Nationaal Archief ontvangt historische brieven over Boerenkolonisatie

10
Nationaal Archief ontvangt historische brieven over Boerenkolonisatie
Het Nationaal Archief Suriname (NAS)

Op 26 september vorig jaar hebben de Stichting Sranan Boeroe en de Stichting Boeroe Kon Makandra, twee brieven aangekocht op een internationale filatelistische veiling ,welke gehouden werd door Corinphila Veilingen (Corporation Internationale Philatélie).

Het gaat om één originele brief van 4 juni 1844 en één van 23 augustus 1848. Beide brieven zijn nauw gerelateerd aan de zogenoemde Boerenkolonisatie in Suriname in 1845.

De Stichtingen wensen deze originele historische brieven in bewaring te geven aan het Nationaal Archief Suriname (NAS). De brieven kunnen bijdragen aan de bestudering van de geschiedenis van ons land en in het bijzonder de totstandkoming van de Boeroegemeenschap in Suriname.

De overdracht van deze brieven zal maandag 15 februari 2021 om 09.00u plaatsvinden bij het NAS. Tegelijkertijd zal de Stichting vanuit Nederland via Zoom de overdracht ‘bijwonen’.

Bekijk ook:

10 REACTIES

 1. Boeren organisatie dit, boeren organisatie dat, kolonisatie boeren 1845, je schiet echt geen flikker mee op. Dankzij deze boeren waren er toentertijd nog plantages om fruit en groenten te verbouwen en hadden ze nog te eten op hun bordje. Wat is vandaag de dag van de plantages en de boeren overgebleven. NIETS.
  Alle plantages zijn opgedoekt en de boeren zijn allang vertrokken. De toenmalige kleurlingen hebben niets kunnen voortzetten. Gelukkig dankzij de Indiërs die na hun contact niet terug gingen naar India heb je tot de dag van vandaag landbouw en kunnen de Surinamers groente eten.

  Ook zonder hun zou er geen rijstbouw en voldoende rijst voor de bevolking ter beschikking zijn. Kijk maar zelf wie vandaag de dag aan rijst en landbouw doet.

  De Surinamers zouden moeten blij zijn, om welke redenen of hoe dan ook naar Su zijn gehaald door de blanken. Ze zijn zo beter vanaf dan elders in Sfroka of India te sterven.
  Ze moeten nu af met het leuren over de slavernij en kolonialisme. De Surinamers zouden hun mouwen moeten opstropen en hard gaan werken om hun land op te bouwen dan te gaan stelen en roven. Alleen zo kom je vooruit. Neem eens een voorbeeld van India. Ondanks 700 honderd jaar lang moslim overheersing en 210 jaar lang Britse koloniaslisme met uitbuiting en diefstal zijn ze vandaag hoog op de ladder.
  gemodereerd

 2. Gefeliciteerd NAS.
  De eerste boeroe’s kwamen al in20-6-1845 in Suriname.
  De eerste chinezen kwamen al in 1865 in Suriname.
  De javanen in 1890 en Hindoestanen in 1873.
  Waarom hebben die boeroe’s geen nationale feestdag.
  Die boeroe’s hebben een positieve bijdrage gehad in het ontwikkelen van Suriname.
  Het lijkt wel een vergeten groep in Suriname.


  Maak melding

 3. Fa Waka
  14 februari 2021 At 11:45

  Probleem met India is het geloof dat wordt beleden. Het Hindoeïsme sluit mensen die niet tot een bepaalde kaste behoren uit. Alleen de allerhoogste kaste, die van de Brahmanen, is van belang de rest geldt als minderwaardig.
  Onder de moslim overheersing heeft India zijn hoogste en grootste bloei meegemaakt; geen armoede, gelijkheid voor allen, geen onderlinge oorlogen meer tussen de Maharadja’s en heel veel welvaart. Het was niet alleen misery onder de moslimsoverheersing. Verder is India de dag van vandaag nog steeds racistisch.
  gemodereerd

 4. @ Fa Waka
  Als je even de moeite neemt om te googelen naar rijst teelt in het binnenland van Suriname,
  dan zal je veel te weten komen over deze vorm van landbouw idoor de binnenlandse bevolking.
  Dat er nog altijd bevolkingsgroepen in Suriname rondlopen, die denken dat zij de voeders zijn van het Surinaamse volk is lariekoek. Het is hen voorgehouden om verscheidenheid te creëren, het zijn grote stommelingen.
  Toen de eerste slaven in de USA aankwamen en naar Virginia werden gebracht, was dat met een speciale reden, ze waren namelijk de specialisten in het verbouwen van rijst.
  Ook de Siddis, Afrikaanse slaven in India 1510, werden destijds door de Portugezen naar India gehaald.
  Het waren de experts in landbouw en oorlogvoering.
  Nadat de slaven vrij waren en alleen tegen een loon de rijst wilden verbouwen in Wageningen Nickerie, werden de mensen uit China en India gehaald, het voorwerk werd allemaal gedaan door de slaven, zij hadden en hebben de kennis.
  Je ziet het resultaat, sommigen hebben een grote bek, met veel bla bla, maar kunnen niets,
  ze zijn alleen maar bezig met de verkoop van hun eigen onkunde rond te bazuinen.
  Alle kennis over de kennis van de binnenlandse bewoners vindt je op google.


  Maak melding

 5. Building America: Contributions of African American Slaves
  http://www.uh.edu/…/2003/african-american-slavery/derousselle-03-sla… · PDF-bestand
  The slaves from West and Central Africa imported the knowledge of growing rice, which grew well in their land, to South Carolina and Georgia. The slaves taught the slave owners how to cultivate this crop. Rice did not grow in Great Britain. Other foods that came from Africa were watermelon, black-eyed peas, sorghum, okra, and millet. The
  gemodereerd

 6. @@@Marwana
  Blijf maar wachten voor je compensatie tot dat je in het graf beland en einde oefening.
  gemodereerd

 7. Welke rijstbedrijven uit het binnenland verkopen hun rijst dan in de winkels ? Graag een naam dan proef ik graag; historische wetenswaardigheden is leuk maar je vult jouw buik er niet mee;
  gemodereerd

 8. @meningmati, ken je de uitspraak: Niet alleen van brood zal de mens leven, maar van elk woord, dat uit de mond Gods uitgaat.Mt.4:4
  Hier praat men van materiële en spirituele verschillen’.
  Door de historische wetenswaardigheden te bestuderen, kom je achter de leugens van de bedriegers en historievervalsers. Velen zouden de geschiedenis van het cultiveren van rijst nooit te weten zijn gekomen, als zij alleen naar de informatie van de blanken en hindoestanen zouden luisteren.
  Wat men moet weten, is dat die mensen toen hadden gedacht, dat door het verspreiden van valse informatie onder de bevolking en het onthouden van onderwijs aan slaven en slavenkinderen, de waarheid over de slaven of Afrika, nooit ontdekt zou worden, ze zouden nooit terecht komen op enige universiteit, waar er boeken waren geschreven over de waarheid m.b.t. de tot slaaf gemaakte.
  De wereld historie is de enige manier om te weten, wat voor rotzooi men in de hoofden van de mens heeft gepompt, dit wordt “mind controle” genoemd, het corrumperen van je denken en vernietigen van je ziel. De Afrikanen of zwarte mens is het hoogst ontwikkelde en spiritueel wezen op aarde, men heeft getracht deze ontwikkeling af te remmen en hun zodanig te breken, dat ze nooit meer tot bloei kunnen komen.
  In Amerika kan men er niet omheen dat de beste studenten op de z.g. witte universiteiten
  geen blanken zijn. Dus de informatie hoe men heeft huisgehouden in Afrika, China, India, Zuid Amerika etc druppelt naar buiten, en straks is het een open kraan aan informatie.
  Als alles naar buiten is gekomen zullen de onderdrukkers vogelvrij worden verklaard, en ze zullen de prijs betalen voor wat zij de mensheid hebben aangedaan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.