‘Project SAMAP houdt geen rekening met omstandigheden Coroniaanse boeren’

6
SAMAP start met informatiesessies in districten
Een info sessie van SAMAP

Het FAO-project SAMAP, dat momenteel de tweede ronde van directe ondersteuning aan boeren ingaat, houdt onvoldoende rekening met de Surinaamse omstandigheden. Dit bleek tijdens de voorlichting sessie die afgelopen dinsdag is gehouden in Coronie zegt Danielle Holwijn van de Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU).

Tijdens deze sessie bleek dat de eisen om in aanmerking te komen voor ondersteuning niet aansluiten op de Surinaamse realiteit. Holwijn die samen met enkele boeren de lokale productie wilt stimuleren vraagt zich af hoe het kan dat een project waarin zoveel geld mee gemoeid is zulke zware eisen stelt. Ze vraagt zich af waar de inbreng is van Surinaamse deskundigen in dit project.

Naast de 14 pagina’s tellende aanvraagformulier dat moet worden ingevuld blijken landbouwers niet in aanmerking te komen voor ondersteuning omdat velen van hen de grond waar ze hun activiteiten ontwikkelen niet op hun naam hebben staan. Zo is het bekend van imkers dat zij hun bijenvolken uitzetten over een groot gebied waar zij geen titel op hebben. Hoe kan je dan deze eis stellen vraagt Holwijn zich af.

Voorts vormt het boedelprobleem in Coronie een groot probleem om te kunnen voldoen aan de eis dat boeren de grond op hun naam moeten hebben staan. Veel boeren in Coronie voelen zich hierdoor gediscrimineerd. Terwijl deze boeren de dupe zijn geworden van het slechte landbouwbeleid van opeenvolgende regeringen, lijkt het erop dat als er nu eindelijk een project komt waarin de boeren rechtstreeks ondersteuning kunnen krijgen voor hun activiteiten de eisen bewust veel te hoog zijn gezet. 

Verder is het zo dat boeren door het slechte landbouwbeleid van opeenvolgende regeringen steeds meer gedwongen parttime boeren zijn geworden. En in Coronie zijn vele parttime boeren in overheidsdienst. Nu blijkt ook dat binnen SAMAP ambtenaren niet in aanmerking komen voor ondersteuning.

Volgens Holwijn voelen de boeren zich zo dubbel gepakt. Het is juist vanwege het slechte, niet goed doordachte beleid dat steeds minder Coronianen actief zijn in de landbouw. En het SAMAP-project lijkt weer een project te worden hoe het niet moet.

6 REACTIES

 1. Da wat deed palu 10 jaren in de ndp regering. Alleen zakken vullen en de rest mocht stikken. Typich ndp gedrag en niet investeren in de landbouw en nu klagen. Slaap lekker palu en coronie..
  gemodereerd

 2. Ik blijf het keer op keer zeggen deze regering zit hier voor ons en niet om hun zakken te vullen. Deze geweldige regering is het beste wat Suriname kon overkomen. Weg met de populisten en de fascisten van de NDP.
  gemodereerd

 3. Holwijn klinkt als een holle vat zoals van PALU en soort genoten gewend.

  Holwijn somt het een en ander op en tegelijker tijd geeft zij aan dat zij het belang van ordening en professionalisering niet inziet. M.a.w. volgens haar moet het een zootje blijven.

  De Coroniaanse landbouwers en ook alle andere bestaande / traditionele / conservatieve landbouwers zouden geholpen kunnen zijn met voorlichting en training om hun activiteiten te verbeteren en voort te zetten. Dus investeren in het menselijk kapitaal zodat zij wel aan de gestelde voorwaarden kunnen voldoen. En niet omgekeerd, de voorwaarden schrappen zodat het een zootje blijft.

  Niet storen.
  Slim-Suriname heeft de leiding.
  W’o set en. Krakti !
  gemodereerd

 4. Ze moeten bij de ndp en palu gaan klagen want die hebben ze 30 jaar teruggezet in de tijd…..
  Het artikel hierboven zegt niks daarover en is stigmatiserend.
  gemodereerd

 5. niemand is geintresseerd in coronie behalve coronianen en behalve in verkiezingstijd.
  feit is gewoon dat elke regering die suriname heeft gekend, coronie verwaarloost heeft.
  het landbouw potentieel is gigantisch hoog in coronie
  toch doet de regering weinig tot geen moeite om ook maar iets productiefs op te zetten
  zelfs de belangrijkste weg van suriname…. de doorvoer/ oost west verbinding houden ze niet in orde.
  enige wat je regeringen ziet doen? is geld stoppen in domme niet productieve onzin dingen.
  hoe kan het dat simpele dingen zoals kip melk en andere levensmiddelen geimporteerd worden?
  waar is de ondersteuning van de overheid om te zorgen dat kippenfokkers altijd genoeg voer hebben voor hun kippen?
  laatst was er geen voer en stonden de kippen lange tijd “droog”
  en nu met schaarste van kippen, gaat de prijs van kip ook weer omhoog.
  waarom richt de regering geen staatsbedrijf op die veevoer verkoopt?
  en die tegen minimale prijs aanbied aan de kleinere boeren?
  stimuleren van de economie??? deze regering heeft daar ook totaal geen verstand van.
  net als vorige regeringen, heeft deze regering verstand van nutteloos geld opmaken en uitgeven.
  aan een domme ambassade in marokko bijvoorbeeld
  of bonussen of subsidies voor ministers en andere opvreters van staatsgelden.
  waarom moeten ministers strak in het pak, grote auto, luxe woning voorzien worden?
  met geld dat het land niet heeft?
  santokhi en co…. zijn net als bouta en co…. opvreters van staatsgelden.

  zoveel arbeiders die op de loonlijst van de staats staan en nog nooit een dag gewerkt hebben.
  waarom snaopt deze domme regering niet dat je die mensen gewoon van de lijst moet gooien wegens wanprestatie of iets dergelijks?
  kunnen die mensen zich dan niet voorzien in hun levensonderhoud?? tough luck bitch
  had je maar moeten gaan werken.
  deze opvreters trekken de rest van het land mee de armoede in
  wie niets produceert moet gewoon zijn bek houden alstie niets krijgt

  maar goed….. deze regering presteert ook niets, dus die kan gelijk al van de lijst af
  gemodereerd

 6. Weet je wat ik niet begrijp? Men weet wat het probleem is en toch blijft men om het probleem draaien. Dit begint op het foutief verkiezingsstelsel van Suriname te lijken. Men weet dat het fout is maar geen hond steekt zijn nek uit om dit op te lossen. En niet alleen de Coronianen, maar ook mensen uit Para, etc. hebben een boedelprobleem. Dit probleem is intussen een blok aan hun been gebleken. Deze mensen willen hun bedrijfsactiviteiten uitbreiden maar worden daardoor gehinderd. Waarom lost men het boedelprobleem niet op en dan heb je heel veel boeren geholpen.
  En nu ik dit probleem het aangekaart heb ik een probleem wat ik graag onder de aandacht van de Coronianen wil brengen. De Coronianen staan bekend als de beste varkenstelers van Suriname. Waarom is er nooit iets aan productontwikkeling, productinnovatie en productveredeling gedaan. Uit varkens kan je enorm veel producten maken, zoals ham, worstjes, gezouten varkensstaart, zure zult, etc. Waarom blijven we steken bij varkensvlees alleen. In het verre oosten wordt het gehele varken opgegeten in ontelbare producten.
  Zijn de Surinamers te snel tevreden of hangen wij de “Laten Halen” gedachte aan door te stellen dat hammen altijd al (vanaf de slavernij) een importproduct was van de Nederlanders .
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.