Ondernemer bezorgt over toenemende criminaliteit; verwacht extreme verruwing

25
verdachte-aangehouden-politie-suriname
Archieffoto (c) CRIME NEWS SURINAME.

[INGEZONDEN] – Ondernemer Ravi Bhattoe van Virova Security N.V. maakt zich ernstige zorgen over de snel toenemende criminaliteit in Suriname. In zijn dagelijkse werkzaamheden bij het securitybedrijf merkt Bhattoe op dat diefstal van goederen in de winkels en in de auto extreme vormen aanneemt. Door de slechte economische situatie van het land en door het slappe optreden van beleidsmakers, verwacht de ondernemer dat de criminaliteit extreme vormen zal aannemen en de verruwing zal toenemen, waarbij de burgerij het gelag betaalt.

Bhattoe zegt dat zeker door de huidige beleidsmakers steeds aangekaart werd dat zij een veiligheidsplan ‘ready’ hadden, maar tot nu toe is het gebleken dat het slechts om populistische uitspraken gaat. Populisme is volgens hem gebruikt om zetelwinst te behalen en het volk voor de gek te houden. De veiligheid van burgers is niet gegarandeerd en zal alleen maar verergeren gezien de economische situatie. 

“Jammer genoeg is de focus van deze regering alleen om achter het zogenoemde wanbeleid en de toenmalige beleidmakers van alle instanties aan te zitten. Het is nu mooi geweest. Het is nu tijd dat de regering, na acht maanden, tenminste een tweesporig beleid uitstippelt en overgaat tot het daadwerkelijk realiseren van hun belofte. Hebben deze machthebbers nagedacht wat het betekent voor Suriname en zeker alle ondernemers de opnieuw verlaagd  kredietwaardigheid van Suriname van C naar RD (Restricted Default)?”, vraagt Bhattoe zich af. 

De ondernemer benadrukt dat het Korps Politie Suriname jaar in en uit onderbezet is en niet alle tools heeft, waardoor de criminelen de overmacht hebben. Het systeem moet geüpgraded worden met nieuwe technologieën.  Volgens Bhattoe hoeft de regering hiervoor niet het wiel uit te vinden, omdat deze wereldwijd al toegepast worden. Nu met steeds moderner wordende beveiligingssystemen kan het allemaal veel gemakkelijker, maar die investering moet gepleegd worden: in equipment en knowhow. “Een veilig land zorgt voor groei van de toerisme sector. Doordat deze sector een boost zal krijgen, zullen de inkomsten ook groeien. Ook is het dan aantrekkelijk voor Surinaamse en buitenlandse investeerders die in het land willen investeren”, merkt Bhattoe op. 

De ondernemer somt enkele belangrijke punten uit de jaarrede 2020 die uitgesproken werd op 29 september door president Chandrikapersad Santokhi in de Nationale Assemblee. De president is toen populistisch geweest en begon met ‘wi moe seti kondre bun! Dat hebben we beloofd, dat gaan we ook doen.’ In de jaarrede zijn al de bovengenoemde zaken aangekaart, weliswaar is er tot nu toe geen invulling aangegeven. Enkele van deze punten zijn:

Voor Suriname is toerisme een belangrijke economische sector. Deze sector is arbeidsintensief, levert een grote bijdrage aan het creëren van werkgelegenheid, en heeft raakvlakken met vrijwel alle andere sectoren. 

Veiligheid in buurten is voor het ministerie van Justitie een sleutelactiviteit. Zowel in de kustvlakte als het binnenland. Om het veiligheidsgevoel van de burger te vergroten, wordt de controle op naleving van de wetten en handhaving van de openbare orde opgevoerd. 

We versterken dit dienstjaar 2021 de afdelingen Narcoticabrigade en Fraude.
Dat geldt ook voor het instituut buurtmanagement en de surveillance- en inlichtingendienst. 

Bhattoe hoopt dat de regering haar belofte nakomt en prioriteiten stelt in hun plan van aanpak. Set a kondre kon!

25 REACTIES

 1. “Doordat deze sector een boost zal krijgen, zullen de inkomsten ook groeien.”

  Meneer de ondernemer maakt zich zorgen om zijn portemonnee, dat is het hele eireten. Er zijn landen in de wereld met een hoog-terrorisme gehalte die minder beveiligde drijven hebben dan suri.

  De bedoeling is om “zonder” beveiliging te kunnen leven, uitzondering bedrijven.

  Er is geen keurmerk voor de beveilings-werkers. Een 59jarige kan never vanuit een hangmat een 66 jarige toerist bewaken.

  In het kader van iedereen aan de slag, stel ik voor dat de veiligheidsman van de overheid, Linscheer, Bilkerdijk mag ook,(de 2 grootste beveiligingsbedrijven) een protocol samenstellen met eisen, waaraan een bewaker moet voldoen.

  Niet meer, maar minder.


  Maak melding

 2. Helemaal eens met deze ondernemer. Burgers-en ondernemers hebben recht op een betere bescherming. Aangaande het gevoerde beleid ben ik absoluut geen ja-knikker. De praktijk laat zien dat er bitter weinig wordt gedaan om de toegenomen criminaliteit te bestrijden. Deze regering moet snel met een actieplan komen want Suriname is een onveilig land geworden, zeker voor toeristen. Die gaan massaal wegblijven met als gevolg nog meer economische achteruitgang. ZE Chan, je minister van Justitie krijgt van mij een brevet van onvermogen. Hij is totaal niet geschikt, dus begin met hem te vervangen en stel iemand aan die beter instaat is om passende maatregelen te nemen tegen de toenemende criminaliteit. De beste stuurlui staan aan wal…


  Maak melding

 3. QQQ.

  De Minister Die Daar Verantwoordelijk Voor Is Heeft Andere Prioriteiten.
  Ze Moeten Hem Per Direct Op kankeren.. School hoofd Ergens Op Latour Of Wintie Wai Project Past Meer Bij De Heer Amoksie Van Politie


  Maak melding

 4. Er is maar één verantwoordelijke en dat is de president van Su. Santokhi doe er wat aan.
  Anders gaat je mooie land naar ,,GORT!! ,,.
  gemodereerd

 5. Elke burger van 22 jaar bewapenen met een rifle zodat zij zichzelf kunnen beschermen. Het werkt !
  gemodereerd

 6. Wie gaat naar het werk met een hangmat ? de 59 jarige hadt tenminste nog werk, maar er zyn er duizenden die geen werk hebben, en het gros dat werk heefd behoordt tot de elite waar deze ondernemer toebehoord.
  zodra je buiten Paramaribo komt is het grootste deel werkloos of werk voor een honger loon
  onze minimum loon is ongepast en niet standaard, de ryken willen dat de armen voor ze werken maar ze willen niet voor de armen werken,dit is essentieel voor een maatschapy bestaan. Ander kryg je ontevredenheidt ,ongehoorzaamheidt, opstandigheidt,revolutie enz…


  Maak melding

 7. ” …
  Door de slechte economische situatie van het land en door het slappe optreden van beleidsmakers, verwacht de ondernemer dat de criminaliteit extreme vormen zal aannemen en de verruwing zal toenemen, waarbij de burgerij het gelag betaalt.

  “Een veilig land zorgt voor groei van de toerisme sector. Doordat deze sector een boost zal krijgen, zullen de inkomsten ook groeien. Ook is het dan aantrekkelijk voor Surinaamse en buitenlandse investeerders die in het land willen investeren”, merkt Bhattoe op.
  … ”

  Helemaal mee eens !
  Alleen moet men niet alleen Santokhi noemen maar ook de betreffende ministers, want JusPol valt onder Amoksie zijn hoede.

  De regering Santo. / B. moet de prioriteit van veiligheid, werkgelegenheid en productie verhogen naar urgent.
  Van LVV team Sewdin wordt ook te weinig vernomen.

  Aan de andere kant moet ik wel toegeven dat de vooruitzichten goed zijn. Team Kuldipsing en team Walden boeken inmiddels ook vooruitgang. Niet alle ministeries zijn even vlot en daadkrachtig. Dit kwartaal is het nog wikken en wegen, naar verwachting zal komend kwartaal een keerpunt komen.

  In ieder geval wat deze ondernemer terecht duidelijk wilt maken is dat
  veiligheid een basisbehoefte is !
  Zonder veiligheid komen wij geen stap verder !

  No fergiti,
  Pasensi na wan bita bon. Krakti !


  Maak melding

 8. Ik kijk naar de essentie van het verhaal en kan niets anders zeggen, dat de ondernemer, de spijker op de kop slaat.
  Hij mag in zijn straatje praten en dat doet menigeen. Bewaking en camerabewaking is geen garantie, dat je niet beroofd of overvallen wordt.
  Het helpt wel in vele gevallen.
  Men kan heel paramaribo voorzien van camerabewaking, de mens is cruciaal in deze.
  Het lijkt wel of er concurrerende roversbende s bezig zijn. De berovingen en overvallen, overtreffen elkaar.
  Kogels kan slechts het aantal berovingen en overvallen reduceren.


  Maak melding

 9. Je hebt het goed gezien. Ik rijd nu uitsluitend met mn terreinwagen. Stop voor niets en niemand. Trek geen enkel sieraad aan.
  Pe a plan de?? Dat boek vol plannen en oplossingen is kwijt
  gemodereerd

 10. Een 66-jarige Nederlandse man die op vakantie in Suriname is en een 56-jarige bewaker zijn zondagochtend op een adres aan de Sitalweg overvallen

  de bewaker werkt / is waarschijnlijk van Virova Security N.V. van Ondernemer Ravi Bhattoe reden waarom hij de aandacht vraagt om de criminaliteit te bestrijden.


  Maak melding

 11. @esmerald,
  De ondernemer slaat de spijker op de kop. De man is ondernemer en mag in zijn straatje praten. Hij doet tenminste iets. Hij bindt de kat, de bel aan.
  Jij vergelijkt appels met peren.
  Je hebt het over landen met hoge terrorische dreiging enz.enz.
  Hier hebben ze meer beveiligingsbedrijven dan die landen.
  Dit is het gevolg van de boevenbende hier en heeft niets met terrorische dreiging van buiten.
  Het komt doordat het onveilig is hier.
  Wat hebben wij hier aan de adviseurs van de staat?
  De rovers/boevenbende zijn inderdaad terroristen van de samenleving, ze terroriseren ons met inbraken,diefstallen, berovingen en overvallen.
  Wij hebben altijd een vingertje klaar om naar het buitenland te verwijzen.
  Altijd een antwoord klaar om zaken te maskeren.


  Maak melding

 12. Rustig maar @Ari

  Deze man heeft een beveiligingsbedrijf, en wss klopt het wat bigie sma schrijft. Niet omdat hij ondernemer is, is hij geweldig. Zijn de bewakers goed getraind? Only in suri ligt een bewaker tijdens diensttijd in een hangmat.

  Aangezien je in suri woont, (net nieuw denk ik gezien je opmerking over de adviseurs)wat is je oplossing?
  – Afschieten op het plein, gevolg mensenrechten aanklacht en perfect voor het toerisme 🙄
  – Politie ontslaan, zodat die schrizo bondsman weer heisa kan maken.
  -Of moet de minister elke avond vanuit een helikopter met behulp van een mitrailleur iedereen die beweegt afschieten?

  Nog Tigri barba, nog die geweldige “Doewet” vrouw hebben een veilig suri achtergelaten. Dus wat is je oplossing?

  En wat vind je v die 70.000 kids die zijn misbruikt, jullie toekomst. Niet zo belangrijk hé.

  Kom op met je oplossing, misschien dat iem je ideeën overneemt.
  Suc6


  Maak melding

 13. @Esmerald,
  Ik heb oplossingen voor m’n eigen veiligheid, nato prikkeldraad op m’n schutting, camera,s om het huis en m’n woning met in/uitbraak ijzer. M’n woning is een kleine cellencomplex, heb geen sieraden, geen geld in huis. Ik verplaats mezelf op een fiets en zit driekwart van de dag op mijn opadoeli terras.
  Wachten ze me op als ik mijn gevang verlaat, ben weer de klos.
  Veiligheid kan niemand een ander garanderen. Het is een gevoel en bestaat niet.
  Dus dame, een oplossing is er niet. Men kan het minimaliseren en meer niet.
  Dit is het leven van mij, prachtig of niet.
  Zij die zich dit soort voorzorgsmaatregelen niet kunnen permitteren zijn vaker de klos en waarvoor????
  Hoop dat jij he in mij kan verplaatsen.


  Maak melding

 14. Ik heb ruim 40 jaar de woning Esmerald, de afgelopen 10 jaar 6 inbraken gehad omdat ik vaak uitlandig was. Ik heb m’n geld niet gejat of door drugs verkregen.
  Met Ik mn poten licht, hielden ze huis dus tref je maatregelen en nu ben ik in een bunker, is geen leven zo toch. Ma goed, mijn oplossing zou Barbara zijn, dus mag de overheid het doen. Ik zal nooit eigenrechter spelen tenzij het niet anders kan.
  Het is een ieder voor zich, ik fit ook niet dat de overheid niets doet.


  Maak melding

 15. het is niet de ondernemer of de bewakers of het bedrijf dat het probleem is
  het is de hele dramatische mentaliteit van de surinamer.
  wil het liefst niet werken en alles gratis.
  neemt nergens geen verantwoordelijkheid voor.
  moet keer op keer uitgelegd worden hoe ze dingen moeten doen.
  totaal geen inzicht of plannings vermogen
  tonen nooit geen eigen initiatief
  maar zeuren en klagen doen ze standaard elke dag op wie ze maar kunnen.

  kijk naar esmerald…
  zeurt en klaagt….. verwacht zelfs van een andere reageerder een oplossing
  en komt zelf…………….HELEMAAL MET NIETS
  de doorsnee surinamer dus


  Maak melding

 16. Hoi Arie, bedankt voor je reactie.

  Inderdaad niet leuk zo te leven, maar ik heb goede hoop. Het voorstel voor een keurmerk vind ik zelf een goed idee. Ik hoop dat iem dit oppakt. Ondertussen gaan operatie sibi busie, drugs, safrie rijden, lockdown overtreders en grenspolitie gestaag verder. Langzaam maar zeker.
  Een buurt-app is ook handig.


  Maak melding

 17. ” …
  Ondernemer Ravi Bhattoe van Virova Security N.V. maakt zich ernstige zorgen over de snel toenemende criminaliteit in Suriname. In zijn dagelijkse werkzaamheden bij het securitybedrijf merkt Bhattoe op dat diefstal van goederen in de winkels en in de auto extreme vormen aanneemt. 
  … ”

  Begrijp goed wat hier staat.
  Dit is een noodkreet !

  Een beveiligingsbedrijf luidt hier de bel !

  Sherrif Santokhi,
  neem de leiding en dirigeer JusPol.
  JusPol team Amoksie loopt achter op schema !

  Wij willen een veilig Suriname.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 18. De politiebond is ook bezig alle verbeteringen te frusteren. Ze komen alleen ik actie voor loonsverhogingen of bevorderingen. In plaats dat ze hun leden oproepen van hun luie stoel op te staan en gewoon het werk te doen waarvoor ze betaald worden. Zoals de vorige reageerders opmerkten. Het is de doorsnee mentaliteit, en dat vindt je terug in het korps. Wat we nodig hebben is de ‘I love Su’ gedachte bij alles wat we doen.
  gemodereerd

 19. Deze regering doet weinig voor het Volk. Dat lijkt me duidelijk. Vandaag nog een ambtenaar gesproken die al 13 maanden geen salaris heeft ontvangen. Deze regering blijft maar afgeven op hun voorgangers. Meer doen ze niet. Niets is hun schuld. Alle hoop is nu gevestigd op de olie. De prijzen in het land rijzen de pan uit en nog steeds is daar op korte termijn, geen oplossing voor. De criminaliteit neemt toe, daar word de vinger gewezen, naar een etnische groep. Deze regering wilt worden geprezen, want ze zijn zo goed. Deze ondernemer heeft gelijk met zijn bevindingen. Nog even en velen zullen ook de keuze moeten maken. Welk pad ,volg ik!?? Die van de deze geweldige regering of die van de wetten op straat.., want uiteindelijk wilt niemand zijn kinderen, honger zien lijden. Nu heeft ook de melkunie zijn prijzen verhoogd en de regering doet er niets aan… sari tori


  Maak melding

 20. deze ondernemer van een beveiligginsbedrijf snotje bhattoe , is ook een van de veroorzakers dat er meer criminaliteit heerst nu in Suriname , hij neemt personeel aan en zal niet toetsen of deze wel geschikt zijn als beveiliger , hij denkt alleen maar aan geld , en ook is de criminaliteit toegenomen door de foute regering van de ndp en de uitspraak van hun massamoordenaar bouta die zit te vertellen , mensen en vooral naar de jongeren grijp de wapens en maak chaos en maakt het deze regering moeilijk , en dat is hem gelukt dat sergeantje.
  Regering Santokhi U moet nu snel handelen en ervoor zorgen dat politie en justitie en ook het leger hier voor ingezet worden , en dat de criminaliteit de grond in geboord wordt en schroom niet om die criminelen echt hard aan te pakken wel zo hard dat het bloed van die gasten in het rond vliegt en de darmen op het pleematje ligt , zeker weten dat niemand meer een crimineel wilt zijn.


  Maak melding

 21. Het is heel makkelijk. Jullie willen net al Dubai en Singapore worden? Past dan ook gelijk de
  shariawetten toe van deze landen… Erg simpel en effectief.

  Vanwege de rijkdommen en bodemschatten zal je zien hoe snel Suriname zal floreren.

  Criminaliteit en corruptie zal nooit samengaan met welvaart.


  Maak melding

 22. Het is al meer dan 30 jaar met de verruwing van de criminaliteit.
  als de politie en Militairen goed zouden samenwerken, dan kan er veel verbeteren.
  Daarom blijf ik zeggen: Suriname is geen veilige land.


  Maak melding

 23. Aan de Surinaamse gezag heb ik 1 advies
  Schiet ze dood ruim ze op, zoals overal in wereld heb je de juiste methode voor deze duivelse virus dieven, en een virus moet je bestrijden, zo ook de foefoermang neerknallen opgeruimd staat netjes ok


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.