BEP: Holi wil vrede, vreugde, voorspoed.

2
Holi feest 'echt Surinaams' en wenst iedereen 'Subh Holi'

[INGEZONDEN] – Niettegenstaande COVID-19, gierende prijzen voor goederen en diensten, een overheid die naarstig naar geld zoekt en een bevolking die ondanks alles probeert te overleven, wordt het Holifeest of Phagwa zoals het bekend is in de Surinaamse volksmond, toch gevierd. Weliswaar in klein verband en beduidend minder uitbundig dan we doorgaans gewend zijn, maar toch.

Omdat we nationale feestdagen niet kunnen negeren, noch overslaan. En omdat Surinamers graag feesten en het lekkere eten en drinken en de saamhorigheid die daarmee gepaard gaan, onder familie en vrienden en zelfs vreemden en zogenaamde vijanden, o zo graag op prijs wordt gesteld.

De vrede van verdraagzaamheid en vergiffenis. De vreugde van het nieuwe jaar met nieuwe kansen, nieuwe mogelijkheden, nieuwe vriendschappen. De voorspoed van het binnenhalen van de voorjaarsoogst, van al hetgeen dat eerder werd gezaaid en geplant. In religieuze zin van het Hindoe geloof, de overwinning van het goede op het kwade. Met dank aan onze voorouders uit India.

De partij voor Broederschap en Eenheid in de Politiek wenst iedereen een Subh Holi toe!  

2 REACTIES

 1. Sorry hoor, maar de overwinning van het Goede op het Kwade is geen begrip uit het Hindoeïsme, maar uit het christendom.

  Wat is immers Goed? Wat is Kwaad? Goed en Kwaad hebben geen onafhankelijk bestaan. Ze bestaan niet. Net zoals duisternis niet bestaat. Duisternis ontstaat door het Licht te blokkeren. Wanneer de blokkade weg is, is er geen duisternis meer. Dus duisternis is niet iets wat onafhankelijk van iets anders bestaat. Haar ontstaan is altijd afhankelijk van een blokkade. Eenzo met Goed. Goed doen is het helpen van anderen bijv. behoeftigen. Maar beter was het geweest als men geen behoefte had gecreëerd voor die arme, want dan was ‘goed doen’ ook niet nodig geweest.
  Evenzo met Kwaad. Kwaad (de Duivel in het christendom) bestaat niet als onafhankelijke entiteit. Het ontstaat daar waar opofferingsgezindheid (niet-egoïsme, niet-gehechtheid) wordt geblokkeerd en verdwijnt spoorloos wanneer de blokkade of gehechtheid wordt opgeheven. Kwaad is dus een gevolg van iets, niet een oorzaak. Goed en Kwaad zijn dus creaties van mensen, net zoals overwinning en verlies. Feijenoord wint met 8-0 van Ajax en toch wordt Ajax kampioen op basis van doelsaldo, want Feijenoord had met 10-0 moeten winnen om kampioen te worden. Een overwinning dus die tevens een verlies is! Omdat het door mensen is gecreëerd en niet door het Universum (God). Daarom is het zo vreemd dat men spreekt van de overwinning van Goed op Kwaad. In de filosofie van het Hindoeïsme past dit soort denken niet.
  Het Hindoeïsme zegt dat waar Licht (Kennis, Devotie) is er geen duisternis kan zijn en waar opofferingsgezindheid er is (de bereidheid de ego opzij te zetten tbv van het welzijn van de maatschappij, de eliminatie van alle gehechtheid) er ook geen kwaad kan zijn. Kwaad kan dus nooit verslagen worden, het kan alleen voorkomen worden door de oorzaak weg te nemen. Door niet-egoïstisch te denken en te handelen en door zich nergens aan te hechten. De filosofie van Het Kwaad uit het christendom dat verslagen wordt, moet men niet toepassen op het Hindoeïsme en op Hindoe feesten.
  Ik zou n.l. niet weten welke Kwaad de christenen nou verslagen hebben. Hun Bron van Kwaad – de duivel – is volgens hen zelf nog steeds springlevend. Ondanks dat Jezus zijn leven ‘geofferd’ zou hebben aan het kruis. Achteraf gezien een zinloze ‘offer’ dat weinig zoden aan de dijk heeft gezet, want de Duivel van de christenen schijnt sterker te zijn dan ooit.
  Het is begrijpelijk dat de 12 apostelen ondoordachte dingen opschreven, immers het waren vaak ongeletterde boeren en vissers die door Jezus in slechts 3 jaar en enkele maanden in het Geheim van Het Universum onderricht moesten worden. In 3 jaar doe je niet eens de MAVO of MBO.
  gemodereerd

 2. Heel mooi onderbouwd menr, want zo rauw als het door bewindtslieden wordt voorgeschoteld,
  vondt ik maar niks, ik voelde de hoop uit de monden, maar dat hopen we allemaal,maar dat hoef je toch niet aan welke geloof of religie aan te verbinden.
  ik ben trouwens tegen het samen gaan van kerk en staat,wat in suriname wenselyk is gezien er meerdere geloven en religies aanwezig zyn
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.