Consultaties starten voor nieuw ontwerp Historisch Waterkant

8
Consultaties starten voor nieuw ontwerp Historisch Waterkant

Het contract voor het ontwerpen van een nieuw en modern gezicht van de historische Waterkant in Suriname is in februari dit jaar getekend en de publieke consultaties zullen vanaf midden April van start gaan. Er zijn reeds gesprekken gevoerd met verschillende Ministeries en overheidsinstanties. Voor de uitvoering van dit contract is het consortium ILACO/RoyalHaskoningDHV (RHDHV)/IBT Engineering Consultants aangetrokken. 

Dit initiatief is onderdeel van een IDB-lening en valt onder de Paramaribo Urban Rehabilitation Program (PURP). Deze lening wordt gesloten onder supervisie van het Surinaamse ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en de vertegenwoordiger is het Directoraat Cultuur.

De Waterkant is één van de belangrijkste publieke plaatsen in het historisch centrum Paramaribo dat ook door de UNESCO gerekend wordt tot het Werelderfgoed. Het is dus belangrijk om dit deel van onze stad te onderhouden. Het nieuw ontwerp omvat de herinrichting en verfraaiing van de Waterkant om zo een bijdrage te leveren aan de aantrekkelijkheid, de bevordering van toerisme alsook verbeterde mobiliteit binnen het projectgebied.

Het gebied omvat het gedeelte tussen het Fort Zeelandia en het Waaggebouw met daarbinnen geselecteerde wegen en openbare ruimten. Om te komen tot een definitief ontwerp van de Waterkant is breed maatschappelijk draagvlak gewenst.

Daarom zal in de periode april – mei 2021 een eerste overlegronde met belanghebbenden en geïnteresseerde partijen plaatsvinden, middels stakeholder workshops (met inachtneming van de COVID-19 maatregelen). De workshops zijn bedoeld om: 

• het publiek nader te informeren over bestaande voorstellen;
• De voorstellen te valideren op basis van de huidige omstandigheden en 
• Additioneel bijdragen in te winnen om te komen tot het definitief ontwerp.

Tijdens de workshops zal het overleg zich concentreren op eerdergenoemde thema’s t.w.: 

• Mobiliteit /verkeerscirculatie; 
• Stads- en landschapsarchitectuur (inclusief inrichting Waterkant ter bevordering van levendigheid in het gebied)
• Toegankelijkheid en relatie Waterkant met de omgeving (verbinding met de rivier en met de historische binnenstad). 

De resultaten van de workshops zullen worden gebruikt om het ontwerp te valideren en zo nodig te herzien en te finaliseren. De verwachting is dat er een eerste voorbeeld ontwerp gepresenteerd wordt in September, na goedkeuring van UNESCO en de overheid, en een finaal ontwerp in november 2021.

8 REACTIES

 1. Mensen En Mensen Kinderen

  Als Ik Voor Het Zeggen Had Zou Ik Een Buitenlandse Stedenbouw Deskundige In Huren.. De Waterkant plan Moet Door Getrokken Worden Tot En Met De Saramaca str..


  Maak melding

 2. Dit is gewoon geld vergooien. Surinamers hebben een probleem met onderhoud. Men wilt zoveel investeren nu, alles opkalefateren en daarna vervalt alles weer.
  Men praat ook over aantrekkelijkheid en verfraaiing. Surinamers zijn hyper slordig. Neem nou eens de Waterkant; daar lijkt op een light version van Ornamibo. Overal rommel op straat en men praat over toerisme stimuleren. Het varkensachtig gedrag kom je overal tegen; kijk maar naar de afvoerkanalen en sluizen en kreken.


  Maak melding

 3. Men kan de de historische Waterkant zo laten als het nu is en een andere plek gaan zoeken aan de waterkant of beter gezegd een nieuwe hoofdstad gaan bouwen in Para.

  Paramaribo is gewoon een waterhoofd, loopt onder water en met het geld om die hele instructuur, dijken, kanalen, opvang basins, pompgemalen te gebruiken kan je een nieuwe hoofdstad bouwen. Hiermee wordt Paramaribo ook ontlast en kan Suriname twee goede steden krijgen. Meer zijn er ook mogelijk, Nickerie, Albina, enz.

  Regeren is vooruit kijken.


  Maak melding

 4. Ik pleit ervoor om crematieplaatsen en badplaatsen met trappen – zoals in Moeder Ganga in India – te bouwen opdat de rivier ECHT tot nut komt van de bevolking. Iedereen moet zich in de Surinamerivier kunnen wassen en een bad kunnen nemen. Daarmee zal het gedrag van de mensen naar de rivier toe ook veranderen, want niemand zou graag een bad willen nemen in vervuild water. De vervuiling zal dan ook flink afnemen.


  Maak melding

 5. Ik denk niet dat Unesco de buidel opentrekt voor een kopie van de Ganges.

  Zoals omschreven staat in het artikel; de waterkant is een stuk cultureel erfgoed v Suriname. De locals krijgen de gelegenheid om ideeën aan te dragen.
  Na goedkeuring door Unesco gaat dit project van start. Dit betekent onder andere werkgelegenheid, ondernemerschap, registratie in diverse culturele registers en natuurlijk ‘things to do’ in suri voor toeristen.
  Iets voor jong suri!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.