SBB bespreekt houtexport met president

17
Surinamers slaan alarm over kaalkap en houtroof in binnenland
Foto via Alexandra Alexis/Facebook

De leiding van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) heeft tijdens een vervolggesprek met president Chandrikapersad Santokhi de houtverkoop en -export van Suriname met het staatshoofd besproken. Het vervolggesprek op dinsdag 2 maart was in het kader van de reguliere instructiemeetings die de president heeft met de leiding van de verschillende Surinaamse staatsbedrijven. Bij deze ontmoetingen wordt het beleid welke de regering via deze ondernemingen wenst uit te voeren besproken, terwijl het staatshoofd ook wordt geïnformeerd over de stand van zaken bij de parastatalen.

Tijdens de ontmoeting zaten ook vicepresident Ronnie Brunswijk en minister Diana Pokie van Grondbeleid en Bosbeheer aan. SBB-directeur Stanley Betterson zegt dat er is gekeken naar waar de SBB als organisatie staat. Partijen hebben zich ook gebogen over de richting waar de SBB naar toe gaat, terwijl er een presentatie is geweest over de strategische planning voor de komende periode.

Twee van de specifiek besproken punten is de controle op houtverkoop en de export van hout. “Het is gebleken dat daar heel wat zaken niet lopen zoals dat zou moeten, waardoor de staat inkomsten misloopt”, laat Betterson optekenen. Er is gedetailleerd hiernaar gekeken en de bedoeling is dat er op dit stuk beleid wordt losgelaten zodat het mislopen van inkomsten tot het verleden gaat behoren.

De SBB-directeur voegt eraan toe dat er situaties in de illegaliteit zijn. Nagegaan moet worden hoe deze binnen de legale sfeer te brengen. Santokhi had bij een eerdere ontmoeting in januari reeds aangegeven dat er bij de export van rondhout veel mis gaat. De jaarverslagen van de SBB tonen aan dat er op jaarbasis US$ 130 miljoen aan inkomsten verdwijnt.

In het bijzonder zal de verdienpoot van de SBB beter tot haar recht moeten komen. Verder zal het beleidsgedeelte als toezichthouder moeten worden gebracht naar scherper natuurbehoud. Dit houdt in dat er veel meer dan houtkap gemonitord zal moeten worden. De SBB moet zich ook erover gaan buigen hoe de aanwezigheid van unieke fauna aangewend zou kunnen worden voor meer verdiensten uit de toerismesector. Betterson: “We moeten een aantal zaken gaan becijferen en kijken hoe deze doelen concreet gehaald kunnen worden.”

Verder is ook de reorganisatie van de SBB aan de orde gekomen. Het aantal directeuren en hun functionaliteit zal onder de loep genomen worden. De SBB-leiding maakt over twee maanden weer haar opwachting bij het staatshoofd. In de tussenliggende periode zal zij – zoals door de president is gevraagd – de organisatiestructuur ter hand nemen en definitief spijkers met koppen slaan.

17 REACTIES

 1. Als men op deze schaal (zie vrachtschip op foto) doorgaat met het exporter en van ons hout, legaal of illegaal, dan is Suriname over 50 tot 100 jaar een woestijn, dan zal onze bodem in zee spoelen of als zand- /stofstorm naar de Sahara overwaaien. Het is dan te hopen dat China de dan levende Surinamers wil opnemen als migranten, ze zullen plaats genoeg hebben omdat ze tegen die tijd de Oeigoeren al uitgeroeid hebben.


  Maak melding

 2. Dit is gewoon crimineel, ontbossing vh Suriname -Amazoneoerwoud. Roof van boomstammen, erosie van de bodem, flora en fauna dat verloren gaat. Verstoring vh biologisch evenwicht.

  Wat houdt Suriname hieraan over, niets.

  Wat hier gebeurt is in handen van zeer grote Surinaamse criminelen die aan de touwtjes trokken en nog steeds hierin actief zijn en het kapitaal/valuta in hun eigen zakken stoppen, niet een Surinaamse Dollar cent aan belasting betalen.

  Dit moet echt stoppen. Deze grote Surinaamse Criminelen moeten worden opgepakt door de politie, een proces-verbaal van hun criminele daden gemaakt worden en voor de rechtbank van Suriname worden gebracht.

  Make Suriname Great Again.

  Respect voor het leven, de natuur, Flora en Fauna. Weg met de Surinaamse criminelen die het Surinaamse oerwoud, flora en fauna vernietigen.


  Maak melding

 3. Weer fantastisch nieuws!

  Regulering van de houtkap betekend inkomsten voor de staat, ik lees us$ 130 miljoen per jr. Plus reorganisatie dikbetaalde BBS-top binnen 2 mnd.

  Ik mis de minister van bescherming van de natuur. Graag voor elke boom een nieuwe planten etc etc.


  Maak melding

 4. Er vind in Suriname al zeker 15 jaar houtkap en ontbossing op grote schaal plaats en er wordt geen spriet gepland voor een omgehakte boom. Dat Suriname inkomsten misloopt, is ook allang bekend. De vorige pleesi-dent (van z’n naam krijg ik een nare smaak in de mond) had Chinezen gratis een paar ha. cadeau gedaan in ruil voor het asfalteren van een weg van hooguit 5 km.
  Het Surinaams regenwoud, verdwijnt in rap tempo. Het is te hopen dat deze regering met een lange termijn visie komt zodat de flora en fauna beter beschermd is en er toch geld wordt verdient. Hoeveel moeite kost het voor elke boom die je omhakt een nieuwe te planten….


  Maak melding

 5. Ontbossing moet stoppen en export gezaagd- en rondhout moet ook stoppen. Het Amazonewoud is van ontschatbare waarde. 1 enkele hectare Amazone oerwoud bevat bijv. meer biodiversiteit dan alle Europeesche bossen bij elkaar. Bovendien produceren de ontelbare bomen van de Amazone regen voor geheel Zuid-Amerika, een deel van deze regen gaat zelfs naar het Zuiden van de VS(oa Texas). Herplant gaat niet helpen omdat de bomen vaak honderden jaren moeten groeien voordat het evenwicht van het woud is hersteld.


  Maak melding

 6. Nou, bolsanaro heeft geen problemen met het vernietigen vd leefomgeving vd indigo, laat staan aandacht voor biodiversiteit. Brazilië is velen malen groter. Suri is maar een druppel.

  In Afrika plant men nu miljoenen bomen in de dessert om de droogte tegen te gaan.
  Planten helpt altijd. Planten is voor toekomstige generaties.


  Maak melding

 7. Dus de regering Santo. / B. is bezig met de èkte èkte fundamenten.
  Er is geen voortzetting van NDP-beleid maar er is sprake van nieuw en beter beleid. Alles moet opnieuw geordend worden. Want de chaos van de Bouta-regeringen is erger dan een vuilnisbelt.

  ” …
  Santokhi had bij een eerdere ontmoeting in januari reeds aangegeven dat er bij de export van rondhout veel mis gaat. De jaarverslagen van de SBB tonen aan dat er op jaarbasis US$ 130 miljoen aan inkomsten verdwijnt.
  … ”

  Dat is in 10 jaar tijd 1300 miljoen US Dalla.
  Dus 1,3 miljard US DALLA ! een derde van de schulden die Suriname nu heeft !

  Waar is dit naar toe gegaan ?
  Wie hebben hiervan geprofiteerd ?

  Wij willen ons geld terug !
  En de criminelen verdienen de hoogste straf !

  De regering Santo. / B. is goed bezig.
  Tja go. Set kong !

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 8. Stop de export van rondhout!! Die jobs moeten naar Surinamers in Suriname. Het heet toegevoegde waarde. De rest wordt onmiddellijk overzichtelijk.


  Maak melding

 9. Moet toch te achterhalen zijn wie allemaal hieraan schuldig zijn??? Belasting heffen met terugwerkende kracht. Toch erg dat Suriname van alle kanten worden leeggeroofd. Hout, goud, vis, en nog erbij smokkel van goederen en ook brandstof die met de deviezen van het land zijn gekocht. Is dat zo moeilijk om te achterhalen??? Wordt geen deviezen gebracht maar deviezen gebruikt voor hun activiteiten, kan toch niet? Ik hoop dat het nu echt wordt aangepakt door deze regering. O ja ook rijst, die uit 90% deviezen componenten bestaat gaat richting Frans Guyana en Brazilië.


  Maak melding

 10. Ook deze regering is bezig om van ons land een Sahara te maken , maar ook dat de rivieren verder worden vergiftigd en er zal geen mens en dier daar meer kunnen wonen , dus als alle water is verdampt en vervuild zand neemt het over.
  Iemand hier zegt elke boom die gekapt wordt moet er weer een nieuwe boom geplant worden , die heeft gelijk , een ander zegt het duurt eeuwen voordat het weer een echte boom is , die heeft gelijk , dus regering stop met ontbossen en stop met goudwinning op het land en de rivieren , we weten dat U naar geld zoekt , dus nogmaals zorg dat al die gestolen gelden terug komen , stoppen met subsidies geven aan staatsbedrijven en die leningen gedaan door die boevenpartij de ndp weer bij hun leggen , zij moeten maar zorgen om de rente en aflossingen te betalen , en dan heeft U kapitaal om van ons land weer een mooi land te maken , en de natuur kan weer zijn gang gaan.


  Maak melding

 11. Is dat zo @Wat.
  Duurt het echt eeuwen voor een boom groeit. Nee dus.
  De mythe dat het Amazonegebied de longen zijn vd aarde is ook al achterhaald.

  In de wetenschap geldt dat een veronderstelling waar is, totdat anders bewezen is. Als iem bijv 60jr geleden beweerde dat het Amazonegebied de longen vd aarde zijn, is er sindsdien door andere wetenschappers onderzoek gedaan om dit te staven/onderuit te halen, middels een hypothese.
  Kort, er bestaan nieuwe methoden en technieken om de natuur te beschermen.
  Je moet het wel doen natuurlijk.

  Voor de rest ben ik het met je eens.


  Maak melding

 12. Allen,

  Weten de Surinamers zelf niet wat voor rijkdom zij hebben aan natuur ?
  Of is geld belangrijker ?
  In deze tempo hebben wij over 5/10 jaar natuur rampen in Suriname, die wij tot nu toe gelukkig nooit hebben gehad.

  SUCCES.


  Maak melding

 13. Als men het tropisch regenwoud eenmaal gekapt heeft, komt het nooit meer terug, al zou men een miljoen bomen per dag planten. Mensen gaan zoveel mogelijk voor hen nuttige bomen planten, ze kunnen de vernietigde biodiversiteit nooit reproduceren. Er staat misschien wel weer een bos nadat men nieuwe bomen heeft geplant, maar dat bos is in de verste verte geen tropisch regenbos. Duizenden planten- en diersoorten zijn dan voor eeuwig uitgestorven en dat kunnen wij mensen nooit herstellen.


  Maak melding

 14. Esmerald, je hebt gelijk als je zegt dat het is achterhaald dat het Amazone gebied dé longen zijn van de aarde, inderdaad zijn ze niet de enige longen, ze zijn een van de longen van de aarde omdat alle groene planten zuurstof (O²) afgeven aan de atmosfeer en koolzuurgas (CO²) opnemen uit de atmosfeer. Het phytoplankton in de oceanen doet hetzelfde en daarmee zijn de oceanen grotere/ belangrijkere longen van de aarde dan het Amazone gebied. Maar dat gezegd hebbende, betekent niet dat het Amazone gebied geen belangrijke long is van de aarde. Wij mensen kunnen het Amazone woud niet ongestraft vernietigen, de gevolgen zullen voor de hele mensheid desastreus zijn.


  Maak melding

 15. Eens @Henkes,
  Dat van de oceaan heb ik zelf pas ontdekt.

  Ik ben niet voor uitroei van het gebied, maar gecontroleerd gebruik.
  Misschien dat de Amazones gezamenlijk het gebied kunnen beschermen.

  Mijn interesse gaat uit naar de Amazone Indianen. Er worden steeds meer archeologische vondsten gedaan. Sterker nog, men zegt dat het Amazone gebied bewust gecreëerd is door de Indianen (geplant). Het gebied was onvruchtbaar, dus hebben ze de grond ‘bewerkt’ voor voedsel. Hoe weten ze niet, net zo min als hoe de piramides zijn ‘gebouwd in bv Mexico. Dat is breaking news, moeilijk te geloven. Maar als ze nu hele steden in/onder het oerwoud vinden, zou het kunnen kloppen. Die mensen waren superslim.

  Science tv, tijdens covid, is aan te bevelen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.