Suriname krijgt eerste partij vaccins uit Covax-programma

9
Suriname krijgt eerste partij vaccins uit Covax-programma

Suriname heeft een eerste partij vaccins ontvangen van het Covax-programma. Het gaat om een partij van 24.000 vaccins, twittert de EU-ambassadeur voor Suriname Fernando Ponz Cantó. De Europese Unie levert de grootste bijdrage zegt hij.

Covax is een initiatief van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de internationale organisatie Gavi en is erop gericht dat landen gelijke toegang hebben tot vaccins.

Deze lading, waarvoor Suriname heeft betaald, is gehaald vanuit de Covax facillity, een wereldwijde inspanning die mede wordt geleid door ‘The Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), The Gavi Vaccine Alliance, UNICEF, The World Health Organization (WHO) en The Pan American Health Organization (PAHO). De vaccins zijn op 26 maart 2021 aangekomen op de Johan Adolf Pengel luchthaven. 

PAHO’s Revolving Fund, dat verantwoordelijk is voor het verwerven en leveren van COVID-19-vaccins namens de landen van de Amerikas die deel uitmaken van de COVAX-Facility, heeft 24.000 doses verzonden van het AstraZeneca/Oxford-vaccin, geproduceerd door SK Bioscience uit Zuid-Korea.

Het maakt deel uit van de eerste fase van leveringen voor Suriname. Naar verwachting zullen er in 2021 achtereenvolgens meer vaccins geleverd worden. Volgens de eerste ronde van COVAX-toewijzingen zal Suriname naar verwachting tot de maand mei vaccins blijven ontvangen tot het de 79.200 doses bereikt heeft, het door COVAX gespecificeerde aantal. Eerder kreeg Suriname al 1000 doses als geste uit Barbados en nog eens 50.000 doses uit India.

“De levering van de eerste tranche vaccins via de COVAX Facility met de steun van de PAHO is een trots moment voor Suriname in de strijd tegen de COVID-19 pandemie. Het land zet zich in voor het veilig stellen van vaccins voor de bevolking van Suriname om de meest kwetsbaren te beschermen en sterfgevallen te verminderen”, aldus Dr. Karen Lewis-Bell, PAHO/WHO-vertegenwoordiger in Suriname. “We zullen blijven samenwerken met het land om vaccinatie en andere volksgezondheids- en sociale maatregelen te ondersteunen die de verspreiding van COVID-19 kunnen tegen gaan, om gezondheidsdiensten te beschermen en om levens te redden,” voegde ze eraan toe.

“Met de komst van deze vaccins zal Suriname in staat zijn een groter aantal van de kwetsbare personen te vaccineren. We zijn erg blij om de vaccins te ontvangen en geloven dat het ons zal helpen ons doel om de ziekenhuisopnames en de sterfgevallen als gevolg van COVID-19 te minimaliseren, te bereiken. Het vaccinatieprogramma van het land wordt versterkt en we zijn dankbaar dat de COVAX-Facility en PAHO deze vaccin doses voor Suriname heeft kunnen veiligstellen,” aldus Drs. Rakesh Gajadhar Sukul, waarnemend directeur van het Ministerie van Volksgezondheid in Suriname.


9 REACTIES

 1. Mooi toch , hier in Suriname zijn we zo dadelijk allemaal gevaccineerd , met zijn 500.000 zijn we dan toch nog snel gevaccineerd , terwijl in Europa nog miljoenen mensen gevaccineerd moeten worden , gelukkig door het vertrouwen van deze regering wereldwijd hebben we toch mooi die vaccins gekregen , als die paarse bende nog aan het stuur zat was er geen een , ja geen enkele vaccin deze kant opgekomen.
  o ja die neppers uit cuba of venezuela zouden ze gratis krijgen.
  gemodereerd

 2. Suriname is een grote proefkonijnen
  Fabriek geworden.
  Van de rest van de wereld.
  gemodereerd

 3. Wo set ing….
  Als de ndp nog aan de macht was, was Suriname een 2e Venezuela geworden en was het wachten op een donatie van China of koning Ashanti.
  Covid-19 hard zou dan om zich heen zou slaan en Suriname was de grootste boevenstaat van Zuid-Amerika geworden. Dankzij Chan en zijn team is Suriname ten halve gekeerd!
  gemodereerd

 4. Kan heb jij hem al genomen dan .
  Ik wacht af als ik over een half jaar nog wat wan je hoort dan pas is het veilig.
  Succes meneer de proef konijn.
  gemodereerd

 5. De mensheid heeft alle soorten plagen overleefd en het zou ten onder gaan aan een virus (Covid) dat slechts voor 0,02% van de mensheid gevaarlijk is?
  Wie verzint zoiets? Die kan in ieder geval nooit het goede voor hebben met de mensheid.
  gemodereerd

 6. Vaccin hier, vaccin daar, vaccin is er overal. Vroeger staken ze een spuit in je kont, maar nu in je arm. Straks in je hoofd (als je die nog over houdt nadat je lamme aren hebt gekregen door de vaccin).
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.