Suriname gaat intensievere samenwerking met VS aan

13
Suriname gaat intensievere samenwerking met VS aan
De ondertekening vond plaats op donderdag 8 april 2021 op het Ministerie van Justitie en Politie, waarbij hoofdinspecteur Eshita Hunte namens het Korps Politie Suriname Politie aanzat.

De minister van Justitie en Politie(Juspol), Kenneth Amoksi, heeft met de Amerikaanse Ambassadeur, Karen Lynn Williams, en Procureur Generaal Roy Baidjnath Panday de Letter of Agreement (LOA) ondertekent. Deze overeenkomst betreft het continueren van een intensievere samenwerking op het gebied van de controle op verdovende middelen en wetshandhaving tussen de Amerikaanse en de Surinaamse regering.

Door deze overeenkomst hebben de regeringen van Suriname en Amerika zich gecommitteerd om samen te werken aan een aantal programma’s op een breder gebied van drugsbestrijding, wetshandhaving en rechtstaatsversterking. De afzwaaiende Procureur Generaal(PG), gaf aan heel blij te zijn met deze ondertekening aan het einde van zijn carrière.

De PG is dankbaar voor de samenwerking die er al is tussen de Amerikaanse Ambassade en de regering van Suriname op het gebied van de controle op verdovende middelen en wetshandhaving.

Minister Amoksi haalde aan dat door de jaren heen de regeringen van Suriname en de United States of America altijd een goede samenwerking hebben gehad op het gebied van veiligheid, welke erg belangrijk is. De bewindsman zei verder dat zijn uiteindelijke doel is om deze samenwerking te intensiveren en terug te gaan naar de relatie die er al was voor het verdiepen en uitbreiden van de mogelijkheden en de werkvelden.

De Justitieminister heeft ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om de PG te bedanken voor de bijdrage die hij door de jaren heen geleverd heeft om de samenwerking in stand te houden. “Er ligt nog een grotere taak voor ons en dat is om grip te krijgen op de veiligheidsontwikkelingen, vooral met betrekking tot de georganiseerde criminaliteit”, woorden van minister Amoksi. Tot slot ondertekende de minister, de PG en de Ambassadeur de samenwerkingsdocumenten.

De minister bedankte nogmaals, Ambassadeur Williams en zegt uit te kijken naar de uitvoering van de programma’s.

13 REACTIES

 1. Dus vanaf nu worden zwaarder Amerikaanse straffen gehanteerd in.ons land en geen slappe was straffen.
  We zijn benieuwd.
  gemodereerd

 2. Amerika heeft 1 groot probleem met drugs, in Amerika gaat alles fout als het om drugs gaat, samen werken is prima, in het binnenland van Suriname moet men in de gaten houden, daar landen vliegtuigen dus ik zou ook zien een drugs vrije, wereld, dus ook hard aanpakken die deze rommel naar Suriname brengt, het moet afgelopen zijn, met het drugs gebeuren??


  Maak melding

 3. Net als het COVID-19 virus gaat drugs nergens in de wereld afnemen, Het COVID-19 virus zal in vele andere soorten in de toekomst voorkomen, zoals het nu al in enkele andere soorten voorkomt, Zuid-Afrikaanse, Braziliaanse, Engelse.

  De vraag naar drugs in het westen, EU, USA is heel groot. Alz het om cociane gaat zijn er grondstoflanden, zoals, Bolivia, Peru, Columbia waar de cocaplant eeuwen al geteeld en voor komt. Toen gewoon gekuuwd door de inheemsen. nu wordt er cocaine van gemaakt. Er is vraag naar en de grote criminelen in de drugswereld in wereld. latijnsamerika, EU/Nederland, USA, Panama Mexico verdienen er miljarden in. De USA/ DEA maken het de drugscriminelen in oa Bolivia, Peru, Columbia, Mexico niet gemakkelijk samen met het leger in die landen, maar de drug bobo’s blijven niet stul zitten. Ze kijken naar nieuwe tussenhavenz in Latijnsamerika. Landen waar de grenzen niet gecontrolleerd kunnen worden. Guyana, Suriname zijn daar schoolvoorbeelden van. Deze landen zijn dus de nieuwe doorvoerhaven van Cocaind geworden. waar de bobo’s van Suriname en Guana sinds de jaren 80 vd vorige eeuw ook onderdeel van is.

  Suriname kan daarom met de USA een militairebasis/landmacht, luchtmachr in West-Suriname opzetten en aan een kust een marinebasis. Hierdoor kunnen de grenzen in de lucht, landrivieren en zee worden bewaakt en gecontroleerd. Idem zal Guyana een USA leger moeten hebben.

  Dit is de enigste optie om Guyana en Suriname vrij te krijgen als tussenstations van drugsdoorvoerhaven de drugsbobo’z in deze landen het nakijken ts geven. SME Guyana en USA zullen daar met USA zorg voor moeten dragen, anders zal dit pappen en nathouden aanpak niet werken tegen de inventieve drugsbobo’s en dweilen met de kraan open zijn net als in Columbia en Mexico.

  Regering van Z. E. President Chan, minister Matoera werkt u met uw colega van Guyana en de State Department/ defensie dit uit en komen jlie tot. ee. akkoord over een USA-basis in Guyana, Suriname aan de Corantijnrivier en een marinebasis aan de monding vd Corantijnrivier. Alleen op die manier kan Suriname geen tussenstop voor drugstransport in de regio en de wereld worden.

  Ook Brazilie zal erin betrokken moeten wordenen Frans- Guyana/ Frankrijk/EU.
  Samen werken, samen sterker voor het algemeen belang en het persoonlijk belang de mogelijkheden krijgt en zich kan handhaven.

  Met de natuurlijke rijkdommen, aardolie, goud, hout, eco-toerisme, diversiteit van het Surinaamse Volk, relatie met Nederland, Voormalige Antillen, China, India, Indonesie, Ghana, Nigeria, enz
  moet het lukken als de doelen en het plan ( kort, midden, lang) goed in elkaar is gezet, onderwijs, wetenschappen, transport, logistiek, diepzee eiland voor de kust, goede infrastructuur. wegen, treinen, luchthaven, wegen, rivieren, exportondernemingen, landbouw, zeevisserij, veeteelt, geiten, schapen, de veiligheid in de samenleving. de criminaliteit moet streng worden aangepakt op alle fronten.

  Suriname kan alleen voor uitkomen met echte sterke leiders, technocraten, de juiste man en juiste vrouw op de juiste plek (inter)nationaal.

  Op dit moment is dat niet zo, een gemiste ksns voor Z.E. president Chan Santokhi. Hij heeft de kans gehad van het vertrouwen dat het Surinaamse Volk hem gegegen had. Jammer dat hij er zo mee omgaat. Het is niet laat om alsnog orde op zakente stellen.
  gemodereerd

 4. En nu een plan van aanpak maken om alle drugsjongens op 1 dag tegelijk op te pakken.
  Ook een begin maken met uitbreiding van Santo Boma.


  Maak melding

 5. De USA heeft een ambassade van meer dan 100 miljoen USD gebouwd op Noord. Ze zijn er om te blijven, ze gaan niet weg. De (economische) belangen zijn groot. Olie en goud is goedkoop hier en ze moeten alles in de gaten houden voor hun imperialistische fascistische meesters.


  Maak melding

 6. Kunnen ze niet meehelpen bij het opsporen en eventueel uitleveren van Hoefdraad?
  USA heeft de middelen en de mankracht en hulpmiddelen om Hoefdraad heel snel te kunnen lokaliseren.
  Ook het achterhalen van geld / bankrekeningen in het buitenland om deze te vorderen ten gunste van het land


  Maak melding

 7. Tsja, de verhoudingen lagen de afgelopen 10jr, na de aanhouding v dino b. op een laag pitje.
  Gelukkig is dit contact weer hervat door de minister van Justitie 👍.

  Samenwerking met de grote jongens op diverse gebieden, is verbetering van je reputatie. Goed voor potentiële investeerders en het toerisme.


  Maak melding

 8. De Amerikanen zijn in Suriname, niet om economische belangen. Ze zijn in Suriname, inderdaad om te blijven vanwege strategische belangen in de regio en zodoende grip te hebben op het caraibisch gebied.


  Maak melding

 9. Als de heer Hoefdraad nog in het land is dan kan hij zo gelokaliseerd en opgepakt worden, wij hebben de Amerikanen niet nodig, alleen is de vraag, wil onze Regering, met de tien “schone” vingers dat ook op dit moment.


  Maak melding

 10. JusPol team Amoksie bereidt zich ook voor om de reputatie als drugsdoorvoerland te transformeren.
  Het volk kijkt uit naar de daadwerkelijke uitvoeringen. Op zich een hele goede ontwikkeling.

  Echter verlangt het volk naar een veilig woon en leefomgeving. Er zouden meerdere en verschillende units geformeerd en getraind moeten worden om de diverse vormen van criminaliteit aan te pakken. Drugscriminaliteit heeft immers een andere aanpak dan inbraak en diefstal of verkeershufterigheid, etc.

  JusPol team Amoksie kan meer respect van het volk verdienen wanneer zij criminaliteit en agressie naar de gewone burger en de ondernemers toe met
  No Nonsens and Zero Tolerance aanpakt.

  Geen woorden maar daden. Tja go. Set kong !

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 11. Éen ding moet het Surinaamse Volk, de gewone man/vrouw weten. De armoede in Suriname is door ddb, hoefdraad ea vd NDP veroorzaakt. Het zijn rovers. Suriname is met de ndp een roversnest geworden.

  Zij verkochten onze natuurlijke rijkdommen voor een appel en een ei aan de USA, China, Canada, enz. Verrijkten zichzelf met grote leningen bij buitenlande banken met hele hoge renten. Devaluatie van de srd.

  Het zal niet gemakkelijk worden om deze grote schulden met hoge renten bij de buitenlandse banken af te lossen. Het zal alleen maar kunnen lukken met technocraten, die beleid maken en dit uitvoeren op de juiste manier.

  Suriname is een roversnest. Zie maar dat de opgbrengsten vd natuurlijke rijkdommen niet niet bij het volk terecht komen, maar bij een heel kleine groep vd politieke leiders van Suriname. Hier moet verandering in komen met degelijke plannen, die het algemeen belang dienen. Tot die tijd is het dweilen met de kraan open.

  Suriname gaat het op de huidige aanpak niet redden. Er moet een revolutie in Suriname plaats vinden. Dat is de enige redding om de huidige politieke elite uit te schakelen en andere leiders opstaan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.