Familie van Louis Doedel wil gevonden medisch dossier snel inzien

14
Familie van Louis Doedel wil gevonden medisch dossier snel inzien
Het dossier is overhandigd aan de minister - foto (c) Nina Jurna /Twitter

Na een zoektocht van bijna 25 jaar is het medisch dossier van de Surinaamse vakbondsleider en activist Louis Doedel eindelijk boven water. Dat heeft journalist Nina Jurna deze week laten weten. Doedel, die haar oudoom is, werd door het Nederlandse koloniale regime 43 jaar opgesloten in een inrichting, omdat hij te kritisch was.

Het dossier is een enorm pak dat afgelopen donderdag aan de minister van volksgezondheid is overhandigd (foto). De nabestaanden hebben het dossier echter nog niet mogen inkijken. “Dat is natuurlijk wat wij heel graag willen, maar de minister wil dit eerst onder de aandacht brengen van de regering in de ministerraad. Vervolgens moet er een commissie komen, bestaande uit medici en historici die hier dit dossier gaan bestuderen” aldus Jurna.

De familie is van plan een advocaat in de arm te nemen om de minister onder druk te zetten zodat ook zij het dossier binnen korte termijn kunnen inzien. In het dossier is vanaf dag één, de arrestatie van Louis Doedel in 1937, tot aan zijn dood in 1980 van alles bijgehouden.

Louis Doedel raakte door zijn politieke activiteiten en geprononceerde stellingname geregeld in conflict met de koloniale autoriteiten. Als hij op 29 mei 1937 een bezoek wil brengen aan de gouverneur Kielstra om deze een petitie aan te bieden omtrent de situatie van de arbeidende bevolking, wordt hij gearresteerd en vervolgens ter observatie overgebracht naar de psychiatrische inrichting Wolfenbüttel.

De ‘observatie’ duurt van 1937 tot 1980. De Surinaamse strijder tegen armoede en onrecht wordt bewust kapotgemaakt en raakt in de vergetelheid. Hij sterft een paar dagen na zijn vrijlating. “We pleiten voor eerherstel. We hopen dus dat we hiermee iets stevigs in handen hebben om uiteindelijk eerherstel kunnen krijgen, ook in Nederland want het speelt zich in de koloniale tijd af” zegt Jurna in Nieuws en Co.

Eind jaren 90 ging Jurna als jonge journalist en nazaat van Doedel in een documentaire van Frank Zichem op zoek naar Doedel’s verhaal en haar roots. “Nu het medisch dossier gevonden is willen we deel 2 maken” zegt de journaliste zojuist op Twitter.

14 REACTIES

 1. Privacy, Het dossier van Louis Doedel moest per direct door de directeur van LPC aan de erven te worden overhandigd. Jan en alleman hebben geen enkele recht om erin te kijken en info/niets erin mag aan derden worden verstrekt of openbaar te worden gemaakt.


  Maak melding

 2. Dit is vele Surinamers niet bekend, wat heel jammer is dit stukje geschiedenis moet elk surinaams kindt verteld worden , dit gebeuren is in de kiem gesmoordt.
  om onze gemeenschap duidelyk temaken dat niet zolang geleden ,ons landt net als zuidt africa behandeld werdt, en dat onze onafhankelykheidt een heilig goedt , die wy nimmer moeten opgeven, wat er ook gebeurt ,wi sa feti gi sranang , laat dat duidelyk zynWy mogen
  onze Soeveryniteit nooit meer ondergeschikt maken aangeen enkel buitenlandse mogendheidt
  Mi na SRANANG MANG


  Maak melding

 3. Er bestaat zoiets als de WGBO. Daarin staat vermeld dat alleen zorgverleners recht hebben op inzage. Het is dus niet zo dat familieleden automatisch recht hebben op inzage na overlijden van een familielid. Er zijn wel uitzonderingen daarop. Vandaar dat het handig is een advocaat in te schakelen.


  Maak melding

 4. paki-rat-igri en die snotaap rbrowny met y , , jullie hoeven niet ver terug te kijken hoe jullie baasje bouta ons land (geen persoon) heeft vernietigd , maar dat deert jullie niet he paarse galbakken.
  Die Jurna is toch ook correspondent van het NOS in Nederland , oh van daar.


  Maak melding

 5. “Wat” heeft pakiratigri en rbrowny verkeerd gezeg.
  Dit gaat over doedel
  En niet over opa D
  Dus hou je snuit mang, jouw hoofd heeft alleen ddb erin
  Jouw vuile oranje bak
  gemodereerd

 6. Goed zo Jurna. Laat de wereld weten wat de hypocriete hollander geflikt heeft in ons mooi Suriname. Hun bijdrage aan de ellende vanaf 25 februarie 1980 willen ze ook wegstoppen tot 2060. Wanneer gaat het goud bij de DNB dat van ons land gestolen is terug naar Suriname? En het goud van Suriname dat in de gouden koets is verwerkt? Nog steeds proberen de hollanders van Suriname legaal te jatten. Kijk maar naar de 18 miljoen aan deviezen die in beslag werd genomen. Nederland, wanneer houdt het op?


  Maak melding

 7. R Brouwn dit heeft mijn dochter toen 40 jaar geleden nog op school gehad. Zij heeft mij geleerd wie hij was dus het was al materiaal op school. Ik wist zelf niet dat zo iemand bestond
  gemodereerd

 8. Hé piespiesie wat ben je lekker op dreef. Vergeet je niets in jouw rijtje?? Dat jullie als hangmat hangers de treinkaartjes van niets naar nergens van Nederlands geld hebben verprutst. Dat jullie maandelijks nog steeds € 10 miljoen ondersteuning ontvangen om eten te komen. Dat jullie wekelijks 10 containers gratis spullen krijgen!!!! Beetje de zaak in balans brengen zou goed zijn. Komt dit ook in jouw geschiedenis boekje te staan??


  Maak melding

 9. Heel veel succes Nina Jurna.

  Er is veel gebeurd wat velen niet weten. En er zijn niet alleen slechte of vervelende dingen gebeurd maar er zijn ook goede en inspirerende gebeurtenissen.

  Hopelijk wordt dit project een inspiratie voor meer onderzoek en dragen zij bij aan de kennis over de geschiedenis van onze Suriname.

  Wie zijn geschiedenis kent,
  kent zijn roots. Krakti !


  Maak melding

 10. Rutte lacht het toch allemaal weg. Er zijn toch genoeg Surineds die op deze ‘man’ gaan stemmen in maart. De man die lockdowns, mondkapjes, tests en vaccinaties heeft gegeven terwijl het volstrekt onnodig was/is.


  Maak melding

 11. @Wat van alle argumentaties die ik hier doorgenomen heb is van jouw toch weer zo misselyk makend en heefd geen enkel inhoudt betreft het geen hier beschreven werdt.
  wat jammer jongen je slaat nog geen spyker in een pakje boter.


  Maak melding

 12. Wel jammer dat onze eigen mensen( dus ook de vele Regeringen die ons land heeft gehad na 1937) geen aandacht aan de heer Doedel hebben besteed. Zeer triest ja…… Suriname heeft een grote zoon in de vergetelheid gelaten. Knap van de nabestaanden om deze zaak wederom boven water te krijgen en de Commissie Mensenrechten bij de VN in te schakelen. Waarom? Heel simpel: als de Joden nu nog bezig zijn om de schuldigen van kunstroof e.d. voor de rechter te slepen om hun gelijk te halen( en de schuldigen zijn dus ook landen), waarom de familie van de heer Doedel dan niet? Nederland is ook jaren bezig geweest om financiële vergoeding en eerherstel voor familie’s te krijgen van Duitsland voor de ellende , aangericht in de 2e W.O.( Wiedergutmachung) Om maar te zwijgen van het smartengeld van Japan over het leed van de zgn ‘ Troostmeisjes’ in de Jappen kampen in Indonesië? Het geval van Louis Doedel is een Mensenrechtenvraagstuk( bijkans een oorlogsmisdaad gepleegd door het toenmalig Koloniaal regiem van Nederland). Mannen zoals Louis Doedel verdienen een standbeeld of een straat naar zijn hem genoemd. Wat mij betreft een Instituut voor Mensenrechten ( Het Louis Doedel Instituut). Men moet nu ophouden om belangrijke stukken weg te stoppen en weer zo’n flutcommissie in te stellen om een ‘ studie ‘ te doen naar het reilen en zeilen . Gewoon TRANSPARANTIE en geen interessant lopen doen gedoe. Daar zijn wij in Suriname kampioen in. Puntje bij paaltje komt er dan niets van terecht……
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.