Regering Suriname op weg naar consensus met IMF

26

De regering is momenteel op weg naar consensus met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over ondersteuning van het Herstelplan van de regering. De staf van het IMF heeft tussen 25 januari en 9 februari 2021 een officiële virtuele missie uitgevoerd. Hierbij zijn ontmoetingen geweest met functionarissen van de regering, evenals een brede reeks vertegenwoordigers van de particuliere sector, leden van het parlement, vakbonden en burgergroepen.

De regering verwacht op korte termijn de succesvolle afronding van de zogenaamde ‘Staff Level Agreement’ (SLA) bekend te maken. De SLA betekent nog geen officiële samenwerking, maar een technische overeenkomst omtrent de vorm en inhoud van de ondersteuning aan het Surinaamse herstelplan. De daarbij behorende documenten worden vervolgens aan de Executive Board van het IMF voorgelegd.

De oorspronkelijke deadline voor de SLA was door Suriname gesteld op 24 maart 2021, vanwege afspraken met schuldeisers. Aangezien er een kans is dat deze datum wordt overschreden, zal Suriname uit voorzorg toestemmingsverzoeken uit doen gaan om uitstel van betaling (‘standstill’) van de zogenaamde ‘Oppenheimer bonds’ te verlengen. Dit zal Suriname extra tijd geven om de onderhandelingen ordelijk en systematisch te finaliseren.

Na de SLA kan er worden overgegaan tot de volgende stap van de aanname van het ‘Extended Fund Facility’ (EFF) in de executive board. Dit zal na een aantal weken plaatsvinden, waarna het IMF inkomt met betalingsbalanssteun aan de Centrale Bank van (CBvS). Hiermee wordt de positie van de CBvS in één keer behoorlijk versterkt.

Na afronding van de SLA wordt ook een aanvang gemaakt met formele onderhandelingen met de bondholders. Het doel is om te komen tot herstructurering van de schulden. Dit is een belangrijk onderdeel van het Herstelplan. De finale versie van het Herstelplan wordt binnenkort bij De Nationale Assemblee ingediend voor goedkeuring.

26 REACTIES

 1. Dit is goed nieuws. Hooghart wilde geen samenwerking met het IMF. In plaats daarvan moest Suriname herstelbetaling afdwjngen bij Nederland. Hoe ziek ben je dan. De NDP mag nooit meer aan de macht komen.


  Maak melding

 2. Ik dacht dat IMF de laatste stap zou zijn die Santhoki maakt, maja hij heefy zo ye zien geen buitenlandse investeerders. Pfff IMF NA PINA
  gemodereerd

 3. @Koos: Nederland heeft van o.a. Japan herstelbetalingen geëist en gekregen en het zou haar sieren om hetzelfde te doen met Suriname, kortom, je lult weer eens dom uit je nek. Van het IMF is bekend dat zij de landen die het “geholpen” heeft, uiteindelijk totaal afhankelijk heeft gemaakt van het westen en met name de multinationals. Dus ook hierin lul je samen met deze incompetente regering, dom en slap uit je nek!
  gemodereerd

 4. Ipv dat de president kennis en advies gaat zoeken bij Venetiaan gaat hij rechtstreeks naar ‘t IMF. Vraag die ouwe wijze grijze hoe je hieruit zou kunnen komen en breng het volk niet in een nieuw avontuur van extra bezuinigingen. Wees blij dat er zo een intelligent persoon als Venetiaan nog leeft en vraag hem als hij wil helpen op bestuurlijk niveau, Ik weet dat hij zwart is en intelligenter maar voel je niet te groot hiervoor want het gaat om Suriname.
  gemodereerd

 5. Waar heeft Die koos het nou weer over? Herstel??? Ik neem jou zoon en laat hem onder dwang voor me werken zn hele leven lang zonder vergoeding. Het zou meer dan normaal zijn als zijn zoon of kleinzoon, aan mijn zoon of kleinzoon Gaat eisen dat de opbrengsten die hun vader en opa hebben gegeneerd aan hun toebehoren. En als je niet wil vergoeden en achter de barbaarse handelingen staat, niet klagen dat er een kogel door je kop gejaagd wordt, want oog om oog, tand om tand.
  gemodereerd

 6. Lucien: het is jou baas die de leningen heeft afgesloten en een grote puinhoop heeft achtergelaten. Je doet er goed aan je af te vragen waar al dat geleend geld aan is besteed. Ook het feit dat jou baas alle inkomsten uit goud verpand heeft aan Oppenheimer en het land heeft verkocht aan multinationals, mag je proberen goed te praten. De ndp is net als haar aanhangers incapabel, crimineel, corrupt en een fascistische partij. Misschien kun je aangeven waar boefdraad zit en waarom hij is gevlucht.
  Aangezien ik zeer betwijfel dat je instaat bent deze vragen te beantwoorden, kun je liever terug gaan lopen naar je indianendorp, als je de weg nog weet. M.i. ben je de weg kwijt!


  Maak melding

 7. Het CDS moet het volk informeren dat dit een 2e consensus betreft, aangezien ze vergeten zijn dat deze regering al maandelijks een IMF lening aflost. Afgesloten door boefdraad.

  Die hooghart is 180 jr hij moet weg, hij is een rancuneuze ophitser. Wijsheid komt met de jaren is absoluut niet van toepassing op sommige individuen.

  Anyone, suri lost al een IMF schuld af, wat is je probleem nu. Nee laat maar…


  Maak melding

 8. @Lucien Karwafodi,

  Ja, zeg dan effe ook erbij, dat de NDP het financiële fundament van Suriname helemaal heeft opgevreten. Anders was niemand bij de IMF gaan aankloppen.
  Het was de NDP die bij de IMF is gaan bedelen voor leningen. Dus lul niet uit je pleuris nek en zeg de waarheid.
  Als je zo beter alles weet, neem jij dan de voortouw in handen. Want schreeuwen langs de zijlijn kan ieder boerelul.


  Maak melding

 9. @@Koos, hooghart is geestelijk ziek. Toen hij bij de NDP zat mocht bouterse wel naar het IMF, omdat het toen andere tijden waren, maar nu mag deze regering niet gaan anders ligt het land plat.
  Hij zegt ook niet dat het geld die boefdraad bij het IMF geleend heeft nooit terug is betaald, maar in hun zakken zijn gestopt.

  De witte-man krijgt steeds de schuld van alles, maar vraag mij af of de witte-man naast hem stond toen hij fraude heeft gepleegd met die woningstichting van hem.

  Heb je niet gevolgd dat deze man hooghart ook een COUP wilde plegen als bouterse?????? ik schrok er echt van.


  Maak melding

 10. Hoefdraad heeft ook bij de IMF “gewerkt” daar heeft hij alles geleerd. Een grote boven bende is het daar.

  Er is nog geen één land goed uit gekomen die bij de IMF hebben aangeklopt.

  IMF is een soort wurgslang.
  Die wurg je zo lang tot da je niet meer kan ademen.en daarna slokt hij je op.

  Suriname alvast gecontroleerd.

  Nanga Palm wi de go.


  Maak melding

 11. Boefdraad had ook jaren voor het IMF gewerkt, en blijkbaar was hij heel goed in z’n job.
  Het resultaat kennen wij. Dus nu moet je je verstand gaan gebruiken en zeggen IMF, baas van Boefdraad dus Sranang YU K.K.


  Maak melding

 12. Gecondoleert Suriname… We blijven stom, nu is het einde in zicht, weg rijkdom van dit land weg olie weg goud welkom schulden.. Bij deze wil ik alle Surinamers condoleren..
  gemodereerd

 13. IMF werkt voor de allerrijksten in de wereld. Dan weet je wel wat hun doel is.
  Een klein land als Suriname met een handjevol mensen en nauwelijks industrie, leeft op een te grote voet. Het is teleurstellend dat Santokhi dit niet aan het volk vertelt.
  Als je wilt leven zoals de mensen in rijke landen leven, dan moet je genoegen nemen met de moderne vormen van slavernij.
  Zowel het volk van Suriname als haar regering gaan hiermee akkoord. Ok, dan niet klagen als je tot in de eeuwigheid schulden blijft afbetalen.
  Het alternatief is gewoon roeien met de riemen die je hebt. Dat is wat de Surinaamse politici aan het volk moeten vertellen ipv allerlei gouden bergen te beloven.
  Men moet de bal wel zuiver spelen.


  Maak melding

 14. Aldus @ JK

  En helemaal goed verwoordt, is ook duidelijk en makkelijk om te lezen voor sommige boeren ”LULLEN” onder ons.
  sari tori
  Jacko
  gemodereerd

 15. @JK
  Het was de NDP die bij de IMF is gaan bedelen voor leningen. Dus lul niet uit je pleuris nek en zeg de waarheid.
  Als de NDP was gaan lenen bij de IMF en Chanka doet hetzelfde, dan is dit het begrip na apen wat word vertoont, hiermee geef je aan dat de NDP meer inzicht had in het oplossen van de problemen.
  Alla san mi e du a japi e du. Wie is nu de domme?


  Maak melding

 16. Dit is goed nieuws. Hooghart wilde geen samenwerking met het IMF. In plaats daarvan moest Suriname herstelbetaling afdwjngen bij Nederland. Hoe ziek ben je dan. De NDP mag nooit meer aan de macht komen.

  Hooghart is een karikatuur van een clown die niet weet waarover hij praat. Was het niet dezelfde Hooghart die in 2016 nog riep te schreeuwen dat de gang naar het IMF de enige juiste weg was die Bouterse en de NDP in het belang van Suriname nog moest bewandelen ? Zoals gezegd deze Hooghart weet echt niet waarover hij praat en bovendien is hij een racist pur sang die het niet zo op heeft op Hindoestanen en Chinezen. Hij voelt dat de blaka mangs door de Aziaten worden gediscrimineerd zonder zijn laffe beschuldigingen te onderbouwen. Ook de blanken discrimineren de blaka mangs maar andersom hoor je zijn wolvengejank nooit.


  Maak melding

 17. dankzij de NDP al deze ellende.

  alle geld hebben de ndpers gestolen alles en nogmaals alles.

  alle auto,s ook gestolen

  mensen hun grond en huizen gestolen.

  duizenden zomaar weggezet op ministeries zonder sollicitatie.

  IMF is niet slecht. ze stellen eisen. Alleen zo kan de koers stabiliseren en de economie. De srd munt heeft geen dekking in goud en valuta. Dus stop inflatie. En chan gaat het geld bij CBVS als dekking voor de srd houden. Niet voor consumptie. Het is dan werken aan productie en export en betaalbare prijzen.
  gemodereerd

 18. als iedereen gevaccineerd is gaan de diaspora volop komen genieten met vliegtuigen vol euro,s.

  dus regel het toerisme!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  gemodereerd

 19. Zet al die mensen die op dit moment bij de overheid in dienst waren genomen, om de bananen te kappen en zoute vis te maken, zodat ze wat te vreten hebben, maar niet een zorgen voor je volk kan je. Stop alle onnodige uitgave van de deviezen. Het is Simpel, wat je niet uitgeeft is je winst.


  Maak melding

 20. Ach jullie hebben het weer druk met mij van repliek dienen zonder enige zinnige inhoudelijke opmerking. Wat een armoe weer tentoon gespreid door de vaste drollen op dit forum


  Maak melding

 21. precies wat je zegt luci-en , en ook die kokosnoot , het is zo , jullie zijn donker paarse trollen , en jullie opperrat bouta lacht jullie uit , want die onzin die jullie hier uitkramen denkt die demente en seniele ouwe gek dat jullie een mop vertellen.


  Maak melding

 22. Watje, de grootste mop die wij vertellen is die van de hersenloze die eens de macht had overgenomen in Suriname, en daarna niet meer wist wat hij ermee moest doen, om dan ten einde raad de beslissing moest nemen van, de eer aan mijzelf te houden of met de tra la la te vluchten naar de Noordzee.
  De aller grootste mop moet nog komen WATJE, en ik kan alleen dit zeggen
  YU O BAR WAN BIGI LAFFU


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.