Groeiende belangstelling bij landbouwers voor subsidies SAMAP

19
Groeiend belangstelling bij landbouwers voor subsidies
Informatie sessie te Commewijne.

Meer dan 400 boeren, producentenorganisaties en agrobedrijven hebben de afgelopen periode deelgenomen aan de informatiesessies over de Matching Grant Facility (MGF), georganiseerd door het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP).

De MGF is een fonds dat Surinaamse agrariërs in gelegenheid stelt in aanmerking te kunnen komen voor ondersteuning door middel van een grant (subsidie), indien zij aan de gestelde criteria voldoen. Het stelt de boeren in staat om tot een bepaald bedrag, niet-financiële ondersteuning aan te vragen voor productieverhoging en -professionalisering en zodoende verbetering van de markttoegang.

De sessies waren ondersteunend en boden de mogelijkheid om vragen van landbouwers te beantwoorden over het aanvraag- en indieningsproces voor kleine en grote subsidies. Velen van hen vroegen ook om assistentie bij het invullen van de aanvraagformulieren.

De Matching Grant Facility kent namelijk twee soorten grants die mogelijkheden bieden voor de agrarische sector van Suriname. De Small Grants zijn bedoeld voor kleine individuele landbouwers die actief zijn in de productie of voor kleine landbouwbedrijven. Small Grants bieden namelijk ondersteuning in de vorm van landbouwwerktuigen, of -diensten om de kwaliteitsproductie en de toegang tot afzetmarkten te verbeteren, en wel tot maximaal USD 5.000.

De Large Grants ondersteunen producentenverenigingen, organisaties, coöperaties en landbouwbedrijven die samenwerken met georganiseerde (of niet georganiseerde) landbouwers en telers. De Large Grants zijn bedoeld om niet alleen de hoeveelheid en de kwaliteit van landbouwproducten te verbeteren, maar ook om waarde toe te voegen en de marktkansen en het agro-exportpotentieel van de producten te vergroten. De MGF ondersteunt initiatieven tot een maximum van USD 300.000.

De eerste aanvrager voor een Small Grant, Raymond Moestro uit Saramacca, was is erg enthousiast om als eerste landbouwer, een projectvoorstel in te dienen. “Het is mij gelukt, met alle ondersteuning die er is geboden, het kan jou ook lukken.” Het indienen van een aanvraag voor een Small of Large Grant kan tot en met 30 april, 2021. 

19 REACTIES

 1. Ik zie alleen maar Javanen en Hindoestanen. Waarom geen Afro Surinamer te bespeuren? Waarom doen die niet aan landbouw ? Ik moet aan Einstein denken met zijn uitspraak over de mensheid.


  Maak melding

 2. idee is goed.
  mar samap is slimmer als ze materiaal vergoedden.
  veel van deze grants verdwijnen en er gebeurt niet mee waar het voor bedoeld is.

  @paul
  die afro surinamer meld zich alleen als hij geld krijgt
  een jaar later is er nog niets van het plan terecht gekomen en is het geld op.
  tijdens een overleg met samap jaren geleden….
  hadden de afro surinamers maar 1 vraag voor samap……. wanneer krijg ik me geld?
  dus tsjah


  Maak melding

 3. Het is inderdaad, dat afro niet thuis zijn qua landbouw, betreft, een voorbeeld de Europese unie had geld verstrekt om een cassave bedrijf op te zetten, waar is het bedrijf opgezet, waar afro surinamers wonnen, dat bedrijf is gewoon een bouwval geworden, als men die bedrijf in sarammaca of nickerie had opgezet, dan het inderdaad iets bloeiende zijn geworden, dan is dit een les zijn voor Suriname, verkwanseld niet zomaar geld, hindostani hebben het tussen de vingers, de cassave bedrijf is opgezet pe afro wonen, en daarom geen racisme bedoeld, maar de beleidsmakers zijn ook dom geweest voor die cassave bedrijf?


  Maak melding

 4. Er staat geschreven dat meer dan 400 boeren en productiebedrijven hebben deelgenomen.
  Tel al de mensen op de foto, dan kom je tot de conclusie dat dat men een groot deel van de 400 mensen bewust niet op de foto wilden hebben.
  wat denk je zelf?


  Maak melding

 5. @ Maripa Ka
  Ik heb de foto uitvergroot maar kan helaas geen Afro Surinamer ontdekken. De gezette man links op de foto is gewoon een Aziatische Surinamer met glad haar.
  En inderdaad je mag het niet zeggen want keiharde feiten komen hard aan maar ik denk het wel !


  Maak melding

 6. Kronto
  20 maart 2021 At 19:02
  Er staat geschreven dat meer dan 400 boeren en productiebedrijven hebben deelgenomen.
  Tel al de mensen op de foto, dan kom je tot de conclusie dat dat men een groot deel van de 400 mensen bewust niet op de foto wilden hebben.
  wat denk je zelf?

  Dat jij een Oelewapper en Wappie bent. In het artikel staat toch duidelijk geschreven dat het aantal deelnemers van 400 betrekking heeft over een langere periode ? Maar natuurlijk ben jij weer een die feiten verdraait !


  Maak melding

 7. Zwarten hebben andere hobbies daarom. In de modder ploeteren dus niet. Wel kunnen zij beter voetballen, want ik zie geen enkele hindostaan bij de selectie van Gorré.


  Maak melding

 8. Nee Paultje , ik laat de lezers hier alleen maar steeds meer kennis maken met de stommeriken hier op waterkant. Natuurlijk hebben ze zelf verstand van zaken en trekken hun haren uit hun hoofd vanwege de verkeerde keuze om chanka en zijn trawanten de ruimte te geven om te regeren.
  Drink je medicijnen op tijd en weet dat een ezel zich geen 2 keer aan dezelfde steen stoot. Begin maar te denken aan het leven na Chanka, want de vhp zal niet meer bestaan na dit debacle.


  Maak melding

 9. De Afro Surinamers waren niet aanwezig, omdat ze hun zaken op orde hebben. Ze hebben geen behoefte om groots te doen alles wat ze bereiken gaat in stilte.


  Maak melding

 10. Waarom zijn er geen grote particuliere productie bedrijven die ook internationaal opereren in Suriname. De slimste en meest hardwerkende mensen wonen in Suriname wonen.
  gemodereerd

 11. kokosnoot Paul heeft gelijk , maar jij bent een donker paarse rat en die zijn liever moe dan werken , en natuurlijk staan er op de foto geen donkere paarse ratten , wel als er pakketten zouden worden uitgedeeld , zouden ze voorop op de foto staan he paarse kokosnoot.


  Maak melding

 12. Paultje, Paultje toch, je kan het weer niet laten. Je lijkt WAT (sorry wat) wel, die kan het ook niet laten anderen elke dag neer te sabelen alsof het zijn dagtaak is.

  Paultje, je kunt het racisme naar vooral de ‘blakaman’ niet van je afzetten, het zit in je aard, hoe dan ook het komt ongewist weer naar buiten terwijl je het zelf niet wilt, maar de sterke drang is niet te stillen, het wordt zwart voor je ogen, het moet eruit.
  Je werd mild gecorrigeerd door Maripa Ko, maar toch kon je het niet laten, jammer, sari tori, anno 2021, niet geleerd ‘het’ voor jezelf te houden !!!!!!!
  gemodereerd

 13. @Observator, goed gezien, want als je teveel laat zien worden de Orange ratten jaloers en willen het ook hebben of willen weten hoe je eraan komt. Ze kennen de filosofie niet van, “laat je linker hand niet weten wat je rechterhand doet”.
  Daarom, lach maar lekker in je vuistje en laat ze maar hard werken.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.