Wet NV Suriname Investment Enterprise (SNFI NV) aangenomen

17
Minister Achaibersingh

De wet houdende toestemming tot oprichting door de Staat van een naamloze vennootschap Suriname Investment Enterprise NV (Machtigingswet Suriname Investment Enterprise NV.) is op 15 april 2021 aangenomen. Deze wet is een ontwerpwet van de regering, die op 10 maart 2021 is ingediend bij De Nationale Assemblée (DNA).

De wet heeft tot strekking de Regering in overeenstemming met artikel 32 lid 4 jo. artikel 32 lid 7 van de Comptabiliteitswet 2019 (S.B. 2019, no. 98) te machtigen tot oprichting van een naamloze vennootschap met de naam Suriname Investment Enterprise NV.

Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning (foto) is vóór de goedkeuring ingegaan op vragen en voorstellen vanuit DNA. Zo gaf de minister aan het voorstel, ‘ter versterking van de monetaire stabiliteit van de staat’ bij de doelstellingen van de NV mee te nemen.

Ook benadrukte de bewindsman dat DNA, voor wat de controle van deze NV betreft, in ieder geval de rekenkamer tot haar beschikking heeft. Alsook dat de jaarrekeningen conform de wet jaarrekeningen gepubliceerd zullen worden. 

Op vragen over de randvoorwaarden voor aantrekken van investeerders, gaf minister Achaibersing aan dat deze voorwaarden in ieder geval in het belang van Suriname moeten hellen en het geld van schone lei moet zijn. Daar zal toezicht op worden gehouden.

Er zullen projecten in verschillen sectoren worden uitgevoerd, maar deze zijn afhankelijk van het mogelijk voorkeur van potentiele investeerders. Minister Achaibersing benadrukte in zijn beantwoording dat de projecten over het heel land zullen strekken.

Op de vraag over welke garantie de regering kan geven als natuurlijke hulpbronnen mogelijk als onderpand gegeven zullen worden, gaf minister Acahibersing aan dat die zorg er niet hoeft te zijn. Zo is er geen aanleiding om onze natuurlijke hulpbronnen als onderpand te geven. Ook kan deze NV geen staatseigendommen als onderpand geven. 

Het aantrekkingen van investeringen is het domein van de ministeries Financiën en Planning en Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking. Echter is het geenszins het geval dat andere vakministeries niet betrokken zullen worden bij dit vraagstuk.

Minister Achaibersing benadrukte dat er is nog geen invulling is gegeven aan de functies van directie en RVC voor de NV. Zo is er nog niet gesproken over namen, personen en kwalificaties, maar is er wel een understanding hiervoor, aldus minister Achaibersing.

SNFI NV is een private NV waarvan de staat enig aandeelhouder is. Zo kunnen de structuur, doelstelling en het kapitaal niet gewijzigd worden zonder dat DNA daartoe toestemming geeft. 

17 REACTIES

 1. In het belang van de staat, dat positief opbrengt.
  Is de wet in zijn voordeel; de vruchten van de arbeid.
  Velen van buitenaf zou wel willen Investeren, maar er is geen garantie
  voor de Veiligheid in dit land- Jammer.
  Duidelijke afspraken is hard nodig.


  Maak melding

 2. Min v Fin Achaibarsing en Min v BiBiS Ramdin zijn ongeevenaarde Heavy Weight Champions.

  Dream Team Santokhi,

  Slim-Suriname staat achter u !

  Tja go. Set kong !

  W’o set en nanga makandra. Krakti !


  Maak melding

 3. Tot nu toe is het niet erg opgeschoten met de investeringen. De Covid vertraagt ook het e.e.a.
  Suriname moet leren inzien dat een land met een kleine veelal slecht opgeleide bevolking, geen potten en pannen zal kunnen breken naar verwachting. Men moet de verwachtingen dan ook bijstellen en dit ongezouten meedelen aan de bevolking.
  Leven als in het Westen zal slechts voor een enkeling zijn weggelegd. Leven als in Afrika is realistischer. Dit moet men niet onder stoelen of banken steken. Mensen hebben het recht op de waarheid.


  Maak melding

 4. De investeerders willen hun investering zeker beschermen en achteraf zullen we zien wat wel en niet is afgeregeld. Mensen die investeren moeten goed nagaan wie en waarvoor aansprakelijk is. De staat zal de enige aandeelhouder zijn??????.
  Het gaat om een NV. DUS INVESTEERDERS OPGEPAST, LAAT JE BIJSTASN DOOR EEN GERENOMEERDE INTERNATIONALE JURIST.
  Indien de zaak achteraf klapt zal je moeten aantonen wie aansprakelijk is, kan je dat niet dan ben je de klos. Dus?


  Maak melding

 5. Waarom zou je willen investeren in deze NV? Waar zou je in willen investeren? Wat is het rendement? of beloofd rendement? Deze regering heeft het over de diaspora en haar kapitalen.
  Hoeveel is er tot nu toe door deze diaspora geinvesteerd in Suriname? Over de afgelopen 20 jaar? Is er geen beter rendement te behalen door gewoon op de beurs (AEX) te beleggen?


  Maak melding

 6. glenn en glennr en glenns en glennt en glennu of nog meer glenn’s , stelletje kontenlikkers van bouta , jullie zien dit liever vandaag of morgen dat het misgaat he zwarte droplullen , , dat bouta met zijn boevenbende de ndp ons Suriname naar de kloten heeft gebracht zien jullie niet he blinde apen.


  Maak melding

 7. He Wat..doe rustig man/vrouw..denk aan je hart. Ik ben nu een kontenlikker, zwarte droplul, en een aap. Notabene blind. Wat gebruik je? …best goed spul..!! zo te lezen.


  Maak melding

 8. Leuke, mooie doelstellingen, Sorry, maar dit wordt een grote witwas project vanuit het buitenland, ik ben niet pessimistisch ingesteld, maar als ik om mij heen kijk, man…….
  De realiteit is anders dan wat de Regering ziet.
  Hoe gaat de Regering het Kapitaal controleren op zwart geld, vrijwel alle banken in de wereld maken zich schuldig aan witwas en dubieuze transacties, en dan gaat onze Slimme Regering met haar beperkte onderzoeksmiddelen dit kunnen controleren. Wie houden zij voor de gek. Welke bonafide investeerder gaat zomaar kapitaal inleggen zonder goede voorwaarden en dekking????? Zullen het kleine of grote projecten zijn, hoe winstgevend zullen de projecten moeten zijn om de investeringen met rente terug te betalen. Is er genoeg kennis in huis bij deze Overheid, een Overheid die haast heeft en niet met anderen wilt werken, hebben zij genoeg capaciteit, goed geschoolde arbeidskrachten.
  Wat gaat men aan de verloedering in onze maatschappij doen!!!!!!

  Het Herstelplan spreekt van projecten, ook in het binnenland. Wij hebben allemaal kunnen meemaken hoe het gesteld is met de eerdere leningen. Kijk naar onze infrastructuur, kijk naar de mobiliteit in het binnenland, kijk bijvoorbeeld naar het district Sipaliwini, bijna éénderde van Suriname en er wonen nog geen dertig duizend mensen, en deze mensen wonen ook nogal verspreidt. Welke grote projecten ga je dan initiëren voor deze mensen die rendabel moeten zijn om de investering terug te betalen. In mijn optiek kun je alleen kleinschalige projecten opzetten en overeind houden met Overheidssubsidie. Voorlopig kun je niks anders doen, vanwege de weinig en slechte infrastructuur en kleine bevolking.
  Wij moeten niet gaan doen alsof wij leven in Dubai, op grote voet met weinig geld.

  Kijk naar het traject IMF, is wat men wil haalbaar, is er een haalbaarheidsstudie gemaakt, ook een tussentijdse evaluatie, het duurt al zo lang!!!!

  Als je een failliete boedel overneemt dan ga je natuurlijk eerst saneren, alle rotte elementen elimineren en de goede elementen versterken of beter maken en dan pas kapitaal gaan zoeken. Eerst werken aan de Overheidsinkomen verhogen, saneren van het Overheidsapparaat met goede omscholingsprojecten voor de overtollige ambtenaren, een inventarisatie overheidsbezittingen, de wildgroei van subsidie regelingen met semi Overheidsbedrijven en instanties inventariseren en misschien verkleinen of afbouwen. Dit zijn enkele voorbeelden. Er is zoveel te halen voordat je aan een lening denkt. De Belastingdienst kan met buitenlandse hulp zijn effectiviteit verhogen bij de diensten Invoerrechten, Inkomsten en Vermogensbelasting.

  1 maart zou alles anders zijn, nu zijn wij bijna twee maanden verder en nog heeft men het alleen over plannen maken, zie persconferentie.
  De VP had het over wildwest taferelen waartegen hard opgetreden moet worden en zijn eigen dochter weigert mee te werken met het gezag. Jip en Janneke


  Maak melding

 9. Wat een ratten, dat ze het toch voor mekaar hebben zegt heel veel over het gebrek aan integriteit van deze gasten. De namen van de directie en RVC zijn niet ingevuld maar er bestaat wel understanding daarover?? Doorzichtiger kan gewoon niet. Het zullen dezelfde boeven van SurFin zijn, aangevuld met nog een paar VHPers! De grap gaat zijn wanneer deze gasten moeten aftreden, of als er een andere regering komt, want deze boeven zijn dan bij wet de baas van deze NV die met geld van de staat zaken gaat doen! Dat dit door DNA is goedgekeurd is een schande die zijn weerga niet kent!!!


  Maak melding

 10. @ParaExpress: Min v Fin Achaibarsing en Min v BiBiS Ramdin zijn ongeevenaarde Heavy Weight Champions???? Ik zeg het je nog een keer, je tong zit zo diep in de aars van Chan dat je niet helder kan denken. Dat komt ook doordat hij je al talloze keren in het gezicht heeft gescheten, maar je lijkt het lekker te vinden! Deze criminelen zullen straks de lachende derden zijn, maar dat zal jij door je door poep vernevelde brein nooit snappen!! Het zijn net de Daltons. De coup van de VHP is compleet en bovendien bij wet bekrachtigd!!


  Maak melding

 11. @para express

  “Dream Team Santokhi,” ????
  Wacht maar als deze drie ons land helemaal leeg hebben geroofd.
  Het zijn net een zwerm sprinkhanen.
  De vorige sprinkhanen plaag had de boel al goed gerampeneerd.
  De zwerm van Santhoki zal de staatskas helemaal kaal vreten.

  Dream team wordt horror group.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.