donderdag, mei 30, 2024
HomeOnderwerpenEconomieOverheid: 'Een bankrekening voor iedereen in Suriname'

Overheid: ‘Een bankrekening voor iedereen in Suriname’

-

Does Travel - naar Suriname

Naar aanleiding van klachten uit de samenleving, heeft minister van Financiën en Planning Armand Achaibersing de afgelopen week gesprekken gevoerd met leden van de Surinaamse bankiersverlening, de vaste Commissie van Financiën in de Nationale Assemblee (DNA) en de Vereniging van Surinaams Bedrijfsleven.

Tijdens dit virtueel overleg zijn mogelijkheden besproken om het financiële verkeer zo gauw mogelijk te normaliseren en ernaar te werken dat iedereen over een bankrekening kan beschikken. 70 procent van de volwassenbevolking heeft al een bankrekening. Tijdens het overleg was iedereen het erover eens dat ook de overige 30 procent aangesloten moet worden.

Er zijn voorstellen gedaan hoe de dorpen in het binnenland en de goudsector op het bankwezen aangesloten kunnen worden, zodat iedere burger deel is van een gezond Surinaams financieel systeem: financial inclusion. Banken, DNA en regering hebben hierin een rol te vervullen. Internetbankieren kan een grote hulp zijn om verafgelegen gebieden erbij te betrekken.

Maar de ervaring is dat er veel meer hulp en begeleiding nodig is, voordat cliënten zelfverzekerd kunnen bankieren op de moderne manier. Daar moet meer in geïnvesteerd worden.

De maatregelen moeten goed voorbereid worden, want banken zijn gebonden aan stringente regels, ter bescherming van hun cliënten en de samenleving. Zo staan ze onder toezicht van de Centrale Bank van Suriname en vallen onder de regels van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF). Dat betekent bijvoorbeeld dat de bank elke klant moet kennen en moet weten waar zijn geld vandaan komt, voordat er zaken met hem gedaan worden of er een bankrekening geopend kan worden. Criminele of illegale activiteiten zullen nooit gefaciliteerd worden.

Maar de banken willen wel zoveel als mogelijk mensen in de informele sector helpen aan een bankrekening. Een schoonmaakster, iemand met een kostgrondje in het binnenland; voor hun moet het makkelijker worden om een rekening te openen.

Tijdens het overleg is er ook gesproken over de beperkingen die er zijn bij opname van cash Amerikaanse dollars. Ook hier zal aan worden gewerkt, echter zal dit een langzaam proces zijn, zeggen de banken. We moeten eerst zeker zijn van de aanvoer van cash dollars. De banken moedigen iedereen aan om zoveel als mogelijk giraal geldzaken te doen; zeker voor bedrijven kan dat 2 tot 5 procent kostenbesparing opleveren.

De leden van vaste Commissie voor Financiën van DNA die deelnamen aan dit overleg, vroegen ook dringend de aandacht van de banken voor klantvriendelijkheid, zeker in deze moeilijke COVID-19 tijd, en naar de kosten die gepaard gaan met het bankieren.

De banken juichen het overleg met superkorte lijnen tussen hen, de regering en DNA toe. Het is de eerste keer dat zij op deze wijze in dialoog zijn gegaan met beleidsmakers. Vóór eind van de maand is er een vervolggesprek gepland. Dan worden ook de Belastingdienst en de Centrale Bank van Suriname betrokken bij dit overleg tot herstel en verbetering van het financieel verkeer voor de gewone man en vrouw.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

47 REACTIES
 1. Overheid: ‘Een bankrekening voor iedereen in Suriname’.

  Een goede zaak ofschoon al het geld op zo’n bankrekening volgens de wet vd eigenaar vd bankrekening is, zou het toch goed zijn dat wanneer er een bepaald minimumbedrag op de bankrekening is er geen geld meer van kan worden opgenomen, afgeschreven e/o betalingen te kunnen verrichten. Hierdoor worden mensen met weinig inkomen beschermt om niet in schuld te komen bij de banken e/o derden.


  Maak melding
 2. Deze boeven stelen van mn spaarrekening. Moet ik per kwartaal $2,50 betalen terwijl ik dat geld spaar en er niet aan kom. Hun rente is paar centen per maand. Ik ga met al mn rekeningen naar Godo


  gemodereerd
 3. Weer zo een bullshit project van deze roverheid! Het blijkt weer dat ze maar wat aanmodderen zonder zich te verdiepen in de in en outs van zo een operatie. Tevens blijkt weer eens dat zij geen prioriteiten weten te stellen! Moet dat nu, zijn er geen belangrijke zaken die om aandacht schreeuwen? Of is dit weer eens een afleidingsmanoeuvre om hun onkunde dit land te regeren te verbergen? Ga eerst die shit die jou SurFin schurken hebben veroorzaakt opruimen, ga eerst de shit met de padiboeren aanpakken, breng de koers ZOALS JE MET JE LEUGENBEK HEBT BELOOFD omlaag, evenzo de prijzen in de winkels, kom met een goed COVIDplan want je slingert alle kanten op met opeenstapeling van leugens. KIJK NAAR DE NODEN VAN HET VOLK!!


  Maak melding
 4. Wanneer 100% van de bevolking een bankrekening heeft is het te hopen dat we intussen alleen integere figuren als Telting en geen boeven als Hoefdraad en Goèdschalk hebben als bankfirecteur.


  Maak melding
 5. =Goed zo. Ik hoop dat een ieder inderdaad beschikt over een bankrekening. Zo kan de overheid ook nagaan wie het “”moeilijk”” heeft.

  Is er iemand die contact heeft met Pipel fm? die meneer Faiq zijn gezin woont in Nederland en geef maar af op alles en probeer deze regering ook ten val te brengen en sommigen lopen als een aap achter hem zonder na te denken…. Triest allemaal


  Maak melding
 6. @Luciën Karwofodi,

  Weet jij het beter?? Of ben je gewoon een schreeuwer? De noden van het volk?
  Het volk heeft al meer dan 7 mnd lang noden en hulp nodig waar was je toen???
  Je probeert je altijd heel intelligent en interessant te doen overkomen maar je bent gewoon een grote 0 meer niet.


  Maak melding
 7. Wat een geweldig initiatief van de beste regering ooit over Suriname geregeerd. Er wordt weer strategisch nagedacht. Doordat iedere inwoner over een eigen bankrekening beschikt, wordt hen een gevoel van betrokkenheid bij de opbouw van Suriname gegeven. Spaargeld op de rekening storten en het blijft bij de spaarder. Mensen hoeven niet bang te zijn dat het geld door deze regering geconfisqueerd wordt. Dat deden de fascisten van Bouterse en zijn fascistische partij. Hup op weg naar ontwikkeling, transparantie en vertrouwen.


  Maak melding
 8. Off topic

  In zake New Sur Fin NV

  ” …
  Achaibersing verklaarde, dat er in samenwerking met minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, de oprichting van de voormelde N.V. met de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) werd besproken, die overigens daarvoor ook op de hoogte gesteld was van het voornemen tot oprichting van deze N.V. Achaibersing verklaarde, dat er echter aan de governor gezegd is, dat de raad aangevuld moest worden en er volgens Achaibersing, iemand die werkzaam is bij de CBvS, volgens Achaibersing geschikt zou zijn. “De persoon is geen hindoestaan, maar een marron, een econoom, waar ik een hoge dunk van heb”, benadrukte Achaibersing.
  … ”

  Ter verduidelijking:
  ” …
  “De persoon is geen hindoestaan, maar een marron, een econoom, waar ik een hoge dunk van heb”, benadrukte Achaibersing.
  … ”

  Niet storen.
  Slim-Suriname heeft de leiding.
  W’o set en. Krakti !


  Maak melding
 9. Iedereen een bankrekening?
  Wat moet iemand nou met een rekening als die niet eens een vast inkomen heeft.

  Laten ze eerst de werkloosheid in kaart brengen en de hoekhangers, bankzitters en dropouts mobiliseren voor (om)scholing en/of een degelijk werk.


  Maak melding
 10. 1. Er is meer contant geld in omloop, onder matrassen en in kluizen dan op de bank.
  2. Niet een ieder kan lezen en schrijven en omgaan met een pinautomaat en pc.
  3. Pinautomaten zijn te vaak stuk, hebben geen geld of worden bespied door roversbenden.

  Mooie droom maar zelfs in welvarende landen heeft niet iedereen een bankrekening
  want er bestaan ook kinderen en zieke en ongeletterde mensen. DUS !


  gemodereerd
 11. Door dat iedereen een bankrekening heeft, kan iedereen ook belasting betalen , btw bij het doen van hun boodschappen, en kan ieder burger zien wat hij/ zij koopt, met zijn/ haar geld om gaat.

  Ook banken zien dat en kunnen zij ook hun klanten kennen.

  De overheid kan ook hierdoor weten hoeveel SurinSu een bankrekening hebben, hoe groot hun inkomsten zijn, onder de het mininumloon zitten, hun werkgevers, enz, enz. Allemaal
  zaken om beleid op te maken.

  Laat het niet bij praten alleen blijven, maar met actoren het snel in de praktijk te brengen.

  Het geeft ook iedere SurinSu een goed gevoel dat ze ook erbij horen bij de groep van bankrekeninghouders, goed vood hun geest en lijf.

  Succes toegewenst SuriSu met jullie bankrekening en mobiel betalen.


  Maak melding
 12. Lucien karwofodie@Ik lees jou reactie graag je bent een intelligente vrouw. Je moet niets aan trekken van reacties dat je zero 0 vrouw etc bent van deze JK kreeg ik ook een idiote ziekelijke reactie. Ik vindt you reacties de beste van allemaal zit veel emotie in. Ga zo door.


  Maak melding
 13. onzin
  niet iedereen heeft een bankrekening nodig.
  het enige wat ze willen doen met die bankrekening is controle op de burgers en witwas praktijken.

  acties bij de bank moet je voor betalen
  zowel storten als opnemen….. maar die ratten van de bank wel speculeren met je geld en er winst op maken? of het zelfs helemaal verduisteren?

  er zijn ergere dingen te doen in suriname ipv van deze diefstal van gelden.
  ze willen gewoon meeverdienen aan het geld van de inwoners.
  endat staat onder toezicht van de cbs? het grote rovershol waar miljarden verdwenen zijn??

  nee dank je.. steek die bankrekening maar in je dikke vette reet


  Maak melding
 14. JK die luci-en-k…. is geen nul , neen nog veel minder dan o,ooo enz. .
  deze paarse rattenluis heeft ook maar een hersencelletje , dus daar komt nooit iets goeds van uit , en hij denkt nog dat bouta aan de macht is die loser.

  Een hele goede zet van de overheid dat iedere Surinamer een bankrekening kan krijgen , en ze ook bewust maken dat ze dan met een pasje of telefoon of internetbankieren vele transacties kunnen doen , en niet met cashgeld hoeven te lopen zeuren.
  Vele Surinamers kennen dit al , maar voor nieuwe bankrekeninghouders gaat een nieuwe wereld open , en gemak dient de mens.


  Maak melding
 15. Passant 16 februari 2021 At 23:17
  Door dat iedereen een bankrekening heeft, kan iedereen ook belasting betalen
  =========================

  En dus zal het enorme informele circuit er geen gebruik van gaan maken. Ze schieten er niks mee op. Bovendien mogen we stellen dat het vertrouwen in Surinaamse banken niet echt groot is. En terecht ook. Bovendien rekenen de banken momenteel best hoge kosten voor gebruik. Ook dat zal niet echt stimuleren. Ik vraag me ook af wat de regering precies beoogt met deze actie. Waarom willen ze iedereen aan de bankrekening. Wat is hun achterliggende reden. Is dat om mensen te helpen bij het krijgen van leningen die je toch niet krijgt zonder vast inkomen. Of is het puur bedoeld om de belastingdienst stiekem te laten meekijken?
  Ik snap dat je als land op enig moment die kant op moet. Maar ik snap de timing van deze actie nu dus niet zo goed. Zoiets ga je doen als je een geweldig draaiende economie hebt en veel welvaart.


  Maak melding
 16. Het lijkt mij verstandig dat elke burger over een bankrekening beschikt en giraal alle transacties vanuit huis kan regelen. Minder berovingen , doordat er geen contant geld ligt op kantoor en de burger ook niet met een stapel bankbiljetten over straat hoeft. Papier geld is het smerigste dat er is vooral op dit moment met de Covid-19 Pandemie. De winkeliers moeten dan ook verplicht worden om een pinapparaat in de winkel te hebben en zo kan de staat controle uitoefenen op de inkomsten en grote winsten , zodat de belasting op de juiste manier kan worden geïnd. Dit noemt men vooruitgang en zo dwing je de Rovers om te gaan werken omdat er geen cash money te halen valt.


  Maak melding
 17. angela op elk potje past een dekseltje dus pot grijp je kans die luci wacht op jou, maar die 0,0 kan niets dus je kunt beter een ander dekseltje zoeken , , misschien w…y om de hoek bij jou , en met dit alles hebt je geen bankrekening nodig.


  Maak melding
 18. Dan moeten de banken eerst hun zaken op orde hebben. Probeer online te bankieren bij de Hakrinbank. Alles is in het Engels. Wordt gevraagd naar zipcode en Staat waar je woont, omdat ze een op een een Amerikaans systeem hanteren. Bij vele bedrijven kun je tegenwoordig ook niet meer pinnen. Atm’s doen het niet. Gewoon een 4e wereldland op financieel gebied.


  gemodereerd
 19. WAT@Je hebt ziekelijke gestoorde reacties you ziekelijke reacties ben ik zat je leeft in een Zieke Fantasie wereld kom uit je zieke sprookjes wereld ga eens werken voor mens en maatschappij . Weken kunnen jullie niet wel schelden diploma van schelden net als mij zieke fu king rot …. buren overal is hetzelfde met jullie of met je dikke kont geld verdienen smerige rioolratten en uitschelden Grootste duivel rotmens ben jij ook.


  Maak melding
 20. In plaats van de huid van de huidige president vol te schelden moet men hem juist steunen. Nu staat het Surinaamse volk niet bekend om zijn meewerkende houding, we klagen 24 uur per dag, maar je moet achterlijk zijn om terug te willen naar de tijd van Bouta.


  Maak melding
 21. zet ook atm,s vol met geld in elke buurt en in alle dorpen.

  want 99 van de 100 gevallen kan je niet pinnen.

  a san broko.

  a san no ab monie.

  dus no lul lul over bankrekening.

  begin alle atm,s te vullen dag en nacht en goed te laten werken.

  ook dat ka ding van pasje inslikken door automaat is een surinaamse specialiteit. Gebeurt nergens op de wereld soso in su.

  duizend geloop om die ka pas terug te krijgen.

  leuk idee maar if ie no ab moni da jo pot a4 in a automaat?????????????


  Maak melding
 22. Ach, dat gescheld op mij, dat laat ik zo van mij afglijden. Het is, dat zij geen argumenten hebben om inhoudelijk op mijn comments te reageren. Zij voelen zich natuurlijk geïntimideerd door een reactie die verder gaat dan het prijzen van deze zwakzinnige roverheid en hun bedrieglkijke leiders. Suriname is nog lang niet toe aan, zoals zij het in hun loze kreet noemen, een bankrekening voor allen. Logistiek kan Suriname het nog lang niet klaren en de veiligheid daarbij kunnen we nog lang niet waarborgen. Natuurlijk gaat het analfabetisme onder een groot deel van de bevolking, de mobiliteit, de fraudepreventie ookj een rol spelen. Maar ja, als je het volk niets te bieden hebt, in problemen bent door je eigen acties, het vertrouwen van een steeds groter wordende groep kwijt bent, dan is zo een afleidingsmanoeuvre de geijkte reactie van deze bedriegers. En ach ja, de VHPdrollen hier zullen alles natuurlijk, zoals hun baasje het hun heeft opgedragen met schelden en lulverhalen proberen goed te praten. En ParaExpress, dat Achaibersing zich haast om er een multietnische draai aan te geven en het feit dat jij dat hier als waarheid en geweldig presenteert, zegt weinig goeds over jullie beiden en geeft weer eens duidelijk aan hoe diep het bedrieglijke in jou partij zit verankerd!


  Maak melding
 23. Iedereen een bankrekening…is een goede zaak. De manier om het geldverkeer giraal te laten verlopen en berovingen te voorkomen. Ook de manier om het zwart geld aan te pakken want de herkomst moet bekend zijn. En ja, zoals het gaat in elk land met een goed bestuur, moet iedereen inkomstenbelasting betalen. Uiteraard is er een ondergrens bepaald.
  Doordat momenteel 30% van de bevolking geen bankrekening heeft, loopt de Surinaamse staat inkomsten mis.
  De tijd van dokken is voorbij, elke inwoner moet aan zijn/haar belastingplicht voldoen.

  @Kafowroe: Volgens angela ben je een vrouw en moet je vooral zo doorgaan…….


  Maak melding
 24. Lulcien
  ben je nou echt zo dom of doe je maar alsof net zoals Angela, rbrown ea
  Begrijp je de uitdrukking
  je kan het een doen zonder het ander te laten?
  Google het anders maar
  als het dan nog niet lukt geef het dan maar op


  Maak melding
 25. “De tijd van dokken is voorbij, elke inwoner moet aan zijn/haar belastingplicht voldoen.”

  en de plichten van de staat? wanneer moet zij daaraan voldoen?
  je kan niet van je burgers verwachten dat ze luisteren als je zelf je zaakjes niet regelt.


  Maak melding
 26. @Directeur zonder bedrijf: kun je met wat voorbeelden komen, aan welke financiele verplichtingen heeft deze regering niet voldaan? Want dan kan ik inhoudelijk reageren. Losse flodders afschieten, kan iedereen. Ondanks weinig inkomsten (want alles is door bouta&company verpand aan multinationals) zien ze toch kans om iedereen elke maand te betalen. En dat zonder het aangaan van een lening.
  Tot nog toe getuigd dat van goed bestuur, visie en inzicht. Deze eigenschappen waren zoek tijdens 10 jaar bouta.


  Maak melding
 27. Wat een stompzinnigheid allemaal..
  Lucien K.. jij verwoord het uitstekend..
  Ik verbaas me over al die mensen hier die het zo “goed” nee ben met dat land en de nu zittende kutregering..
  Laten we eerlijk zijn.. een man die wordt geacht de president te zijn bv land.. is president.. enkel omdat hij met de crimineel..Brunswijk in Zee gedaan.. alleen op basis daarvan is hij president..en Brunswijk oppert hem dat elke dag in..in zijn vuile reet..

  Hij is in zee gegaan.. met een man die het land heeft geterroriseerd.. onder het mom van Astrid tegen Bouterse.. maar dat lag heel anders.. Brunswijk was voort vluchtig.. en er is zelfs een flyer uitgegaan.. GEZICHT.. waarop stond dat hij gevaarlijk is!!!
  DEZE FLYER..PAMFLET Of hoe je het noemen wilt is toen door dezelfde Santoki gemaakt en verspreidt toen zat hij nog bij de politie.
  Brunswijk was voortvluchtig en werd gezocht door de M.P/ militaire politie als ook door het korps politie Suriname.
  Zo iemand is santoki..een rat zonder ruggengraat.. om met zo een terrorist in zee te gaan.. een man die niet eens de lagere school geheel heeft doorlopen.. en nu beweert dat hij geschoold is.. hahaha

  Ik zou niet weten wanneer die kiskissi.. de tijd heeft gehad om alsnog te gaan studeren.. zeker niet in de tijd dat hij land terroriseerde door bruggen op te blazen.. om wegen af te sluiten.. zelfs dreigen met het neerhalen van hoogspanningsmasten die lopen vanaf parmaham naar de stad..en zelfs dreigen de dam vh stuwmeer op te blazen.. alsook het terroriseren en uitroeien van indianen i.h binnenland.
  Met zo een man is santoki in zee gegaan..santoki weet dat hij president is..alleen op basis daarvan.. en daarom is hij onder de plak Brunswijk.. hij zal alles moeten “slikken” wat Brunswijk te vertellen heeft.. hij is niet meer dan een stro mannetje van Brunswijk..
  Als hij dat niet doet..is hij zo president af.. kort om niet santoki..maar Brunswijk heeft de touwtjes in handen..
  Zo iemand is het niet waardig om zich president te noemen.. hij geeft het land gratis weggegeven aan deze crimineel..terrorist..bandiet; bankrover..en moordenaar..er kleeft bloed aan zijn handen..MENSEN BLOED!!!!
  Hij heeft geen op leiding..gehad.. wel heeft hij met het gestolen geld vd bank van Moengo én het goud uit de lange tijd illegale goudmijnen.. nep diploma’s gekocht in het buitenland.. hoezo heeft hij gestudeerd op de kaaiman eilanden???.. Hoe dan? ..Haha.. en wanneer..?
  Waar zijn zijn geloofsbrieven..? heeft Santokki.. enof het parlement/assemblee zijn geloofsbrieven OOIT gecontroleerd.. op echtheid ????
  Of kwam het idee om neo diploma’s te kopen van santoki zelf????

  LAAT U NIET MISLEIDEN..
  LAAT U GEEN ZAND IN DE OGEN STROOIEN

  JAGGETNATH LACHMAN..heeft in het verleden de VHP verraden..door sjuulSedney naar voren te duwen om min.President te worden..ipv zichzelf..
  Nu doet santoki min of meer hetzelfde door Brunswijk alle macht te geven..onder het mom v vice president.. maar achter de schermen is Brunswijk de president en santoki het slaafje..
  De rollen zijn nu omgekeerd.. vroeger waren de voorouders van Brunswijk de slaven..nu pakt hij die “koelimang” santoki terug..

  En..luitjes..ga nu aub niet zielig roepen..dat we moeten ophouden met hokjes enzo.. Want dát gaat never nooit verdwijnen..hier niet..ib de wereld niet en vooral in Suriname NOOIT..neem dat maar gerust van mij aan !!!

  En ik kan het weten.. Mie na SABBI !!!

  PRIFICIAT..LuciënKarwofodi..ga zo door

  Trouwens.. ze hebben hier zoveel praatjes..
  Maar vergeet niet ..PRAATJES VULLEN GEEN GAATJES!!!

  ENNE..
  “DE BESTE STUURLUI SRAAN AAN WAL”

  Oddi foe SABBI


  gemodereerd
 28. Boeskowtoe 17 februari 2021 At 11:37
  Doordat momenteel 30% van de bevolking geen bankrekening heeft, loopt de Surinaamse staat inkomsten mis.
  =============

  Hoe stel je je dat dan voor? De man die af en toe je berm maait ga je elke maand geld storten op zijn rekening? De poetsvrouw krijgt een vaste baan met ziektekostenverzekering en pensioen? Dit is niet zoals het werkt in Suriname en dit gaat de eerstkomende 20 jaar ook niet zo werken. Bovendien vind ik het nogal wat als de overheid zogenaamd iedereen wil “helpen” aan een bankrekening en dat op een positieve manier presenteert met als enig doel om de mensen verder uit te knijpen.
  Als je meer geld wilt ophalen bij de informele sectoren dan zijn daar andere en meer efficiënte manieren voor. Vergeet directe belastingen. Focus op indirecte belastingen. Kom niet met een truc om mensen van alles voor te spiegelen wat ze kunnen doen met een bankrekening terwijl de enige reden controle is. Dan heb je geen respect voor je volk.


  Maak melding
 29. ” …
  Luciën Karwofodi17 februari 2021 At 11:18

  Het is, dat zij geen argumenten hebben om inhoudelijk op mijn comments te reageren. 
  … ”

  No, this is why:

  “Never argue with an idiot. They will drag you down to their level and beat you with experience.” (Mark Twain)

  Niet storen.
  Slim-Suriname heeft de leiding.
  W’o set en. Krakti !


  Maak melding
 30. @Wim: Bedoel je daarmee de manier van zaken die deze roverheid aan de dag legt? Het oprichten van SurFin doen en daarbij het zich houden aan de grondwettelijke regels laten? Ja zo kennen we jullie weer!


  Maak melding
 31. Het probleem met de NDP is dat zij constant de VHP beschuldigt maar niks bewijst. Dus gewoon fake news en valse beschuldigingen.
  Terwijl de VHP wangedrag constateert en de oorzaak onderzoekt. Het is gewoon heel toevallig dat elke keer weer de NDP op de een of andere manier betrokken is bij een misdrijf.
  Of toch niet ? Want het is toch wel frappant dat juist de NDP roept om niet terug te kijken of anders gezegd met een moeilijk woord niet te onderzoeken.

  Niet storen.
  Slim-Suriname heeft de leiding.
  W’o set en. Krakti !


  Maak melding
 32. Mijn excuses voor zet en typfoutje die erin geslopen zijn..zijn mijn erdere “opmerking”..
  Ook kan het zijn dat woorden zijn “verdraaid” door de automatische woordenboek.. dat zie je meestal pad achteraf..😬

  Bijvoorbeeld..
  Oppert = pepert
  Astrid = strijd
  GEZUCHT= GEZOCHT
  … zo zijn er nog een paar vervormingen.. maar een goede lezer begrijpt het wel..
  Oddi ..sabbi


  Maak melding
 33. @Robles: Heel simpel…als je werkt (ook af en toe) heb je een rekeningnummer waar je geld op gestort wordt. Voor die poetsvrouw op het ministerie geldt hetzelfde. Ze staan toch allemaal op de loonlijst? Van Surinamers zijn we gewend dat ze altijd positieve ontwikkelingen in de weg staan en beren op de weg zien.
  Dat is de reden dat er weinig voorruitgang is in het meegaan in nieuwe ontwikkelingen in Suriname.
  Een overheid is er om mensen te helpen en ze het leven makkelijker te maken. Het is toch niet meer van deze tijd dat mensen in de rij moeten staan om hun loon te ontvangen?
  En al degenen die belast zijn met het uitreiken van dat contant geld, moeten toch ook betaald worden. Dat is pas werkverschaffing en een inefficiënte overheid.
  Voor degenen die een hulp in huis of een tuinman hebben is het ook makkelijk want ze kunnen dan het geld overmaken op de rekening ipv geld op te halen en onderweg overvallen te worden.


  Maak melding
 34. Boeskowtoe 17 februari 2021 At 15:14
  @Robles: Heel simpel…als je werkt (ook af en toe) heb je een rekeningnummer waar je geld op gestort wordt.
  ===========================

  Ik vermoed dat u in Nederland woont en niet goed de term informele sector begrijpt. De meeste particulieren zetten hun dienst of de man die voor ze maait niet op een loonlijst. Die betaal je zwart zoals het in Nederland ook eeuwen zo was. Als je dat allemaal wilt omgooien op een bevolking ter grootte van de stad Rotterdam dan heb je je prioriteiten niet juist op rij. Je gaat geen peperduur belastingcontrole apparaat opzetten voor een handjevol mensen. Even los van het feit dat als je dat wel hebt gedaan en de man die elke dag bermen loopt te maaien bij mensen keurig zijn 36% gaat afdragen dan vervolgens niet kan pinnen door onophoudelijke storingen. Ik neem ook de bankkosten maar niet mee die vrij hoog zijn hier. En wie tref je dan uiteindelijk? De arme dagloners uit de mindere wijken. Want de rijken sluizen hun geld naar het buitenland.
  Voordat je begint kansarmen uit te knijpen wat blijkbaar uw voorkeur heeft is het wellicht verstandiger om te kijken waarom Kirpalani geen invoerrechten hoeft te betalen. En omdat hij deze niet betaald hij gelijk importeert voor een hele club bevriende ondernemers. Zodat de kleine ondernemer die ook goederen voor zijn winkel wil importeren gelijk op achterstand wordt gezet.
  Als we in Suriname willen dat iedereen, maar dan ook iedereen belasting betaald en dat lijkt me wel uiteindelijk het streven dan schaf je loon en inkomstenbelasting (direkte belasting) af en laat je mensen belasting betalen over verbruik. Dus BTW, accijns, wegenbelasting, rioolbelasting etcetera (indirekte belastingen). Dan betaalt iedereen belasting elke keer dat hij wat verbruikt en verbruik je meer omdat je rijker bent betaal je ook meer.
  Overigens verzin ik dit niet zelf. Dit is al eerder geopperd door bijvoorbeeld Armand Zunder en nog wat Surinaamse heren die nadenken over dit soort zaken.


  Maak melding
 35. Robles, ik ben bang dat je het voor ze in kleingeld moet omwisselen, so bung broko ing gie dem ini ptjieng monie….ze zullen je anders niet snappen en inderdaad het grootste deel van de VHPdrollen hier zit hoog en droog in Ptata en lult maar wat om hun werkloze tijd door te komen, levend van uitkering naar uitkering, wat een losers!!


  Maak melding
 36. @Para Express: Een ieder kan een quote van internet halen of een dooddoener bezigen, je bent gewoon zielig, eigenlijk niet de moeite waard om op te reageren, mar ik hoop dat je heel misschien nog iets kan leren van anderen.


  Maak melding
 37. @ Lucien Karwofodi17 februari 2021 At 21:57

  Ik hoop voor je dat die lockdown snel opgeheven wordt. Dan kan je weer een jointje scoren of een ballon. Want je praat weer wartaal.

  Wordt high en ga slapen.

  Maar niet storen.


  Maak melding
 38. Goed plan van de minister. Top 👍

  70% heeft al een bankrek, dus 30% is gauw gepiept. Hoe meer cliënten hoe lager de bankkosten.
  Bovendien scheelt het enorm in administratieve rompslomp voor de overheid en de sociaal zwakkeren, omdat sociale vergoeden netjes op hun rekening wordt gestort. Daarnaast moeten mensen stoppen om in lange rijen te staan bij een gas/water/licht kassa, automatisch afschrijven. Dat is vooruitgang.

  Ik zie trouwens nergens iets over belasting in het artikel, onnodig doemdenken.


  Maak melding
 39. Sorry mensen..
  Ik had een mooie stukje hier gezet..maar helaas hebben die kawlo’s “censuur” toegepast. Ze hebben kennelijk nooit gehoord van VRIJE MENINGSUITING…
  IK NEEM MIJN TIJD EN MOEITE..om te reageren en een degelijk stuk waarheid neer te zetten.. en dan moet ik zien dat die ellendige teringleiers het gewoon niet plaatsen.. na hun “CONTROLE” .. noemen ze dat VRIJHEID VAN MENINGSUITING?
  Het zal me niets verbazen, als ze dit stuk ook “CENSUREREN” .. door het niet te plaatsen!!!

  ‘BEDANKT”.. KLOTE CONTROLEURS!!!

  En dit is de zoveelste keer..
  Ik heb geconstateerd..dat die controleurs NIET tegen de waarheid kunnen.. als je je eigen mening niet meer kan geven..gebasserd op feiten en waarheden.. dan moeten ze oprottten vh internet.. lijkt mij..!! ..dan zijn ze hier niet op hun plaats!!!

  Afijn.. ik hoop dat ze dit WEL goed genoeg vinden..
  Ik heb het gekopieerd..en ga anders naar de hoogste instantie om mijn beklag te doen..

  Ook wilde ik m.n Luciën K. complimenteren met zijn goede inzichten.. en jullie moeten vooral niet denken dat ik partij kies..NEE.. echt nie!!!… Ik kijk naar het algemeen belang.. en ik zie..dat het land geregeerd wordt door rovers en bandieten.. niets is veranderd.. zo gaat het met elke regering.. zand in de ogen vh volk strooien..en “stiekem” .. toch de eigen zakken vullen.. .
  Na een paar jaar doen ze het niet stiekem meer, maar OPENLIJK!!!

  Het is jammer dat mijn texten.. niet geplaatst worden.. maar wat ze wel plaatsen is een correctie die ik schreef.. op mijn laatste text.. wat een oetlullen.. daar snapt niemand wat van, als ze de daarop voorafgaande text niet hebben kunnen lezen..omdat ze censuur hebben toegepast!!!

  Oddi doe Sabbi


  Maak melding
 40. Whahahahahaha WKN. Ik lees dat jullie moeten oprotten van jullie eigen site. 🙄

  Quote:
  dan moeten ze oprottten vh internet.. lijkt mij..!! ..dan zijn ze hier niet op hun plaats!!
  Unquote

  Plus, plus….worden jullie gerapporteerd, whahahaha. De vraag is bij wie; Google, Pres Mark of Pres Chan, Ohh nee denk ka-Pé-en.

  Quote;
  Ik heb het gekopieerd..en ga anders naar de hoogste instantie om mijn beklag te doen.
  Unquote

  @sabbie, lees de reglementen van deze site, dan begrijp je hopelijk de ‘blokkade’.


  Maak melding
 41. @Sabbi, ze hebben het al moeilijk zat met mij en kunnen er echt geen verstandige reageerders bij hebben. Ze weten dat als ze mij blocken ik mijn comments dan via meerdere sites plaats, met het hoe, het waarom en wie mijn comment niet durfde te plaatsen. Ik raad je aan dat ook te doen. Laat zo de wereld weten wat voor rotzooi de VHP-drollen op dit forum op het net smijten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES