Advocaten vragen algehele vrijspraak voor ex-minister Hoefdraad

39
Hoefdraad wil wet aanpassen zodat hij niet meer aangeklaagd kan worden
Gillmore Hoefdraad, ex-minister van financiën in Suriname.

Advocaten Irene Lalji en Murwin Dubois hebben donderdag algehele vrijspraak gevraagd voor hun cliënt Gillmore Hoefdraad, ex-minister van Financiën. Het pleidooi bevat 52 pagina’s. Procureur-generaal (pg) Roy Bajnath Panday heeft op de vorige zitting in zijn requisitoir reeds twaalf jaar celstraf met gevangenneming en een boete van SRD 500 duizend, subsidiair twaalf maanden hechtenis geëist tegen Hoefdraad. Hij vroeg een machtiging van het Hof van Justitie voor een strafrechtelijk financieel onderzoek.
 
Lalji zei in haar pleidooi dat het strafrechtelijk onderzoek is aangevangen op 4 februari 2020 met een onderzoek naar de overeenkomsten die de Centrale Bank van Suriname (CBvS) gesloten heeft met onder ander het Belgisch bedrijf Clairfield NV en twee andere bedrijven genaamd Orion Advisory en Orion Capital en de aankoop van voertuigen door de governor.

Ze zei: “De door de Hoefdraad afgelegde verklaringen bevatten dan ook slechts de wetenschap dat in het kader van de institutionele versterking van de Centrale Bank van Suriname en de rol van de Centrale Bank van Suriname bij het verbeteren van de sociaaleconomische omstandigheden in Suriname ex-governor Robert van Trikt gesprekken voerde met het Belgisch bedrijf en dat die gesprekken kennelijk konden leiden tot overeenkomsten. Op geen enkel moment droeg Hoefdraad echter kennis van de daadwerkelijk gesloten overeenkomsten en is op geen enkel moment Hoefdraad in kennis gesteld dat die overeenkomsten gesloten zijn.”

Lalji vindt dat stelling van Van Trikt dat de Minister van Financiën wetenschap van de overeenkomsten droeg is dan ook een stelling dat gedoemd is te worden gekwalificeerd als onjuist casu quo onwaar. Voor het aangaan van een overeenkomst op dit niveau is een uitdrukkelijke handeling vereist en die uitdrukkelijke handeling niet kan worden afgeleid uit berichten die slechts op het uitwerken van een idee betrekking hebben.
 
De verdediging stelt, na het lezen van het requisitoir, vast dat door hetgeen door het Surinaamse Openbaar Ministerie in de tenlastelegging als verwijt is opgeworpen onder geen enkel beding is bewezen. De bestanddelen van artikel 13 lid 1a van de Anti Corruptie Wet in de dagvaarding genoemd, ontbreken ten ene male in de tenlastelegging.
 
Hoefdraad ontkent enige strafbare handeling tezamen en in vereniging gepleegd te hebben. “Deze ontkenning van Hoefdraad is evenwel niet zonder meer opgeworpen, doch blijkt eveneens uit de feiten en omstandigheden zelf. Als het Hof voor ogen houdt dat de wil van Hoefdraad erop gericht was om een overeenkomst voor en ten behoeve van de Staat te sluiten, maar dat de overeenkomst geheel buiten weten van Hoefdraad om door governor voor en ten behoeve van de Centrale van Bank Suriname is gesloten” aldus de advocaat.
 
Lalji vindt dat in het politioneel onderzoek geen enkel bewijs is geleverd door het OM, dat er sprake is van enig onrechtmatig financieel voordeel voor Hoefdraad. En is aldus het gestelde in de dagvaarding niet bewezen.
 
De dagvaarding stelt, dat verdachte Hoefdraad gehandeld zou hebben om ten behoeve van het Ministerie van Financiën en/of zichzelf enig onrechtmatig voordeel te verkrijgen. “Waaruit het onrechtmatig voordeel uit bestaat wordt niet genoemd door het OM.”
 
De verdediging stelt, dat door het OM geen bewijs is aangeleverd, op welke wijze Hoefdraad in persoon onrechtmatig voordeel heeft behaald uit de kwestie van de panden.

39 REACTIES

 1. Ik moet effe tot 10 tellen 🤬.

  Ondertss zie ik Jan Cees van JA21 voorbijkomen en een Zwitserse CBD.

  Sorry Jan Cees, volgens de stemwijzer kom ik uit op de piraten partij.


  Maak melding

 2. Hoefdraad je ben zelf misbruik door de NDP ,nu zit jij met de problemen .

  NDP sedert 1980 werken jullie met zulke doorzichtige Truckjes ,vooral de leiders of ouden bokken in NDP partij .

  Met dit rot beleid van af 1980 dan zouden de oude bokken terug komen .

  Nu gaat Bouterse zelf na 42 jaren naar de rechtbank wat heb jij voor de volgende generatie gelaten alleen ellende .


  Maak melding

 3. Pe a moni de? (3X), a people ai dede in a black movie foe ddb.

  boefdraad als je zo zeker bent dat je onschuldig bent dan hoef je niet onder te duiken, maar kom je met een verklaring bij de rechter vd rechtbank die het dan beoordeelt en een vonnis geeft.

  ddb, pb, pe boefdraad de? advocaten irene lalji, murvin dubois pe boefdraad de?, Ping Ping Pe Joe De?


  Maak melding

 4. Enkele vragen advocaten:
  Boefdraad is begonnen met rechtszaken tegen van Trikt en consorten;
  Aan de hand van voicemails en apps was boefdraad op de hoogte van alles;
  Laat boefdraad bewijzen, dat hij geen commissies heeft gehad bij al de 100zoveel leningen, waardoor Suriname nu gigantisch in de problemen is geraakt.;
  Als jullie cliënt zo onschuldig is als jullie beweren, waarom is hij dan gevlucht en ondergedoken?
  En als je, als minister van financiën, een wanbelijd heb gevoerd, dat het land nog sneller in een financiële crisis is beland; kan en mag je juridisch vervolgd worden.
  Er is veel geld verdwenen van de CBS onder auspiciën van boefdraad, met goedkeuring van opa D en aloemang. Ook die charlatans moeten voor het gerecht worden gesleept voor de wanorde en corruptie van de paarse criminele boevenbende. PE A MONI DE EN PE BOEFDRAAD DE?


  Maak melding

 5. Als het Surinaamse Volk echt wil weten waar boefdraad is dan zullen ze het huis van ddb in Leonsberg moeten bestormen en boefdraad eruit moeten halen.

  Zie:
  – bestorming van de Baslille door demonstranten in Parijs – Frankrijk, op 14 juli 1789,
  – 20 oktober 2011 wordt Gadaffi opgepakt en omgebracht,
  – Saddaam Hoessein zijn executie vond plaats op zaterdag 30 december om 06:07 uur lokale tijd in een gevangenis in Camp Justic,

  Volk van Suriname, Surinamers zien jullie uw grote armoede en heel grote ellende. Waar wacht u nog op om op te treden tegen de veroorzaker hiervan? Waar wacht u op?

  Ziet u hoe er met dictators wordt omgegaan.


  Maak melding

 6. Misschien is het beter om deze boef vogelvrij te verklaren.
  Om dan als opgejaagd -, en misschien wel, aangeschoten wild verder te leven.
  Zal levenslang altijd achterom moeten kijken.

  Ave Sranan.


  Maak melding

 7. “In het lijvige pleidooi, waarvan de samenvatting is gepresenteerd tijdens de zitting, wordt aangehaald dat er geen sprake is van onderonsjes tussen Hoefdraad en Van Trikt. De toenmalige president en vicepresident waren op de hoogte van zaken. Diverse besluiten, waaronder aankoop van panden, zijn genomen door de regering. Hoefdraad heeft opgetreden als vertegenwoordiger van de Staat.”
  =======================================
  Surinamers zijn eigenwijs en hardleers. Als de staat vanaf het begin met internationale forensische fiscale specialisten had gewerkt was er allang bewijs geleverd over de malversaties binnen de verschillende staatsbedrijven en het staatsbestel. Just follow the Money. Als de toenmalige president en vicepresident op de hoogte waren van zaken, zijn zij direct en indirect samen met het hele regeer team mede verantwoordelijk, schuldig en persoonlijk aansprakelijk aan het debacle wat zich voltrekt in Suriname.
  Als internationaal elke willekeurige top manager van welk bedrijf dan ook voor mismanagement van een bedrijf kan worden vervolgt, waarom het management van BV Suriname niet?
  Ook de volgende generatie politieke leiders kan de vorige en de huidige leiders van nu, altijd in de toekomst nog voor het gerecht slepen en ze aansprakelijk houden. Desnoods middels wetgeving.


  Maak melding

 8. Oooh en pe moni de, die miljarden no oe ede boro noh, als deze dief vrijspraak krijg, dan dient alle arrestanten vrijspraak voor geheel Surinaamse penitentiaire mensen die opgesloten zitten, no mik soema kong law ok


  Maak melding

 9. @percival,goed gedacht ,en weet u dat dat ook nog onderhouden en gesmeerd wordt door Boefie.Nieuwe fenomeem in Su,,Ano mi doeíng,, Wie dan???Met dat geval van Alloedin was het een vlieg ,Die decembermoorden weet Bouta ook niet wie de kogels gelost heeft,,HEEE,maar Bravo was toch lijfwacht van Bouta,waarom kan hij geen verklaring afleggen??


  Maak melding

 10. Wat een lef om algehele vrijspraak te vragen voor de allergrootste boef aller tijden in Suriname. Die misbaksel moet voor altijd achter de tralies. Hij heeft het land leeggeroofd. Als hij onschuldig was zou hij niet onderduiken. Hij kan al het gestolen geld beter inleveren.


  Maak melding

 11. Ja vindt ik ook hoefdraad moet vrijgesproken worden net als opa D en alle NDP boeven.
  Hahahahahawhaaaoooo wat een 1april mop die 1 aprilgrappen worden steeds vaker en eerder gemaakt.


  Maak melding

 12. Pleiten om vrijspraak, hoe durven deze bakroes dat te doen. Het OM zou ze 24 uur moeten achtervolgen en hun telefoongesprekken moeten afluisteren. Dan komen ze zo achter waar boefdraad zit ondergedoken. Ook ndp bij prominenten moet het bekend zijn waar hij zit. Ik zeg, richt een speciaal team op en laat ze gemaskerd Bouta of Parmesar oppakken en onderwerpen aan een speciaal verhoor. Niet laten slapen en om de beurt, ondervragen. Ik voorspel dat je binnen 36 uur weet waar boefdraad zit.


  Maak melding

 13. Deze twee advocaten en hun collega Kanhai hebben geluk dat ze in Suriname en niet in Nederland wonen, daar worden de advocaten van grote criminelen doodgeschoten.


  Maak melding

 14. grof betaalde advocaten die weten dat ze onzin praten, maar dat is wat hun klant wilt.
  je eigen als advocaat zo voor het karretje laten spannen door criminelen?
  dan verdien je ook gewoon al het slechts wat je maar kan krijgen.
  je bent dan gewoon net zo crimineel als je klant


  Maak melding

 15. Ach, of het nou kan worden bewezen of niet, we weten ALLEMAAL dat deze man een hele grote schurk is geweest. Maar soms kan je het niet bewijzen. De zwakzinnigen hier zoals pony en de drie r’s zullen natuurlijk vinden dat hij onschuldig is en juist heeft gehandeld door te vluchten.
  Wordt boeffie veroordeelt dan zeggen ze dat de PG bevooroordeeld is.
  Wordt de schurk vrijgepleit, wegens gebrek aan bewijs dat zullen deze idioten wel roepen; zie je wel
  Walgelijk
  Advocaten hebben het recht om hun cliënten te beschermen, maar ook als de cliënt op Interpol staat?


  Maak melding

 16. Odi odi lezers en schrijvers,

  Er zijn een paar opmerkelijke zaken in de verdediging aangevoerd en ook op een opmerkelijke tijd.
  Hou dit goed in de gaten !
  En verlies het geheel niet uit het oog !

  Deze case duurt nu behoorlijk lang en niet zomaar. Bepaalde strafbare feiten worden stiekem aan de kant geschoven en de verdediging komt ineens met andere verklaringen.

  Al maanden ruim voor de verkiezingen gaf Para Express al aan geen vertrouwen te hebben in PG Roy Bainath Panday. PG Roy B. P. gaf toen aan dat de toenmalige regering niet mee wilde werken.
  Maar wat is nu het probleem ? En hoe voortvarend is PG Roy Baidjnath Panday nu ?

  KPS wordt nog steeds paars geleid.

  Hoefdraad en co hebben meerdere strafbare feiten begaan.
  Juristen in Suriname ook van alle andere politieke partijen zouden zich in het belang van land en volk moeten verdiepen en er mee moeten bemoeien in plaats van klagen.

  Suriname eerst betekent met ons allen voor een rechtvaardig Suriname !
  We mogen dit niet laten verzaken.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 17. Aanvulling:
  Gezien de functies van Hoefdraad, van van Trikt e.a. directieleden is er wel degelijk sprake van “verantwoord zijn voor”. Wel of geen kennis is een strategie om tijd te rekken en om de schuld uiteindelijk af te schuiven danwel te schikken.

  Er worden nu strategieen toegepast om van het feitelijke af te dwalen !

  Z. E. Santokhi,
  wij hebben gekozen voor een rechtvaardig Suriname.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 18. Meer getuigen oproepen, als de 6 aanklachten niet voldoende onderbouwd zijn. Al die gereshuffelde ministers v financiën en die ex-cbvs bankdirecteuren. Waarom zijn ze gereshuffeld, wat weten ze.

  Onderscheppen tel gesprekken v/e advocaat mag niet denk ik, maar van een boef 💯. Hij betaald toch zijn telefoon rek v zijn bankreknr. Ik heb begrepen dat hij regelmatig KFC besteld en pakketjes bij Alibaba.

  Wat een farce.


  Maak melding

 19. Sukru sani, bitta, Pé Pony dé, hallo, wat denk jezelf.
  Als de Rechter vindt dat het OM voldoende bewijs heeft geleverd voor een veroordeling van de heer Hoefdraad, dan verwacht ik een uitspraak van de Rechter. Verder hou ik mij niet bezig met het verleden, de toekomst is belangrijker. Laat het OM haar werk doen.


  Maak melding

 20. angela de hoer van die speknek boefie van de ndp , en deze vetzak zorgde er telkens voor dat hij je platdrukte en jij begon door dat massa gewicht azijn te pissen , maar aan je reactie te zien vond je het wel lekker he , jij baalt ervan dat boefie is ondergedoken he , maar jij kunt toch azijn kopen in een supermarkt daar in de bijlmer , misschien wel bij de ndp supermarkt daar.


  Maak melding

 21. Marwanna 11 maart 2021 At 19:08
  Advocaten hebben het recht om hun cliënten te beschermen, maar ook als de cliënt op Interpol staat?
  ======================

  Ja natuurlijk. Wat dacht u dan. Die advocaten doen gewoon hun werk zoals het hoort. Het OM doet ook zijn werk en uiteindelijk zal de rechter beslissen. Als het OM zijn werk niet goed doet en de advocaten doen hun werk wel goed dan kan Hoefdraad gaan. Zo werkt het nu eenmaal in een rechtstaat en niet anders. Dat kunt u leuk vinden of niet maar het is zoals het is.
  De rechter heeft het laatste woord. Niet u of anderen op deze website.


  Maak melding

 22. Wat niet vermeld is in dit artikel is, dat de advocaten vrijspraak eisen omdat ze vinden dat de schuld ligt bij bouta en adhin, de opdrachtgevers die van alles op de hoogte waren. Daarnaast wist heel de ministerraad wat er speelde, ook schuldig.

  Afwachten of ze inderdaad worden opgeroepen. Ja, jij ook belfort.


  Maak melding

 23. Ik zou deze advocaten vervolgen. Maar wie zit er bij het OM? Deze mensen weten waar die boef zit. Hoe kan je zo iemand verdedigen? Je weet wat hij allemaal heeft gedaan, maar voor geld neem je de opdracht aan. Hindoestanen en geld. Ben zelf ook hindoestaan, maar je weet wat deze man heeft aangericht. Zoveel ellende voor zoveel landgenoten. Een nieuwe president, die zijn best doet om het land boven jan te krijgen. Die het heel moeilijk heeft door de erfenis die hij heeft gekregen van deze dieven. Al gaven ze me goud geld, ik zou de verdediging niet op me nemen. Hoe kan je met een goed geweten dit doen?


  Maak melding

 24. Angela”ch” hoe zo voerdraad geniet van “ZIJN GELD”.
  Het is NIET zijn geld.
  Het is geld van het volk van Suriname. Daarom hebben wij Surinamers zo moeilijk.
  Hij zit ONZE GELD op te vreten.
  Die didibri .


  Maak melding

 25. Jaichand12 maart 2021 At 23:56

  Jij bent ook geen Hindoe maar een laffe onruststoker. Jij doet keihard je best om Hindoes zwart te maken.
  Jij bent gewoon een van die paarse personages van die ene schizofrene paarse psychoot die onder diverse namen reacties post. Looser !


  Maak melding

 26. PG Roy Baidjnath Panday kan waarschijnlijk het werk niet meer aan !

  Want waarom zijn Bullshit Bouta, Ashwin Aloedin e.a. nog niet aangeklaagd ?
  Bullshit Bouta en Ashwin Aloedin zijn net zo schuldig en verantwoordelijk als Hoefdraad.
  Sowieso is het frappant dat Ashwin Aloedin nog steeds op vrije voeten is terwijl zijn delict-kameraden al maanden vastzitten.

  PG Roy Baidjnath Panday is rijp voor pensioen.
  Als de NDP-regering een Nederlander versneld de Surinaamse nationaliteit kan geven dan moet de regering Santo. / B. dat ook kunnen.
  Stel een Nederlander aan als nieuwe PG !

  Z. E. Santokhi,
  u wordt eraan herinnerd en erop geattendeerd dat Slim-Suriname heeft gekozen voor een rechtvaardig Suriname. Zonder rechtvaadigheid bestaat er geen Beter Suriname.
  Doe wat nodig is. De tijd dringt.
  Yu mus fu set en !

  Het wordt tijd voor rechtvaardigheid !

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 27. PG Roy Baidjnath Panday is rijp voor pensioen.
  Als de NDP-regering een Nederlander versneld de Surinaamse nationaliteit kan geven dan moet de regering Santo. / B. dat ook kunnen.
  Stel een Nederlander aan als nieuwe PG !@@

  Para Express, sorry , maar werken jouw hersens nog, een buitenlander als PG benoemen. Wil je het land uitleveren aan het buitenland!!!!!
  Btw, Jij bent Nederlander, wil jij niet die Nederlander zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.