‘Haagse Hindoestanen overlijden gemiddeld twee keer vaker aan corona’

38
corona

Hindoestanen in Den Haag overlijden twee keer vaker aan corona, dan besmette personen in andere groepen. Dat zou wellicht te maken hebben met het feit dat overgewicht en diabetes bij deze groep heel veel voorkomt. Dat schrijft het Algemeen Dagblad vandaag.

“Dat (overgewicht en diabetes) is de factor die maakt dat het beloop van de ziekte ongunstiger is als je eenmaal geïnfecteerd bent”, zegt hoogleraar hoogleraar sociale geneeskunde aan het Amsterdam UMC Karien Stronks tegen de krant.

Hindoestaanse Surinamers raakten tijdens de eerste golf niet heel veel vaker besmet met corona dan Nederlanders, maar áls ze zijn besmet zijn de gevolgen ernstiger: onder deze groep is de kans op opname in het ziekenhuis en de kans op overlijden hoger aldus Stronks.

Lees het uitgebreid artikel vandaag in het Algemeen Dagblad. 

38 REACTIES

 1. Het is zeker Waar met de onderzoeking.
  Ze leven ook ongezond, overbodig veel vette voedsel wordt genuttigd.
  Sporten niet en doen vaak zielig en zijn hardhorend.


  Maak melding

 2. Dat (overgewicht en diabetes) is de factor die maakt dat het beloop van de ziekte ongunstiger is als je eenmaal geïnfecteerd bent”, zegt hoogleraar hoogleraar sociale geneeskunde aan het Amsterdam UMC Karien Stronks.
  En toch zijn er van die specialisten die nooit geneeskunde hebben gestudeerd het toch nog beter weten meer dan de hoogleraar Stronks
  gemodereerd

 3. De artsen en deskundigen zijn aan het woord hier.

  @Cornel,
  “Het blijft opvallend stil onder de ratten van Waterkant”
  En in welke “rattenhok” hoor jij of voel jij je thuis?


  Maak melding

 4. CBS Centraal Bureau voor de Statistiek : Sterfte in week 14 hoger dan verwacht
  Het CBS meldt dat in week 14 (5 tot en met 11 april 2021) naar schatting 3.150 mensen in Nederland zijn overleden. Dat zijn ruim 100 sterfgevallen meer dan verwacht voor deze periode, en ongeveer evenveel sterfgevallen als in de week ervoor (3.144).

  Ook het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu houdt sterftecijfers wekelijks bij. In de meest recente data van het RIVM van 1 tot en met 7 april 2021 was de totale sterfte in Nederland licht verhoogd (sterfte binnen 2 weken gerapporteerd – rondom 97% gerapporteerd). In totaal zijn 3.086 sterfgevallen gemeld. De gemelde sterfte aan laboratoriumbevestigde COVID-19 was in diezelfde week 127. De sterfte was licht verhoogd in de leeftijdsgroepen 55-64 jaar en 64 -74 jaar, verhoogd in de leeftijdsgroep 80-84 en sterk verhoogd in de leeftijdsgroep 75-79 jaar.

  De sterfte was verhoogd in alle regio’s, behalve in de gecombineerde regio Utrecht/Noord-Holland/Zuid-Holland. 😨

  Hoeveel hindoestanen zijn er van de 3150 mensen overleden in de boengenoemde week 14.?


  Maak melding

 5. BS, hoewel het AD als dagblad redelijk goed staat aangeschreven. is er totaal geen wetenschappelijke onderbouwing hiervoor. Het is pertinent niet waar dat Hindoestanen over het algemeen meer overgewicht hebben dan andere rassen en dat van dat genetisch gedoe mag men ook met een korreltje zout nemen.


  Maak melding

 6. Ze moeten meer gaan sporten en niet teveel ongezonde eten eten. Het zit gewoon in de genen. Ze hebben meer aanleg om dik te worden. Een beetje bewegen kan geen kwaad mensen. Het is voor jullie eigen gezondheid.


  Maak melding

 7. Ons valt hier op dat er niet veel Hindoestanen dik zijn , maar kijk eens naar de Creolen nou van die zijn er zeker 8 maal zoveel dik dan de Hindoestanen.


  Maak melding

 8. Haagse Hindoestanen? Hindoestaan zullen ze altijd blijven, maar ze kunnen wel meteen verhuizen uit den Haag.. Amsterdam, India, Paramaribo, Nickerie, alles is beter dan den Haag als ze nog lang en gelukkig willen leven tenminste.


  Maak melding

 9. WAT 18 april 2021 At 00:45
  Ons valt hier op dat er niet veel Hindoestanen dik zijn , maar kijk eens naar de Creolen nou van die zijn er zeker 8 maal zoveel dik dan de Hindoestanen.
  ===========================

  Je kunt van alles verzinnen maar cijfers zijn cijfers. Blijkbaar leven Hindoestanen nog ongezonder dan de rest.


  Maak melding

 10. roblesssssssssssss , jij laat nu zien wie je bent , en dat je geen verstand hebt van cijfers , , dus voor jou paarse rat is 1 + 1 = 3 , , precies toch dommie.


  Maak melding

 11. Dus alleen Haagse Hindoestanen… En hoe zit het dan met een Amsterdamse of Rotterdamse Hindoestaan.
  De media vinden altijd een manier om mensen bang te maken en stigmatiseren.
  Het artikel van het AD is net zo belachlijk als de meeste reacties hier op WTK…


  Maak melding

 12. Cijfers liegen niet! De vraag is wel hoe je cijfers toepast. Er wordt nu gefocust op Hindoestanen. In de VS blijkt dat bij Afro -Amerikanen en Latino’s, verhoudingsgewijs meer doden te betreuren zijn ten gevolge van Covid-19. In de UK idem dito. Ook daar heb je de Caribische donkeren en bijvoorbeeld Pakistanen.

  De raakvlakken zijn dat ze allemaal deel uitmaken van een minderheidsgroepering. Verder ,de maatschappelijke achterstand en het beroep dat uitgeoefend wordt. Een Pakistaanse buschauffeur bijvoorbeeld, komt met meer mensen in contact ,waardoor de kans op besmetting groter wordt .En uiteraard ,obesitas, diabetes ,sikkelcelziekte enz.

  Diabetes is geen onderliggende ziekte. Dat kan pas wanneer je het tegen het licht van Covid-19 houdt .Het is een probleem op zich. Het is dat men zich focust op Covid-19. Echter ,er zijn meer mensen die overlijden aan diabetes dan aan Covid-19. Covid-19 kan wel het laatste zetje geven. De boodschap luidt dat mensen en in dit geval wordt er gefocust op Hindoestanen (omdat verhoudingsgewijs het aantal doden aan Covid-19 opgevallen is), wel actiever moeten worden en meer aandacht schenken aan hun gezondheid (voedingspatroon ,beweging enz). Dus ,moeten Hindoestanen niet de cijfers bagatelliseren, noch negeren. Geldt ook voor Creolen. Voor wat betreft het registreren van de etniciteit; dat is een andere scheidslijn .
  gemodereerd

 13. @ HKF
  Jij bent ook belachelijk.
  Want iedereen weet dat populatie Hindoestanen in Den Haag groot is. En als het onderzoek daar gedaan is?
  Als er stond Hindoestanen sterven………, dan was het nee het klopt niet, want in Suriname, Amsterdam, Rotterdam enz….
  En over stigmatiseren gesproken, ga puffen hoor.


  Maak melding

 14. De cijfers liegen niet…. coronasterfte is in Nederland hoger onder migranten in achterstandswijken..Ik denk dat het begrip achterstandswijk een administratief begrip is.. Maar blijf niet zweven boven het water.. Waarheid is ook een begrip .. Beste mensen wordt het voorbeeld… Een eenzijdige rijst-dieet hoeft niet… Eet veel groente… De supermarkten verkopen genoeg betaalbare gezonde eten ..Stop met roken en ga meer bewegen…voor nu mensen sterkte en kracht en vergeet je mondkapje niet…


  Maak melding

 15. AD schrijft ook van alles maar dit artikel kan wel kloppen. Hindoestanen in Den haag grote populatie maar leven niet gezond zelf veel familie daar wonen . Persoonlijk kan ik heel veel schrijven maar doe liever niet krijg ik heel veel nare zieke reacties. Hun leven ook in een bollywood wereld qua kleding en feesten en vergeten dat ze in Den haag nederland zitten in een achterstandswijk. De eerste generatie uit suriname is voor 99% uitgestorven ook in Rotterdam Amsterdam . Vooral de eerste generatie hardleers en koppig en eigen wil. Ook veel dementie bij deze groep maar ook creoolse surinamers, antillianen kaapverdianen moslims pakistanen indiaase en hollanders en ook bij jonge mensen ook mannen en vrouwen hoe zou dat komen weer AD dat ook. Ik kom veel zieke dementen tegen in verpleeghuizen ik zie echt erg voor hun.


  Maak melding

 16. bull shit de meeste hindoestanen zijn helemaal niet dik kijk maar goed om je heen dit is weer uit de lucht gegrepen welke bevolkings groep zullen we nu pakken, alles wat de media zegt wordt gelooft wat dus totaal niet waar is media liegt altijd net als de politiek .
  gemodereerd

 17. Ik bedoelde weet AD dat ook? Waarom zoveel dementie in nl ook bij jonge mensen vooral allochtonen, maar de zieke eigen wil google computer slikt mijn juiste woorden in. Google en technologie veel stof om te schrijven gebeurt het met opzet of technische fout? Profeet weet het denk ik.


  Maak melding

 18. Een aantal jaren geleden ging een nieuws onderwerp(op tv)over ziektes bij hindustanen. Het schijnt dat bij hen, zelfs de slanke, heel veel vet zich om de vitale organen bevinden. Dat is heel zorgelijk. Vond ik best merkwaardig. Creolen eten niet gezonder hoor. Sopropo bv is gezond ja, als je het in stukjes snijd en opeet zoals ze dat doen in een bepaald gedeelte van Japan. Maar niet als je oming blokjes erbij doet en troep als vetsin.


  Maak melding

 19. Echt typische Nederlands, stigmatiseren!
  Nu zijn het de Hindoestanen volgende zullen de turken zijn dan de Marokkanen en ga zo maar door.
  Als ik hier in Schiedam stad loopt, zie ik genoeg over size blanke mensen lopen!
  Hoor je weing over.
  Is een maatschappelijk probleem onder elk bevolkings groep!
  Als je hier in de stad loopt en wil gezond en verantwoord eten, nou dan moet je goed zoeken!
  Kfc mac en dat soort troep is er genoeg!


  Maak melding

 20. Aan Henkes !
  Hallo Henkes,
  In Den Haag, heb je bijna geen echte nederlands blanke hagenees meer wonen ,behalve duindorp.Maar dat zal ook niet meer lang duren ,voordat er alleen maar allochtonen komen wonen,kijk maar naar schilderswijk,waar de marrokanen het voor het zeggen hebben.Zij zullen straks de echte hagenees zijn.en je ook de truken

  Dus misschien een andere naam voor haagse inwonders ?????
  gemodereerd

 21. Over troep in eten er zitten veel dierlijke resten in eten restafval van kippen varkens rund etc worden alles gebruikt gesproken zelfs als huizen grote flats in nederland wordt gebouwd, zit er troep er zitten oude grafstenen zelfs menslijke botten zou mij niets verbazen in verwerkt in het beton en dan spookt het flink in die …..flats. Ik heb het meegemaakt blanken recylen alles alles krijgt in nl een tweede leven zelfs oude grafstenen worden in beton verwerkt en huizen meegebouwd ook menselijke organen tweede leven in andere lichaam, ik stop liever met schrijven ik heb in zo’n horror nieuwe jaren 85….flat gewoond het spookt veel zelfmoorden er nog steeds
  . Ik hou respect ik stop nu met schrijven. Hierdoor worden ook veel mensen ziek van eten van restafval en wonen in ….huizen.


  Maak melding

 22. Eerst was het grote uitbraak bij suri’s in Zuid Oost Amsterdam en nu Hindustanen in Haga. Morgen Javanen in Castricum?
  Helius onderzoek voornamelijk in amsterdam AMC, opmerkelijk.

  Pffff, die Stronk geeft duidelijk aan dat de cijfers summier zijn en dat het niet te hopen is, dat men hiermee aan de haal gaat om stigma te voorkomen. Bovendien wordt de etnische afkomst niet geregistreerd.
  En wat doet deze rare priester een interview afstaan aan kraaieveld. Hoeveel?

  De meeste Hindustanen wonen niet in Den haag maar verspreid in nieuwbouw wijken.


  Maak melding

 23. Die bakra,s ook he iedereen heeft kans op corona en slechter verloop behalve de witte zelf? ik woon zelf in Nederland en als ik buiten om mij heen kijk zie ik toch echt wel dat die bakra,s de meeste zijn met overgewicht?. In Rotterdam zuid zijn het de marocs en turken in de achter stands wijken. Ze hebben altijd wel wat te lullen die witte mensen hun zijn altijd zo perfect als ik naar de supermarkt ga en zie wat die tatta,s allemaal voor inkopen doen dan weet jezelf wel wie er de meeste overgewicht heeft hier in Nederland. Wij surinamers hebben nog lekkere en gezonde groentes wat voor groenten hebben die tatta,s nou?.
  Een fijne dag mensen.
  gemodereerd

 24. Dus een Haagse Hindoestaan sterft gemiddeld twee keer vaker. Opmerkelijk. Ik vraag me af hoe vaak de Haagse Hindoestaan sterft en hoe vaak de niet-Hindoestanen sterven. Zelfs Jezus had moeite uit de dood op te staan, maar de Haagse Hindoestanen blijkbaar niet. Komt misschien door de massala.


  Maak melding

 25. @Angela,

  Je kunt die functie in Google – het aanvullen van woorden – uitschakelen. Dan kun je gewoon je eigen woorden typen. Ook kun je het vermijden door steeds op het schermpje te klikken op het woord dat jij hebt getypt. Dan verandert Google dat woord niet.
  Over dementie gesproken. Elke dag 2 keer 20 minuten mediteren voorkomt heel veel (mentale) ziektes. Hoe? Omdat mediteren je DNA repareert, net als een goede diepe slaap dat ook doet. Jongeren zouden enorm gebaat zijn als ze 2x 20 min. per dag mediteren.


  Maak melding

 26. @Robles: Je kunt van alles verzinnen maar cijfers zijn cijfers. Blijkbaar leven Hindoestanen nog ongezonder dan de rest.
  ————————————–
  Misschien dat Hindoestanen minder bewegen of aan sport doen. Maar, er zijn ziektes/kwalen waar anderen juist een twee keer hogere overlijdenspercentage hebben dan Hindoestanen. Dus jouw conclusie is niet geheel juist.


  Maak melding

 27. Sandra

  Hallo Sandra
  Je schrijft onder de naam Angela precies hetzelfde onder de naam Sandra. Je schrijft over dementie waarmee je professioneel mee te maken hebt. Welnu Angela ik hoop niet dat jij daar aan lijdt. Gebruik aub 1 alias is genoeg.
  gemodereerd

 28. Hindoestanen eten te vettig/veel suikers/veel zouten en alle is bijna gefrituurd, dat is het gevaar voor onderliggende ziektes.
  Dus meer groent/fruit en minder suikers/zout en vet.


  Maak melding

 29. Het is al tientallen jaren bekend dat diabetes veel vaker voorkomt onder Hindoestanen in Nederland. Ik kan me echter niet herinneren dat de Nederlandse overheid een epidemiologisch onderzoek n.a.v. deze aandoening heeft laten uitvoeren onder de doelgroep. Als er onder de authentieke inwoners van Volendam of Urk meer diabetes, hoger dan het landelijk gemiddelde, zou voorkomen had de Nederlandse overheid speciaalbeleid hierop losgelaten. Het kan de Nederlandse centrale overheid geen biet schelen dat diabetes veel vaker voorkomt onder deze gekleurde groep Nederlanders.


  Maak melding

 30. Van een Dokter gehoord , dat je van suiker geen suikerziekten krijg, ja je krijg suikerziekten als je alvleesklier niet goed werk, die kan onder anderen suiker niet goed verwerken.
  Daarom is het wel goed om je alvleesklier te controleren, en mindersuiker te nemen.
  Maar om te zeggen die mensen eten verkeerd, eten ongezond enz, het kan dus ook een lichamelijk iets zijn.


  Maak melding

 31. @paul je bent super helderziend idioot. Je bent in de war met twee namen. Jij lijdt zelf aan dementie en die zieke kwelgeesten samen met jou ook.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.