COVID-19 varianten reeds in Suriname; maatregelen worden verscherpt

15
Coronavirus in Suriname

De Braziliaanse, Britse en de Zuid-Afrikaanse coronavariant komen voor in Suriname. Er is sprake van een zeer zorgelijke situatie, meldt het ministerie van Volksgezondheid in een persbericht. Om de gevolgen zoveel mogelijk te beperken, zal de overheid de COVID-19-maatregelen binnenkort verscherpen.

Hieronder het persbericht.

Gezien de internationale ontwikkelingen en het voorkomen van verschillenden varianten van het COVID-19 virus, is men op het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) begonnen met een specifieke surveillance hiervoor. Er worden regelmatig samples verzameld om op te sturen naar het buitenland, waar men kan onderzoeken welke varianten hier rouleren. Op zaterdag 24 maart 2021 is een batch met samples van de periode begin februari tot eind maart naar het RIVM in Nederland gestuurd, waar men kosteloos de analyse heeft uitgevoerd.

De resultaten van deze verzending zijn zorgwekkend! Naast de verschillende banale varianten, is geconstateerd dat de 3 voornaamste “Variants of concern”, namelijk de P1 (ook wel de Manaus variant), de B 1.1.7 (ook wel de Britse variant) en de B 1.351 (ook wel de Zuid Afrikaanse variant) hier circuleren.

De eerste positieven van de P1 variant en de B 1.1.7 variant hebben rond 15 februari voor het eerst klachten vertoond en de eerste positieven van de B 1.351 rond 15 maart. Dit houdt in dat er al enige tijd voorbij is gegaan en de nodige voorzichtigheid geboden is. De maatregelen die men zelf in de hand heeft, zoals MoHanA moeten nu meer dan ooit in acht worden genomen.

De overheid volgt de ontwikkelingen van de Covid-19 pandemie op de voet en zal zich blijven inzetten om de gevolgen hiervan in Suriname zoveel mogelijk te beperken. De maatregelen van overheidszijde zullen derhalve binnenkort worden aangescherpt.


15 REACTIES

 1. Soso rommel, weer proberen om d samenleving meer angst aan te jagen met die zogenaamde verschillende varianten,begin d prijzen te droppen in de winkels dat s serieuzer dan e domme griep
  gemodereerd

 2. @ Covid-20

  Dus jij vindt het een domme griep, ga maar eens langs een zieken en vraagt, of je ff langs IC afdeling 5 minuten mag gaan kijken. ”Alles wordt duur ook in NL is het zelfde”. Ik hoop het voor je dat er niemand van jou familie, door de Corona wordt getroffen, want dan ga je anders piepen dan wat je nu doet !

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 3. Als het zo erg was met covid in Su waarom feest melissa met Pasen???
  Het volk moet nu op straat komen. Ze zijn bang want deze week weer straat acties.
  Wordt elke dag slechter in su
  gemodereerd

 4. Strengere maatregels vind ik goed. Is veels te druk in de winkels en op de straat. Ministerie van Arbeid, Sociale zaken en Binnelandse zaken moeten in kaart brengen wie niet werken en mobiliseren om iets nuttigs te doen. Geen handje ophouden en pakketten. Laten ze werken voor hun geld. Bermen schoonmaken, zwerfafval, gebouwen wassen en verven er is werk zat…


  Maak melding

 5. Je hoeft maar een scheet te laten en er word weer gegrepen naar die asociale maatregelen. Ik baal ervan.. iedereen behoort ondertussen te weten, welke risico’s men loopt, indien je het virus graag wilt hebben, dan ga je gewoon lekker de drukte in. Ik persoonlijk vermijd al sinds het begin van de pandemie, drukke plekken. Heb er dus ook vreselijk veel moeite mee, dat ik weer op de tijd moet gaan letten, en niet kan bepalen wanneer ik de deur uit ga. Deze minister bedoeld het misschien goed, maar hoort ook rekening te houden met de mensen die correct bezig zijn. En geen last of bedreiging zijn voor de samenleving .


  Maak melding

 6. Covid-20, jij bent een idioot; in Brazilie duizenden doden per dag, een heleboel Europese landen, waaronder Duitsland, denken de lockdown maatregelen te verscherpen en Curaçao heeft in de ziekenhuizen geen ruimte meer om covid patienten goed optevangen en jij noemt covid een domme griep.


  Maak melding

 7. Hoe minder men zich aan de regels houd, hoe langer het duurt…De natuur leert mensen hier een harde les. Wees verantwoord mensen en neem je nieuws niet van maar verifieer altijd met meerdere (betrouwbare) bronnen.
  gemodereerd

 8. HongkongFree, laat niet alles over aan de overheid, begin een business; neem al die werkloze handophouders in dienst, tegen een minimum loon, om al die werksaamheden, die je noemt, te verrichten. Als je genoeg mensen in Suriname kunt vinden om je te betalen om hun berm schoon te maken , hun gebouwen te wassen en te schilderen, help je niet alleen de overheid (die immers geen geld heeft), maar ook al die werkloze landgenoten en ook jezelf met je goed draaiende business.


  Maak melding

 9. Elke maand een andere vaccinatie tegen een ander variant word het straks. Maar wat als de Surinaamse variant komt? Een werkloos virus.. Misschien zijn we dan pas gered? Die zwartmans snapt er niks van en denkt echt dat het een killervirus is. Misschien cijfers erbij halen? De rechter in Belgie heeft ook al de mensen in het gelijk gesteld dag de maatregelen direct moeten worden opgeheven. Natuurlijk zal die duivelse overheid in hoger beroep gaan. Maar dat geeft aan dat onze rechten vertrapt worden en dan tegen de universele rechten zijn van de mens. Alleen een schaap wil nog hierin blijven Zitten.
  gemodereerd

 10. Met phagwa was de avond klok 11 uur met Pasen 9 uur nu weten ze dat er deze week gedemonstreerd word gelijk is alle soorten virussen opgedoken in su deze regering deze regering gebruik covid als een wapen zo dat niemand de straat op kan maar hoelang nog de mensen die geloven dat de prijzen overal in de wereld om hoog is gegaan dat is niet zo en als toch omhoog zijn dan is het met een cent


  Maak melding

 11. de partij astrazeneca van 50.000 vaccins moest allang zijn opgemaakt.

  het gaat zo langabere achtig in suriname.

  nergens leees je over snelle campagnes.

  eind mei is alles bedorven en vergif geworden.

  dozen astrazeneca staan gewoon in de zon zie ik op tv.

  het moet 10 x sneller gaan met vaccineren dan nu gebeurt.

  suriname is warm. men hoeft niet te vrezen voor trombose wat niet waar is.

  wie trombose heeft moet niet met astrazeneca gevaccineerd worden.

  zoniet gebruik 1 week lang lemmetje als je bang bent of bloedverdunners i/d vorm van 1/2 aspirine voor 1 week maar neem het vaccin.
  gemodereerd

 12. Deze week weet straatacties, geen medicijnen, de bermen met hoog wied. Er wordt niets gedaan dus spelen met covid. Het volk heeft het moeilijk.
  Of je van covid sterft of van honger, dood gaan we toch. Su verkocht aan de duivel
  gemodereerd

 13. @ Wendie
  Alweer lul je uit je sloerienek.
  Wat denk je, dat als die paarse partij van je alleen maar roverij heeft geplant, dat de huidige regering dan diamanten gaan oogsten. drey aai!!!
  Niet gemodereerd.


  Maak melding

 14. hahah Wendy de trol,
  Deze poeppratende handjes-ophoudster hoopt op instabiliteit, ellende zodat ze de korreltjes gratis kan oprapen … Deze moeten ze opsporen vanwege opruiing… Zoals iedereen doorheeft ze gebruikt naam van SU , maar heeft niks met/voor de bevolking… rioolrat… hoger kom je ook niet…blijf in je shit .. no stoor..

  @Covid-20 is maar een griepje ? Is een longvirus … wacht maar tot jij of je dierbare mee geconfronteerd wordt … dan piep je letterlijk en figuurlijk anders samen met je familie……Bijna 3 miljoen doden… in welke gat heb jij gelegen? Facebook is geen schoolboek.. Fijne avond!
  gemodereerd

 15. HongKongFree heeft helemaal gelijk. Laat die feestende en dansende mensen de stad gaan schoonvegen en het Fontein bij spanhoek opruimen. De stad lijkt op plantage bakabosie. Zodra Lanti Pai is het Feesten en na een week klagen dat ze geen geld meer hebben. Loekoe omenie sma e dede na Brasion….Als deze aantalen in Suriname de pijp uitgaan is het Land leeg……………………dus no mik Grap.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.