‘Suriname kan op steun China rekenen om duurzame ontwikkeling te bereiken’

37
Suriname kan op steun China rekenen om duurzame ontwikkeling te bereiken

Al langer dan 45 jaar is er een samenwerking tussen Suriname en China op sociaal, economisch, cultureel en politiek gebied. In dit kader hebben de minister van Financiën en Planning, Armand Achaibersing, en de Chinese ambassadeur Liu Quan op 17 maart een ontmoeting gehad op het ministerie.

In de afgelopen periode zijn er verschillende projecten uitgevoerd waarvan de bekendste de infrastructurele projecten zijn. Binnen de huidige samenwerking zijn er enkele projectvoorstellen besproken die verder afgestemd moeten worden. De voorstellen liggen voornamelijk in de agrarische sector, de traditionele geneeskunde en in de huisvesting.

Ook zijn er enkele schenkingen beschikbaar gesteld aan Suriname die nog ingevuld zullen worden. De trainingen die regelmatig door China worden aangeboden zijn landelijk goed benut, ook door ambtenaren van het Ministerie van Financiën en Planning.

De Chinese ambassadeur is geïnformeerd over de huidige financieel-economische situatie in Suriname, de relatie met IMF en overige internationale partners en de grote uitdagingen die hiermee gepaard gaan. De ambassadeur gaf aan dat vele landen nu moeilijke economische tijden meemaken en dat de Covid-19 pandemie daar ook toe heeft bijgedragen. Zowel de minister als de ambassadeur was van mening dat de enige oplossing is om de eigen ontwikkeling zo snel mogelijk op gang te brengen.

De ambassadeur benadrukte dat Suriname op de ondersteuning van China kan rekenen om duurzame ontwikkeling te bereiken. De minister en de ambassadeur zullen binnenkort een vervolgbespreking hebben om nader op deze ondersteuning van de Volksrepubliek China in te gaan.

37 REACTIES

 1. Tang, tang,…ze zijn toch naar de Chinezen gegaan, die ze zo tijdens de vorige regering hebben afgekafferd…. Zo te zien zit hun bek weer vol braaksel, het is nu nog even doorslikken!


  Maak melding

 2. China is echt goddelijk. Ze hebben van de God Yahweh geleerd het één-kind beleid toe te passen. God Yahweh wilde ook maar één zoon hebben. Hij zou misschien abortus hebben laten plegen als het kind een meisje was.


  Maak melding

 3. Wie houdt wie voor de gek?

  Overal grote groepen nieuwe Chienzen die overal grote gebouwen, supermarkten in Suriname bouwen en de handel van basisgoederen domineren en Surinamers afhankelijk maken

  Het geld dat ze verdienen omzetten in US-dollars en dit naar China sturen,

  Aan witwassen van valuta doen,

  rondhout dat voor een appel en een ei door ndp-criminelen die honderden ha gronden met bomen hebben en aan de Chinezen verkopen,

  Het oerwoud met flora en fauna vernietigen, gronderosie, enz, niet een boom terug planten,

  Deze Chinese ambassadeur belazert Suriname met zijn duurzame steun voor Suriname.

  Dit moet nu echt ophouden en de hoogste tijd dat dezd man ter verantwoording wordt geroepen door de DNA in Suriname en om uitleg over wordt gevraagd en op gewezen wordt waar China in het oerwoud doet, idem de monopoly van supermarkten in Suriname heeft, wiwassen , aantal nieuwe Chinezen sterk toe neemt in Suriname en Suriname als springplank gebruikt om naar andere landen in Amerika te komen.

  Wat voor duurzame steun heeft Suriname de afgelopen 41 jaar van China gekregen?

  Suriname laat deze Chinees jullie niet voor de gek houden en jagen jullie die bedrieger zo snel mogelijk weg.


  Maak melding

 4. Surinamers merken er niks van.
  MPP Bouta heeft een hoop Chinezen binnen gehaald en een hoop geleend bij de Chinezen.
  Wat een gelul allemaal.
  Als China wilt steunen doe dan meteen.
  Beloven en beloven maar.
  gemodereerd

 5. Misgien surinaam kang leere fan die pooliet buroo, wand se maake planne fo selvs 100 jaar fooruit. Dang se bewaake ook goet datie alles wort op die teit uitgefoer. As nie gebeure op teit, dang die amtenaare kreige die doot strav.


  Maak melding

 6. Regering trap daar niet in , de chinezen zijn niet te vertrouwen, de vorige regering heeft veel schuld bij die chinezen , en die paarse dommerikken gaf al half Suriname aan die chinezen als genoeg doening en U moet de torenhoge schuld nog terug betalen aan die chinezen , en nu gaat U nog meer met hun in zee , dus U geeft de andere helft van Suriname weg , zodat over een tijdje suriname een provincie is van china.
  alvast bedankt regering.


  Maak melding

 7. Hahaha,wat een afgaan voor al die gasten die op die rubriek van alles lopen teblerren
  deze gevement heefd geen poot om op testaan,alle verkiezings leugens komen aan het licht ennu kloppen ze aan steedts by de zelfde geld schieters van wel eer,schaamteloos wordt nu de contacten aangehaald,
  Het wordt tydt dat onze Assemblee wordt op geruimd van al die zakkenvullers
  want staatsbelang gaat beven volksverlkkery ,en hipocrieten , wat een schande voor suriname


  Maak melding

 8. Waarom denk je dat China het beste met Suriname voorheeft, terwijl ze hun eigen Oeiguren, Tibet en Honkong willen uitroeien of knechten? En hun buren in India hoeven ook.niet veel.goeds van China te verwachten.


  Maak melding

 9. China regeert de hele wereld, de USA moet het land triljoenen dollars betalen en Su is reeds jaren bevriend met hen, vooral omdat er geen andere Aziaten daar wonen en zich met hun economie bemoeien of trachten deze te saboteren.
  DDB heeft maar een kik te geven en Chanka krijgt wel of geen geld uit China.
  Vergeet niet dat China haar dag van de Revolutie in ere houdt, terwijl Chanka deze dag heeft laten afschaffen in Su
  Xi zal aan Chanka vragen waarom hij denkt dat de revolutie niet kan beginnen bij militairen
  Xi zal hem ook vragen of DDB gelijk heeft door te vragen aan de mensen waarom ze niet slim hadden gestemd.
  Xi zal hem vragen waarom al zijn partijgenoten diploma’s hebben gekocht en nu in de problemen zitten.
  Misschien vraagt Xi aan Chanka om beter een Chinese president zijn werk te laten doen, omdat deze beter geschoold is en binnen de kortste keren de betwist gebieden aan beide kanten terug neemt.
  Ze bouwen dan een brug waar men niet van kan afspringen en ze leren gratis alle Surinaamse vrouwen Kung Fu, zodat ze nooit meer bang hoeven te zijn voor hun mannen.


  Maak melding

 10. 😖🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡🤡Chan/Brunswijk.en waar alle reacties gebleven nu dat Hun eigen Mensen aan de Deur kloppen, hallo waar zijn de VHP gasten die altijd zo vel aan het oordeel waren over 🇨🇳 nu zijn ze 🤫🤫🤫🤫🤫🤫🤫🤫🤫🤫🤫🤫🤫🤫🤫🤫🤫🤫🤫🤫 geen van tevoren te lopen schreeuwen waar zijn al die Diapora die in de rij stonden om naar Suriname 🇸🇷 te komen Chan waar zijn ze nogmaals gebleven want ze stonden voor d3 Deur ☹️😣😣😣😣😣😣😣☹️☹️😣😣😣😣
  gemodereerd

 11. Samenwerken met china is economiese suicide. Ze rampaneren jullie natuur dat over 25 jaar heel Suriname op een savanne gaat lijken en alles gaat overstromen na elke bui, dan als goud en olie op zijn gaan jullie op Haiti lijken. Chinezen houden niet van mensenrechten daarom lusten ze kaboula desie. Bovendien is het een aardige plaats om hun criminelen te dumpen door ze de keus te geven tussen levenslang in een chinese concentratie kamp of vrijheid in Suriname. Over chinezen, democratie, vrijheid van religie kan geen goeds gesproken worden. Deze communisten zijn doodgewone han facisten.


  Maak melding

 12. k alleen maar k , en nog meer k , hoelang is een chinees k , en wang snee wang k , paars wordt vergiftigd door de chinees k , mooi opgeruimd door die chinees k , en de rest is kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk , paarse chinees.


  Maak melding

 13. SURINAME IK ZOU MAAR OPPASSEN VOOR DE CHINEZEN. ZE DRINGEN ZO JE SYSTEEM BINNEN EN KUNNEN VANDAARUIT ANDERE LANDEN BESPIONEREN. OF KUNNEN ONZE SYSTEEM BEÏNVLOED. ZE NEMEN ZO ONZE GRONDSTOFFEN EN ERTSEN EN ONZE HOUT ,EN DAT ALLEMAAL HELEMAAL LEEGROVEN.AMERIKA HEEFT CHINA ALGEBLOKKERRD. ZE BUITEN ARME LANDEN UIT. WEES WAAKZAAM SURINAME.


  Maak melding

 14. Ja en wat denk men over mensen die al trombose hebben daarover kraait men niet,en alsmaar een grote bek vol praten over doorgaan met astrazenica


  Maak melding

 15. Als het Surinaamse volk niet zo lui was had dit land nooit de handjes bij derden hoeven op te houden. Waarom kunnen Surinamers het land niet zelf opbouwen ? Waar zitten onze denktanken die verstand van beleid maken hebben? Een grote kwebbel maar weinig daden!


  Maak melding

 16. Ah ja…De de chinezen zijn net mensen. Ze helpen je niet voor niets met iets. Er zit altijd een gedachte achter om het dubbele eruit te halen. Niks mens vreemd toch.. Voor de verkiezing waren velen van de Waterkant aanhang tegen de Chinezen en nu werkt hun regering samen met de chinezen. Ik kan hieruit de conclusie trekken dat Chan en Brunsie schijt aan hebben wat de predikanten van de Waterkant uitkramen in Nederland. Maar.. ja
  om eerlijk te zijn hebben ze inderdaad gelijk. Je gaat toch niet luistern naar mensen als PAUL.. Dan wordt het land een grote rotzooi.


  Maak melding

 17. Wat een gelul hier op wtk. Toen bouta naar china ging, was het goed. Niemand had commentaar of heeft zich afgevraagd welke deal hij had gemaakt of met hoeveel geld hij terugkwam en wat hij daarvoor in ruil heeft gegeven.
  Er waait nu aan andere wind, Chan is uit ander hout gesneden dan bouta en zal zich niet laten afzetten door china! (bouta is afvalhout en Chan tropisch hardhout 🙂


  Maak melding

 18. De hele wereld werd overheerst door de bleekgezichten, die als duivels te keer zijn gegaan
  en overige volkeren in gevangenschap hielden en nog steeds anderen racistisch bejegenen. China heeft zichzelf uit dit systeem bevrijd en de bleekgezichten een koekje van eigen deeg gegeven,
  Als Suriname wakker wordt en de methode van China zou opvolgen dan zou dit land niet blijven zitten met trauma’s van hun verleden, maar vechten. Want de bleekgezicht is de duivel en we kunnen niets doen zonder hem, hij komt neemt ons land, geloof, naam en cultuur en zet systemen op die ons jaren onderdrukt houden. Alles wat ze je leren is in hun voordeel, en als zij je niet kunnen onderdrukken dan saboteren zij jouw economie en laten je pinaren het is hun manier of geen enkele andere .
  China is het voorbeeld om uit dit systeem te komen, volg de Chinese methode en er komt ontwikkeling en bloei. De blakamang mag geen problemen hebben met de Chinezen, zij zijn de voorlopers om ons uit de wurggreep te houden en als wij onze rijkdommen laten liggen zodat de bleekgezichten het met hun hebzucht komen ophalen, dan zijn de Chinezen er vlak achteraan, en geven het ons wanneer wij niet anders kunnen, zonder eisen te stellen als die van de IMF.
  Maak plannen die realiseerbaar zijn en de Chinezen komen je helpen met hun eigen geld, en kennis. Als de bevolking ongeschoold blijft en corrupt dan verdienen zij het om overgeslagen te worden.
  Bovendien hebben zij dezelfde neuzen als wij, de “negre noso”.


  Maak melding

 19. Zie hier het grote verschil tussen Aziaten en Afro Afrikanen en ga maar zelf na wie respect verdient. Now het kan aan mijn noso liggen maar zeker niet aan mijn intelligentie.
  Afro net zo intelligent als Aziaten ?
  Mi mars papa !
  Ik zeg het recht in het gezicht.


  Maak melding

 20. @Paul,

  Je laat je racisme flink gelden, noh? Jij met je Afro Afrikanen…Wat al je domheid etaleert.
  En ja, zwarte mensen kunnen net zo intelligent zijn als Aziaten. Een kwestie van educatie.

  Maar dat snap jij vast niet..


  Maak melding

 21. 🤔🤔🤮🤮🤮.
  Laat China de wurgcontracten kwijtschelden. Dat is hun beste ondersteuning aan ons. Dat is de hulp die we nodig hebben. Neen je nek verder uitsteken dat ze ons niet meer wurgen, maar overgaan tot opknopen.
  Bijf maar spartelen tegen beter weten in.
  De presentatie van de rekening wachten wij wel af.
  Slechts zo’n en regen krijgen wij voor niets, gratis bestaat niet.
  Ik ben geen fan van de gedachtegang van Trump, maar in de situatie waarin wij verkeren is het Suriname 1 en dan de rest.
  Aangezien wij niets te makken hebben, buigen wij maar en verzuipen zelfs in een beker water.
  Wij moeten uit een ander vaatje tappen willen we ooit een voortvarend land worden.
  Succes met toezeggingen.


  Maak melding

 22. FVD UITSPRAKEN PAUL. STRAKS KOMT PVV AAN ZET.
  INTELLIGENTIE IS NIET RAS GEBONDEN. JE HEBT HET OF NIET.
  EEN INTELECTUEEL IS ANDER KOEK. VELEN GEVEN ZICHZELF DAT PREDEKAAT, MAAR ZIJN DAT NIET.


  Maak melding

 23. Paul, alleen mensen die zelf lui zijn vinden dat andere mensen lui zijn, ijverige mensen hebben geen tijd om te zien dat andere mensen lui zijn. Het grootste deel van het Surinaamse volk bestaat uit mensen met een Asiatische en geen Afrikaanse achtergrond, volgens jouw redenering zou Suriname een welvarend land moeten zijn of op z’n minst zou iedereen met Asiatische roots rijk moeten zijn. En omdat dat niet zo is, zou het ook tot jou moeten doordringen dat je gewoon uit je nek lult.


  Maak melding

 24. Nee Pirate wetenschap heeft aangetoond dat Aziaten gemiddeld de intelligentste ras is en dat is bewezen door de wetenschap. Voor de blanken is er niets racistisch aan want die erkennen het ook. Alleen voor de zwarten komt er direct weer racisme om de hoek kijken. Waarom bedekt heel Afrika bij de Chinezen en waarom gaan Zwarte kinderen liever roven dan naar school ? Leg jij het ons een uit.


  Maak melding

 25. Ari
  19 maart 2021 At 15:34
  🤔🤔🤮🤮🤮.
  Laat China de wurgcontracten kwijtschelden. Dat is hun beste ondersteuning aan ons. Dat is de hulp die we nodig hebben. Neen je nek verder uitsteken dat ze ons niet meer wurgen, maar overgaan tot opknopen.

  Wat ben jij toch een ongelooflijke sadist ! Waarom ben jij voorstander van opknopen? Je bent voor Trump die de KKK ondersteund heeft en die voorstanders van lynchpartijen zijn. Je moet je echt laten nakijken joh!


  Maak melding

 26. @ Genkse,
  Waar dan zijn al die succesvolle Afro Suris die miljoenen met sport verdiend hebben? Waarom steunen ze hun vaderland niet? En als de hardwerkende Chinees geld naar China stuurt huilen ze dat de Chinees niet in Suriname investeert maar het geld wegsluist. Hadden de zwarte Surinamers maar ook zo veel trots!


  Maak melding

 27. Paul, laatst schreef een Surinaamse Hindoestaan ook dat allen Hindoestanen Suriname vooruit konden brengen omdat het bewezen is dat Hindoestanen, overal waar ze neerstrijken, succes hebben. Zelfs in de VS is de Hindoestaanse groep gemiddeld rijker dan de Blanke groep. Hij vergat echter alleen te vertellen dat vooral hoog geschoolde Indiërs toegelaten worden tot de VS. Hetzelfde verhaal van de succesvolle Indiërs kan je, zonder er iets aan te hoeven veranderen, lol vertellen over Nigerianen in de VS, die groep is ook heel succesvol, omdat ook in hun geval heel erg wordt gesellecteerd wie toegelaten wordt en wie niet.
  In de koloniale tijd werden de mensen uit Afrika of India, die naar Suriname of de VS kwamen, niet gesellecteerd op intelligentie of opleiding, daarom kun je ze niet zonder meer vergelijken met de huidige migranten uit die gebieden, die zich nu in de VS vestigen.


  Maak melding

 28. Beste mensen en Sranan man even goed nadenken. Wie van jullie hebben ooit gratis iets ben een Chinese gehad??
  Zonder bijbedoelingen .
  Chinezen zijn de moderne slavenhandelaars je krijgt iets kleins en hun pakken iets groots.

  Over een paar jaar is China de grootste economie van de wereld.
  Nu is het nog de Amerika.

  Waar denk je waar ze al die rijkdommen van dan halen. Ze kunnen hun eigen bevolking niet voeden met hun eigen productie.
  Daar om eten ze daar alles wat beweegt en ook wat niet meer beweegt.

  In Suriname zit opa D met zijn klote tussen een bankschroef van de chinees maffia.
  De chinees maffia is beter georganiseerd dan het hele militaire apparaat in Suriname.

  Dus mensen in Suriname ik zal jullie een gratis tip geven .
  Gaan jullie alvast chinees leren.
  Over een paar jaar is Suriname een provincie van China.

  Zaihui “goede dag”


  Maak melding

 29. @ Henkes, het was echt iemand van jouw soort die over zwarte mannen schreef en zei dat ze lui, dom en losse handjes hebben. Deze dame in kwestie wordt nu niet als racist neergezet. Zo hypocriet toch.


  Maak melding

 30. Henkes
  19 maart 2021 At 17:20
  Paul, laatst schreef een Surinaamse Hindoestaan ook dat allen Hindoestanen Suriname vooruit konden brengen omdat het bewezen is dat Hindoestanen, overal waar ze neerstrijken, succes hebben.

  Ik verzoek jou vriendelijk om de juiste feiten te schrijven en hier niet middels leugens de boel op te hitsen! Onruststoker!
  Die man in kwestie zei dat het VOORNAMELIJK OF VOORAL Hindoestanen zijn die het land moeten opbouwen. Maar dat klopt toch ook wel. Wat zegt Hooghart altijd over blakamangs ? Hij voelt zich door zijn eigen soort verraden ! Aub als je zonodig onjuistheden wilt vertellen dan verzoek ik jou om niet meer op mijn posting te reageren.


  Maak melding

 31. Paul, de meeste mensen, wit, bruin of zwart hebben een gemiddelde intelligentie. Met goed onderwijs en onder gunstige omstandigheden kunnen de meeste mensen normaal functioneren in een moderne maatschappij. Slechts een heel klein percentage van de wereldbevolking is zo superintelligent als b.v. een Einstein. Je zou alleen gelijk hebben als alle Aziaten intelligenter waren dan alle Europeanen en die op hun beurt weer intelligenter dan alle Afrikanen. Toen ik in de 70er jaren in Utrecht studeerde was het een vraag of Japanners even intelligent waren als Europeanen. Nu zal niemand meer zo’n stomme vraag stellen. Wat er in de tussentijd is veranderd is niet dat Europeanen en Japanners genetisch veranderd zijn, maar Japan (en China) investeren tegenwoordig meer in onderwijs dan Europa en de VS. Als Afrika in de toekomst ook meer zou investeren in onderwijs, zouden kortzichtigen als jij ook gaan denken dat Afrikanen slimmer/intelligenter zijn dan b.v. Aziaten. Wat wij nu in de wereld zien in ontwikkeling tussen gebieden en de mensen in die gebieden is slechts een moment opname.


  Maak melding

 32. Paul, Suriname heeft alle Surinamers nodig om Suriname op te bouwen. Met racistische ideeën over elkaar zal Suriname niet opgebouwd kunnen worden. Racisme (door wie ook aangewakkerd) zal alleen tot dood en verderf leiden.


  Maak melding

 33. @Paul,

  Jouw achterlijke verweer toont het al aan. Welk wetenschappelijk bewijs?

  Datgene wat nu wordt aangewezen als racistisch?!

  In stabiele Afrikaanse landen zoals Ghana of Kenia scoren kinderen/studenten gemiddeld net zo goed als in Europa. IQ = 95 – 100 gemiddeld.

  Zou het maar op. Dat is meermaals gepubliceerd.

  Maar ik zei het eerder al; jij bent niet slim genoeg om feiten te begrijpen en te erkennen


  Maak melding

 34. Ik zie in de postings dat de tegenstellingen groot zijn. Wat een ieder zich wel moet realiseren is dat er geen vooruitstrevender volk op aarde is dan een Aziaat!
  Neem Japan. Die heeft kans gezien om 30 jaar na 2 atoombommen, een hele auto industrie op te zetten. Het land telt meer dan 660.000 bruggen waarvan de langste een 3.9 km lange hangbrug is (Akashi-Kaikyo) De bouw hiervan heeft bijna 5 jaar gekost. Hiertoe instaat zijn terwijl het land geologisch en vulkanische archipel is, getuigd van technologische hoogstandjes.
  Een apart hoofdstuk is, de netheid van dit volk en hoe ze met hun natuur omgaan.
  Daar kan de rest van de wereld niet aan tippen!
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.