VIDEO: Grote schoonmaak strand Braamspunt voor nesten zeeschildpadden

7
VIDEO: Grote schoonmaak strand Braamspunt voor nesten zeeschildpadden
Foto (c) Saskia Hocks/Facebook

Afgelopen weekend heeft de organisatie Probios in Suriname, een schoonmaakproject geïnitieerd om samen met vrijwilligers het strand van Braamspunt duurzaam schoon te maken. De zeeschildpadden zoals de Krape’s en later de Aitkanti’s komen hun nesten maken want het seizoen is aangebroken.Helaas ligt het legstrand bezaait met afval vandaar het initiatief om op te gaan ruimen.

Gezien de problematiek op Braamspunt, dat je er alleen met de boot naar toe kan, heeft Probios een systeem bedacht om het vuil daar tijdelijk op te slaan. Er werd een grote stevige ‘net-zak’ met een doorsnede van 5 meter ophangen, om daar het plastic vuil tijdelijk in op te slaan totdat deze vol is.

Ander grofvuil en glas zullen apart worden ingezameld zegt Erlan Sleur van Probios. (tekst loopt door onder foto)

De net-zak | Foto: Ronny Aloema, een van de vrijwillers.

In onderstaand filmpje is te zien hoe de groep naar Braamspunt vertrekt om allereerst de ‘net-zak’ op te hangen om dan Braamspunt af te struinen om het vuil daar te verzamelen. Het Surinaamse strand kent meerdere problemen zoals het vele hout en de bomen die daar aangespoeld zijn en een barrière vormen voor de zeeschildpadden om een goede nestplaats te vinden boven de vloedlijn.

“De houtblokken zijn teveel om op te ruimen, maar we gaan proberen doorgangen te maken voor de zeeschildpadden zodat ze op hoger land hun nesten kunnen maken” aldus Sleur.

7 REACTIES

 1. VIDEO: Grote schoonmaak strand Braamspunt voor nesten zeeschildpadden.

  @Paul 2 maart 2021 At 16:06. Ik ben het volkomen eens met je reactie.

  Siebrano Pique weer vrij.
  Maar heeft geen zin om met zijn NDP aanhang of meelopers, hun daadwerkelijke bijdrage te leveren met het schoonmaken van de strand bij BRAAMSPUNT.


  Maak melding

 2. Paul, 10 of 11 van de personen die gaan opruimem zijn Surinamers, maar 1 lijkt op een Nederlandse en toch doe je de uitspraak dat alleen Nederlanders zich zorgen maken om het Surinaamse milieu. Wat is er mis met je gezichtsvermogen? Het zou inderdaad goed zijn als meer Surinamers zich zorgen zouden maken om het milieu, maar hetzelfde geldt in gelijke mate ook voor Nederlanders; dat Nederlandse stranden er misschien schoner bij liggen, dan Surinaamse, komt niet omdat het Nederlandse volk minder troep weggooit, maar omdat het rijke Nederland meer uitgeeft om de troep te laten opruimem door betaalde vuilophalers.


  Maak melding

 3. @henkes,
  Overal kom ik zwerfvuil tegen. Verpakkingsmateriaal van fastfoodketens als Naskip, Macdonalds, KFC, Roopram overal van Alkmaar tot santigron. Wordt dat zwerfvuil door Nederlanders achtergelaten?
  Vanochtend nog een dode hond langs de weg gezien, in de late middag lag dat dier er nog steeds. Overal zou het beest opgehaald zijn geweest. Niet in dit land. We zijn te laks met wat de natuur voor ons betekent.


  Maak melding

 4. Paul hebt geduld , de natuur zelf ruimt het op , maar dat duurt even , mensen halen het alleen weg als ze de stank beu zijn , , de natuurlijke opruimers komen op die stank af , en voor hen is het smullen , die natuurlijke opruimers vervuilen niet , alleen wij mensen maken de natuur kapot .


  Maak melding

 5. ieder mens die de schilpadden eieren gaat stelen straks , moeten ze kelen en de natuur lost het op , ja toch Paul , als mensen begraven worden in een kist , en zand erover , dan weet de natuur ook wat het doet.


  Maak melding

 6. Waarom druk maken om zo’n klein ding? Liever ruimen jullie de rommel op die ndp heeft achtergelaten want t leven in SU is niet prettig meer, wacht tot covid voorbij is en ga ook emigreren als velen want moet nu meer belasting betalen om landsdienaren te onderhouden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.