Vergoeding Cubaanse artsen in Suriname omhoog

19
Cubaanse artsen 1 februari aan de slag met loon van SRD 6.000
Archieffoto: enkele van de Cubaanse artsen bij aankomst te Zanderij in 2019.

De vergoeding van de Cubaanse artsen in Suriname zal voortaan ook op basis van de koers van 14.29 voor de US dollar plaatsvinden, in plaats van 7,52 die eerder was vastgesteld. Dat heeft minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning is tijdens de DNA-vergadering van 13 april 2021 laten weten.

De bewindsman gaf aan dat niet alleen de artsen betaald moeten worden, maar ook Cuba zelf. Daar is er een achterstand van rond de 2 miljoen USD, die door de vorige regering is achtergelaten. Minister Achaibersing zei dat dit opgelost zal worden.

Achaibersing liet verder weten dat er ten aanzien van Surinaamse studenten in het buitenland, 91.000 USD is goedgekeurd om hen te ondersteunen. Deze goedkeuring vond plaats in de Raad van Ministers.

19 REACTIES

 1. Als je de bankkoers hebt verhoogd moest je weten dat alles verhoogd. Dus dat was de domste, vooral als je het niet onder controle kan houden. Met 1 week valutawet was het Bouterse al 1 week gelukt. Maar niemand ziet deze regering serieus
  gemodereerd

 2. Tsja, 3x raaien waaraan die schuld van $2 miljoen besteedt is. Iets met een ressort afhuren voor friends en family gedurende een zogenaamd doktersbezoekje.

  Plus de privé vliegkosten. Effe de slm geconfisqueerd voor privé misbruik. Wat kost dit eigenlijk?

  Alleen maar bullshit vlak onder de neus van het volk. Toen gonsde het niet van geruchten op social media. Achterlijke paarse schapen.


  Maak melding

 3. Genoeg is genoeg. De vorige regering heeft ons in deze situatie doen geraken en deze regering hobbelt rustig verder in dezelfde spoor.
  Nu meer uitgeven terwijl je niets vergaard.
  Stuur ze terug. In Cuba hebben ze niets te makken.
  Men moet nu paar en perk gaan stellen. Hier is de srd de munteenheid en alles wordt omgezet in Dollars us.
  Gaan jullie de werkende Surinaamse artsen ook volgens deze regeling ook betalen.
  Zo blijven we maar pompen en toch verzuipen of niet.
  Voor het volk is het slikken en stikken.
  De regeerders hebben het zeker niet begrepen en modderen maar verder op de achtergelaten koers van de NDP.
  De regering moet maar eens stoppen met dit gegeven.
  Steeds maar wijzen naar anderen en hetzelfde doen.
  Denk niet dat wij achterlijk zijn.
  VHP, NDP, ABOB, NPS, PL en alle oude politie partijen zijn 1 vieze vuile pot nat.
  Same shit other fly,s.
  Zo komen we niet.


  Maak melding

 4. Ja, die paarse strontzak zal het nu zelf moeten betalen. In het verleden werd het gefaciliteerd vanuit of door de staat. Regering Chan moet nu inzage geven hoeveel de zogenaamde medische kosten richting Cuba voor de paarse rotzooi hebben gekost.


  Maak melding

 5. Phoehoehoe en ze zeggen dat vrouwen emo zijn pffff.

  Waarom zou je in hemelsnaam de Cubaanse artsen nu, op dit moment, midden in een pandemie wegsturen?
  Waarom wegsturen als de Paramaribo-artsen weigeren om in het binnenland te werken?
  Willen jullie dat iedereen sterft in dat land of zo!

  De minister had besloten om de verlopen contracten niet te verlengen. Bij nader inzien en terecht ook nog, zijn de contracten verlengd.
  Er wonen namelijk ook Surinamers in de verre binnenlanden die medische zorg nodig hebben.


  Maak melding

 6. Het regiem Bouterse had een duidelijke visie m.b.t. de ontwikkeling van Suriname. Daarnaast had men een beter inzicht m.b.t. de vele facetten van de Surinaamse samenleving. De inzet van Cubaanse artsen is een van deze inzichten. Op grond van voortschrijdende inzichten en door keiharde eisen van Abop is VHP tot het inzicht gekomen dat de Cubaanse artsen onmisbaar zijn voor de Surinaamse samenleving. Ook de buitenlandse leningen die de vorige regering was aangegaan pasten in de visie van de regering. Santokhi kwam en ging als een dolle stier in een porseleinen kast te keer en mede door de domme inzichten van Santokhi en zijn ‘ deskundigen ‘ is het land diep weggezakt in de ellende.
  gemodereerd

 7. Die Cubanen moeten natuurlijk ook eten en naar de bordeel. Je kunt immers niet elke keer een vrouwelijke patient lastig vallen.
  Overigens, die mensen in het verre binnenland moeten daar blijven en niet naar de stad komen. Ze willen altijd 2x subsidie incasseren. In de stad en ook nog in het binnenland, waar ze enorme hoeveelheden gemeenschappelijke land bezitten. Dus ze kunnen best wel het e.e.a. betalen uit eigen zak. En hun kruidenkennis gebruiken om van de Covid af te komen. Abaisa had ook kruidenkennis en kon zelfs kogels tegenhouden (meende hij).


  Maak melding

 8. Suriname houdt ervan om alles te importeren daarom gaat het land naar de klote. Hebben ze daar geen eigen artsen enz. Straks moet er ook een president geïmporteerd worden om te regeren. Het moet niet gekker worden.
  gemodereerd

 9. Bouta heeft de Cubaanse artsen hierheen gehaald. Ook in die periode vanaf aankomst, in ons land zijn ze in de nek aangekeken als niet volwaardig. De Cubaanse artsen worden door onze eigen artsen niet als volwaardig gezien en beschouwd omdat zij de taal niet machtig zijn. Als je nagaat dat onze eigen Surinaamse artsen geen bal van goed Nederlands zoals in woord als geschrift begrijpen. Snap niet waarom deze Cubaanse artsen worden ondergewaardeerd en schofterig worden behandeld. Het zijn ook onze eigen broeders en zusters, hun voorouders waren ook slaven.
  gemodereerd

 10. Stuur de Cubanen naar huis. Wij surinamers krijgen maar geen verhoging vanwege de koers van srd 14…wij ontvangen nog steeds salaris op basis van srd 7 something. Das niet eerlijk naar je eigen Surinamers. Waarom warderen surinamers anderen altyd meer dan hun eigen mensen?. We komen maar niet uit. Waarom word er wel rekening met hun gehouden. Zijn ze soms meer mens dan onze eigen Srananmangs. Foei toch
  gemodereerd

 11. Weer een aanfluiting van de regering Santokhi , bouta heeft die medicijnenmannen toch binnen gehaald en betalen ho maar want dat kent bouta niet , dus U regering gaat dit alles betalen uit een lege staatskas ??? , , knap hoor , en de eigen artsen moeten zeker geld inleveren , covid vindt dit prima , kijkt U naar de cijfers.


  Maak melding

 12. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  Vergoeding Cubaanse artsen in Suriname omhoog en de contracten zijn ook verlengd.
  Deze Cubaanse artsen dienen voorlopig toch even te blijven in Suriname.
  Want vooral i.v.m. de medische hulp in ons achterland.

  Maar heeft men weleens afgevraagd waarom de Cubaanse artsen zonder hun partners naar het buitenland mogen afreizen?
  De MACHT van het Cubaanse Communistische regime is bijzonder groot.
  De Cubaanse ambassade in Paramaribo blijft ze ook in de gaten houden.

  Maar zal er een nieuw tijdperk voor het Cubaanse volk aanbreken?
  Hoe gaat het met onze Surinaamse studenten in Cuba?
  Is er ooit een Surinaamse TV ploeg met journalisten daar geweest, om persoonlijk alles in beeld te brengen, hoe het gesteld met onze studenten aldaar?

  Nemen jullie ook even de tijd naar een recent artikel van CNN met een video erbij.
  De Cubaanse burgers staan ook uren in lange rijen om wat voedsel te kopen.
  Google zelf naar het artikel. Bron: Door Patrick Oppmann , CNN 16-4-2021
  Kop van het artikel luidt als volgt:

  Cuba’s Raul Castro treedt af en beëindigt het tijdperk van zijn beroemde clan aan het roer van het land.

  Havana (CNN)Toen Raul Castro drie jaar geleden aankondigde dat hij in 2021 zou aftreden als hoofd van de almachtige communistische partij van Cuba, zag hij het eiland zeker op een stevigere economische basis en de overgang naar een nieuwe generatie van leiders bijna voltooid.

  Het is niet precies gelukt volgens het plan van Castro.
  Zoals Castro vrijdag aankondigde dat hij aftrad, bevindt zijn land zich diep in een crisis.

  Het van toerisme afhankelijke eiland is gehavend door de pandemie; Volgens schattingen van de regering is de economie in 2020 met minstens 11% gekrompen.
  Cubanen brengen elke dag uren in lange rijen door om steeds schaarser wordend voedsel, medicijnen en andere benodigdheden te vinden.

  Lezen jullie het volledig artikel zelf en trekt zelf je conclusie.


  Maak melding

 13. robg hebt jij al uitgezocht of dat pilletje van die cubaanse nepartsen covid heeft bestreden , jou holmaatjes bouta en die aardappel-uien kop adhin zeiden toch dit is het , graag je antwoord voor onze Surinaamse bevolking.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.