Herdenking slachtoffers van slavernij en de trans-Atlantische slavenhandel

7
Vrijgemaakte slaven in Suriname (1839) © Collectie Suriname in kaart gebracht

In verband met de viering van de 4de jaarlijkse Inter-Amerikaanse week voor mensen van Afrikaanse afkomst in de Amerika’s, die duurde van 22-26 maart 2021, heeft de Permanente Raad van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) op donderdag 25 maart 2021 een speciale virtuele bijeenkomst gehouden. De bijeenkomst vond plaats tegen de achtergrond van de significante bijdrage van personen van Afrikaanse afkomst aan de samenlevingen op het Westelijk Halfrond en had als thema “’Een einde maken aan de erfenis van racisme door de slavernij: de noodzaak voor het versterken van gerechtigheid en veerkracht in gemeenschappen van Afro-afstammelingen in de Amerika’s; in het licht van COVID-19″. 

Tijdens de toespraak van de CARICOM, werd naast de herdenking van de slachtoffers van de gruwelijke Trans-Atlantische slavenhandel, eveneens de waardering uitgesproken voor grootheden van Afrikaanse afkomst, zoals de Surinaamse held Anton de Kom, die de basis legden voor gerichte aandacht en actie om gerechtigheid te brengen aan de nakomelingen van tot slaaf gemaakte Afrikanen. 

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking geeft aan dat de kwestie van reparatie door Suriname hoge prioriteit wordt gegeven en dat actief wordt geparticipeerd in CARICOM verband. Voor ons land met een rijke diversiteit, zijn principes als gelijkheid, wederzijds respect en acceptatie van elkanders waarden en normen enorm belangrijk. Deze mogen zeker geen aanleiding geven tot discriminatie en achterstelling. 

De CARICOM merkte voorts op dat ondanks maatregelen om de ongelijke behandeling van Afro-afstammelingen aan te pakken, de uitdaging van institutioneel racisme blijft bestaan en zelfs door de COVID-19-pandemie is vergroot. Tenslotte werd de oproep herhaald voor de rechtvaardige distributie van COVID-19-vaccins, ten einde de levens van kwetsbare groepen te redden en het proces van wederopbouw en revitalisering van de economieën te starten.

7 REACTIES

 1. Wat een traumatische verhalen weer over de slavernij. Bouta loopt nog steeds vrij rond, hij heeft ook 15 prominente jongemannen vermoord en toch wordt hij tot op heden beschermd en vereerd door hersenloze gasten. Het is weer steeds met een vinger wijzen naar de ander, terwijl onze eigen kooi na vele decennia’s nog steeds stinkt. Dagelijks slachten ze elkaar af of slaan elkaar de hersens in ons land en dat mag. Wordt getolereerd of gedoogd. Wie gerechtigheid wil of zoekt moet eerst de hand in eigen boezem steken. Ons land heeft te weinig goede psychiaters om het volk bij te staan dus de trauma zal blijven bestaan.
  gemodereerd

 2. Het wordt tydt voor ons uit tekyken ,om zo onze kleinkinderen opportunity te geven zich beter te ontwikkelen dan wy hebben gedaan,het geschiedenis gedeelte kennen wy al.
  Ik zet my niet tegenop maar,het voegd momenteel niks toe ,in de situatie waar wy ons in bevinden
  gemodereerd

 3. goed opgemerkt , rbrowny met y , jij voegt momenteel en daarvoor ook al niks toe , Wtk moet een tolk nemen om dat onleesbare schrift van jou te ontcijferen , maar ze zullen wel niemand vinden.
  gemodereerd

 4. Alle misdaden moeten bestraft worden.
  uiteraard ook die van BOUTA.
  Maar dat is niet in vergelijking met wat de mensen is aangedaan tijdens de slavernij in su en over de hele wereld.
  Lul toch niet zo slap en laat anderen in hun waarde om te strijden voor gerechtigheid stop met de haat .
  En als je vind dat jou voorouders ook geleden hebben Ga zelf de strijd aan en anders hou je kop Bitch
  gemodereerd

 5. in plaat van altijd maar weer naar het verleden kijken?
  eens kijken naar de toekomst en hoe je die beter kan maken.
  dat zou al een grote verbetering zijn
  gemodereerd

 6. Geschiedenis zal herhalen maar dan in andere vorm. Elkaars bloedzuigen kunnen mensen wel jammer genoeg.
  gemodereerd

 7. Zoals de ouderen zingen piepen de jongeren. De Nederlanders vinden dat wij zeuren over de slavernij omdat dat al veel te lang geleden is gebeurd, wel zeuren ze over de 2e wereld oorlog. En ja een heleboel Surinamers onder ons zijn dezelfde mening toegedaan. Wel jongens , ik ga mijn bakens verzetten en praten over Suriname tijdens de 2e wereldoorlog en de Korea oorlog waar veel Surinamers het slachtoffers van zijn geworden. Net als de Slavernij een zwarte of vergeten bladzijde in onze (de Nederlandse) geschiedenisboeken. Ik denk dat jullie dit geen leuke onderwerpen zullen vinden omdat onze jongens , die hun leven gewaagd hebben voor de vrede van de wereld door Nederland belazerd zijn geworden. Ik ga het hebben over de heer Simon Sanches , die uit onvrede een mislukte staatsgreep in Suriname wilde plegen. Over de N.V Emergo , die door de heer Waller de grond in is geboord, Over mijn vader die zijn carrière bij de marine is misgelopen na de oorlog omdat de meeste Surinamers door de Nederlandse keurmeesters afgekeurd werden. Nederland lustte geen Surinamers in het leger. Nog steeds niet. Over mijn oom die kierewiet is teruggekeerd uit Korea samen met 112 anderen, die ook kierewiet waren . Nederland heeft deze jongens na de Korea oorlog gewoon in Suriname gedumpt zonder 1 cent pensioen en zonder de nodige nazorg. Wilt u dat ik praat over deze onderwerpen en niet over de slavernij. Deze onderwerpen zijn niet zo oud als de slavernij , maar dit is verdorie een vervolg van de slavernij omdat onze jongens dezelfde behandeling kregen . En zullen wij volledigheidshalve ook de discriminatie meenemen? Als jullie over deze onderwerpen lezen zullen jullie nooit meer zeuren over de slavernij. Wordt vervolgd


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.