donderdag, maart 28, 2024
HomeNieuws uit SurinameSLM presenteert stand van zaken bedrijfsvoering aan regering

SLM presenteert stand van zaken bedrijfsvoering aan regering

-

Does Travel

De Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) heeft deze week helderheid verschaft aan een delegatie van de regering, onder leiding van president Santokhi, ten aanzien van de stand van zaken van de bedrijfsvoering. Het gaat in deze om de financiële situatie, uitdagingen, bezuinigingen, vooruitzichten, impact van COVID-19 op de bedrijfsvoering en voorstellen ten aanzien van de vloot.

De actiepunten hebben voornamelijk te maken met bezuinigingsmaatregelen om het bedrijf mogelijkerwijs uit de crisissituatie te halen.

President Santokhi heeft de vertegenwoordigers van de SLM opgeroepen om ook na te gaan hoe andere luchtvaartbedrijven om gaan met uitdagingen, bezuinigingen en ook steeds meer mogelijkheden te bekijken om de inkomsten te verhogen. Ook minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme heeft enkele verbeterpunten aangekaart.

Hij drukte de vertegenwoordigers op het hart om uit hun stoel te gaan om de business te halen, om zodoende de inkomsten van het bedrijf te verhogen. Hij noemt als voorbeeld de Franse oliemaatschappij die vanuit Parijs technisch personeel zal laten overvliegen via Frans-Guyana, om hen uiteindelijk met kleinere vliegtuigen naar Suriname te vervoeren. SLM zou op die ontwikkeling kunnen inspelen.

Ook de plannen van American Airlines om dit jaar een aanvang te maken met vluchten naar Suriname zijn aan de orde gekomen. De president vroeg de aanwezigen als deze ontwikkeling als een dreiging of juist als een kans gezien moet worden. Het lijkt hem gepast dat de Surinaamse carrier mogelijkheden bekijkt hoe samen te kunnen werken met de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij en om mogelijkheden te benutten om eventueel diensten te leveren aan die maatschappij.

Het ligt in de bedoeling dat de SLM een gedegen plan uitwerkt hoe de bedrijfsoperaties in hun totaliteit winstgevend en rendabel worden. De president benadrukte dat hij naarstig uitkijkt naar het herstelplan vanuit de leiding van het bedrijf, “want het gaat om een ernstige crisis.” Vicepresident Ronnie Brunswijk benadrukte evenals president Santokhi dat het niet de bedoeling is om oneindig injecties te geven aan het bedrijf. “We willen weten van jullie hoe het bedrijf weer gezond en winstgevend gemaakt zal worden, anders ben ik de eerste die zal zeggen stoppen ermee.”

President Santokhi benadrukte meermaals om een goede marketingstrategie uit te werken. Wanneer het luchtruim weer opengesteld wordt, gaan de mensen willen reizen, aldus de president. De president zegt dat er meer ontwikkelingen te wachten staan binnen de luchtvaart gelet op de ontwikkelingen in de gas- en oliesector, maar als wij niet kunnen voldoen aan de randvoorwaarden en niet inspelen op de behoefte, dan gaat men afwijken naar andere landen.

President Santokhi benadrukte aan het einde dat zijn kanttekeningen niet bedoeld zijn om het bedrijf onaangenaam te zijn, maar om het bedrijf wakker te houden. “Wij willen alles doen om SLM te halen uit de crisis.” Over een maand krijgt de president een tussentijds verslag van SLM.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

16 REACTIES
  1. Ik denk niet dat de president goed begrepen is, want ze gaan over een maand verslag uitbrengen. Wat de commissie tot nog toe gedaan heeft, is zeer mager te noemen en zet geen zoden aan de dijk.
    Wat de president bedoelt, is dat er een degelijke businessplan moet komen om de SLM niet alleen weer gezond maar ook weer winstgevend te maken. Er gaat nu onnodig veel tijd verloren omdat het de commissie aan kennis ontbreekt om met een dergelijk plan te komen.
    De regering had er beter aan gedaan om meteen de juiste specialisten in te huren i.p.v een commissie van niks.


    Maak melding
  2. Sorry mensen,het gaat niks worden bij SLM.
    Dit bedrijf heeft nooit winst gemaakt. De RvC. leden willen in usd.betaald worden,hoe dan.Ze wonen in Suriname en niet in de VS. Plus er zijn veel friends en families in het bedrijf en reizen gratis .Allemaal boeven bijelkaar .Ook veel domme mensen zitten daar , kijk naar de verkeerde lease van de boeing vliegtuig. Door de corona worden de overlevingskansen nog kleiner. Regering blijf niet modderen en trek de stekker eruit. De personeel moet cassave gaan planten en de cassave fabriek weer opstarten.


    gemodereerd
  3. “We willen weten van jullie hoe het bedrijf weer gezond en winstgevend gemaakt zal worden, anders ben ik de eerste die zal zeggen stoppen ermee.”`

    Brunswijk
    Om een bedrijf winstgevend te maken is van belang dat er allereerst tijdelijk een goed managementteam wordt benoemd om de gezondmaking van de SLM in kaart te brengen.
    Hierna wordt dit plan wel of niet omarmd en tevens wordt aangegeven, in een tijdslijn, na aanname van het plan wanneer de pijnpunten van het plan zullen worden aangepakt en uitgevoerd en wel zodanig dat daarop plannen kunnen worden gemaakt m.b.t. evaluatie – controle – en aanpassing van het plan en de tijdschema.
    Wat erg belangrijk is dat er wordt aangegeven wanneer de stekker eruit wordt getrokken.
    M.a.w. wanneer is er sprake van go or no go met het plan en wat daarna zal moeten gebeuren.
    Ieder persoon kan hardop schreeuwen en denken “indien er geen winst wordt gemaakt dan stoppen we ermee”.
    Ja dat is leuk maar beter is om aan te geven gedurende welke periode dit onderzoek en uitvoering moet plaats hebben gevonden.

    oja
    misschien is RobG op te roepen om een bijdrage te leveren als zijnde de econoom die dit kan oplossen


    Maak melding
  4. Het is uiteraard belangrijk om mensen met de juiste expertise, kennis en kunde hierin te betrekken. Er is niets mis mee om inderdaad de expertise van uit het buitenland te betrekken. Het gaat al jaren niet goed met de SLM. Tijd voor de waarheid is nu aangebroken. Wat kunnen mensen met de juiste expertise voor de SLM betekenen om dit bedrijf uit de grote beerput te halen. Er is verschrikkelijk veel geld verspild de afgelopen 10 jaar met vliegtuigen huren. Kapotte vliegtuig aan de grond. Maakt het bedrijf ook niet winstgevend. Er is heel veel scholing nodig wat technisch personeel betreft. Klantvriendelijkheid op onze luchthaven. Ook betrouwbaar personeel. De facilitaire dienstverlening bij het laden van vliegtuigen moet zeer betrouwbaar zijn. Er wordt stelselmatig drugs in vliegtuigen verstopt door ongeschoolde stelletjes onverlaat. Die horen van onze luchthaven geweerd te worden. Dit soort is een grote schandvlek in ons land en onze luchthaven. Het personeel moet elk kwartaal geschoold worden, waarop ook zij moeten letten op mistoesstanden en direct aangeven bij de directie. Dus de verrotte appels eruit halen. De douane bij de paspoort controle moet ook flink onder de loep worden genomen. Enkele van deze heren worden niet betaald om buitenlandse vrouwelijke toeristen lastig te vallen en hun telefoon aan ze te geven. Er hoort een klachtencommissie ingesteld te worden op de luchthaven zelf. Uiteraard heeft deze regering de visie wat er allemaal niet goed gaat en wat er ernstig verbeterd dient te worden wil SLM nog bestaansrecht hebben.


    gemodereerd
  5. om de slm gezond te maken en winst gevend , dan zal men daar bij de slm drastisch moeten saneren , de helft van de top en ook de helft van het personeel ontslaan , en niet meer uit laten betalen in US Dollars maar gewoon in SRD . al de voordeeltjes van de overgebleven top en personeel per direct stopzetten .
    over de hele wereld zijn de vliegmaatschappijen aan het saneren om het hoofd boven water te houden vliegtuigen worden aan de grond gehouden of weggedaan en personeel wordt ontslagen, dus de slm moet dit ook doen , zo niet dan moet de regering de stekker er uittrekken.


    Maak melding
  6. @Kali+Madjoe, @Bigi Sma, jullie hebben gelijk, ik heb voor groot winstgevend bedrijf gewerkt. Als de directeur zag dat het bedrijf dit jaar en volgend geen winst gaat maken, (in het bedrijfsleven werk je 1á2 jaar vooruit, om gauw te kunnen ingrijpen) huurde hij Consultants om te kijken waar knelpunten zijn. De hele boekhouding werd door gespit en op elk afdeling werd een consult geplaatst om te kijken hoe de medewerker werkt en dienstverlening doet. Beoordelingen van consultants zullen ook impact hebben op de medewerkers en de leidinggevende.

    Van juli gaat American Airlines ook naar Su vliegen, maar Su heeft faciliteiten niet wat een Amerikaan wilt. Een Amerikaan gaat de prijs niet betalen voor een hotel of appartement, die Su aanbiedt. In Amerika kan je kamer huren in hotel waar 2 kingsize bedden zijn, waterkoker, gratis water, thee, koffie en magnetron voor $60 voor 4 personen en soms krijg je nog ontbijt.

    Wat Su moet doen om toeristen aan te trekken?de prijs van hotel en appartementen verlagen.
    Ook appartement in Su moet beter verzorg uitzien, goed opgemaakt bed, baddoeken, zeep en toilet papier voor de eerste dagen en ook de schoonmaak van de appartement, altijd een welkom drank aanbieden met brood.
    2x per week beddengoed verschonen en elke dag schoon baddoeken. De prijzen moeten aangepast worden in Surinaams dollars.
    Ik ben 2 jaar geleden naar Bangkok gegaan voor 16 dgn met ontbijt, persoon betaalde ik €708,00 inclusief 4* hotel, transfer en elke dag schoonmaak. Onze kamers was 45 vierkante meter, badslippers, kamerjas, bed, woonkamer, elke dag schoonmaak, nieuwe rol toilet papier, 2 flessen water, waterkoker, thee, koffie, suiker, melk, tandpasta, tandenborstel, shampoo, badzeep, bodylotion, haarkam en elke dag werd alles aangevuld, daarom is Bangkok zo aantrekkelijk voor toeristen.

    Als ik naar Suriname kom dan ben ik heel veel euro kwijt, hotel in Su kan ik niet betalen vind ik heel erg duur vergeleken met andere landen wat ik gezien heb. De service van appartementen is te laag, ik moet zelf m’n eigen baddoeken en lakens meenemen en extra servicekosten betalen als ik schone lakens en baddoeken wilt en trouwens bij de meeste appartementen heb je geen één soort bestek, servies, pannen en potten, niet genoeg glazen en kopjes. Het wordt gezegd dat in Su veel gestolen wordt.
    Mijn inziens vraag een borg voor je keukengerei en lakens en handdoeken en baddoeken. Wil ik als toerist keukengerei dan vul ik een formulier in, wat ik geleend heb en bij vertrek weer na checken of alles klopt niets is vernield dan wordt m’n borgsom teruggeven. Heb ik de douche kraan stuk gemaakt dan betaal ik een bedrag hiervoor, niet het volledige bedrag. Dat moet vermeld worden op de site van het appartement wat de voorwaarden zijn.

    SLM moet een eigen vliegtuig inzetten voor binnenlandse vluchten en een gangbare prijs aanbieden, SLM (de staat, zo wordt de staatskas gespekt) moet even geen toegang geven voor derde en ook in eigen beheer nemen van hotels, resort in het binnenland. Wij willen ook naar het binnenland de prijs die wij moeten betalen voor een week binnenland in Su, dan kunnen wij liever naar een andere land gaan, waar wij all inclusief betalen, vliegen, verblijf in 4* of 5* resort waarbij wij ook gebruiken kunnen maken van alle faciliteiten en eten en drinken. Su moet zo commercieel worden, Su moet veel gaan vergelijken wat een landen te bieden hebben, Su heeft geen mooie strand maar wel een van de mooiste oerwoud van de wereld. Maak gebruik hiervan, maar wees ook zuinig hierop. Een voorbeeld nu wilt Su westerlingen aan trekken om op vakantie te komen, bied pakket reizen aan Miami naar Suriname inclusief transfer, hotel van 2 dgn in Paramaribo daarna met een binnenlandse retourvlucht in het binnenland met verblijf en eten, drank op eigen rekening, maar wel een welkom drank aanbieden. Na aantal dagen weer terug naar Paramaribo en transfer naar Zanderij.
    10 jaar geleden zij wij naar Isla Margaretha (eiland van Venezuela) geweest voor €450 per persoon inclusief vlucht, hotel, ontbijt en avondeten. Wij hebben ook doorgegeven wij geen vlees eten. Daarmee is ook rekening gehouden, elke ochtend stond de tuinman met vers geplukt kokosnoot voor ons klaar. De dag van vertrek vroeg de hotel eigenaar of wij op hun kosten langer wilde blijven. Helaas dat konden wij niet doen want schoolvakantie was bijna voorbij. Zo trek je toeristen aan door mond op mond reclame, ik vertel aan jou en jij vertel aan een ander, goed service trek toerisme aan.
    Su moet eigenlijk goede management huren uit Nederland, vooral je eigen mensen die Nederland hebben afgestudeerd. In Nederland moet je hard werken en aanpakken en mentaliteit hebben van 7.30 tot 16.00 uur te werken of 8.30 tot 17.00 uur en niet tussen de middag dicht gaan. Er moet altijd tussen lunch tijd 2 mensen aanwezig zijn om de klanten te kunnen helpen en ook TARGET halen. Suriname heeft laatste jaren rukwinden meegemaakt, net hard werken moet iedereen werken, op klein kantoor of afdeling moet iedereen allround zijn.

    SLM (staat) om toeristen aan te trekken. Eigenlijk moet Su met de collega’s van Nederland een wisselend aanbod doen, je mag voor 3 mnd naar Su om je collega’s leren, hoe snel en efficiënt te gaan en Su collega’s naar Nederland om hier te werken.

    Een voorbeeld op Zanderij hoe langzaam ze daar werken alleen je koffer te wegen, naam inchecken en stoel nummer af te geven. Men moet ook leren een glimlach op hun gezicht te hebben en het vriendelijkheid.

    Er is veel werk nog te doen in Suriname, om toeristen welkom te heten met mooi service te bieden. Met z’n alle zullen wij een vuist maken en zullen wij ook samen dragen om Suriname op de toeristen kaart te plaatsen, hoe mooi en vriendelijk en veilig Suriname is.


    Maak melding
  7. @Annoniem
    Op hoofdlijnen ben ik het helemaal met u eens. Behoudens Torarica kun je als toerist die waar voor zijn geld vrijwel nergens terecht in Suriname. Je wordt als wandelende portomonee behandeld en krijgt slechte service.

    Echter u mag u verblijf in Suriname niet vergelijken met Bangkok, de VS of Isla Margarita waar alles op massa gericht is, vliegen een fractie kost omdat er tien tot honderden vluchten per dag met elkaar concurreren en de hotels en hun personeel door concurrentie uitgeknepen worden. Gaat u op hoogtij dagen en uw arrangement kost 3-5 keer meer voor de zelfde service.

    vergelijkt u Suriname met een niche markt zoals Tanzania en u beeld wordt heel iets anders.
    De vluchten worden even duur en de hotels en guesthouses ook zij het iets professioneler.
    Gaat u de natuur in moet u vervoer en gids en daggeld betalen voor aanwezigheid en verder voor de accommodatie voor u en de gids/chauffeur. Dat is heel wat duurder dan het Surinaamse binnenland. Mijn ervaring binnenland Suriname is dat het relatief goedkoop is in vergelijking tot bij voorbeeld een Amazone resort of een trip door de Nogorrogoro krater en de Serengetti. Hoewel toeristisch binnenland Su nog een beetje primitief is kost het maar 50% van de andere experiences.

    Voor een goed product is er best ruimte. Een glimlach kost niets.


    Maak melding
  8. SLM is niet specifiek op aarde om toerisme aan te trekken. Meer bedoeld als personen en vrachtvervoer, eventueel all in pakketjes.
    De minister geeft aan dat SLM ‘lean en mean’ moet worden, vooral met het oog op de toekomstige concurrentie. Effectief en efficiënt is de boodschap.

    Suri zou eventueel gepromoot kunnen worden als het ‘best bewaarde geheim’ aan de Atlantische oceaan. De focus ligt dan niet op massa toerisme, maar op authenticiteit. Je wilt geen horde toeristen die de boel plat lopen. Er is veel potentie, maar het volk is niet trots op hun land. I love su is een loze kreet, I am Su is in mijn optiek krachtiger.

    De uitdaging is wel de houtkap, goud en aardolie die het binnenland vernietigen.


    Maak melding
  9. Anoniem
    Je verhaal is heel bekend bij vakantiegangers. het is nu roeien met de riemen die je hebt.
    Mijn buurman is naar Bangkok geweest voor 4 weken (werk). Alles is daar goedkoper ja goedkoper geworden. Ze vragen je om langer te blijven.
    Een suite van 75 m2 kost per dat 42 euro. Ja in deze tijd hebben de hotels het moeilijk.
    Hotels in Suriname kennen deze tarieven niet hé. Ik ben vorig jaar met mijn zoon in Suriname geweest en moest 1 de luxe kamer 178 US$ neertellen en dit is exclusief ontbijt.
    Ik leende een stekker voor 1 dag omdat ik de mijne heb verloren.
    1 stekker huur koste 5 USD volgende dag ingeleverd en een ander gekocht bij de chinees voor 6 SRD
    Tarieven in Suriname staat gelijk aan wegjagen toeristen.
    1 ontbijt koste 17,50 USD


    Maak melding
  10. Jojo, ik wilde al reageren op wat Anoniem te berde bracht, of ik las jouw reactie, ik was gelijk klaar, niks aan toe te voegen. Het enige wat ik nog wil zeggen is hopen dat het toch nog goedkomt met de SLM.
    Wat ik nog wil aanhalen is, dat Suriname nog steeds niet het reisdoel of vakantiebestemming is van massa toerisme. Dus de SLM gaan vergelijken met andere maatschappijen is niet eerlijk.
    Suriname moet het hebben van de Eco toerist, ( een aparte segment) en dat zijn geen miljoenen toeristen. En wat het verblijf betreft, er zijn zat mogelijkheden, je moet je goed oriënteren dan kom je er wel. De prijzen zijn niet laag, ze zijn niet berekend op massa toerisme, dus niet, veel aanbod lagere prijs.


    Maak melding
  11. Suriname zit op een goudmijn als je het om toerisme heb.
    Ze moeten het alleen inzien en je moet ervoor werken. Je mensen trainen en blijven trainen.
    Haal een team uit een 4 sterren hotel uit het buitenland om het voor te doen.
    Denk dat Suriname met toerisme op een super goudmijn zitten.
    Heel wat bedrijfstakken kunnen hier van profiteren. En hoop dat de politiek dir ook inziet.
    En hoop dat het land een zonnige toekomst tegemoet gaat


    Maak melding
  12. SLM heeft niet de lange adem. Het bedrijf is gedoemd te mislukken, zeker met een kleine bevolking en vliegrestricties vanwege de coronacrisis. Het land doet er goed aan een deal te sluiten met een buitenlandse maatschappij waarbij het per vlucht een bepaald bedrag krijgt.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES