Aandacht voor plastic vervuiling op Wereld Consumentenrechtendag 2021

4
Aandacht voor plastic vervuiling op Wereld Consumentenrechtendag 2021

Plastic is een zeer nuttig materiaal in ons dagelijks leven, maar het gebruik van plastic en de productie hiervan, met name plastic voor eenmalig gebruik, zijn uit de hand gelopen. Dit heeft negatieve gevolgen voor onze ecosystemen en het milieu. Er vindt vervuiling van lokale en internationale milieu plaats en het vormt een bedreiging voor de gezondheid van de mens. 

Jaarlijks wordt op 15 maart Wereld consumentenrechtendag (WCRD) herdacht. Elk jaar wordt door Consumers International, de internationale consumentenorganisatie het thema vastgesteld voor Wereld Consumentenrechten dag. Het thema voor dit jaar is ‘Tackling Plastic pollution, aanpak van plastic vervuiling’. Lidlanden van Consumers International organiseren in hun land bewustwordingscampagnes gerelateerd aan dit thema.

De afdeling Consumentenzaken van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) organiseerde dit jaar voor de negende keer een bewustwordingscampagne rond Wereld Consumentenrechtendag. De launch van de bewustwordingsactiviteiten heeft gisteren plaatsgevonden op EZ samen met de Consumentenkring en Suresur. Tijdens de launch heeft de minister ondermeer aangehaald dat de alle consumenten rechten hebben, maar ook plichten. Consumenten moeten hun consumptief gedrag aanpassen. In samenwerking met de stakeholders zullen er in de komende periode activiteiten worden gehouden.

Informatieverstrekking naar consumenten middels posters, flyers en folders in de verschillende districten, informatiesessies aan stakeholders, waarbij deskundigen zullen ingaan op het thema van dit jaar. Een infomercial gerelateerd aan het thema en een paneldiscussie met stakeholders zijn enkele hiervan.

Om het probleem van plastic en styrofoam aan te pakken in Suriname, heeft het Ministerie van EZ een importstop van styrofoam ingesteld. In de afgelopen periode is geconstateerd dat consumenten en de horecasector grotendeels zijn overgestapt op het gebruik van biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal. Dit is gebleken uit controlewerkzaamheden van EZ.

In de eerste fase heeft het ministerie foamverpakkingen zoals portiebakken, soepbakjes, koffiebekers en borden verboden. In de tweede fase zullen single use plastics, zoals plastic handzakken en plastic eierenrekken verboden worden. Hierdoor wordt een milieuvriendelijke consumentengedrag in Suriname gestimuleerd.

Het ministerie van EZ roept de samenleving op om verantwoord om te gaan met hun plastic afval en deze zoveel aan te bieden bij de verzamelpunten in de verschillende districten voor het recyclen.

4 REACTIES

 1. Je komt overall in Suriname plastic in de natuur tegen. Het is gewoon een mentaliteitskwestie.
  Heel goed van deze overheid dat ze met maatregelen komen, maar ik ben bang dat er meer moet gebeuren bv. reclamespotjes op de tv, voorlichting op scholen, posters langs de weg om Surinamers bewust te maken. Ook moet er op meerdere dagen in het jaar een oproep worden gedaan aan burgers om plastic en zwerfvuil op te ruimen, te beginnen in hun eigen omgeving.


  Maak melding

 2. De burgers rioolheffing en statiegeld laten betalen.
  Su moet dan wel de middelen hebben om de softflessen te reinigen!!
  O ja, eigen boodschappentas meenemen naar de supermarkt. In het begin gaan ze wel zeuren maar alles went.


  Maak melding

 3. de minister is een idioot met “moet consumptief gedrag aanpassen”
  het ligt niet aan het consumeren mafketel….. het zijn degene die de consumpties aanbieden die wat aan al dat palstic moeten doen.
  wat er niets is, kan geen zwerfvuil worden ook.

  je vuil aanbieden in recycle plekken?
  laat ze eerst eens zorgen dat vuil gewoon opgehaald wordt
  en het daarna eens hebben over het recyclen
  je ziet regelmatig in de stad, vuilbakken die veels te vol zijn en dat het vuil er gewoon uitvalt. en niemand die het opraapt.
  wordt het vuil niet goed aangeboden cq in de goede zak? wordt het niet eens meegenomen

  dus ministertje? ipv je dikke vinger naar de burger te wijzen…. zorg eerst dat het huidige vuil dat aangeboden wordt eens goed opgehaald wordt voordat je gelijk al over recyclen wilt gaan beginnen.
  je geeft zelf met je ministerie het verkeerde voorbeeld en verwacht dat het volk naar je domme praatjes luistert?
  waarom staan er bijvoorbeeld langs de oost west verbinding nergens vuilbakken e.d.?
  je maakt het het volk wel erg makkelijk om op een trip alles naar buiten te gooien als er geen weggooi opties zijn.
  een goed voorbeeld zou zijn, dat je alle winkels die consumerende items verkopen wettelijk verplicht een vuilnisbak voor hun winkel te moeten hebben, die bij vol zijn geleegd wordt door de winkelier en regelmatig op wordt gehaald door de vuilnisdienst.
  zit iets niet in de goede zak? gewoon meenemen die rommel.
  is een zak kapot vanwege de overtollig loslopende honden? ook gewoon meenemen.

  heel veel problemen in suriname is te danken aan de mentaliteit van de surinamers
  je moet het ze helaas erg makkelijk maken willen ze eens luisteren


  Maak melding

 4. Zwerfvuil , hoe komen ze erbij , het plastic groeit nog harder dan gras en onkruid .
  Wat alvast een goede zet is dat je nu al bij bepaalde winkels moet betalen voor een plastic zak , moet verplicht worden in alle winkels en ook op de markten dan is dat een begin , maar statiegeld op petflessen zal moeilijk worden .
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.