‘Verkiezingen 2020 slecht georganiseerd, niet professioneel en veel partijpolitiek bij organisatie’

12
Stemmen bij de verkiezingen in Suriname
Archieffoto: stemmen bij de verkiezingen in Suriname.

Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) in Suriname concludeert dat de verkiezingen van 25 mei 2020 slecht georganiseerd waren. Daarnaast zijn deze verkiezingen getekend door een groot gebrek aan professionaliteit. Ook heeft partijpolitiek een belangrijke rol gespeeld in de organisatie van en de beleving van de verkiezingen en de COVID-19 pandemie heeft haar invloed in volle omvang doen gelden. Enkele algemene bevindingen die het OKB presenteerde tijdens de evaluatie meeting van de verkiezingen van 25 mei 2020.

De Surinaamse verkiezingen van 2020 zijn onderworpen aan een evaluatie. Het Algemeen Secretariaat Verkiezingen(ASV) van het Ministerie van Binnenlandse Zaken(Biza) organiseerde afgelopen zaterdag op het terrein van Roeli’s Event Center een evaluatie meeting van de verkiezingen van 2020. Tijdens deze evaluatie meeting heeft het ministerie van Biza samen met de verschillende politieke partijen, het OKB, het Centraal Hoofdstembureau (CHS) en de districtscommissarissen breedvoerig gediscussieerd om de verkiezingsorganisatie te verbeteren. 

Minister Bronto Somohardjo van Biza die de evaluatie meeting voor open had verklaard vond de conclusie en bevindingen van het OKB heel hard overkomen. Het organiseren van verkiezingen is volgens de minister altijd een groepsinspanning geweest. Zijn motto is dan ook “ Teamwork makes the dream work”. Dit voor houdend zal hij niemand uitsluiten bij de organisatie van de komende verkiezingen en zal het ministerie met alle actoren samen werken.”Wij gaan ervoor zorgen dat we met iedereen gaan communiceren. We gaan ervoor zorgen dat wij alle ego’s opzij gaan zetten en dat wij het nationaal belang boven elk belang gaan stellen”. 

Minister Somohardjo weet dat zijn ambtenaren en ook de verkiezingsmedewerkers heel hard hun best hebben gedaan, maar daartegenover staat wat verbeterd kan worden ook aangepakt zal worden, zodat de organisatie van de verkiezingen van 2025 vlekkeloos verlopen. De bewindsman is zich terdege bewust dat verkiezingen een belangrijke onderdeel is van een sterke en gezonde democratie. ‘Het geeft ons de gelegenheid om direct of indirect te kiezen wie ons mag vertegenwoordigen’. 

De participanten werden in werkgroepen onderverdeeld om na een brainstorm sessie te komen tot aanbevelingen. Na de verschillende presentaties is er een nota van aanbevelingen samengesteld. Deze zullen door de afdeling ASV verder bestudeerd worden. Nasier Eskak, directeur Biza, geeft aan dat gekeken zal worden hoe de verbeterpunten geïmplementeerd kunnen worden in het verkiezingsgebeuren. Deze evaluatie bijeenkomst is volgens de BiZa directeur heel belangrijk geweest. ‘’Het is heel belangrijk dat we bij een zijn gekomen om alle ideeën en voorstellen aan te horen om te gaan naar verbeter acties’’. 

12 REACTIES

 1. Met covid gebeuren had men moeten wachten. Maar de gasten die nu met hun leugens en bedrog kwamen hadden haast..
  Ze zitten en hebben nog niets gedaan, gerealiseerd,
  Nu komt de boemerang terug naar ze
  gemodereerd

 2. wordt gewoon weer een rotzooi in 2025.
  dat is de mentaliteit van de surinamer.
  bronto lult uit zijn nek met zijn ambtenaren hebben hun best gedaan.
  hoeveel filmpjes e.d. zijn er die nader onderzoek hadden moeten krijgen?
  kaulo beest nerkus die er met stemdozen vandoor ging?

  best gedaan? laat me niet lachen yu fucking nietsnut.
  bouta en bravo hebben zichtbaar meegedaan aan omkoping van stemmen door middel van geld strooien en diverse items weggeven waaronder auto’s en mobieltjes.
  zowel de ndp en de abop hadden vanaf het begin uitgesloten moeten worden.
  de meeste van hun stemmen zijn gewoon gekocht.
  nu zeg ik niet dat andere partijen dat niet hebben gedaan…. maar van deze 2 zijn er wel erg veel bewijzen inclusief hele nieuwsreportages.

  denken dat het in 2025 anders gaat??? hoe stom kan je zijn, zolang dit volk hun domme mentaliteit niet veranderd
  gemodereerd

 3. Ndp mag nooit meer aan de macht komen, sterker nog de rechter moet de Ndp bestempelen tot een criminele organisatie.
  gemodereerd

 4. Koos klopt , maar de ndp moet daarom als criminele partij verboden worden , en al die gasten opsluiten en hun gelden terug halen.
  en dat paarse ratje w…y moeten ze ook opsluiten en in de mannengevangenis , die weten wel raad met paarse ratjes.
  gemodereerd

 5. Dat was de hele bedoeling van de ndp om de zaak te belazeren, gelukkig waren ze ook daar so bar slecht in dat ze dat niet een konden voltooien.
  gemodereerd

 6. In 2015 was er toch ook gesjoemeld?? Daar hoor je niets meer over. Vandaar dat de stembiljetten en uitslagen zijn vernietigd.
  De devaluatie partij vondt dat er ruimte gebrek was en de “oude” archieven vernietigd
  moest worden. Ja, 2015 was heel “oud”??
  gemodereerd

 7. Er moet gewoon een heel goed draaiboek komen waarin alle stappen tot in detail beschreven staan en dat openbaar beschikbaar is op de site van de overheid.
  Ook moeten er regels komen over een eerlijke verdeling van de zendtijd op staatsmedia, financiële steun voor partijen en publicatieplicht voor alle partijen over de inkomsten en uitgaven.
  gemodereerd

 8. Pg blij met rechtshulpverdrag; nu uitleveringsverdrag Suriname-Frankrijk

  Nu kan Bravo niet uitgeleverd worden wegens onschendbaarheid van de vice president.
  Maar straks als hij de verkiezing verliest in 2025 dan is uitlevering dan het onderwerp?
  Ben benieuwd als Bravo ook zal verkondigen “ik neem de uitdakink aan, try me”
  gemodereerd

 9. “Groot gebrek aan professionaliteit en ook heeft partijpolitiek een belangrijke rol gespeeld in de organisatie van en de beleving van de verkiezingen en de COVID-19 pandemie heeft haar invloed in volle omvang doen gelden”.
  Met uitzondering van de Covid-19 pandemie, is het ooit ander geweest dan?? Ik weet niet beter…
  En trouwens, in Nederland zijn ook tijdens de pandemie verkiezingen gehouden. Waarom gaat het organiseren daar wel goed en in Suriname niet?? Organiseren en zich aan regels houden zijn zaken die NDP-ers niet kunnen. Zij hadden de verkiezingen toch georganiseerd? Het zoveelste voorbeeld van onbehoorlijk bestuur en onkunde.
  @JK: je hebt helemaal gelijk met je opmerking!
  Alle bewijzen zijn vernietigd, ze hadden boter op hun cronte-ede!
  gemodereerd

 10. Mentaliteit = Geestkracht = Wilskracht = Karakter = Eigenschap =
  Scheppingskracht en de PERSOONLIJKHEID van het VERSTAND.

  De mentaliteit die het denk en gevoelsvermogen (verstand) beheerst,
  is dus de persoonlijkheid/ego. ZOVEEL HOOFDEN ZOVEEL ZINNEN.
  gemodereerd

 11. Nooit meer ndp aan de macht komen. Het resultaat is sinds 1987 bekend. Altijd rotzooi met verkiezingen wanneer ndp organiseert.
  gemodereerd

 12. De laatste 4 weken voor de verkiezing waren ze vooral bezig met graaien, dus er was weinig interesse om het goed te doen. De NDP wist toen al dat ze niet aan de macht zouden komen, want de boosheid op hun wanbeleid was groot.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.