Eerste steen gelegd voor bouw woon- en leef scholencomplex Para

11
Eerste steen gelegd voor bouw woon- en leef scholencomplex Para

De schoolcampus op Hanover in het district Para moet een spin-off effect naar overige gebieden teweegbrengen en tevens een katalysator zijn voor de ontwikkeling van het district. Zo blikte president Chandrikapersad Santokhi vooruit voordat hij op zondag 7 maart 2021 op de eerdergenoemde plantage in het zuidelijk gelegen district de eerste steen legde voor de bouw van het woon- en leef scholencomplex. Het staatshoofd zegt, dat zijn regering voor alles een planning heeft. Daarnaast worden issues die spelen ook aangepakt. Het project is dan wel geïnitieerd door de vorige regering, maar wordt thans uitgevoerd met deels financiering van de huidige regering. 

Het betreft een financiering van 2 miljoen US-dollars die dankzij besparing door het ministerie van Financiën en Planning kon worden vrijgemaakt. De overige financiering komt van de Islamic Development Bank (IsDB). President Santokhi noemt onderwijs de katalysator voor de ontwikkeling van het land en het instrument voor het realiseren van strategische doelen. Volgens hem moet het onderwijscurriculum aangepast worden vooral met het oog op de olie- en gasontwikkeling. De start van het scholencomplex moet gezien worden in kader van wat wij van Suriname én Para willen maken. Het district heeft, aldus de president, veel potentie voor wat betreft toerisme, natuurlijke hulpbronnen en de agrarische sector. Hij verwacht een spin-off effect naar andere districten. In het project is meteen ook de renovatie van het internaat voor studenten op Atjoni meegenomen. 

Onderwijsminister Marie Levens zei, dat er voorafgaand aan dit moment vele discussies zijn geweest met belanghebbenden, bewoners en ouders over de grond waar de campus komt te staan alsook over het ontwerp. Dit is meerdere keren gewijzigd voornamelijk omdat het ministerie een praktische campus, waarvan het onderhoud niet duur moet zijn. Vanuit het ministerie zijn twee groepen belast met het project: een die zich bezighoudt met de bouwkundige werkzaamheden en het administratief gedeelte. De andere groep is belast met het onderwijsgedeelte. Verder zijn spelers uit binnen en buitenland betrokken. De campus krijgt een zwembad, medische post en winkels. Er zal onderwijs op basis van ondernemend en probleemoplossend denkend onderwezen worden. De bewindsvrouw legde de nadruk op technologische ontwikkelingen, bestrijden van armoede en wegwerken van ongelijkheid.  

Vicepresident Ronnie Brunswijk prees de regering voor het uitvoeren van haar onderwijsplan in Para. Hij zei dat dit plan ook behelst het opleiden van jonge mannen en vrouwen om te werken aan de verdere ontwikkeling van Suriname. Volgens de vp is de regering zich doordrongen van het belang van voortgezet onderwijs in Para en omstreken. Hij sprak de hoop uit, dat de bouw zonder onderbrekingen wordt gecompleteerd. Met de bouw van het scholencomplex wordt, aldus parlementsvoorzitter Marinus Bee, het startsein geven voorhet decentralisatieproces van onderwijs naar de districten. Leerlingen worden in de gelegenheid gesteld om onderwijs in eigen omgeving te volgen. Dit zal leiden tot het brengen van kader en ontwikkeling in hun eigen gebied waardoor urbanisatie wordt voorkomen. De parlementsvoorzitter ziet graag dat de begroting voor onderwijs in ’s landsbegroting wordt opgevoerd van 4% naar boven 10%. “Als we in onze mensen willen investeren moeten we geld erin stoppen”, aldus voorzitter Bee, die de regering ook opriep tot een goed onderhoudsplan zodat de campus lang mee kan gaan.

11 REACTIES

 1. Dank je wel Islamitische Bank Ontwikkeling. Dankzij jullie steun en onder leiderschap van de briljante president Santokhi maakt dit land binnenkort een geweldige ontwikkeling mee waar de jeugd de vruchten van zal plukken. Onderwijs is de grondslag van ontwikkeling.


  Maak melding

 2. Pronken met ander mans veren het zelfde met water in commewijne allemaal projecten van vorige regering maar ze blijven schelden op de vorige regering en ze kunnen niet eens wat zelf bedenken ook de valutawet hier en daar wat aanpassingen en de valutawet van de vorige regering een rommelwet noemen deze regering heeft geen schande wat hebben ze gedaan van af hun aantreden niet alleen klagen en rancune vooral die van OW en buitenlandse zaken


  Maak melding

 3. @ Ric
  8 maart 2021 At 08:52

  Beste Ric,
  Wat heeft de fascistische regering van dictator Bouterse weerhouden om de projecten niet af te maken? Begrijp je waarom de projecten vlak voor de verkiezingen opgestart zijn? Om de zieltjes van de eenvoudige man te winnen.
  ZE Santokhi en Vp Brunswijk gaan er echt hard werken om van Suriname een succes story te maken. Jammer is het dat er nog steeds fascisten zijn die als stoorzenders fungeren. Wat mij betreft mag Santokhi en Brunswijk deze fascisten oppakken en opsluiten.


  Maak melding

 4. Regering bouterse was heer en meester in het bouwen van luchtkastelen (flyovers, 2e Dubai, spoorlijnverbinding naar Onverwacht) Allemaal gebakken lucht, die als zoete koek werd gegeten door ndp aanhangers)
  Deze regering steekt de handen uit de mouwen, brengt ontwikkeling tot ver in de districten en laat zien dat zij instaat zijn met beleid en visie tot resultaten kunnen komen.


  Maak melding

 5. Men is niet 6 mnd voor de verkiezing een bord plaatsen en weggegaan om verkiezing te winnen maar scholen complex opzetten en dan de vruchten voor de verkiezing winnen. Is geen show project.


  Maak melding

 6. Als er een planning is laat even weten wanneer de laatste steen gelegd gaat worden. De vorige regering had ook beloofd 18000 bouta bungalows te bouwen. Hoe ver zijn ze gekomen?


  Maak melding

 7. Ric je heb echt geen schande.
  Waar is al dat geld gebleven.
  Dat is wat Je je zelf moet afvragen.

  Ga daar maar naar opzoek.

  Ga samen met piqué helpen om deze project te realiseren.

  Piqué is toch van para.
  Waarom maakt hij zich niet druk over die cassave fabriek.

  Opa D kan het niet hebben .hij zal slapeloze nachten hebben.
  In 10 jaar is het hem niet gelukt.

  Deze regering zit pas 9 maanden.
  En nu al geldt over om deze projecten te realiseren.

  Complimenten hoor
  W’O sit ing bun en mooi 🤩


  Maak melding

 8. Paarse djamoe edes zullen de boel blijven afkraken, terwijl opa D en zijn paarse criminele boevenbende alleen luchtkastelen bouwden en zelf in hun kastelen, gebouwd van gestolen geld en rijkdommen van de staat, bivakkeren en van alle faciliteiten genieten.
  Deze regering is goed bezig, terwijl ze nog bezig zijn de paarse rotzooi op te ruimen. Ontwikkeling voor de Surinaamse jeugd, die de toekomst heeft.
  Para komt verder vooruit.


  Maak melding

 9. ricje , wat een paarse oelewapper , denkt nog steeds dat zijn baasje projecten heeft laten uit voeren , iemand hier gaf al het goede woord , , luchtkastelen he ricje , en je hebt zeker ook veel van die sprookjesboekjes gelezen van robg , , want die klojo zag zijn baasje bouta luchtkastelen bouwen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.