Memorandum van overeenstemming niertransplantatieprogramma ondertekend

7
Memorandum van overeenstemming niertransplantatieprogramma ondertekend
Vlnr. Pranobe Oemrawsing van het Diaspora Medisch Team, directeur Manodj Hindori van het St. Vincentius Ziekenhuis, directeur Claudia Redan van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, ondertekenen het document.

De gezamenlijke voornemens ten aanzien van het niertransplantatieprogramma in Suriname, welke is geïnitieerd door het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ), zijn vastgelegd in een memorandum van overeenstemming. De ondertekeningsceremonie heeft plaatsgevonden op maandag 8 maart 2021 op het presidentieel paleis.

President Chandrikapersad Santokhi had eerder op 3 maart 2021 de ceremoniële opening verricht van de polikliniek voor niertransplantaties in het SVZ. Uit het memorandum moet een bredere samenwerking voortvloeien, waarbij Surinaamse deskundigheid maximaal ingezet zal worden. Het document is ondertekend door minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, directeur Manodj Hindori van het St. Vincentius Ziekenhuis, directeur Claudia Redan van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en Pranobe Oemrawsing van het Diaspora Medisch Team.

De president geeft aan dat het important is dat er een memorandum van overeenstemming is. “Er is nu een product op papier, waar er heel duidelijk is aangegeven dat er eenstemmigheid is. Wij hebben nu alle partijen nodig. Dit document moet gezien worden als de basis om het vervolgtraject uit te zetten. De president accentueert dat het heel belangrijk is dat het zorgveld actief wordt betrokken bij de uitvoering van het programma. Wij als regering houden rekening met alle belangengroepen, maar laten wij het nationaal belang altijd vooropstellen, laten wij altijd vooropstellen het belang van de nierdialyse patiënten”, aldus het staatshoofd. Verder geeft de president aan dat constructieve kritiek welkom is en dat er altijd ruimte gecreëerd moet worden voor overleg. 

Minister Ramadhin benadrukt dat niertransplantatie prioriteit geniet en als zeer belangrijk gecategoriseerd mag worden. “Er moeten enkele randvoorwaarden in place zijn met betrekking tot niertransplantaties. Wij willen niet sollen met de gezondheid van onze burgers. De nierdialyse patiënten zijn exponentieel toegenomen en dat kost de staat enorm veel geld. Behalve de kosten is ook het leven van een nierdialyse patiënt behoorlijk onaangenaam, een niertransplantatie kan de kwaliteit van leven bevorderen”, aldus de bewindsman.

7 REACTIES

 1. En er is niet eens een apparaat in die ruimte. Directeur SVZ helpt Thoki het volk voor de gek te houden.
  gemodereerd

 2. Geweldig hoe deze regering g in het belang van het volk denkt! Alles staat in het teken van het welzijn voor het volk; scholen, ziekenhuizen, klinieken, gezondheidsposten, infrastructuur, schoon drinkwater, koersbeheersing alles maar dan ook alles wordt ten faveure van het volk ondernomen. Natuurlijk leidt dit bij het paarse gepeupel en de fascisten en racisten van de NDP tot afgunst. Zij mobiliseert de achterban om chaos te creëren en om deze geweldige regering olv ZE Santokhi en VP Brunswijk in diskrediet te brengen. Dit ligt nu eenmaal in hun verderfelijke aard.


  Maak melding

 3. De mensen die klachten hebben omdat de nierkliniek wordt ondergebracht in het St Vincentius ziekenhuis i.p.v. het slachthuis AZ, mogen op het dak gaan zitten. Bosje brug mag ook.

  Ik gun niemand om noodgedwongen in AZ terecht te komen. Al ben je half dood, eis een ander ziekenhuis. Loop met een briefje in je portemonnee, AZ verboden, dwangsom 1 miljoen srd per dag.

  Goed gedaan regering. 👍


  Maak melding

 4. Als U, zichzelf gek vindt, DENKT U dat anderen, anderen gek maakt.
  Haal de roestige negativiteit uit uw gekregen verstand en denk positief.
  Maakt iemand een fout, corrigeer hem/haar, is iemand met íets goeds bezig, compliteer hem/haar.


  Maak melding

 5. Is het St. Vincentius Ziekenhuis wel de aangewezen/geschikte ziekenhuis in Paramaribo Suriname om niertransplantatie uit te voeren?

  Dit zou moeten gebeuren in het Academische Ziekenhuis, dat hiervoor het beste equip
  is in Paramaribo Suriname.

  Het is te hopen dat de regering de refenties van deze groep specialisten die ook in andere ziekenhuizen waar ze dit werk verricht hebben nagaat. Hierdoor kan de regering meer te weten komen hoe deze niertransplantaties zijn verlopen en niet voor verrassingen komen te staan. Van de hoed en de rand afweten.


  Maak melding

 6. Tuurlijk als je euthanasie wil plegen dan moet je naar AZ dat is gratis Ric.
  Wil je leven dan moet je betalen om niet in AZ te komen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.