PRO uit protest niet bij evaluatie bijeenkomst Verkiezingen 2020

19
PRO voorzitter Gerold Sewcharan.

De Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO) zal uit protest de evaluatie bijeenkomst Verkiezingen 2020 vandaag 20 maart 2021 niet bijwonen. Dat heeft voorzitter Gerold Sewcharan (foto) namens het hoofdbestuur, in een brief aan de Directeur van Binnenlandse Zaken laten weten.

In de brief noemt de partij de volgende redenen voor dit besluit:

1. Op de dag der verkiezing heeft de PRO schriftelijk en digitaal beklag gedaan over misstanden in het district Coronie aan onder meer het OKB en daar nimmer onderzoeksresultaat van vernomen;

2. Tijdens de openbare zitting van het Centraal Hoofdstembureau heeft de partij, bij wege van ondervoorzitter mw. Mr. Joan Nibte gemotiveerd bezwaar gemaakt, citerende onder meer de misstanden in het district Coronie. Zonder inhoudelijk onderzoeksresultaat, heeft CHS de verkiezingen bindend verklaard. De PRO verwijst ter evaluatie naar de voornoemde ingebrachte bezwaren welke terug zijn te vinden in het Proces verbaal ex art L33 van de Kiesregeling.

3. Een vergadering van BIZA van deze orde behoort onzes inziens op een onafhankelijke, liefst een door de staat gefaciliteerde locatie, te worden georganiseerd. Echter is het eigenlijk meer gewoonte dan uitzondering dat de overheid bij dergelijke formele bijeenkomst van dit niveau overgaat tot het huren van particuliere plekken om hun activiteit te accommoderen.

4. Tijdens de verkiezingscampagne heeft de huidige vice-president contante vreemde valuta bedragen gedistribueerd, dan wel doen verdelen, vanuit een luchtvaartuig evident bedoeld ter beïnvloeding van kiezers op ongeoorloofde wijze.

5. Hoofdbestuurslid Stephano Biervliet heeft onder druk van bedreigingen gericht tegen diens leven, 24 uurs surveillance voor dagen aaneen volgehouden ten locatie van de Anthony Nesty Sporthal en is meermaals met uitzetting bedreigd door toenmalig Districtscommissaris M. Nerkust. Het is slechts onder hevige publieke druk vanuit de samenleving dat de regering het aanblijven van de heer Nerkust heeft teruggedraaid, terwijl deze tot op heden bestuurslid van Stichting Palmentuin Waka Pasi Craft & More is, welke rechtspersoon als exploitant tot op heden nog altijd inkomsten onttrekt aan het toegekend gebruiksrecht van overheidswege.

6. Tot directeur van dezelfde Anthony Nesty Sporthal, welke bij de volgende verkiezing zeer waarschijnlijk zal dienen als Hoofdstembureau en locatie van telling en vaststelling is door uw regering benoemd tot directeur, de van misdrijven veroordeelde heer Joël Martinus. Hierin herkent PRO onvoldoende ernst voor waarborg van een regelmatig verloop van ook de eerstvolgende verkiezingen.

Om redenen voornoemd, zal PRO in reactie op de uitnodiging derhalve geen aanwezigheid kunnen bevestigen, doch juist afwezigheid en protest kenbaar maken, onder verzoek dit schrijven nadrukkelijk te hechten aan de verslaglegging, dan wel het dossier, betreffende het te houden evenement.

Tenslotte wordt aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken ter overdenking meegegeven dat zij bij het organiseren van bijeenkomsten cq vergaderingen van overheidswege bij voorkeur gebruik kunnen maken van overheids accommodaties za het Congres gebouw , het NIS thans mede vanwege het bezuinigings aspect.

19 REACTIES

 1. Ik wacht op het gescheld van de varkens! Want het beleid hun God C3poepe wordt weer eens openlijk bekritiseerd. Ik ben benieuwd wat nu het excuus zal zijn…a no mi…ma na VP nanga Bronto???
  gemodereerd

 2. Vreemd. Ik hoor PRO helemaal niks zeggen over de paarse wantoestanden, terwijl in coronie bussen vol haitianen voor paars hebben gestemd, terwijl ze daar helemaal niet wonen. Praat niet alleen over waka pasi. Maar over ALLE paarse misstanden en als je wegblijft en je mening NIET laat horen. Dan hori kapa.


  Maak melding

 3. Lucie, A NO MI is een uitdrukking van opa D en zijn paarse criminele boevenbende.
  Btw, PE A MONI DE EN PE BOEFDRAAD DE jo paarse djamoe ede.


  Maak melding

 4. De ndp heeft de verkiezingen proberen te saboteren. Uit eindelijk is het ze niet gelukt. Wat een teringbende hebben ze achtergelaten. Deze partij mag nooit meer aan de macht komen.


  Maak melding

 5. @@@Latour…. GOED LEZEN,EN BEGRIJPEN :In de brief noemt de partij de volgende redenen voor dit besluit:

  1. Op de dag der verkiezing heeft de PRO schriftelijk en digitaal beklag gedaan over misstanden in het district Coronie aan onder meer het OKB en daar nimmer onderzoeksresultaat van vernomen .
  gemodereerd

 6. ja ja pro wat van pro , oh die pro waar die advocate J.Nibte ineens op de lijst stond , en deze advocate is ook nog geschorst , was zij niet eerder bij de ndp , en dat zo deze pro eigenlijk ndp is , maar geen voldoende stemmen gekregen voor een zetel in het DNA , dus wat lult die G.S. . zoek wat anders bijv ,pro-gramma’s maken , pro ductiviteit bevorderen , of pro- juventu’te speciaal voor die J .Nibte , dan kan pro ????? misschien iets betekenen voor ons land Suriname.


  Maak melding

 7. @latour
  die toestanden in coronie gaan juist over die bussen die kwamen stemmen.
  dus niet aankaarten? leer eens begrijpend lezen.

  tevens kan je het overal over hebben betreffend paars.
  maar je zal het toxh zelf moeten bewijzen…. iets wat pro blijkbaar kan met wat ze aankaarten.
  iets wat de huidige regering met criminelen niet doet tegen hun mede crimineel bouta

  @esmerald
  als je die vraag stelt??? beter niet met discussies bemoeien want dat is ver boven je intelligentie


  Maak melding

 8. meneer de dikke deur heeft u wel intelligentie , als je nog geen bedrijf kan runnen , ga dan zeker niet in discussie hier op WTK , u kunt beter naar ocer gaan , maar of u daar welkom bent??


  Maak melding

 9. Directoro en demoon, ik heb goed gelezen. Maar noem man en paard, dus specifieke zaken, en niet alleen van bravo. Noem het beestje bij de naam, paars. En dat missen we in de brief. Goed en begrijpend lezen. Comprende?


  Maak melding

 10. Het is deels te begrijpen wat PRO wilt aanhalen. De isseus die Sewcharan aanhaalt zijn wel om mee te nemen in de evaluatie. Dus wegblijven is sowieso niet slim. Immers bij een evaluatie is het juist de bedoeling om de aandachtpunten te highlighten.

  Als ik me goed herinner is er publieke wel gereageerd op de toestanden in Coronie.

  Beinvloeden van het stemgedrag door met geld te strooien is fout. Maar wat deed de NDP ?

  DC Mike Nerkust is niet de enige paarse patjakker op de verkeerde positie er zijn nog meer van zulke paarse puspuisten vooral in KPS die er uitgedrukt moeten worden.

  Stephano Biervliet heeft welliswaar voorop gelopen om te waken in NIS en hier is iedereen ook wel dankbaar voor maar hij kreeg van alle kanten versterking. En uiteindelijk hebben veel meer mensen gewaakt over de Surinaamse stem en de keuze van het volk.

  Money Hond Bordo is danwel een veroordeelde maar hoe zit het dan al die jaren met Bouterse. Waarom helpen Sewcharan en Nibte niet om Bouterse aan te klagen ?
  En Joan Nibte die presidentskandidaat was van PRO is ook niet bepaald zuiver met een Suriname eerst mentaliteit.

  PRO en Gerold Sewcharan missen het vermogen om het groter geheel te overzien.
  PRO e.a. moeten het verschil zien tussen kritisch zijn en klagen / janken. Het zal hun sieren als zij ipv constant selectief te klagen een positieve bijdrage leveren aan orde, herstel en voorlichting aan het volk dat paars geindoctrineerd is zodat de mentaliteit, waar Hoefdraad het over had en waar hij flink van had geprofiteerd, verandert.

  De huidige benoemingen behoren tot de nasleep van een verkeerd systeem. Dit verkeerde en achterhaalde politiek systeem moet dus dringend herzien en aangepast worden. Voor nu moeten we het aanzien maar tegelijkertijd voorbereidingen treffen en maatregelen nemen om er voor te zorgen dat er bij de volgende verkiezingen en de periodes erna wantoestanden, niet competente benoemingen, een foute zetel verdeling e.d. niet meer voor kunnen komen.

  Er is nu een nieuwe wind,
  we moeten wel samen alle zijlen bijzetten om de juiste koers te blijven varen.

  Together we will make it.
  Yess, we will. Krakti !


  Maak melding

 11. ” …
  6. Tot directeur van dezelfde Anthony Nesty Sporthal, welke bij de volgende verkiezing zeer waarschijnlijk zal dienen als Hoofdstembureau en locatie van telling en vaststelling is door uw regering benoemd tot directeur, de van misdrijven veroordeelde heer Joël Martinus. Hierin herkent PRO onvoldoende ernst voor waarborg van een regelmatig verloop van ook de eerstvolgende verkiezingen.
  … ”

  PRO maakt hier duidelijk dat Brunswijk en Bordo een doel kunnen stellen dat 4,5 jaar verder in de toekomst ligt en dat zij het vermogen, inzicht en discipline hebben om te doen wat nodig is om dat doel te bereiken.
  Als PRO ook slim is of eigenlijk slimmer zouden moeten zijn zullen zij ipv klagen vanaf nu ook doen wat nodig is om ervoor te zorgen dat het volk emancipeert en een verantwoorde keuze dan zal maken. PRO e.a. moeten vanaf nu zorgen voor draagvlak om betere verkiezingen, aanpassing van het kiesstelsel, voorwaarden aan benoemingen, etc. af te dwingen. Zij hebben vanaf nu ruim 4 jaar de tijd.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 12. Evaluatie? Man de hele verkiezing was een grote ongeorganiseerde bende. Nooit eerder vertoond in Suriname.
  gemodereerd

 13. Als de ndp niet zoveel voedselpakketten en geld had uitgedeeld, hadden ze Max. 5 stemmen gehaald. Zal nooit dat filmpje op YouTube vergeten van dat meisje die stiekem nog even snel wat in de stembus deed. Misschien was het Wendy…
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.