10 miljoen USD beschikbaar voor import medicijnen, basisgoederen en brandstof

10

In Suriname is dinsdag de eerste tranche van retentie-dollars toegewezen voor de import van noodzakelijke goederen. In totaal  is ruim 10 miljoen Amerikaanse dollars beschikbaar voor de import van medicijnen, basisgoederen en brandstof. Aanvragen worden beoordeeld en deviezen worden toegewezen volgens regels. Voor aanvragen die aan de regels voldoen, worden er deviezen toegewezen.

Importeurs van deze goederen kunnen zo aan deviezen komen tegen een maximale koers van 16,30 Surinaamse dollar voor de Amerikaanse dollar.

Deze regeling heeft veel voordelen. Ten eerste hoeven importeurs hun dollars niet te betrekken bij speculanten. Deze goederen zullen daarom altijd beschikbaar zijn en ontstaat er rust op de valutamarkt. Verder zal de eerlijke en niet gemanipuleerde koers van 16,30 het mogelijk maken om de prijzen in de winkels omlaag te brengen. Door regelmatig dollars beschikbaar te stellen, zal de koers verder stabiliseren.

Retentieregeling
De retentieregeling werd op 1 maart 2021 ingevoerd en betekent dat exporteurs verplicht zijn 100% van hun exportopbrengsten naar Suriname terug te brengen, en hiervan moeten zij 30% verkopen aan de Centrale Bank van Suriname tegen de koers van 16,30.

In de voorbereiding van deze regeling hebben vrijwel alle actoren hun ondersteuning toegezegd. Tot nog toe hebben de meeste banken en cambio’s goed meegewerkt. Bij de stortingen heeft in het bijzonder de kleinschalige goudsector zich verantwoordelijk en nationaal opgesteld, en is zijn verplichting behoorlijk nagekomen. Exporteurs uit de overige sectoren worden opgeroepen om ook hun verantwoordelijkheid tegenover de gemeenschap te nemen en te voldoen aan hun verplichtingen. Enkele hebben reeds gehoor hieraan gegeven.

Een maatregel die ook ingevoerd is om de financiële markt te normaliseren, is de invoer van cash US dollars, die via banken en cambio’s aan de gemeenschap aangeboden worden. Dit gebeurt nu regelmatig. De vorige week was er weer een zending. Banken, cambio’s en gemeenschap kunnen erop rekenen dat dit gecontinueerd wordt zolang het nodig is.

10 REACTIES

 1. Alweer een fantastische overwinning voor zE Santokhi en VS hoewel ik vrees dat vp Brunswijk weer als niemandalletje mee deed. Wat ben ik diep teleurgesteld in onze Vp van wie ik heel veel verwacht had. Hij moet het niet van hard werken hebben en liever luiert hij bij zijn vele vrouwen. Nee dan ZE Santokhi die echt zijn best doet om dit land op te bouwen ondanks dat hij keer op keer met tegenslagen geconfronteerd wordt. Vergeet daarbij niet dat de fascisten van de NDP hem op allerlei manieren tegenwerkt. Maar die partij is een die alleen het eigen belang dient terwijl ZE Santokhi het volksbelang dient.
  gemodereerd

 2. Er gebeurd wat in dit land op een laag Schaal, maar ook goed.
  werk wordt wel verricht, maar het Volk zal niet gauw merken.
  Geduld is een schone zaak.


  Maak melding

 3. Het is na 10 jaar roofbouw te hebben gepleegd en het land in deplorabele toestand te hebben achtergelaten niet te verwachten dat alle aangerichte schade binnen 2 jaar hersteld zal zijn. Deze regering zet zich met hart en ziel in om het land weer op de rails te krijgen waarbij een ieder, ongeacht ras of geloof, weer recht heeft op een menswaardig bestaan, zonder afhankelijk te zijn van voedselpakketten.
  Degenen die op 25 mei 2020 hun stem hebben gegeven moeten vasthouden aan hun geloof, vertrouwen en geduld. Het zal heus wel goed komen met Suriname.
  It’s just a matter of time…


  Maak melding

 4. @ric ……..want ja na 10 jaren wachten van 4 baans highway naar brassion via zanderij, 18000 huizen, diepzeehaven, graanschuur en dubai van zuid amerika, van ZE bullshit bouta zijn wij zo verwend. Jongoe ga je op een Mars uit eigen anus tracteren.


  Maak melding

 5. insuline
  oogdruppels
  bloeddruk
  hiv
  dialyse
  etc etc.

  gezondheid is belangrijker dan aloe en uien.

  is hoefdraad al op interpol lijst
  nee nog niet

  waar is onze gestolen 200 miljoen? kan chan dit nog niet oplossen na 1 jaar al. kan iemand de gestolen geldstromen op papier zetten???????????????
  gemodereerd

 6. Ram jou taalgebruik zeg al genoeg over jou zodra iemand wat zeg dan heb je bepaalde figuren die gaan schelden dat is ook een tekortkoming en maar steeds vorige regering omdat deze regering kan geen verantwoording nemen dus zodra het heet word is het ndp of vorige regering hi ram je bent niet van mijn niveau


  Maak melding

 7. Et kan MEER dan 10 miljoen usdollars worden opgehaald bij opa D en zijn paarse criminele boevenbende. Regering, wanneer gebeurt dat? En tegen de paarse djamoe edes, PE A MONI DE EN PE BOEFDRAAD DE? Dan krijgt het verarmd surinaams volk een beetje verlichting.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.