Resultaten National Risk Assessment rapport zorgelijk

21
Eblein Frangie, voorzitter Surinaamse Bankiersvereniging (SBV) foto (c) Finabank

Op 1 maart heeft het Project Management Team (PMT) onder leiding van mevrouw Jennifer van Dijk-Silos, het finale National Risk Assessment (NRA) rapport tegen witwassen en terrorisme financiering aangeboden aan de Anti-Money Laundering (AML) Steering. De resultaten zijn zorgelijk: drugshandel, corruptie en belastingontduiking zijn de hoogste risico’s voor Suriname in het kader van het tegengaan van witwasssen en terrorismefinanciering.

Uit de NRA komt ook duidelijk naar voren dat banken binnen de economie, niet alleen het beste voorbereid zijn op het mitigeren van de integriteitsrisico’s maar ook het meest bewust zijn van de gevolgen. Eblein Frangie, voorzitter Surinaamse Bankiersvereniging (SBV) zegt:

“Het is een bevestiging van de energie en kracht die banken dagelijks inzetten om de integriteitsrisico’s te mitigeren. Wij moeten onderzoeken hoe wij als poortwachter gezamenlijk dezelfde veilige procedures kunnen hanteren bij onder andere het openen van rekeningen en het aannemen van contanten. Vragen die belangrijk zijn vanuit onze klanten, en tegelijkertijd grote gevolgen hebben voor de integriteit van ons gehele financiële systeem, als deze niet goed worden afgehandeld.”

De banken zijn zich ervan bewust dat integriteitsrisico’s zich verder blijven ontwikkelen, maar dat het versterken van het financiële systeem als geheel noodzakelijk blijft. De Surinaamse Bankiersvereniging heeft daarom op vrijdag 16 oktober 2020, de kick-off gedaan voor het opstellen van een eenduidig compliance kader, dat gebaseerd is op internationale best practices en standaarden.

Het doel is om een eenduidig basis kader op te zetten, waaraan alle banken zich dienen te houden. Dit zal erin moeten resulteren dat internationale partijen meer vertrouwen hebben in de bancaire sector en dat de integriteit van de gehele sector wordt verbeterd.

21 REACTIES

 1. Terrorismebestrijding is hard nodig omdat Bouterse het heeft toegestaan dat in dit land een organisatie als Hezbollah zijn afschuwelijke praktijken kon uitvoeren. De twee veroordeelde terroristen de gebroeders Ozir van slagerij Ozir konden alleen dankzij Bouterse in Suriname aanslagen voorbereiden.


  Maak melding

 2. Deze man in de pak met strop das doet mee aan de witwassen van crimineel geld.Op Radio Standvaste bij een programma werd verteld hoe ndp criminelen geld van hun verkochte concessie aan buitenlanders via deze bank naar het buitenland sluizen.Men moet ook nagaan hoeveel geld er wordt gestolen/graaien bij de banken door hun CEO,s en als verlies wordt geboekt.Veel geld zijn bij SPSB door asseemblee leden van de vorige regering als hypotheek genomen en zijn nooit betaald en zijn als verlies afgeboekt


  Maak melding

 3. Elke bank in Suriname die Cambio’s, illegale gouddelvers en smokkelaars als klanten heeft doen mee aan witwassen. Deze zelfde man in pak met strop das heeft de spaargelden van spaarders naar Centrale Bank gebracht zonder een overeenkomst te tekenen. Hij moet aansprakelijk gesteld worden door de spaarders en niet de centrale bank. De tijd zal leren dat hij ook de bak ingaat. Trouwens de banken in Suriname moeten het hebben van crimineel geld anders hebben ze geen recht van bestaan.


  Maak melding

 4. Ik snap niet dat ‘radio stanvaste’ een meetlat is voor sommigen. Wie luistert nu naar de radio in deze tijd, pfffff

  De banken hebben al enkele maatregelen ingevoerd; men mag geen (valuta) rek openen zonder werkgeversverklaring. Ik hoop dag er een uitzondering is gemaakt voor diaspora betreffende een erfenis.

  De afgelopen 10jr hebben héél veel drugsdealers een PSA ontvangen, dit roep ik al 100jr. Recreatieoorden, restaurants, etc etc, tjek het daar zit het witwasgeld.


  Maak melding

 5. Grote investeerders kun je alleen aantrekken, met een schoon blazoen. Waarom? De shareholders zullen alleen (meer)aandelen kopen als het aandeel, vrij is van kinderarbeid, duurzaam, geen overlast voor het milieu, arbeiders met goede soc voorzieningen, etc. Kwestie v reputatie en goodwill. Eén misstake en het aandeel daalt in waarde.

  Het rapport is verontrustend, productie opvoeren mbv van grote investeerders wordt ingewikkeld.
  De regering moet; en leningen terug betalen, en reputatie herstellen, en investeerders aantrekken, en genoeg technisch geschoolde arbeiders vinden, en het salaris kunnen betalen. Alles tegelijk!

  Doe dit maar na, grumpy’s.


  Maak melding

 6. =Dat geld van IMF die boefdraad had geleend is NOOIT terug betaald, dus Suriname staat niet goed te boek in het buitenland.

  Vandaag klaagt het volk dat deze regering niet naar het IMF moet gaan. Waar was Hooghart toen dit wel onder bouterse gebeurde???

  Sommige Surinamers zijn zo laag en zijn echt kz als je mij het vraagt.

  Elkaar kapot maken staat op nr 1


  Maak melding

 7. Jammer Terwyl het landt aan het verzuipen is, economie,s het water naar de lippen stygt,zit
  men hier allerlei dingen teverzinnen, en de regering is stil,ja de vorige regering heefd een schuld achter gelaten, klingt en echo door het landt vanaf de regering een jaar geleden kwam.
  Opvallend is dat men nog geen voortgang maakt en de bevolking al met dubbele prysverhogingen geconfronteerd worden, een liberale regering met een vryheidt stryder erin,
  in zestig jaar heb ik dat voor het eerst mee gemaakt,politiek is in suriname zo verwrongen dat je niet weet waar je voor staat,ja In suriname is de Democratie door de politiek verkracht
  men is bezig dit landt faliet telaten verklaren en een burgeroorlog aan tewakkeren
  we kunnen doen als of het niet zo is,maar hellaas,ik vindt het vreselyk wat in suriname gebeurt,eigenbelang en geen gemeenschapsbelang ,de politiek heefd ons landt verkocht aan de kolonisator en onze vryheidt stryder is nu een kapitalist geworden
  waar zyn de ideallen van Castro gebleven, is alles voor niets geweest,we zyn sinds de olievondsten weer schoothondtjes verworden, wachtend op groot kapitaal dat de armsten toe behoord terwyl de regering klaar staat om het weg teroven voor eigen gewin en achterband ,dat is Suriname geworden de jaren zeventig op herhaling.
  ik zal niet verder in details treden,its just a wake up call


  Maak melding

 8. Ronald 13 maart 2021 At 15:00
  M.a.w. de huidige economische modellen gaan het niet redden. Daarom propageert de naatzi Klaus Schwab samen met de VN de ‘Great Reset’.
  ======================

  U praat weer complot onzin. Hier hoe het werkelijk zit. Dus stop met het uitkramen van wappie taal als u niet in staat bent informatie van desinformatie te scheiden.

  Beschrijving:
  Het voorstel werd gepresenteerd in juni 2020 door prins Charles van Wales en WEF-directeur Klaus Schwab onder de titel “The Great Reset, Transforming Our World and Building Back Better”. Op 9 juli verscheen ook het boek “Covid-19: The Great Reset” van de hand van Schwab en Thierry Malleret. Doel van de plannen zijn om het kapitalistisch systeem te verbeteren door investeringen te doen die zijn gericht op gedeelde vooruitgang en meer aandacht voor het milieu.

  De vijf belangrijkste pijlers van het voorstel zijn: economisch, maatschappelijk, geopolitiek, ecologisch en technologisch.

  Het voorstel:
  Volgens het World Economic Forum biedt de COVID-19 pandemie een kans om de wereldeconomie een nieuwe vorm te geven, om zo snel economisch herstel mogelijk te maken. Innovaties, wetenschap en technologie moeten worden aangepast om duurzame ideeën winstgevend te maken. Men wil mondiaal een nieuwe economische en politieke orde inrichten, om welvaart en inkomen te verdelen wat moet zorgen voor minder sociale ongelijkheid. Daarbij voorziet het WEF een toekomstig scenario zonder bezit van eigendom met de slogan: “Ik bezit niets, heb geen privacy en het leven is nog nooit zo goed geweest.”

  Volgens het WEF moet er worden geanticipeerd op een Vierde Industriële Revolutie, waarbij er een digitale economie en openbare infrastructuur wordt gestart. Banen in fysieke winkels zullen plaats maken voor die in de digitale economie en monopolies op grote schaal worden aangepakt.

  Volgens prins Charles zal de private sector hoofdzakelijk aanjager van het plan zijn. Schwab geeft aan dat het economisch systeem hetzelfde blijft, maar dat het verbeterd moet worden om “verantwoord kapitalisme” mogelijk te maken.

  Kritiek:
  Het plan wordt bekritiseerd door conservatieve leiders, die zeggen dat de coronapandemie gebruikt wordt als argument voor het implementeren van riskante experimenten.

  Complottheorieën:
  Een complottheorie is dat de financiële elite en wereldleiders opzettelijk een pandemie hebben gecreëerd, om de Grote Reset versneld uit te kunnen voeren door idealistische globalisten. Het daadwerkelijke plan zou zijn om wereldwijd economische controle te kunnen uitoefenen, het invoeren van een totalitair regime en Nieuwe Wereldorde.

  Een andere theorie is dat door middel van lockdowns bedrijven naar een faillissement worden gedwongen, banen zullen verdwijnen en ingenomen door machines, en regels worden opgelegd betreft vrijheid en massasurveillance van burgers.

  De complottheorieën bleken vanaf november 2020 een veelgezochte term op het internet, vlak na Joe Bidens overwinning in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

  Joe Bidens campagneslogan “Build Back Better” en de toespraak van de Canadese premier Justin Trudeau die in september 2020 viraal ging, leverden ook het zogenaamde bewijs van de samenzwering die men beweerde. Deze toespraak gaat over de ontwikkelingsagenda voor 2030 en bevat veel overeenkomstig taalgebruik met die van de Grote Reset.


  Maak melding

 9. Ben je ooit naar het land v Castro geweest brown? Heb je gezien hoe ze leven? Denk je dat er een suri bestaat die tevreden is met weinig en in een auto v 100jr geleden gezien wilt worden?
  Neeeeeeeeeee

  Stop met je communistische onzin en ga genieten v je ouwe dag. Laat dit aan over aan mensen met cabeza.


  Maak melding

 10. Rbrown 13 maart 2021 At 15:46
  waar zyn de ideallen van Castro gebleven,
  ==============================

  U zou dat moeten vragen aan alle Cubanen in Suriname die gevlucht zijn uit Cuba op zoek naar een beter bestaan.


  Maak melding

 11. @esmeralda
  ik ben geen comunist wel een Socialist ,ja waar vooral kapitalisten voor bang zyn, surinaamse kapitalisten zyn bloedzuiger,die hongerlonen uit betalen en maling hebben aan hun mede landgenoten ,weg ermee. die vlieger gaat niet meerop, er moet een eerlyke verdeling komen
  en wie meer verdiend moet meer betalen ,vrienden politiek moet niet meer kunnen en ja ik heb geleerd hoe het moet ,ik heb ze allemaal mee gemaakt ,en dan zeg ik ja geef my Castro maar een volksleider en die kom er weer toch?anders wordt Suriname chaos en Camora


  Maak melding

 12. De suri’s bepalen zelf wat ze doen.
  Ze hebben gekozen en daar moet jij het mee doen. Ik heb geen invloed en jij ook niet.

  Wel jammer dat je de afgelopen 10 jr doodstil was. Dit zal je blijven horen totdat je horendol wordt, tot het einde der dagen.
  Je kunt je oren en ogen niet doelbewust afsluiten voor de torenhoge schuld en ravage die is achtergelaten.

  By the way de kapitalisten zitten bij team paars en alle ondernemers die paars hebben ondersteund.

  I rest my case = ik ben klaar met jou.


  Maak melding

 13. Alleen maar Franchepantje hier op WTK. Zolang de goudmijning en andere takken van mijnbouw niet geordend en transparant kunnen worden, gaan er altijd illegale geldstromen zijn.

  Geld dat wordt gesmokkeld gaat niet via de bank, noch de cambio. Dus die sector heeft daar ook geen zicht op.


  Maak melding

 14. Robles 13 maart 2021 At 16:44
  Rbrown 13 maart 2021 At 15:46
  waar zyn de ideallen van Castro gebleven,
  ==============================

  U zou dat moeten vragen aan alle Cubanen in Suriname die gevlucht zijn uit Cuba op zoek naar een beter bestaan.@@

  Robles, ze vluchten ook naar de USA, waarom!!!!!! Is het omdat het socialistisch systeem op Cuba, niet werkt voor iedereen zoals het Westers kapitalistisch systeem ook niet werkt voor iedereen, want ook binnen dit Westers kapitalistisch systeem vluchten velen naar de rijke landen voor een betere bestaan. Voor mij is duidelijk dat elk systeem zijn voor-en nadelen heeft, het zijn de leiders die het systeem verkrachten door hun hebzucht naar macht en geld.
  Dus om terug te komen op wat je zegt, vraag het aan de gevluchte Cubanen, zou ik ook kunnen zeggen vraag het aan de Surinamers die al decennia pienaren door het systeem in Suriname, dus waarom geen leider zoals Castro. Er is nog steeds geen eerlijke verdeling van de “koek” in Su.


  Maak melding

 15. Banken hebben ten tijde van de NDP-regeringen grote risico’s genomen. Zij hebben hun reserves op het spel gezet en een scheve boekhouding gevoerd of in ieder geval niet de juiste protocollen gevoerd. De kans is groot dat bij aanblijven van een NDP-regering bepaalde banken zouden omvallen en dit zou een kettingreactie teweeg gebracht hebben.

  We moeten de situatie niet onderschatten. Het bankwezen, VES, (verenigingen van) handelaren, importeurs, exporteurs, etc. , iedereen zal moeten meewerken om Suriname op te schonen en iedereen zal moeten bijdragen aan herstel.
  Suriname staat op omvallen. Niemand is hiermee gebaat. Het is dus in ieders belang om dit te voorkomen. En te zorgen voor continuiteit van bestaan.
  Lever kritiek maar beter is om te komen met oplossingen die in balans staan met de fragiele en kwetsbare toestand van de bevolking.

  Loslaten van de SRD zal ondragelijk worden, beter is de SRD te vieren zodat het gecontroleerd in balans komt. Maar tegelijkertijd moet de gewonnen extra tijd beter benut worden ! En sowieso moeten alle illegale handel dat via de achterdeur Suriname verlaat en de illegale economie aangepakt worden.
  Deze illegale economie is het lood dat de legale economie onder gedompeld houdt !

  Help mee onze SRD, onze munt, te versterken.
  Together we will make it.
  Yess, we will. Krakti !


  Maak melding

 16. Feit is dat onze economie beheerst wordt door duistere Groot kapitalisten die de staat in wurggreep houden, en de regering niet by machte is onze valuta eenheidt te beheersen
  wat men ook zal doen, het zwart geld kapitaal is groter dan alles wat er in onze centrale bank is op geslagen,ga daar maar naast staan,dus houdt de burger niet meer voor de gek
  no body can do the job


  Maak melding

 17. ha ha ha ha ha ha ha , daar hebt je ze weer de paarse communisten ratten , , pony , rbrown , robles , jullie drank en drugsverslaafde opperrat bouta , wilde in de voetsporen van castro van cuba zoiets ook in Suriname opzetten , maar deze ongeschoolde sergeant dacht aan een commune en zo faalde deze massa moordenaar , en jullie staan nog steeds achter deze massamoordenaar , en jullie hebben schijt aan alle nabestaanden van zijn moorden.


  Maak melding

 18. Daarom moeten vooral alle paars gelieerde bedrijven en organisaties zoals Rudisa, Chotelaar e.a. , onder de loep genomen worden. Alle contracten die de NDP-regeringen heeft afgesloten, alle voorschotten en alle declaraties moeten gecontroleerd worden, dus ook die met het buitenland. Er is flink gesjoemeld !
  In dat illegale economie zit een patroon en een link naar bepaalde organisaties. Deze moeten aangepakt worden, want zij gokken ook met valuta ten kosten van de SRD.

  Het is ontzettend veel werk maar het moet gebeuren. Administratie- en boekhoudcontrole moet gedaan worden om de kwaliteit, professionaliteit en de reputatie van het Surinaamse bedrijfsleven te verbeteren !

  Suriname moet toch geen bananenrepubliek blijven met een junk status ?
  Dus moed hebben en ballen tonen.

  No Nonsense and Zero Tolerance.
  Het volk heeft alle begrip voor de harde maatregels die genomen moeten worden zolang het de gewenste resultaten oplevert en bijdraagt aan een beter Suriname.

  Het volk wilt verlost worden van de machtige criminele organisatie die Suriname gegijzeld houdt, daarom heeft het volk de leiding gegeven aan sherrif Santokhi.

  Het is tijd voor gerechtigheid.
  Wij willen resultaten zien.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 19. Deze lui strak in het pak met stropjas zijn ook bloedzuigers netals de witte man in nl onder de mom van corruptie wordt allerlei wetten gemaakt ook in holland. Het zijn allemaal bloedzuigers met zogenaamde jampot glazen brillen grootse boeven net als jusitie in holland witte vleermuizen bloedzuigers. Altijd wordt de burger gepakt nu misschien contact geld afgepakt door deze enge in pak en strop das s en grote bril boeven kwijlen en loeren op je geld rijke bloedzuigers. Zeer eng en gevaarlijk.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.