dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappij'Samenleving moet verspilling achterwege laten en water beter waarderen'

‘Samenleving moet verspilling achterwege laten en water beter waarderen’

-

Does Travel - naar Suriname

In 1992 heeft de Verenigde Naties (VN) 22 maart uitgeroepen tot Wereld Waterdag, met als doel deze dag te benutten voor het creëren van bewustwording bij het brede publiek over de nationale en mondiale waterproblematiek door activiteiten te organiseren die passen binnen de nationale context. Het thema van deze jaarlijkse terugkerende activiteit is ‘Valuing Water’, water waarderen.

Volgens de VN is de wereldwijde klimaatcrisis onlosmakelijk verbonden met water. Klimaatsverandering veroorzaakt zowel extreme droogte als wateroverlast; de verandering, de waterkwaliteit en bedreigt duurzame ontwikkeling en de biodiversiteit. In dit kader is het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, een bewustwordingscampagne gestart om de Surinaamse gemeenschap bewust te maken van het belang van veilig, gezond en schoon drinkwater.

Voorts zijn er ook andere klimatologische factoren die de waterkwaliteit kunnen beïnvloeden en een bedreiging kunnen vormen voor duurzame ontwikkeling en biodiversiteit. Het is tevens de bedoeling om op regionaal niveau het publieke bewustzijn over de diverse elementen van rampen die met water te maken hebben te vergroten ter voorkoming en verminderingen van watergerelateerde rampen te inspireren, opdat levens en bezittingen gered kunnen worden.  

Wanneer wereldwijd waterbeheer en sanitatie onder druk komen te staan, kan dat onder meer leiden tot voedseltekorten, uitputting van natuurlijke bronnen en bodemdaling. Naast de gevolgen van klimaatsverandering op het water, zijn er andere bedreigingen die onze waterbronnen in gevaar kunnen brengen, denk maar aan de vervuiling van onze rivieren door de goudwinningactiviteiten in ons binnenland. Des te meer de reden, waarom aandacht wordt gevraagd voor deze wereldwijde uitdagingen.

Suriname is een van de weinige landen waar de bevolking gelijk uit de kraan water kan drinken. Water, met name drinkwater is een essentiële voorwaarde van het voortbestaan van de mens. Dat betekent dat wij onze (zoet) waterbronnen moeten beschermen en koesteren. Uitgaande van het thema dit jaar wordt eenieder, jong en oud, opgeroepen om op een verantwoorde manier om te gaan met water.  De samenleving moet elke vorm van verspilling achterwege laten en het water beter waarderen.

In de context van United Nations Sustainable Development Goal 6, Clean Water and Sanitation for all die in 2030 gerealiseerd moet zijn, zet het ministerie zich in om voor elke Surinamer, waar die zich ook mag bevinden, toegang moet hebben tot veilig, gezond en betaalbaar drinkwater. Het is een ieders verantwoordelijkheid om op een verantwoorde manier om te gaan met het water dat ter beschikking staat voor het welzijn. Wij benadrukken nogmaals; “Surinamers, vermijdt zoveel mogelijk elke vorm van vervuiling en verspilling van onze waterbronnen. Wees dankbaar en ga op een verantwoorde wijze ermee om.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

15 REACTIES
 1. Laat de SWM de tatieven verhogen. Er zijn huishoudens die niet eens 10 srd betalen per maand. Ga een 500 ml flesje water kopen in de winkel en het kost al tussen de 5 en 10 srd.

  Mensen betalen liever duur voor gebottled water en willen spotgoedkoop (bijna gratis) water uit de kraan. Hoe wil je dan dat het land vooruit komt.


  Maak melding
 2. Dit is aan dovemansoren gezegd. Kwik en andere chemische stoffen die onze rivieren vervuilen door eigen volk. Vooral in de binnenlanden. Al die de en basjas horen direct geschoold te worden zodat zij het over kunnen brengen aan hun achterban. Al die kanker verwekkende stoffen. Niet voor niets hoor je de laatste tijd dat er veel borstkanker voor komt bij boslandcreoolse vrouwen.


  gemodereerd
 3. Leuk hoor, mensen bewust maken hiervan. Maar doet de VN dat ook bij bedrijven? Heb begrepen dat er meer dan 1000 liter water nodig is om een spijker broek te maken/washen. Dat is geen kattepis.
  Trouwens, vandaag is internationale dag tegen racisme en discriminatie. Ook heel belangrijk.


  Maak melding
 4. internationale dag van dit en dat
  totaal nutteloos dat geroeptoeter van diverse domme organisaties.
  bevolking moet water waarderen terwijl de industrie vervuilt bij het leven.
  ga lekker bij de industrie zeuren dat ze hun eigen water moeten reinigen ofzo.

  over verspilling gesproken??? regeringen verspillen veels teveel geld
  geld dat gebruikt kan worden om betere voorzieningen te maken die millieu bewuster zijn.
  maar dat boeit ze niet… lekker geld opmaken en de burger weer de rekening geven
  saka beesten


  Maak melding
 5. Ma mense, die kokonoto boom is self suifering instalaasie. Se sette waater om in sgoon en lekker en gesont waater. Dang die waater meeloen en so doen ook selvde. alleen die mens maake fergiv fan alles wat raake hei aan.


  Maak melding
 6. Suriname is een onderontwikkelingsland, waar m.i. 80 % van de Surinamers laaggeletterd zijn. Van deze mensen die niet kunnen rekenen en schrijven, een losbandig leven leiden en in grote armoede en ellende leven, zich niet aan regels kunnen houden mag niet verwacht worden dat ze volgens een plan leven, dus niet verwachten dat verspilling van water achter wege gelaten moet worden.

  Die arme schepsels leiden maar een opportunistische leven, hangen op hoeken van straten en loeren om hun slag te slaan.

  Deze luitjes zijn blij als ze met goed geluk een droog brood kunnen hebben voor de dag, Morgen zullen we wel zien of we nog leven en hoe het zal verlopen.

  Men mag niet van deze lieden die uit het oerwoud komen of in leven ergens in een dorp aan de rivier, een krot op een achtererf in Paramaribo of een huis in de polder of kampong.

  Suriname heeft nog een zeer lange weg te gaan voordat die fase van Samenleving moet verspilling achterwege laten en water beter waarderen. bew

  Kort gezegd het gaat om economische kennis of bewust wording en dat ontbreekt bij Surinamers.


  gemodereerd
 7. De bevolking moet zuiniger omgaan met water.
  Volgens mij heeft Suriname een overvloed aan water. Onze gemiddelde regenval is hoog ten opzichte van vele landen.
  De regering zoekt spijkers op laag water om de bevolking de rekening te laten betalen.


  gemodereerd
 8. HongKongFree; Ik ben het met je eens, de tarieven flink verhogen, dan gaat de bevolking wat bewuster met water om. En die inkomsten kun je besteden aan voorlichting.


  gemodereerd
 9. Het wel een mooie theoretische initiatief om de bevolking te vragen respect op te brengen voor water, terwijl al die money dakoe’s het binnenlandse wateren vol proppen met kwik en allerlei rotzooien. Laat ze al die multinationals vragen die met grof geschut het natuur naar de malle moer helpen om terughoudend te zijn. Ik neem aan dat al die hoogopgeleiden die het beleid bepalen in Suriname weten hoe ze dit moeten aanpakken. Je kan de bevolking allerlei voorlichting geven en vragen dat ze zuinig moeten omgaan met water, terwijl de hoogopgeleiden een rotzooi van maken, omdat ze zelf helpen om de natuur in het land naar de klote te helpen. Dat iemand vindt dat 80% van de Surinaamse bevolking laaggelettend zijn vind ik een beetje overdreven. Je kan een volk aansturen als jij als bestuurders het goede voorbeeld geven . Ik praat bijna niet over politiek, omdat politiek wordt tegenwoordig gevoerd door carrièremakers. Politiek is niet om carrière te maken, maar om het volk en land op een eerlijk manier te dienen.. Dat zie ik voorlopig niet Suriname gebeuren. Maar ja..ze hebben nog een paar jaren om mij te overtuigen.


  gemodereerd
 10. Wanneer praat men over verspilling??
  Je laat toch geen kraan open dat ht water maar stroomt??


  gemodereerd
 11. verspilling is… een ndp gebouw omtoveren tot vhp gebouw en daarna tot abop gebouw.
  kost veels teveel en heeft totaal geen nut


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES