Overleg regeringsdelegatie met vakbeweging Suriname

6
Overleg regeringsdelegatie met vakbeweging Suriname
De beraadslaging heeft plaatsgevonden op vrijdag 16 april 2021 in de Congreshal.

Een regeringsdelegatie onder leiding van de president heeft een breedvoerige overleg gehad met de vakbeweging. De organisaties die hun opwachting in de Congreshal hebben gemaakt (foto), zijn Ravaksur, C-47, COL en BVL/ALS.

Vanaf het aantreden van de regering is het staatshoofd voortdurend in dialoog geweest met de Surinaamse vakorganisaties. De bedoeling is om alle issues van de gesprekpartners, alsook de crisismaatregelen van de regering te kunnen bespreken. President Santokhi is voorstander van transparante communicatie. De bewindvoerders hebben ook de modaliteiten die de vakbonden eerder hebben gepresenteerd aan het kabinet, teruggebracht in het formuleren van het herstelplan.

President Santokhi werd vergezeld door de ministers Armand Achaibersing van Financiën en Planning, Reshma Kuldipsingh van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken en Saskia Walden van Economische Zaken. De regering heeft de stand van zaken met betrekking tot het Herstelplan en de gang naar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gedeeld met haar gesprekpartners. Verder zijn de vakbonden geïnformeerd over adviezen van het financieel adviesbureau Lazard en de koopkrachtversterkende maatregelen die de regering zal implementeren. 

Minister Achaibersing heeft in dialoog met de vakbeweging benadrukt hoe complex de financieel-monetaire situatie is. ”De kern van het probleem is dat de overheidsuitgaven van de voormalige regering enorm waren geëxplodeerd, terwijl de overheidsinkomsten lager waren. Wij kunnen dit niet zo laten voortgaan, omdat er dan aanzienlijke financieringstekorten ontstaan”, aldus de bewindsman.  De financiën-minister is geen voorstander van een holistische benadering, maar gelooft in samenwerken met alle actoren. De bewindsman accentueert dat de regering reële koopkrachtversterking nastreeft. 

Saskia Walden, minister van Economische Zaken heeft de nadruk gelegd op de kwaliteit van het leven. “Onze definitie van koopkrachtversterking is dat wij niet alleen het kunnen kopen van goederen beogen, maar ook de kwaliteit van het leven te bevorderen”, zegt de minister. De bewindsvrouw is van mening dat de ontwikkeling van een gemeenschap tot stand komt in een goede public private partnerschap, waarbij elk zijn deelverantwoordelijkheid kent en draagt. De minister heeft koopkracht en welzijn bevorderende maatregelen gepresenteerd aan de vakorganisaties. 

Armand Zunder, presidium-lid van Ravaksur heeft opgemerkt dat de inflatie met betrekking tot het minimumloon meer aandacht behoeft. “Ik wil erop wijzen dat wij bij het bepalen van koopkrachtversterkende maatregelen eerst tot een nulmeting moeten gaan”. De voorzitter van de CLO, Ronald Hooghart heeft de regering gevraagd om de zorgen van het volk te verminderen en vraagt de regering om adviezen met betrekking tot de werkende klasse, landsdienaren en arbeidscontractanten serieus te nemen. 

De vakbeweging heeft alle ruimte gehad om haar inzichten te delen met de regering met betrekking tot de maatregelen ter versterking van de koopkracht. De adviezen en suggesties van de vakbeweging zullen meegenomen worden in het formuleren van het sociaal-economisch beleid. Het is van eminent belang dat de regering een ruim draagvlak heeft bij de vakbeweging en andere sociale organisaties.  Ook in tijden van crisis beijvert het kabinet zich om de sociale zekerheid te garanderen.


6 REACTIES

 1. Wanneer komt een herstelplan bij de Politie en Douane voor een snelle afhandeling van
  diensten. Als je op de airport Zanderij aankomt begin de ellende daar.
  Geen snelle afhandeling bij de Paspoort controle. Collega’s zitten te kletsen geen
  sprake van flexibiliteit, alsof ze nooit Toeristen hebben gezien.
  Kinderen, die ook op vakantie zijn, hoor je ze krijsen; voel ik heel Rot.
  Ze lopen zo trauma op en willen niet een volgende keer mee op vakantie.
  Als ze de ene uur flink aanspannen, scheelt het veel voor de toeristen.
  Nu zal het wel rustig zijn met de corona. Al de ergernissen breekt de moed.
  Hier moet zeker verandering komen.


  Maak melding

 2. Rayik 18 april 2021 At 12:45
  Als je op de airport Zanderij aankomt begin de ellende daar.
  Geen snelle afhandeling bij de Paspoort controle. Collega’s zitten te kletsen geen
  sprake van flexibiliteit, alsof ze nooit Toeristen hebben gezien.

  Rayik
  Dit is al jarenlang een probleem waarbij de toerist gelijk een mening / oordeel vormt over hoe de justitiële diensten acteren / opereren.
  Zelfde is waar te nemen bij de vreemdelingendienst.
  Maar ho, je mag er niets van zeggen. Mocht je wel een opmerking maken dan heb je gelijk alle schijn tegen je en dan wordt de afhandeling vertraagd.
  Een simpele begroeting, goede morgen / middag / avond, is iets dat vreemd klinkt alsof je de taal van de “planet of the apes” aan het bezigen bent.

  Jaarlijks ga ik minstens 2 keer naar Suriname en als je dit gedrag als normaal aanneemt (naar Surinaamse begrippen) dan kom je met wat geduld en heel veel innerlijke rust wel erdoorheen. Rustig blijven want hierna de bagageband want daar wordt je geduld ook op de proef gesteld. Ik heb eens 2 en een half uur moeten wachten op mijn koffers ondanks dat ik business class heb gereisd.


  Maak melding

 3. Ik vraag mij af hoe kritisch mw. Mangre naar de regering toe kan zijn als voorzitter van BVL aangezien zij zelf deel uitmaakt van de regering. Dit zelfde heeft zich tijdens de vorige regering afgespeeld met mr. Hooghart in de regering. Toen was hij muisstil. Naar mijn mening kan je niet deel uitmaken van de regering en ook vakbondsleider zijn. Gewoon om conflict of interest te voorkomen.
  gemodereerd

 4. Aah, Berenstein en de overige werkarmen van de voormalige oppositie krijgen nu eindelijk betaald voor het toen gepleegde verraad! Althans, dat denken ze. Nu wordt het lachen, want ze zullen zien dat verraad uiteindelijk nooit beloond wordt, vooral als je van doen heb met grotere bedriegers dan je zelf bent. Teki yu ai luku!!!


  Maak melding

 5. De regering heeft het zwaar, dat weten wij allemaal, die hier wonen en dagelijks worden uitgeknepen.
  De minister van financiën is geen voorstander van een holistische benadering.??????
  Wanneer het gaat om besluiten aangaande het volk, kiest hij dan wel voor zijn holistische benadering.
  De samenleving in het algemeen en de minder draagkrachtigen leiden onder jullie holistische besluitvorming.
  Leg de gewone man maar uit wat je zegt en zien ze wel of je gepraat klopt.
  Over vooruitgang koopkracht moet men maar zwijgen.
  De prijzen blijven maar stijgen en krijg je te horen; het hangt van de sagkoers van de dollar af.
  Ik doe geen grote aankopen meer en wil ik iets dat noodzakelijk is, laat ik het opsturen.
  Transparantie, is niet slechts communiceren met het volk en allerhande structuren, maar ze ook de waarheid voorhouden en geen schimmige gepraat, die achteraf anders is, dan vooraf bleek.


  Maak melding

 6. Het is voor deze regering geen makkelijke opgave, immers ze zijn bij reeds bij de start in rode cijfers begonnen, dankzij de puinhoop die de ndp heeft achtergelaten.
  De bevolking had eerder moeten klagen en wel toen besloten werd om het leenplafond te verhogen. Toen hadden ze massaal moeten gaan protesteren, want toen was ook al duidelijk dat Suriname meer uitgaven dan inkomsten zou hebben en dat het voik op den duur de prijs zou moeten betalen. Temeer omdat alle inkomsten uit goud en olie verpand waren aan Oppenheimer.
  Nu gaan klagen, terwijl het kalf al verdronken is, zet geen zoden aan de dijk. Je zal op de blaren moeten zitten, want toen je moest piepen, ben je gaan slapen (of dansen).
  Dus niet lullen, maar werken om die offers, lees, de hoge prijzen in de winkels te kunnen betalen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.