Minister Walden reageert op stijging brandstofprijs

17
GOw2 pompstation in Suriname
GOw2 pompstation in Suriname

De Surinaamse minister van van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ), Saskia Walden, heeft woensdag gereageerd op een nieuwe stijging van de brandstofprijs in Suriname. Het ministerie kan volgens haar weinig invloed uitoefenen op het vaststellen van de prijs aangezien dat sterk afhankelijk is van de wereldmarktprijs. In een reactie zegt het ministerie:

Om de brandstofprijs per liter te bepalen moet gekeken worden naar een aantal factoren. Eerst kijkt men naar wat de importeurs voor het product hebben betaald (CIF prijs). Daarnaast komen zaken als de winstmarge en de governmenttake bijkijken. Mocht de importeur de brandstof bijvoorbeeld voor een US dollarcent duurder hebben gekocht, dan zal dat ook te merken zijn aan de pomp.

Ook moet niet uit het oog verloren worden dat brandstof wordt ingekocht tegen een koers van SRD 14,29 voor een Amerikaanse dollar.  Een verschil van twee dollarcent per liter geeft al een verschil van SRD 0.30 aan de pomp aldus de minister. Bij iedere lading geeft de oliemaatschappij aan wat de kostprijs is. Daarnaast worden de overige genoemde zaken meegenomen. Over het algemeen zijn er per oliemaatschappij, tweewekelijkse importen. Zo gauw de voorraden binnen zijn wordt de prijs door het ministerie vastgesteld.

De bewindsvrouw benadrukt dat er geen verandering is gekomen in de winstmarge te weten 5% en de governmenttake. De governmenttake is vastgesteld op SRD 3,15 per liter diesel en SRD 3,50 voor gasoline. Dit is volgens de minister al bijna zes maanden hetzelfde. De wereldmarktprijs en de transportkosten naar Suriname maken dat er verschillen komen in de pompprijzen. 

Minister Walden had graag gewild, dat, de CIF prijs aan de lage kant moest zijn. De minister merkte op, dat de oliemaatschappijen ook een situatie meemaken waarbij de brandstof tegen een dollarkoers van SRD 14,29 wordt berekend terwijl ze een hogere koers moeten betalen dan voornoemd.

Wat nu gebeurt is dat de governmenttake die een andere bestemming had, wordt gebruikt om de pompprijs te subsidieren.

17 REACTIES

 1. Omdat er weinig gepompt wordt, daarom is de prijs aan het stijgen, maar daar hebben westerse landen baat bij, de begroting te kort lopen, op ivm corona, dus ergens moet geld vandaan komen, autorijders zijn een makelijke prooi, Saudi-Arabië moest minder olie pompen, en stijgen de benzine wereld prijs wereldwijd, in Nederland langs de snelweg kost een liter bijna €2, in België kost het €1.30 Nederland btw land??


  Maak melding

 2. “You will own nothing and be happy”
  De woorden van His royal highness prince Charles en andere lieden van dezelfde club. Als je dacht dat 2020 een rotjaar was dan heb je nog niks gezien…


  Maak melding

 3. Ze liegt dat zij barst ! In Amerika wordt olie niet per liter maar per gallon verkocht aan de pomp. Een gallon is ongeveer 3 liter en toch goedkoper dan 1 liter benzine. Wie houdt wie voor de gek? Deze Saskia Walden moet mij niet voor de gek komen houden.


  Maak melding

 4. Ik was nog niet klaar. Een gallon is 3,5 liter of meer en kost ongeveer $3 per gallon. Dit is nog steeds minder dan 1 liter die men in Suriname betaalt. Ik vind dat Walden moet vertrekken want haar leugens zijn onhoudbaar.


  Maak melding

 5. Ze moet stront eten. De verhoogde governmenttake dat maakt die prijs nog hoger. Wij moeten betalen voor de politievoertuigen en die gasten van regering. Dom wijf die ze daar gezet hebben. Houd je bek.
  gemodereerd

 6. Ik vind dat deze minister de zaken heel goed heeft uitgelegd. Hopelijk kan zij het ook in Jip en Janneke taal overbrengen aan Siebrano Pique met zijn domme waardeloze protesten. Siebrano met zijn verstandelijke beperking zal het toch niet snappen. Het enige wat hij snapt is drugspakketjes verzenden naar het buitenland.
  Trouwens niemand is geboren met een auto onder zijn zitvlak. Fietsen is beter voor de gezondheid.
  gemodereerd

 7. Hoefdraad is er niet meer. De governmenttake kan nu gebruikt worden om de infrastructuur te verbeteren. Een goeie infrastructuur zorgt voor economischevooruitgang. Arbeiders uit het ene district kunnen zich makkelijker verplaatsen naar een ander district. Bedrijven kunnen in andere gebied opgezet worden omdat die gebieden beter bereikbaar worden. Sommige gebieden zijn nu alleen maar bereikbaar met een terreinwagen en dan het liefst met een Toyota Prado. Toch vp en cs


  Maak melding

 8. In Amerika wordt bijna geen belasting geheven op benzine en , daarnaast kunnen zij benzine heel goedkoop produceren, door alle de raffinaderijen daar.. Wat jullie eigenlijk doen is appels met peren vergelijken.


  Maak melding

 9. Min v EZOTi Saskia Walden slaat noodzakelijke stappen over.

  Het is zeer noodzakelijk om eerst het paarse puin op te ruimen en orde op zaken te stellen !
  Als dit niet gebeurt komt er geen begrip en ook geen medewerking. Want het is onmogelijk en onverantwoord om de paarse puinhopen weg te moffelen.

  Hoe zit het met de belasting ontduikers ?
  Hoe zit het met bedrijven met een dubieuze boekhouding ?
  Hoe zit het met de foute declaraties van Chotelaar, Rudisa e.a. ?

  Haar collega van OW heeft al zoveel aan de kaak gesteld. Hij kan nu met een schone lei beginnen. Terwijl Saskia Walden nog steeds met de paarse puinhopen opgezadeld zit.

  Min EZOTi Saskia Walden begrijpt de roep en de keuze van het volk blijkbaar nog niet.
  Slim-Suriname heeft de leiding aan de VHP gegeven om politiek Suriname op te schonen en te resetten. Suriname moet eerst werken aan een schone lei beste Saskia Walden.

  Slim-Suriname zal haar pas prijzen wanneer ook zij haar departement met bijbehorende administratie op orde heeft en alle wantoestanden aan de kaak heeft gesteld.

  NPS help mee en lever ook een bijdrage, Economische Zaken is jullie specialiteit !
  Dien ook nader te onderzoeken toestanden aan.

  Klagen en de houding: Ik stond erbij en keek ernaar, is geen optie !

  Justitia Pietas Fides.

  Wij willen een clean en rechtvaardig Suriname. Jij doet toch ook mee. Krakti !


  Maak melding

 10. @Maripa ko 25 februari 2021 At 06:12
  Je verhaal klopt niet. De vraag naar olie en daarmee de prijs is nog steeds laag. Lager dan een tijd terug. Dat de vraag nu weer stijgt komt alleen maar door dat de vraag weer een klein beetje stijgt. De oorzaken zijn de kou in het noorden en de opleving van de economie.
  Heeft dus niets met het handelen van welke overheid dan ook te maken. Is gewoon de markt zoals de minister terecht aangeeft.

  @Vincent 25 februari 2021 At 08:22
  Je vergelijkt appels met peren. De transportkosten in de USA zijn veel lager en het land kent, als 1 van de weinig, geen (grote) government take. Dat is mogelijk omdat de belasting op andere wijze wordt ingevorderd.

  @Para Express 25 februari 2021 At 12:19
  Dat is een heel ander topic. Niet steeds er van alles bijhalen want dat vertroebelt de discussie alleen maar.


  Maak melding

 11. En beste EZOTi team Saskia Walden, hoe zit het met de donaties en aandelen van de buitenlandse hout en goud bedrijven aan o.a. Bouterse en Abrahams ?

  Er is heel veel gesjoemeld !
  Het is gewoon onbegrijpelijk dat EZOTi team Saskia Walden nog niks aan het licht heeft gebracht.

  De regering zou ons geld terug halen.
  Wij willen gerechtigheid !

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 12. Beste Vincent, ten 1e, een gallon is 4.5 liter maar dat terzijde.

  Wat mij opvalt is de ontevredenheid in su, ik ben een witman met een surinaamse vrouw, jullie land is prachtig en schat hemeltje rijk aan grondstoffen maar is compleet geplunderd door Bouta en consorten.
  Vorig jaar was ik in jullie prachtige land vlak voor de verkiezingen en eerlijk gezegd was ik stomverbaasd over de hoeveelheid paars ik zag hangen, zijn de mensen zo blind?

  De corruptie tiert welig, de olievondsten zijn al op voorhand verpand en in de zakken van Bouta en consorten beland en nog steeds barst het van de aanhangers van de NDP.

  Eindelijk is er een nieuwe president en kabinet maar de ontevredenheid neemt niet af, groeit alleen maar maar geloven jullie nu echt dat Santhoki de ellende en schulden die Bouta heeft veroorzaakt binnen een paar maanden kan oplossen?

  De schulden die Bouta heeft achtergelaten zijn ineens en het zal lang duren om dit op te ruimen en zal van Suriname een mentaliteitsverandering vragen.
  Als ik in su op straat loop zie ik bijna iedereen met dikke gouden sieraden lopen of gouden tanden, merkkleding maar als ik in de tuinen kijk zijn er niet veel groente tuintjes te zien, mannen hangen bij elkaar en bedenken blijkbaar wat ze in het volgende bedelappje gaan vragen in plaats van te werken.
  Maar wel klagen dat de spitskool zo duur is.

  Kom op mensen, verander zoals jullie regering veranderd is, zet je schouders eronder en jullie zullen weer een mooie toekomst hebben in dat prachtige land waar ik zeker weer naar toe kom zo gauw de corona regels het toe laten
  gemodereerd

 13. Er vind al regulering plaats bij de goud en houtbedrijven. Niet alles kan in één dag.
  Illegale houttransporten zijn tegengehouden, das een begin.
  Registratie goudconcessies is under construction. Obstakels bij grassalco in de zin van dubieuze NV’s wordt uitgezocht.
  Deze minister heeft andere taken.


  Maak melding

 14. Niet alles kan in een dag. Mee eens. Maar we zijn nu 7 maanden verder.
  En als ik het goed begrijp valt oneerlijke concurrentie onder EZ. Er zijn bedrijven die bevoorrecht waren en een illiegale handel hadden met Bouta and the Bouta boys.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.