Surinaamse politieagenten kunnen weer trainingen volgen in China

28
Surinaamse politieagenten kunnen weer trainingen volgen in China
Minister Kenneth Amoksie van Justitie en Politie en de Chinese ambassadeur in Suriname Liu Quan.

Surinaamse politieagenten zullen weer in de gelegenheid worden gesteld om trainingen te volgen in China. Dat was een van de zaken die naar voren kwam, tijdens een formeel kennismakingsbezoek dat minister Kenneth Amoksie van Justitie en Politie had met de Chinese ambassadeur in Suriname Liu Quan. Dit bezoek op het kantoor van de bewindsman en had als doel het bespreken van de samenwerking tussen Suriname en China op het gebied van veiligheid alsook nog uit te voeren projecten.

De delegatie van de ambassadeur bestond uit Zongwei Chen, Economic en Commercial Counselor, en de diplomaat Zhang Huyi. Er is tijdens deze ontmoeting van gedachten gewisseld over de trainingen die ter beschikking gesteld werden door China aan Surinaamse politieagenten en de ondersteuning door China op andere gebieden.

Ambassadeur Liu Quan gaf aan blij te zijn met de ontmoeting. Hij gaf zijn woord dat China zich zal blijven inzetten om een goede samenwerking te behouden met Suriname. Het is al 45 jaar dat China diplomatieke banden heeft met Suriname. Deze twee landen hebben voordelen aan hun onderlinge relatie benadrukte de ambassadeur.

Liu Quan gaf aan dat het Safe City-project goed is voor Suriname en het Road Monitoring System goedgekeurd is door beide landen. Met dit systeem kan heel Sipaliwini gemonitord worden. Zodra de Covid-19-pandemie voorbij is, zal hiermee gestart worden. 

Verder zijn aan de orde gekomen de donatie van PPE en alcohol aan het ministerie en knelpunten met betrekking tot het in orde maken van de rijbewijzen van het diplomatieke personeel van de Chinese ambassade.  

Er is ook aandacht gevraagd voor de maatregelen over de sluitingstijd van winkels. De ambassadeur en de minister hebben beide de hoop uitgesproken uit te kijken naar een goede samenwerking tussen Suriname en China vooral op het gebied van veiligheid

28 REACTIES

 1. Surinaamse politieagenten die trainingen volgen bij big brother China, waar ze alles weten van Big Brother is Watching You? Dat belooft niet veel goede voor de mensenrechten in Suriname.


  Maak melding

 2. “Verder zijn aan de orde gekomen de donatie van PPE en alcohol aan het ministerie”
  Wtf is PPE en een donatie van alcohol??
  Waar is het feestje??

  En hoe zit het met de taalbarrière Immers, chinezen verdommen het om een ander taal te spreken.


  Maak melding

 3. Een goede selectie maken, want chinezen zijn super intelligent, overal ter wereld zijn ze een ieder te slim af. Het zou beter zijn om de agenten te selecteren op sluwheid, dat zou een geode kans van slagen maken.
  gemodereerd

 4. Dit is Water naar Zee dragen.
  zijn de Chinezen agenten Experten.
  Waarom kunnen de agenten niet standaard werken met de Militairen.
  In welk taal gaan ze communiceren; Chinees, Engels, Nederlands of de
  sranang tongo. Wie zal het geloven, dat ze wat leren.


  Maak melding

 5. Zie hoe Vietnamese politie agenten door de Chinezen getraind. Ze kommen met duizenden in het dorp Dong Tam. Ze choten de 80 jarige mr. Le dinh Kinh op bed dood en zij twee zonen zijn ter dood veroordeeld. omdat ze het land niet af willen staan aan de vrienden van de regering. AUB. hou dit prachtig land vrij van de Chinese communisten. Andere har werkende Chinzen zijn welkom
  gemodereerd

 6. Mis ik iets of geeft ABOP hiermee aan inderdaad geen kennis, geen visie en ook geen daakracht te hebben ?

  Want waarom naar China ?
  Samenwerken met Amerika en Nederland is veel praktischer en zal een betere toegevoegde waarde hebben nationaal en in de regio.
  Het is trouwens strategisch gezien ook beter om te investeren in de eigen Politie Academy om zodoende consequent en dus ook op lange termijn effetief te zijn.

  Bullshit Bouta en zijn bende hebben ook KPS totaal gedowngrade. Min v JusPol Amoksie heeft blijkbaar niet de kennis en de kunde om te kunnen reorganiseren met als doel KPS te professionaliseren.
  VP Brunswijk belooft een hardere aanpak van criminaliteit. No Nonsens and Zero Tolerance is is zeker hard nodig. Echter zien we tot nu toe alleen incidentele acties en geen structurele en planmatige oplossingen.

  Wij willen een veilig Suriname.
  Wat gaat Amoksie bijvoorbeeld doen met wapenhandel en wapenbezit ?
  Wat gaat Amoksie doen met prostitutie ?
  Hoe gaat Amoksie bewustwording en gedragsverandering triggeren ?
  En weleens gehoord van preventie ?
  Dit zijn slechts enkelen punten die van belang zijn voor een veiliger Suriname.

  B t w waarom leutert ABOP leider Brunswijk nog steeds met de paarse patjakkers ?

  Veel journalisten zijn zogenaamde kritisch in de zin van “op de proef stellen” maar stellen geen effectieve vragen.

  We have a job to do !

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 7. Suriname is een afvallige provincie van China aan het worden.
  Want Surinamers moesten allang chinees leren.
  Eerste les in chinees aan de politie is “Wan si pang “= als je een dief ziet gelijk pang.
  Aw kaw Piew djaw =kom eet drink ga.enz.


  Maak melding

 8. Waarom in China?
  China is een dictatuur, waar iedereen gescreend wordt. Er is geen persvrijheid, kritiek leveren op de CCP mag niet, anders beland je in de gevangenis.
  In Xingjiang wordt genocide gepleegd. Miljoenen moslims worden in concentratie kampen gestopt, ze mogen hun geloof niet belijden. China heeft het coronavirus bewust verspreid.


  Maak melding

 9. De meeting was om de rijbewijzen van het ambassade personeel ‘veilig’ te stellen.
  Minister u gaat ze geen gratis rijbewijzen verstrekken. Absoluut niet zonder proefrijexamen, of iets dergelijks. China is volgens mij geen links verkeer.
  Waarom hebben diplomaten en ambassade personeel geen speciaal kenteken. Dat helpt enorm. Ik rij extra voorzichtig als ik ze zie.

  Daarnaast sluitingstijden winkels. Pffff de ambassadeur is wel heel erg gericht. Ook die chinese winkeliers horen zich aan de regels en vooral hygiëne te houden.

  De giften zijn summier, houe zo. Tenzij ze cybertrainingen aanbieden. Das nou altijd in het Engels.


  Maak melding

 10. China is master in surveillance met dank aan Twitter, Facebook, Google en al die andere big tech bedrijven die hun van data voorzien.

  Surveillance kapitalisme heeft sch#t aan jouw privacy, vrijheid en democratie. Alleen geld is belangrijk.


  Maak melding

 11. Ik snap niet wat voor waarde dit heeft. Jullie hebben niet eens een behoorlijk lab om zaken te onderzoeken bij crime.
  Dankzij safe city projekt van Bouterse hebben jullie beelden. Wat gaat chan nu met zn flitspalen doen?? Weggegooid geld
  gemodereerd

 12. We hebben de chinezen de handel al gegeven, alle super, kleding, bouwmat winkels en nu leren ze je hoe je politiekorps te werk moet gaan??
  Idioten.
  gemodereerd

 13. De reis van Bullshit Bouta naar China mag ook wel onderzocht worden.

  China heeft meegewerkt aan corruptie !
  Er was toen een miljarden deal afgesloten. Suriname betaalt tienduizenden US Dalla aan boete aan het Chinees baggerbedrijf.

  Welke deals zijn toen nog meer afgesloten met China en onder welke condities ? Komt er nog meer boete bij ?

  Wie denkt dat alle lijken al uit de kast zijn heeft het mis. Suriname zit heel diep in de shit !

  Beste landgenoten,
  er is geen tijd om te twijfelen, er is geen tijd voor dyugu dyugu. De regering Santo. / B. moet het werk afmaken. Maar wij moeten zelf ook scherp blijven !

  Together we will make it.
  Yess, we will. Krakti !


  Maak melding

 14. Echt? China is nummer een in mensenrechtenschendingen, opereert werelds grootste concentratie kamp, is in constant staat van oorlog met al hun buurlanden, je kan gevangen worden gehouden zonder een open rechtsproces of maar een slappe beschuldiging zoals 2 Micheals uit Canada omdat een eigenaar van Huawei was gearresteerd in Canada. Kortom het is een fascistiese dictatuur en zij gaan onze politie agenten opleiden? Zelfs Taiwan wordt constant met oorlog bedreigd en met democratie in Hong Kong is ook afgelopen. Giem wan brik.


  Maak melding

 15. Als de Politie idd trainingen gaat krijgen in China, dan is dat heel Slecht Nieuws vor de bevolking van Suriname
  De hele Wereld weet dat het Bevolking van China Onderdrukt wordt het woord vrijheidsmeninguiting kent men in China niet, gaan de Surinaamse Agenten daar Kungfu leren om de dieven en Rovers en Corrupte Politici te bestrijden in Suriname
  Straks wordt Suriname een Politie staat we hebben Militaire staat al gehad.
  Het enige wat nog rest is dat de Huidige President van Suriname zijn Familinaam en voor In het Chinees Veranderd ipv Chan Santhoki naar Chang Thokisan.


  Maak melding

 16. De oeigoerse moslima’s worden verplicht gesteriliseerd in Xing jiang waardoor deze bloedlijn wordt geëlimineerd ,en de Han Chinezen over een x aantal jaren de meerderheid vormt. China is een fascistische staat. De Chinezen zijn uit op wereld dominantie. Arme Afrikaanse zitten in een schuldenval bij China,al hun natuurlijke hulpbronnen worden geëxploiteerd door China. Ze passen hetzelfde spiegeltjes en kraaltjes tactiek.
  China is op oorlogspad met haar buurlanden. Hong Kong democratie bestaat niet meer, het is communistisch geworden middels dwang. China beschouwt zuid chinese zee als haar territoriale eigendom wat internationaal niet vastgesteld is. Taiwan wordt binnenkort ook ingelijfd door China. In Chinese telecomapparatuur en mobiele telefoons zijn geheime software geïnstalleerd voor spionage. Iedereen wordt in de gaten gehouden.
  gemodereerd

 17. Ze kunnen beter opgeleid worden in Nederland ik zie geen meerwaarde bij de Chinezen. Het is bekend hoe het gesteld is met de mensenrechten daar. Onze president weet als geen ander hoe de opleiding in Nederland is. De Chinezen kun je voor andere zaken hun bijdrage laten leveren.
  gemodereerd

 18. De politieagenten in China zijn zeer gehoorzaam. Dat wil men ook in Suriname. Bijzonder gehoorzame (aan de regering) dienders die niet zullen weigeren te schieten op de eigen bevolking, mochten ze daartoe de opdracht krijgen.


  Maak melding

 19. Waarom niet in de regio, buurlanden? Dit zal meer rendement hebben voor mensen die uit deze landen komen, samen werking met de politie internationaal samen werken, grensoverschrijdende criminaliteit tegen voorkomen, grotere groepen agenten opleiden, goedkoper, mensen niet te ver van huis zijn. De mensen lijken meer op Surinamers. Ook kunnen de agenten hierdoor ook de vreemde talen in de regio beter kennen, beheersen.


  Maak melding

 20. Dit is al de duizendste en 1 samenwerking die er hier en daar getekend wordt en totaal niets van terecht komt. Yildiz Pollack – Beighel had ook miljoenen samenwerkingsovereenkomsten getekend, hier is ook.niets van terecht gekomen. Het ging haar en consorten enkel om de buitenlandse reizen en duurste hotels met champagne en caviaar. Hun eigen zakken vullen en het volk belazeren. Amoksi is ook een slappeling, bewandeld hetzelfde pad. Waar moet het heen met ons land. Brunswijk zijn dochter met haar verkeersovertreding zoekt hulp bij een waardeloze dc.
  Misdaad loont ook de dochter van de vp wordt gevrijwaard van overtredingen. Het komt nooit meer goed in ons land. Bananenrepubliek van de laagste richel.

  Sari Tori
  gemodereerd

 21. Surinaamse politieagenten kunnen weer trainingen volgen in China.

  Hebben Surinaamse politieagenten de afgelopen 10 jaren tijdens BAAS DESI BOUTA met zijn criminele bende, trainingen in China gevolgd?

  Ik geloof het niet.
  De Korpsleiding van het KPS moeten dit duidelijk maken aan deze minister van Justitie.
  Geen van de politieagenten gaan een opleiding cq. training in China volgen.
  Moeten ze daar in China tijdens de zogenaamde training soms ingezet worden als bewaker tegen de Oeigoeren en de burgers van Tibet?

  Oeigoers model filmt zeldzame beelden heropvoedingskampen China.

  Jammer dat er geen journalisten aanwezig mochten zijn tijdens deze kennismakingsbezoek.
  Want dan konden flink wat vragen hierover worden gesteld.

  Weet Minister Kenneth Amoksie van Justitie en Politie wat er gaande ze is in China?
  Volgt hij de internationale berichten over China?
  Deze Kenneth AMOKSIE is echt niet de geschikte persoon om zo’n functie in Suriname te bekleden.

  En over rijbewijzen expliciet t.b.v. van het diplomatieke personeel van de Chinese ambassade in Suriname.
  Ik moet echt hierover lachen.

  En er werd ook gesproken over de Chinese winkels in Suriname.
  Er is ook aandacht gevraagd voor de maatregelen over de sluitingstijd van winkels.
  Die ARME CHINEZEN die met medewerking van het Communistisch Politbureau naar Suriname zijn gestuurd of illegaal Suriname zijn binnengekomen, moeten hun leningen ook steeds afdragen aan hun schuldeisers in China.

  Ik zeg dat er geen enkele uitzondering hierin worden gemaakt.
  Indien de Surinaamse regering een LOCKDOWN heeft afgekondigd, dan dienen ook deze NIEUWE CHINEZEN zich daaraan te houden.

  En tot slot:
  Het zou goed zijn als de Surinaamse TV-stations ook veel nieuws met beelden laten zien in Suriname, over dwangarbeid en in kampen opsluiten van de Oeigoeren.
  Maar de MEDIA in Suriname is bijzonder bang.
  Zwakke journalistieke voering in Suriname.

  Maar ik hoop dat er vragen vanuit de coalitie op bovengenoemd artikel hierover worden gesteld in DNA.


  Maak melding

 22. We zeiden al eerder dat china bezig is om ons Suriname beetje voor beetje in te lijven , ze brengen rotzooi hier heen en nemen de grondstoffen van ons mee , en nu willen ze alvast de politie trainen voor hun doelen , en let op volgend jaar gaan ze ons leger trainen en daarna is de cirkel rond , onze moslim broeders hier in Suriname moeten dit goed in de gaten houden , want U weet wat met U geloofsgenoten de Oeigoeren in china gebeurt.


  Maak melding

 23. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  @WAT: Nog even een aanvulling op bovengenoemd artikel over het verzoek van de Chinese ambassadeur, om Surinaamse politie opleidingen en trainingen te laten volgen in CHINA.

  Ik moet echt een beetje lachen om het voorstel van de Chinese ambassadeur aan minister Amoksie van Justitie.

  Hoe gaat een Surinaamse politieagent een PROCESVERBAAL opmaken in het Standaard Mandarijn en het Standaard Kantonees in Suriname?

  Ik denk dat onze @HongKongFree het bijzonder druk zal krijgen als beëdigde tolkvertaler in Suriname.

  Bron van een Buitenlandredactie 29-06-2020
  ‘Strenge straffen tot levenslang voor overtreders nieuwe veiligheidswet Hongkong’
  Mensen die veroordeeld worden voor misdaden die vallen onder de nieuwe Chinese wet voor nationale veiligheid, die het land ook wil opleggen aan inwoners van Hongkong, kunnen levenslange gevangenisstraf krijgen.
  Dat zeggen bronnen tegen The South China Morning Post (SCMP).

  En vandaag in het nieuws van 16-4-2021
  Bron: Jos De Greef

  Mediamagnaat Jimmy Lai in Hongkong veroordeeld tot 14 maanden cel wegens protest tegen China.
  In Hongkong zijn negen kopstukken van de democratische protestbeweging veroordeeld tot gevangenisstraffen.

  Onder hen zijn bekende namen zoals de kritische mediamagnaat Jimmy Lai en voormalig parlementslid en mensenrechtenactivist Martin Lee.

  De negen opposanten zijn veroordeeld wegens deelname aan een grote protestbetoging tegen de Chinese invloed in augustus 2019.
  Dat was toen een hoogtepunt van het protest tegen China en er namen toen 1,7 van de iets meer dan 7 miljoen inwoners van Hongkong aan deel.
  De beklaagden van vandaag waren eerder al schuldig bevonden aan het organiseren van “illegale” betogingen; vandaag is de strafmaat bepaald.

  En tot slot mijn laatste aanvulling als reactie op bovengenoemd artikel.
  Ik denk niet dat minister Amoksie van justitie het volgende zal begrijpen.

  ‘Stop samenwerking met Confucius Instituut’ (4-2-2021)

  Chinese studenten in Groningen, gesteund door studentenpartij De Vrije Student, zijn een petitie begonnen om de samenwerking van de RUG met het Confucius Instituut Groningen (CIG) stop te zetten.

  De studenten vrezen dat het instituut in Groningen een bedreiging vormt voor de vrijheid van studenten en medewerkers en de onafhankelijkheid van de academische gemeenschap in Groningen op het spel zet.

  Het CIG, een samenwerkingsverband van de Hanzehogeschool, RUG, gemeente Groningen en de Communication University China in Peking, valt officieel onder het Office of Chinese Language Council International (OCLCI), een Chinees instituut zonder winstoogmerk dat stelt niet-gouvernementeel te zijn.
  Het bureau houdt zich onder meer bezig met de verspreiding van de Chinese taal en cultuur buiten China. Dat is tevens het voornaamste doel van het CIG.

  ‘Op papier lijkt het instituut onafhankelijk’, zegt student Elyse (25) uit Hong Kong, een van de initiatiefnemers.
  ‘Maar het OCLCI valt onder het Chinese ministerie van Onderwijs. In feite valt het dus onder de Chinese overheid en wordt het bestuurd door de Chinese Communistische Partij.’

  Censuur:
  De overheidsbemoeienis blijkt volgens de studenten en studentenpartij De Vrije Student (DVS) onder meer uit het feit dat het CIG alleen gebruik mag maken van studieboeken die goedgekeurd zijn door de Chinese autoriteiten. Dit leidt tot censuur, stellen zij.

  Bovendien zou het CIG volgens de initiatiefnemers bijdragen aan zelfcensuur onder studenten.
  Zo werd het studenten eerder verboden om posters op te hangen die aandacht vroegen voor de mensenrechtencrisis in Hong Kong.

  Academische vrijheid:
  ‘De academische vrijheid moet bij de universiteit voorop staan.
  Dat kan niet als je een actieve samenwerking aangaat met dergelijke partijen’, zegt DVS-fractievoorzitter David Jan Meijer.
  ‘Al helemaal niet nu de Chinese Communistische Partij heeft aangegeven dat dit instituut haar belangrijkste propaganda-instrument in het Westen is.’

  Het Groningse instituut ontkent de beschuldigingen. Er is nooit contact geweest met studenten over posters in Hongkong, zegt het in een reactie.
  Ook is het niet waar dat lesmateriaal is gebruikt dat is goedgekeurd door China.
  ‘Ons team bepaalt zelf welk lesmateriaal we gebruiken.’

  Spionage:
  Groningen is naast Maastricht een van twee Nederlandse steden waar nog een CI is gevestigd. Het CI in Leiden werd gesloten nadat de Universiteit Leiden in februari 2019 de samenwerking beëindigde.

  In december van hetzelfde jaar stopte ook de Vrije Universiteit Brussel de samenwerking met het CI daar, nadat de directeur door de Belgische autoriteiten werd verdacht van spionage voor de Chinese overheid.
  Hij mag sindsdien acht jaar lang de Schengenzone niet in.

  In december 2019 sloot de Zweedse overheid vier van de vijf CI’s in het land, omdat ze vreesde voor een ongewenste invloed van de Chinese regering op Zweedse universiteiten. Hoewel een CI nog bleef bestaan, werd ook dat begin 2020 gesloten, waarmee alle banden tussen het CI en Zweedse universiteiten waren verbroken.

  Ook dertig Amerikaanse universiteiten stopten de afgelopen jaren hun samenwerking, nadat de FBI in 2018 het CI in verband bracht met spionage.

  Debat:
  De RUG zou er volgens de initiatiefnemers van de petitie goed aan doen om de wereldwijde signalen van spionage en censuur serieus te nemen. Hoewel de overeenkomst tussen de RUG en het CI in Groningen afgelopen najaar stilzwijgend met vijf jaar is verlengd, kan die volgens Meijer ook tussentijds opgezegd worden.

  De samenwerking met China en het CI staat in maart op de agenda van de universiteitsraad. De initiatiefnemers willen de petitie voor die tijd aan het college van bestuur van de RUG aanbieden.
  ‘En ik verwacht in maart een uitgebreid en onderbouwd debat waarin we de kwesties serieus bespreken’, zegt Meijer.

  Poederbrief:
  In januari 2019 werd er bij het Confucius Instituut in de Oude Boteringestraat 42 een poederbrief bezorgd.
  De straat werd afgezet door politie en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam er aan te pas om de brief te onderzoeken. Er bleek een onschadelijk goedje in te zitten.

  De brief hield waarschijnlijk verband met een uitzending van het tv-programma Medialogica over de instituten. De makers van het programma stelden dat de Chinese overheid via het instituut ons beeld van en beleid ten opzichte van China probeert te beïnvloeden.

  Dus ook Surinaamse studenten in CHINA zijn hiervoor gewaarschuwd.
  ADEK wees alert en ook voorzichtig in deze.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.