Wet Nationale Basiszorgverzekering wordt gewijzigd

3
Ministerie SoZaVo weerspreekt intrekking Bazo-kaarten rechthebbenden

De Wet Nationale Basiszorgverzekering wordt gewijzigd. Woensdag is er commissie hiervoor geïnstalleerd op het Ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza). De installatie werd verricht door Biza-minister Bronto Somohardjo in aanwezigheid van collegaminister, Amar Ramadhin van Volksgezondheid (VG).

Volgens Ramadhin moet deze wet de garantie bieden om stabiliteit en continuïteit binnen de zorg in Suriname te veranderen naar de huidige inzichten. “We hebben gezien wat de praktische onvolkomenheden zijn. Er zijn een aantal knelpunten geïdentificeerd door de regering”. Hij benadrukte dat de wetswijziging van eminent belang is.

In de commissie zijn er deskundigen van verschillende ministeries vertegenwoordigd. “Ik ben ervan overtuigd dat u als commissie die de wet zal wijzigen, een goede job zal doen. Uiteraard met de inzichten van de verschillende ministers zal het concept verder uitgewerkt worden tot een verbeterde wet. Dat zal ook impact moeten hebben op de praktijk”, aldus Ramadhin. Hij wenste de commissieleden veel succes toe met de werkzaamheden.

Minister Somohardjo gaf aan dat president, Chandrikapersad Santokhi en vicepresident, Ronnie Brunswijk het sociaalgebeuren persoonlijk trekken. De ‘Wet Sociaalzekerheidstelsel’ valt administratief onder het ministerie van Biza en vervult hierin een overstijgende rol bij de uitvoering. De bewindsman spreekt de hoop uit dat de gewijzigde wet voor 25 mei 2021 klaar is voor discussie. “Er gaan hele pittige discussies ontstaan. Ik hoop dat wij de eerste week al gaan bepalen wat verbeterd moet worden”, aldus de minister.

Commissie-voorzitter Jeffrey Joemanbaks, tevens onderdirecteur van het ministerie van Biza belast met juridische aangelegenheden en regelgeving zal samen met zijn leden nagaan wat de inzichten zijn om verder hiermee aan de slag te kunnen gaan. De commissie zal onder andere de ondersteuning nodig hebben van de uitvoeringsorganen. De voorzitter verwacht van zijn leden dat de informatie confidentieel blijft, gezien het om een wetsontwerp gaat die wordt voorbereid voor de regering.

De commissie zal zo snel als mogelijk aan de slag moeten om 2 keer per week een verslag uit te brengen. De commissieleden zijn: Theo Masé (Biza), Marianne Chin A Fat (Justitie en Politie), Jennifer Karmin (VG), Ildemar Fakkel (VG), Robert Soentik (Sozavo) en Roebina Plet (Financiën).

3 REACTIES

 1. De nationale dieven partij had met veel onkunde getracht om gezondheidszorg voor iedereen mogelijk te make en Han nagelaten goede afspraken met het ziekenfonds te maken, waardoor huisartsen hun onkosten niet vergoed kregen. De maatregel werd heel snel teruggedraaid. Er is nu veel beter werk gedaan want deze regering gaat niet over een nachtijs.
  gemodereerd

 2. CITAAT: De voorzitter verwacht van zijn leden dat de informatie confidentieel blijft, gezien het om een wetsontwerp gaat die wordt voorbereid voor de regering.
  REACTIE: een zeer slecht argument om transparantie te ontlopen. Het is juist goed om reeds in het begin aan te geven welke richting de plannen op gaan. Zeker omdat een grote ingreep nodig is en verwacht mag worden.
  Ook wekt het zwijgen de indruk dat men totaal geen zicht heeft op de kosten/baten van mogelijke aanpassingen.
  gemodereerd

 3. Het is nu al 3-0 voor deze regering wat betreft daadkracht , de score zal flink oplopen en de vorige regering zal geen punt scoren , over 2 maanden is het al 4-0.
  Hup regering Hup.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.