Ziekenverzorger aangehouden voor mishandeling patiënt

19
Ziekenverzorger aangehouden voor mishandeling patiënt
Foto ter illustratie

Een ziekenverzorger in Paramaribo is zondag aangehouden voor mishandeling van een patiënt. Hij had de thuiszorg van deze patiënt op zich genomen op 13, 17, 18 en 19 maart. Hem was wel voorgehouden dat de man een geschiedenis heeft van alcoholmisbruik en dat deze persoon vaker agressief werd en vooral niet wilde baden. De verdachte werkt ook bij het Psychiatrisch Centrum Suriname en dacht de man aan te kunnen.

Op 13 maart ging hij de eerste keer naar het huis van het slachtoffer. Toen hij bij de woning van de patiënt ging om te werken, begon die hem meteen uit te schelden. Ook schopte en trapte hij op de ziekenverzorger. De verdachte bleef echter zijn werk doen.

Op 17 maart maakte hij weer mee dat de man hem zonder enige aanleiding begon uit te schelden. Hij liet het slachtoffer op het bed zitten. Toen hij zijn handschoenen wilde aantrekken, trapte de patiënt hem in de rug.

In een reflex en uit hevige schrik keerde de ziekenverzorger zich snel om waarbij zijn hand hard in het gezicht van de man kwam en hij een snee opliep. Hij ging op 18 en 19 maart niet meer om te werken. Er werd tegen hem aangifte gedaan waarna hij werd aangehouden en na afstemming met het Surinaamse Openbaar Ministerie in verzekering werd gesteld.

Vernomen wordt dat de verdachte advocaat Maureen Nibte in de arm heeft genomen.  

19 REACTIES

 1. Ziekenverzorger schorsen, en de patiënt laten zo als hij is, dus gewoon dood laten gaan aan delirium.

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 2. Hij heeft gepast geweld toegepast op de patient anders was hij de klos. Patient opnemen in het PCS en in afzondering plaatsen, zodat hij geen alcohol meer kan ruiken en nuttigen. Een corrigerend tikje is op zijn plaats.
  gemodereerd

 3. Dat een psychiatrische patiënt zelfstandig woont en.ook nog agressief reageert op een zorgverlener is niet acceptabel. Deze zorgverlener kent de patiënt zijn achtergrond tevens situatie en had de patiënt eerst laten kalmeren. Het gaat ook om de benaderingswijze.
  Het is geen makkelijke baan en een trap in je rug is niet fijn. Voor hetzelfde geldt had de patiënt hem een messteek in zijn rug gegeven. Dat de zorgverlener heeft uitgehaald naar de patiënt is meer van actie krijg je reactie. Het gaat om zelfverdediging. Zijn zorg was goed bedoeld.
  gemodereerd

 4. Een ziekenverzorger mag, net als ieder ander mens, zichzelf toch ook verdedigen? Al ben je gek, j’u no law’ om steeds weer iemand, die je komt verzorgen, geweldadig aan te vallen..
  gemodereerd

 5. @ boeboe bit sjori

  Groot gelijk wel iemand hier in Enschede had t ook geweten hoor spugen in me gezicht en me op me hoofd geslagen met een pan wel die heeft t ook geweten met als deze patient wel geen diepe snee en vanaf die dag zijn we vrienden ik neem haar mee in de auto we lachen en hebben altijd pret al verstaat ik soms niet wat ze bedoeld…. maar ai go. Dus verdachte ik weet wat in U omging…sterkte
  gemodereerd

 6. Jammer voor de zieken verzorger. Nadat hij slagen moest incaseren en zich heeft moeten verdedigen moet hij de gevangenis in.
  Suriname is helemaal onderste boven. Alles kan. Niets hoeft.
  gemodereerd

 7. @ Boeboe Bit Sjori & Henkes:
  Ik ben het helemaal eens met jullie.
  Het wordt steeds gekker daar in dat land.
  Er is juist behoefte aan zorgverleners en het is niet de bedoeling dat ze op deze manier worden behandeld door patienten of wie dan ook.

  Niemand heeft dat recht te denken dat hij maar geweld kan gebruiken.
  “Vernomen wordt dat de verdachte advocaat Maureen Nibte in de arm heeft genomen”, zo te zien is hij niet labiel genoeg.

  Dit is bijna doelbewuste uitlokking…belachelijk!
  gemodereerd

 8. Actie dan moet je reactie verwachten. De familie moet de man medicijnen geven om te kalmeren. Zo te zien hft hij genoeg kracht om zn eigen dingen te doen.
  De familie moet dan 24/7 met hem blijven. Die baks gaat werken. Hij gaat zich gddragen
  gemodereerd

 9. Verzorgers en Verpleegkundigen krijgen wel vaker te maken met geweld van de patient die zich soms in een machteloze positie voelt en de hulpverlener/ster is vaak de klos. Stel dat deze patient een tbc had en de verzorger in het gezicht had gespuugd(wat vaak gebeurd), was hij dan ook vastgezet omdat hij het drankorgel een zwieperd had verkocht? Wat als dit drankorgel de verzorgen een schadelijke trap had toegebracht waardoor die voor de rest van zijn leven zelf zorg zou nodig hebben? Daarom moeten er meestal 2 verzorgers minstens zulke gevallen tegelijk bezoeken en niet alleen 1 weerloze die zich niet mag verdedigen tegen geweld.
  gemodereerd

 10. Laten we mekaar GEEN MIETJE noemen. Dit gedrag om welke reden/oorzaak van “”moeilijke patienten , komt veel vaker voor dan we willen weten. Lastige situatie voor zowel verzorger en patient. Stelt uwzelf de vraag: wat zou ik in de plaats van de verzorger hebben gedaan? Als familielid , kan en vindt dit ook plaats . Verzorgers moeten ook dealen met de situatie van t moment, ook al blijft overeind dat de hulpontvanger niet geslagen mag worden, ook al wordt de patient agressief in woord en daad.. Pactstelling dus, want er zijn twee kanten aan zo,n situatie :
  HOE TE HANDELEN ALS T ZICH VOORDOET?.
  gemodereerd

 11. De. verpleger had moeten weten dat je nooit en te nimmer een dronken-/psychiatrisch patiënt de rug moet toekeren. Het is gewoon gevaarlijk.
  gemodereerd

 12. Patiënt eerst platspuiten en dan de verzorger zijn werk laten doen…..of niet.
  gemodereerd

 13. Helemaal eens met jou henkes. Hij weet wel om de zorgverlener te trappen, omdat hij jou komt verzorgen. Wanneer de zorgverlener letsel had overgehouden van die trap van de cliënt dan zou de overheid zeggen dat hij gek is hij weet niet wat hij doet. Hij wist wel om aangifte te gaan doen voor de zorgverlener. Volgens mij mag een zorgverlener zich ook verdedigen.
  gemodereerd

 14. Triest dat die ziekenverzorger de bak in moet. Ik zou die patient maar overlaten voor zijn fam laten zij maar ervaren met wie ze te doen hebben.

  In Suriname worden mensen wel snel de gevangenis ingezet. Jammer dat het beleid op dit stuk niet goed werkt.
  gemodereerd

 15. Als hulpverlener is geweld gebruiken absoluut uit den boze.
  Als hulpverleners geweld of gepast geweld gaan gebruiken tegen hulpbehoevenden, dan is het einde zoek.
  De hulpverlener mag onder bepaalde omstandigheden weglopen of weigeren om hulp te verlenen aan iemand die tegenwerkt of agressief gedrag vertoond.
  Als hulpverlener moet en mag je altijd je eigen veiligheid voorop stellen.
  Maar je mag tijdens het uitoefenen van je werk, nooit en te nimmer geweld gebruiken of voor eigen rechter spelen.
  Dus mensen denk goed na voor je de actie van deze hulpverlener goedkeurt.
  gemodereerd

 16. De verzorger heeft aan de hand van het opgetekend verhaal, helemaal geen mishandeling gepleegd in de zin van de wet. Mishandeling is het opzettelijk pijn dan wel letsel toebrengen.
  Zijn advocaat zal dit ook moeten aanvoeren bij zijn voorgeleiding bij het parket en vragen om vrijlating. Triest voor beide partijen.
  Een andere zorgverlener denkt wel na of hij/zij hem wil verplegen.
  Mensen moeten het gezonde verstand laten prevaleren.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.