Overheid en private sector moeten elkaar ondersteunen voor duurzame ontwikkeling toerisme

5
Minister Albert Jubithana

Voor een duurzame ontwikkeling van het toerisme in Suriname is het van belang dat overheid en private sector elkaar ondersteunen. Dit was de rode draad tijdens de workshop “Public Private Partnership voor duurzame toerisme ontwikkeling” op vrijdag 26 maart 2021 in de Congreshal.

Deze bijeenkomst werd georganiseerd door het ministerie van Transport Communicatie en Toerisme (TCT), in samenwerking met de ministeries van Regionale Ontwikkeling & Sport (ROS), Onderwijs, Wetenschap & Cultuur (MINOWC), de private sector organisaties SHATA, UTGS en Cluster Noord-Commewijne.

TCT-minister Albert Jubithana gaf aan dat er op heel wat vraagstukken antwoord gegeven moet worden. Vanaf zijn aantreden heeft hij daarom meteen met de eerdergenoemde betrokken collegaministers van gedachten gewisseld, hier komt in een later stadium ook Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) bij. De bewindsman wees op het belang van innovatie en samenwerking.

Hij zegt dat elke innovatie die kon bijdragen een het groter geheel benut is geworden. “Nu moeten we doorpakken”, aldus de bewindsman, die oor heeft voor de roep vanuit de sector. Hij benadrukt dat er een basis gelegd moet worden. Minister Jubithana erkent dat toerisme door de jaren heen ook dankzij de private sector ontwikkeld is. De rol van de overheid is te faciliteren, maar meer nog moet er duurzaam beleid komen.

Ook collega Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur is voorstander van het samengaan van de overheid en de private sector in het belang van duurzame toerisme ontwikkeling. Ze zegt dat de drie gebieden van haar ministerie niet los staan van andere gebieden die te maken hebben met toerisme. Hand in hand samengaan met andere ministeries betrokken bij toerisme is volgens haar van groot belang.

5 REACTIES

 1. Goede zaak als de overheid voor een bepaalde % zou participeren in het toerisme. Hierdoor kunnen ze deze zeer belangrijke sector stimuleren om zich te ontwikkelen, controle op zaken te houden, hoe groot het is en ook het goed stroom lijnen in de economie, waardoor ze haar belastinggelden hierin kan innen.

  Zaken in de eco-toerisme optrekken naar hogere standaarden, allerlei voorzieningen, oa: veiligheid, gezondheidssituaties, , duurzame elektriciteit, watervoorzieningen, internetvoorzieningen, de dorpen mooi, zijn ingericht, schoon zijn, etc in het oerwoud, bescherming van flora en fauna/bosnachtwandelingen, vissen in de rivieren, stoomversnellingen, bergbeklimmen, enz. goed opgeleide en getrainde Ranger, boswachter, gidsen, EHBO, enz. (Sipaliwini, Brokopondo)

  Ook in Stad Paramaribo, districten, hotels, musea, culturele zaken, rondvaartboten, reacreatieoorden, in Para, Nickerie/ Bigipan, Marowijne Galibi, Schildpadden, vogels bekijken, vissen in de rivieren, wandelmars, jazz schows, wandeltours door Paramaribo in de avonduren en info over gebouwen, gebeurtenissen, culinair, Plantagebezoeken in Commewijne.

  Na 1 of 2 jaar moeten de ondernemers het helemaal zelfstandig voor 100 % doen, volgens de regels en standaarden die hiervoor gemaakt zijn om het product internationaal te kunnen verkopen voor toeristen.

  Als men het goed aanpakt kan dit een succes worden, i.p.v. dat velen in rommelen en er geen lijn in is, controle, als het voldoet aan internationale kwaliteiten, als het een middel van bestaan is, groei, belastingen geint kunnen worden, goed opgeleide en getrainde werknemers, enz.

  In deze branche kan de overheid best deelnemen om het heel snel naar internationale hoogten te brengen.

  Z.E. president Chandrikaperkash Santohki en Z.E. vp Ronny Brunswijk dit moment is het juisten moment om met mensen in de toerisme branche een goede plan van aanpak maken om het van de grond te halen, idem de opleidingen die hierin een rol kunnen spelen, waardoor de werkgelegenheid kansen biedt voor afgestudeerden.
  gemodereerd

 2. Hoogste prioriteit is de criminaliteit flink de das om doen. Sluit de criminelen voor 30 jaar op. Toeristen hebben ook het meeste last van deze boevenbende. De angst van het onveilig gevoel is groter dan men denkt bij de toeristen dat zij liever kiezen voor een ander land dan ons land. Deze regering moet maar niet continue blijven dromen en met mooie plannen blijven strooien.
  Het eigen volk is zelf niet veilig laatstaan de toeristen.
  Toeristen worden voor dat zij een voet behoorlijk in ons land hebben gezet schandelijk opgelicht in verband met de corona regels. Toeristen moeten 250 tot 350 euro betalen voor zogenaamde beveiliging in verband met thuis caranteine. Je ziet niemand en weg geld. De regering moet deze beveiliging direct afschaffen want het werkt oplichters praktijken in de hand. De ene toerist na de andere waarschuwing elkaar om.niet naar Suriname te komen. Onbetrouwbaar volk. Schaamteloos crimineel gedrag.
  gemodereerd

 3. De toeristen laten hun achterste zien voor Suriname , door die vorige regering en de nieuwe regering die niet daadkrachtig genoeg is , en een ticket naar Suriname is heel hoog per persoon , als men weer volop kan reizen gaan de touristen zeker naar andere landen , want daar is het goedkoop en de ticket is de helft van dat naar Suriname , je wilt toch geen dief zijn van je eigen portemonnee .
  gemodereerd

 4. Allemaal onzin. Toerisme veroorzaakt klimaatopwarming. Mensen, blijf gewoon thuis en ga niet het land van een ander vergallen met je nieuwsgierigheid of hang naar avontuur, lust, zon of stilte. Gebruik je fantasie.
  Stel je een Surinamer als volgt voor:
  Een hoofd als een kokosnoot. Handen als kolen. Een hangbuik als van een zwangere zwijn, oren die naar binnen zijn gedraaid, een neus met 3 gaten (extra gat nodig ivm Corona masker), hanglippen, een paardenlöl, ogen van een uil, nek van een giraffe, billen van een chimpansee, dijen van een Sumo worstelaar, voeten van een sema leba en grassprieten als haren.
  Volgens mij kan je dit beter uittekenen voor een goed beeld. De kunstenaars onder jullie mogen hun gang gaan.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.