dinsdag, juni 18, 2024
HomeOnderwerpenMedia en literatuurNieuw boek: 'Bent ú de burgemeester?'

Nieuw boek: ‘Bent ú de burgemeester?’

-

Does Travel - naar Suriname

In 2008 werd Joyce Sylvester de eerste vrouw van Surinaamse afkomst in Nederland die waarnemend burgemeester was, wat ze uiteindelijk gedurende ruim zeven jaar is geweest in twee kleine gemeenten, Anna Paulowna en Naarden.

Onbevangen begon ze aan haar bestuursfuncties, gaandeweg leerde ze dat de werkelijkheid taaier was dan ze had kunnen bedenken. Ze realiseerde zich: terwijl de diversiteit van de Nederlandse samenleving toeneemt, zijn er nog amper bestuurlijke gezagsdragers met een diverse achtergrond.

Ze beschrijft een voorval:

Tijdens de drukbezochte receptie in de raadszaal van het historische stadhuis keek een man naar mij. “Bent ú de burgemeester? Nee, dat geloof ik niet!” Voor ik iets kon zeggen nam een van de bodes de man bij de arm de menigte in. Al snel raakte ik in gesprek met anderen, maar na een half uur stond hij opnieuw voor me. Met een rood hoofd maakte hij hakkelend excuses; hij had te laat gezien dat ik de ambtsketen droeg. Van een burgemeester had hij een ander beeld. Maar ik moest ook mijn beeld bijstellen, blijkbaar was het minder vanzelfsprekend dat ik dit ambt uitoefende.

Met haar boek Bent ú de burgemeester wil Joyce Sylvester daarom laten zien dat het wel degelijk kán, en dat veel meer mensen de stap kunnen zetten, zoals zij ooit deed. Als pionier laat ze in haar boek zien dat het vooral gaat over kansen.

Dr. Joyce Juanita Sylvester (1965) studeerde politicologie en communicatiewetenschap en promoveerde in 2000 in het staats- en bestuursrecht. Naast haar ervaring in het openbaar bestuur, heeft zij als consultant in het bedrijfsleven gewerkt. Sylvester woont in Huizen. 

Bent ú de burgemeester? is haar eerste boek en verschijnt op 27 mei 2021.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

20 REACTIES
 1. Typisch een blanke: ze willen en kunnen ze niet voorstellen dat wij, zwarten ook een leidinggevende functie kunnen bekleden. In dit geval als loco burgemeester, wordt op alle fronten gediscrimineerd in NL, Politie, Brandweer, Ziekenhuizen, etc etc!

  sari tori

  Jacko


  gemodereerd
 2. Mensen moet wennen aan een Nw beeld. Een burgermeester was/is vaak een blanke man van middelbare leeftijd. In dit geval dus een bruine dame. Sterk van die meneer om zijn excuses aan te bieden. Ben heel trots op deze dame.


  Maak melding
 3. Topvrouw!

  In 2008 werd deze mevr burgemeester, notabene in “boeroeway” dorpjes.
  Nederland is al jaren bezig met diversiteit, er worden miljoenen euro’s besteedt aan inclusiviteit en diversiteit. Het is niet iets van nu. Je kunt alles bereiken, als je maar je best doet.
  Daarom vind ik bepaalde partijen zinloos.

  Ben benieuwd naar het boek. Bekend fenomeen, goeie testcase; u bent de vrouw van, of; uw man is hulpeldepup?
  Nee hoor, hij is de man van, en ik zit op etc etc.


  Maak melding
 4. Nieuw boek: ‘Bent ú de burgemeester?’

  Top!
  Veel behoeft ik niet toe te voegen aan mijn reactie op bovengenoemd artikel.

  Google ook naar haar afbeeldingen: Afbeeldingen van joyce sylvester echtgenoot.
  Joyce Sylvester, burgemeester Naarden.

  @Esmerald 21 april 2021 At 13:18
  Je hebt gelijk dat ze een “Topvrouw” is.
  Dus niet te lang wachten om het boek te bestellen.

  Want er was weer iemand bezig te kletsen over mevr. Joyce Sylvester op een lokale radio.
  De naam van deze heer zal ik niet vermelden.


  Maak melding
 5. @Fer
  Haar man is onbelangrijk en ook die man van de radio.
  Het gaat hier om girlpower 💃🏻

  Volgend boek; waarom zijn mannen jaloers op suc6 volle vrouwen! 😋


  Maak melding
 6. Leuk voor haar, maar zelfs voor de balkenende norm zou ik geen burgemeester van een Nederlandse ‘baka bini’ willen zijn, ik word nog liever schaafijs verkoper in Paramarobo.


  Maak melding
 7. Nieuw boek: ‘Bent ú de burgemeester?’

  @Esmerald 21 april 2021 At 14:31
  Haar man is onbelangrijk en ook die man van de radio.

  Lees nogmaals mijn verwijzing naar Google Afbeeldingen van Joyce Sylvester.
  En zo is het ook vermeldt.

  En het volgend boek; waarom zijn mannen ‘jaloers’ op suc6 volle vrouwen, mag u zelf gaan schrijven en publiceren.
  Dan koop ik het zeker.

  Maar in ieder geval is mevr. Joyce Sylvester een TOP VROUW.


  Maak melding
 8. Er zijn heel veel mensen met een bruine kleur, die ver hebben geschopt.
  Niet tot een burgemeester alleen, maar ook Wethouders. ect.
  Heel knap van deze mevrouw, zover is ze gekomen met haar Studie.
  Jongens doen het relatief Slechter, dan Meisjes en Boys vaak Jaloers.


  gemodereerd
 9. @ Henkes

  Ik respecteer jouw mening, maar ieder voor zichzelf en God,s voor ons allen. Wat is er mis mee, met de Balkenende norm dan? Of had je liever gezien dat ze, in de grote stad in NL loopt te bedelen ?? Of als heroïne hoer door het land rond loopt ??? Van mijn kant respect voor haar, liever een loco Burgemeester in een kleine dorp, dan een ”nietsnut” in een grote stad die van een uitkering leeft!!!!!

  sari tori

  Jacko


  gemodereerd
 10. Deze vrouw mag gewaardeerd worden om hetgeen ze heeft bereikt. Top! Maar een discussie over Balkenende norm is totaal onnodig aangezien het hier een goed betaalde ambtenaar betreft met een bovenmodaal inkomen. In het bedrijfsleven zijn er 13 van in een dozijn. Alleen in een bananenrepubliek had ze multimiljonair kunnen worden in deze functie!

  Het salaris staat los van de waardering die ze als zwarte vrouw verdient.


  gemodereerd
 11. Tsja, als je honderd jr geleden in Holland hebt gewoond, dan denk je inderdaad dat Naarden een “dorpje” is.

  Iedere werkende wegpiraat weet dat Naarden en Anna cruciale knooppunten zijn met de bekende files.

  Ik leg de nadruk op 2008, das nou 13 jr geleden plus begin financiële crisis. Als het je toen gelukt is om als vrouw, donker, dorp, burgemeester te zijn, dan ben je ijzersterk.

  Dus….


  Maak melding
 12. Je spreekt jezelf tegen. Eerst zeg je dat Naarden een achteraf boerendorpje is, en Anna Pauwlona overigens ook in jouw optiek, en vervolgens zeg je dat Naarden honderd jaar geleden een dorpje was. Welnu, Naarden is helemaal geen dorpje, maar een mooie chique gemeente. Naarden ken ik heel goed. Het is prettig vertoeven daar. Maar goed, back to topic. Heb veel respect voor deze mevrouw Sylvester en ben heel trots op haar dat zij door hard werken vele doelen heeft bereikt in haar leven. Zij is een rolmodel voor veel vrouwen en van gekleurde afkomst. Ben supertrots op haar. Heel goed.


  gemodereerd
 13. Er zijn meer dan genoeg hoogopgeleide Surinaamse mannen, academici, die ook burgememeester kunnen worden van een gemeenten in Nederland. Er zijn zelf enkelen.

  Die Surinaamse academici hebben andere ambities, zie oa medicische specialisten. Men moet niet denken dat Surinaamse mannen het niet gied doen. Ze zij. met hun vakgebied bezoek bezig. Je hoort ze niet, maar ze timmeren wel stevig aan de weg.

  Goed dat deze mevrouw Sylvester voor de Surinaamse gemeenschap van zich doet spreken. en een voorbeeld is voor vooral die kansarme Surinamers.

  Er zijn genoeg Surinsmers die het in Surinsme op de middelbare scholen goed deden, ook in het voortgezet onderwijs en in Nederland op HBO en WO zijn afgestudeerd, verder zijn gegaan met werken en studeren en carriere maken. Sommigen hebben zelf twee of meer titels.

  Ze zijn er. Dus niets mix met de. die Surinaamse mannen. Ik ken ze.Trouwen ook Su vrouwen dien het goed. Deze mensen werken in diverse ondernemingen, ook internationale. Anderen werken voor zich zelc in hun ondernemingen.

  Wel moet gezegd worden dat zowel bij mannen sls vrouwen velen het niet redden, ook in Suriname was dat het geval en kans ook zo groot dat het zo zal blijven. Anderen zij veel bezig met bling bling en snel rijk willen worden. Hun hele hals en mond is vol met goud. Velen van dis figuren gaan het niet redden.


  Maak melding
 14. Men moet zich niet blind staren dat enkele Marokkaanse burgemeester zijn van grote steden, zoals in Rotterdam en Arnhem.

  Zij die de omstandigheden en het moment zullen wel weten hoe dat gekomen is. dus Surinaamse mannen/ vrouwen gaan jullue rustig door met waar u met uw ambities mee beziv bent.

  Ik wens alle Surinamers het beste toe.


  Maak melding
 15. Zij die de omstandigheden en het moment kennen zullen wel weten hoe het komt dat deze Marrokkanen burgemeester werden in steden in Nederland. Grote groepen Surinaamse mannen zijn niet bezig hiermee. Ze zijn bezig met hun eigen richting d.m.v. studeren, afstuderen, werken en carrière maken in hun vakgebied.

  Burgemeester is een benoeming door de koning of koningin op voordracht van politieke partijen in de coalitie.

  Er zijn meer dan genoeg Surinaamse mannen op Academisch niveau in Nederland. Je hoort ze niet, maar ze zijn er wel.


  Maak melding
 16. Je moet leren lezen @smatje

  Kun je aangeven waar de woorden; ‘achteraf’ en ‘boerendorpje’ staan in mijn reactie?

  Deze mevr is inderdaad sinds 2008, een voorbeeld voor blm’ers, waar ik geen lid v ben.


  Maak melding
 17. Surinaamse Diaspora in NL; massaal lid worden van een politieke partij en je omhoog werken in de hiërarchie, dan zal het je zeker lukken ooit ergens burgemeester te worden.
  Trouwens, voor ieder hardwerkende individu dient men respect te hebben, ongeacht zijn opleiding. Ik zie helaas alleen respect uitingen richting enkel hoogopgeleiden of zeer succesvolle medemensen. Een eigenaardigheid dat al heel lang onder ons heerst.
  Calimero gedrag🤷🏽🤷🏽


  Maak melding
 18. @ Henkes: “Leuk voor haar, maar zelfs voor de balkenende norm zou ik geen burgemeester van een Nederlandse ‘baka bini’ willen zijn, ik word nog liever schaafijs verkoper in Paramarobo.”

  Dit is weer zo’n typische uitspraak van een leeghoofd. Ik zou zeggen begin klein, neem ervaring op en dan naar de top begeven.
  Ook mensen van abrabroki en land van Dijk in Suriname hebben het in de maatschappij zowel in Suriname als in Nederland ver geschopt. Voorbeelden goed.
  Groningen (Nederland) wordt ook als een zgn “boerendorpje” gezien door de westerlingen, met name de Surinamers aldaar.
  Deze respectloze zienswijze kan je alleen verwachten van mensen met weinig intelligentie. IQ beneden de 50

  @ Esmerald.
  Het boek van haar MOET je zeker lezen!!

  Ik ben daarom ook heel blij dat ze deze nieuwe functie heeft gekregen. Ze verdient het.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES