk dat de koers wordt bepaald door de markt en niet door de regering.

  De suri consument is niet prijsbewust. Alternatieve producten kopen kennen ze niet. De kracht ligt bij de consument. Is het te duur dan ga je ergens anders, of je koopt een goedkoper vergelijkbaar product.
  Steun de lokale ondernemers en producten, net zoals de rest vd wereld het nu doet.


  Maak melding

 11. Ga kijken in de winkel en probeer producten te identificeren die in Suriname zijn geproduceerd.
  Gegarandeerd minder dan 5%.

  De rest is allemaal import.

  Wil je de Surinaamse producten stimuleren dan kom je er snel achter dat de import ook nog tussen de 25 tot 50% goedkoper uitvalt.

  Ik ben geen econoom met allerlei geweldige titels. Dat laat ik over aan de experts…


  Maak melding

 12. Van 1898 tot heden
  De HEM is een werkmaatschappij van de Nederlandse holding HEM Holding B.V. Het is een familiebedrijf dat bestaat sinds 1898 en begon met handel naar de Oost (Nederlands Indië) en naar de West (Suriname en de Antillen). In Suriname werkte de Hollandsche Export Maatschappij tot 1952 met diverse agenten, waarvan NV. J.F.D. Haenen de laatste was. Vanaf 1957 had de Hollandsche Export Mij een eigen kantoor aan de Heerenstraat nr. 4, en in 1962 werd er een aparte Surinaamse N.V. opgericht, de HEM Suriname N.V.

  Dit is maar 1 voorbeeld van een onderneming die 0,0 heeft bijgedragen aan de binnenlandse productie. Het enige doel is het promoten, invoeren en verkopen van buitenlandse producten in Suriname.

  SINDS 1898…


  Maak melding

 13. Zolang de politieke criminelen vrij rond lopen,
  Zolang corruptie en criminaliteit in politiek Suriname niet is aangepakt,
  Zolang de illegale uitvoer van kapitaal niet is gestopt en
  Zolang er niet is geinvesteerd in inkomsten verhogende maatregelen en werkgelegenheid zullen koers en prijzen blijven stijgen !

  Het is een prioriteit en een eis om de criminele organisatie die Suriname heeft vernietigd te ontmantelen en te berechten.
  Dit zal de reputatie van en het vertrouwen in Suriname ten goede komen !

  Alle politieke partijen die menen eerlijk, oprecht en integer te zijn en alle journalisten die beweren kritisch te zijn moeten doorgaan met corruptie onderzoek en onderzoek naar illegale praktijken van hoge functionarissen in de politiek, bankwezen en bedrijfsleven.

  Het volk heeft recht op een Beter Suriname !

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 14. Je moet creatief denken. Waarom ga je naar de super? Waarom chocolade pasta of jam uit het buitenland? Waarom Hollandse appels ipv suri appels. Ga naar de kleine landbouwers en haal goedkoop spullen. Ik denk dat omoe goedkoper is dan de super.

  Je kunt jezelf gek maken omdat je die dure spullen niet kunt kopen, of je haalt eieren bij een boer (ook voor buurtjes zonder wagie) en maakt een lekkere omelet klaar.
  Het is nu even niet anders, maar het blijft niet altijd zo.

  Nogmaals de keuze ligt bij de consument.


  Maak melding

 15. Wie staat achter ze??? Cambiohouders, autohandelaren en witwaspraktijken.
  We staan al op de lijst voor mensensmokkel, nu voor witwassen.
  Valutawet en controle van NDP regering kon alleen zorgen voor omlaag brengen koers. Bewezen binnen 1 week
  gemodereerd

 16. Het is zo jammer; directeur Telting en minister Hildenberg hadden onder president Venetiaan de financieen van Suriname weer op orde gemaakt. Maar toen vond een groot deel van het Surinaamse volk het nodig om een massamoordenaar en megadief samen met zijn paarse bende weer san de nacht te helpen en is de regering onder Santokhi weer hij af. Iedereen met een klein beetje gezond verstand weet dat ‘ai tek ten fu set en baka’.


  Maak melding

 17. Surinamers en hun relativeringsvermogen.
  Je hebt de keus tussen een criminele regering die het land opzadelt met heel veel leningen, toren hoge (aflossing) schulden en waarbij er gewetenloos zonder enige gêne in de spaargelden van het volk is gegraaid of
  Je kiest voor een regering die heel erg hard haar best doet om de ellende van de vorige regering op te ruimen zodat het volk een betere toekomst tegemoet kan zien en verder niet steelt of graait in de spaarpot van het volk.
  Aan u de keus.


  Maak melding

 18. Esmerald 23 april 2021 At 13:01
  Je moet creatief denken. Waarom ga je naar de super? Waarom chocolade pasta of jam uit het buitenland?
  ==================

  Geïmporteerde diepvriesgroenten uit Nederland zijn momenteel goedkoper dan lokale groenten. T’is raar maar waar. En dan weet je ook zeker dat het niet bespoten is met gif. Verder ben ik het wel eens hoor. Lokale producten horen voorrang te hebben. Maar ze zijn dus meestal niet echt goedkoper helaas.


  Maak melding

 19. Waar is Boefdraad die de staatskas heeft leeggeroofd? Waar zijn de miljarden die Bouta heeft meegekregen van China eind 2019? Het land en volk zijn 10 jaar belazerd en kapot gemaakt. Dit wordt allemaal dood gezwegen. Pe a monie de. Deze regering doet zijn best het land weer op te bouwen en alle schulden weg te werken. Het leven is geen groot feest voor het land en volk na 10 jaar fikse achteruitgang. Geen enkele regering na Bouta en Boefdraad kan ons land in 5 jaar meer uit de grote slop halen. Het is nu dus met z’n allen je kop boven water halen. Dat Chan geroepen heeft tijdens de verkiezingen wo se ting is een gezegde. Hiermee bedoeld Chan dat hij gaat proberen de grote achtergelaten chaos weer in goede banen te leiden, maar Keulen en Aken zijn niet in 1 dag gebouwd. Het is erg jammer dat sommige gasten hem niet begrijpen.
  gemodereerd

 20. RobGay…………………..jij geloofd wel de fabeltjes van de drugs en moordveroordeelde megacrimineel DDB, die dat geweldige antieke kolengestookte 777 vliegtuigje introduceerde. 1,5 jaar leasegelden betaald en onderhoudskosten, nooit 1 passagier vervoerd. En jij met je mongolenverstand maar dagelijks op flightradar zoeken naar dat ding, die nu in de sloopwoestijn Mojave staat weg te rotten. Kijk in de spiegel en vraag jezelf af waarom je zo een hersenloze, laaggeschoolde paarse droplul bent. Geen sterveling die jouw lulkoek hier nog serieus neemt.


  Maak melding

 21. Wendy…..geesteszieke, geindoctrineerde paarse droeftoeter. Wie bracht de koers tussen 2010-2020 van 2.8>18.0???????…………….. Jij had geen geen geluk toen de hersenen werden uitgedeeld.
  gemodereerd

 22. Goed gezegd flyer , en die robje g zit nog steeds met tranen in zijn ogen dat zijn boevenbendepartij de ndp verloren heeft met de verkiezingen nu bijna een jaar geleden ,
  hij vond het prachtig dat zijn partij de ndp de staatskas leeg roofde , veel geld leende , en het volk uitmelkte , en dit wat de ndp gedaan heeft is de koers telkens omhoog gegaan , ieder bedrijf in de wereld zag wat de ndp flikte , en nu heeft Suriname niets te makken door die paarse klojo’s , maar ook omdat er weinig US Dollars en Euro’s in Suriname zijn , want dat hebben die paarse blaaskaken in 10 jaar allang weggesluisd en die boefdraad waakt daar over in een dictator land , daarom zit die boefdraad misschien wel in cuba , venzuela , rusland (mee gevlogen met dat russische helikopter) , turky , of wel in china , en deze klotelanden zullen boefdraad beschermen he robje g.


  Maak melding

 23. Hallo! Regering van Suriname. Serieus! Ik hoop dat tenminste 1 van jullie dit leest.
  Zodra jullie nog rekening houden met Cambios als speler waar jullie blijkbaar NIET omheen kunnen, zijn alle verhaaltjes die jullie in de media vertellen over maatregelen dit en maatregelen dat, koers dit, koers dat, nietszeggende maatregelen. Het lijkt alsof de overheid in de greep zit van cambio/geld handelaren. Die bepalen de richting van de Surinaamse economie in plaats van jullie als overheid. Zeer slechte zaak! OPLOSSING: Toon OWNERSHIP DOOR ALLE CAMBIO VERGUNNINGEN AF TE BOUWEN. EN BRENG DE DE REGULIERE BANKEN IN STELLING OM HET MONETAIRE VRAAGSTUK SAMEN MET DE CBVS OP TE LOSSEN. [PUNT]
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.