Enorm archief over slavernijverleden vanaf vandaag te raadplegen

6
Anoniem, Tot slaaf gemaakte mannen graven trenzen, ca. 1850. Amsterdam, Rijksmuseum. Aankoop met steun van het Johan Huizinga Fonds/Rijksmuseum Fonds

Vanaf vandaag zijn ongeveer 1,9 miljoen gedigitaliseerde en gerestaureerde archiefstukken die samenhangen met het Nederlandse slavernijverleden online doorzoekbaar bij het Nederlandse Nationaal Archief heeft. Het gaat onder meer om scheepsjournalen, plantagelijsten, ladingoverzichten, rekeningen en brieven.

Het wordt voor nazaten van tot slaaf gemaakten hierdoor makkelijker om hun familiegeschiedenis te achterhalen. Ook kan iedereen – wetenschapper of leek – nu zelf nagaan wat er aan boord en op de plantages gebeurde zegt projectleider Leo Balai.

Het Nationaal Archief en de KB, nationale bibliotheek (voorheen Koninklijke Bibliotheek) zijn sinds 2013 bezig met het project. Ze werkten met instellingen uit Engeland, Guyana en Suriname. Tijdens het onderzoek kwam ook een deel van het archief van fort Elmina aan de Nederlandse Goudkust boven water.

Via deze pagina heeft men toegang tot slavernijdocumenten van onder meer de West-Indische Compagnie, het slavenhandelaarsbedrijf Middelburgse Commercie Compagnie en de Sociëteit van Suriname, en het archief van het bestuur van de Nederlandse Bezittingen op de Kust van Guinea.

6 REACTIES

 1. Dit is heel Interessant .
  Voor de afstammelingen van de Slaven een Geschiedenis, die leerrijk is
  om te weten, van waar hun overgrootouders kwamen.
  Ze hebben zwaar werk verricht zonder grote machinale Instrumenten dan
  kleine gereedschappen en zo kwam Stad Paramaribo tot realisatie.
  Misschien kunnen de Nazaten een bezoek brengen naar Land van Herkomst om
  de Plaats te bezichtigen, dus in Afrika.
  gemodereerd

 2. De slavenhandel duurde maar liefst vier eeuwen of te wel maar liefst 400 jaar dat is in een mensenleven letterlijk eeuwigdurend. Het schoolsysteem heeft gefaald wanneer men probeert te beweren en goed te praten dat dat niet zo heel erg is als de WWII. Sommige van onze landgenoten moeten zich beter inzetten voor meer normen en waarden.
  gemodereerd

 3. Beste famiri, weer een waardeloze kreet over dat de Nazi in de 2de WO die erger waren. Waarschijnlijk leest. hoort WAT? te selectief. De Nazi’s zijn gruwelijk en monsterlijk bezig geweest, waarschijnlijk gevoed door de duivel hemzelf. Zo ook de blanke slavenmeesters!!!!
  Denk WAT, dat slaven goed werden behandel? Dat zwangere vrouwen hun buik werd opengereten en het kind aan de jachthonden werden gevoerd vd blanke meester. Handen gekapt omdat de slaven hun honger wilden stillen. Opgehangen aan je ribbenkast aan een vleeshaak!!! Kom op ! lees je geschiedenis boeken!!!!!!! En als je niet kan lezen zoek mensen op die dat voor kunnen lezen. Zoek oude filmpjes van André Loor op!

  En weet je wat ieder mens kan vervallen tot deze gruwelijke daden, vandaar dat de lessen uit het verleden ons bij de les moet houden. Kijk maar naar de recente geschiedenis van Suriname. Bouta & Co. die mensen hebben laten vermoorden.


  Maak melding

 4. De naam van opa D zullen we zeker niet tegenkomen bij die van de slaven. Maar aan de andere kant. Zie maar zijn handelingen vanaf 1980.Het bloed spreekt.


  Maak melding

 5. @Harm,
  Waarom wordt de bron van de slavernij door jullie steeds ontkend? De slavernij kon alleen mogelijk gemaakt worden omdat de Afrikaanse stamoudsten er miljoenen mee verdiend hebben. Zij verkochten de dochters en zonen aan de blanke slavendrijvers. Dus bagatelliseer de rol van de Afrikanen niet.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.