zaterdag, juni 22, 2024
HomeNieuws uit SurinameLVV-minister Sewdien schrikt van deplorabele situatie cassavefabriek Para

LVV-minister Sewdien schrikt van deplorabele situatie cassavefabriek Para

-

Does Travel - naar Suriname

“Dit had ik niet verwacht, triest is dit, ik heb er geen woorden voor”. Zo reageert minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) bij het aanschouwen van de deplorabele situatie waarin de cassavefabriek in het district Para zich bevindt. Op dinsdag 9 februari 2021 bracht de bewindsman, vergezeld van een delegatie van het departement, een bezoek aan deze cassavefabriek.

De fabriek is geheel verlaten en er is flink huisgehouden met de machines en overig meubilair. Een lokaal bedrijf werd gevraagd om assistentie te verlenen om de voordeur te forceren, zodat de delegatie zich toegang kon verschaffen tot de fabriek.

De cassavefabriek die in 2012 werd geopend middels een schenking van China van 1 miljoen USD en waar de Surinaamse overheid ook vele miljoenen in heeft geïnvesteerd, is erg kort operationeel geweest. Heel wat machines, apparatuur en koperwerk zijn weggedragen en het geheel ziet er zeer verwaarloosd uit.

De verantwoordelijkheid van het bedrijf viel onder het ministerie van Financiën, maar sinds kort is het overgeheveld naar het ministerie van LVV.

Het ministerie van LVV zal een algehele inventarisatie plegen en deskundigen inschakelen om alternatieven uit te werken. Cassave is een product met veel potentie, zowel lokaal als internationaal. De huidige fabriek voldoet helemaal niet aan de voedselveiligheidsstandaarden.

De minister hoopt op korte termijn met uitgewerkte plannen te komen, om dit gewas verder tot ontwikkeling te brengen.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

19 REACTIES
 1. Yep, ook hier alles geroofd. De beroemde cassave fabriek.
  35miljoen us dollar geleend bij IDB in 2019, voor aanpakken water overlast in Paramaribo = spoorloos.
  Laatste ontwikkeling, miljoenen geld van de Postbank, vakbondsman hooghart, ten behoeve van bouw huizen = spoorloos.

  Ik vraag me af in hoeverre je schuldig verklaard kan worden, als je leningen afsluit voor bepaalde doeleinden, maar het geld wordt verduisterd. Je moet een verzoek/plan indienen, vervolgens krijg je een lening. Controle? Straf?

  Die mensen hebben het verbruid bij al die internationale banken en landen die leningen hebben verstrekt. Vandaag eisen ze van alles, pfffff.


  Maak melding
 2. Sommige gasten zijn geboren om te stelen. Deze cassavefabriek schept werkgelegenheid en wat hebben ze gedaan zoals ze gewend zijn, stelen,roven en alles vernietigen. En de Parabenen houden allemaal hun.mond stijf dicht. Zo komt ons land nooit vooruit.
  Gasten met een IQ van zero. Dit is schandalig.Wat een vernietigende mentaliteit.


  gemodereerd
 3. Misschien dat de heer Stuart Rahan in zijn columns ook eens aandacht kan schenken over de rooftochten en plunderingen door zijn soortgenoten Ipv af te geven op de VHP. Wat een strontzat is hij ook.


  Maak melding
 4. De regeringen roepen landen op, om in Suriname te investeren? Hoe dan? Alles wordt weggedragen. Bij navraag weet niemand wat. Net als Boefdraad de kakkerlak, die nog steeds spoorloos is.Pe a monie de


  gemodereerd
 5. Goed bezig hoor minister Prahlad, ga maar zo door.
  Ga ook een keer Marienburg bezoeken.
  Suriname heeft ook een suikerfabriek nodig.
  Stop met import en ga voor Export.
  Wat dacht u van Palmolie.
  Suriname kan het en we hebben goede leiding nodig.
  Er is niet voldoende werk daarom zoveel berovingen.
  Ook heel veel succes met Surfin NV.
  Goede werk van de VHP.


  gemodereerd
 6. Stond dit “economische wonder” ook in dat populistische paarse boek met zgn “500” verworvenheden??? Die paarse criminele en corrupte beerput blijkt bodemloos te zijn.


  Maak melding
 7. triest en zonde
  waarom is deze fabriek nooit echt operationeel geweest?
  cassave is makkelijk te telen en wordt in veel voedsel gebruikt.
  waarom heeft deze fabriek 8 jaar stilgestaan?
  waarom is deze fabriek niet verkocht aan een particulier? of in bedrijf genomen door een particulier?
  ik zie zoveel opties om rendabel geld te verdienen, maar daar moet wel voor gewerkt worden.
  het woord wat niemand wilt horen…..werk.
  stelen en roven is makkelijker
  sarie torie alweer


  Maak melding
 8. Naar mijn inziens is er niks mis mee. De cassave kwam niet uit de grond dus, is deze cassavefabriek terecht nooit operationeel geworden. Het geld had men toen nodig voor eigen gebruik om alle mini-sters te promoveren tot gediplomeerde oplichters.

  Aldus Robg alias afgekeurde econoom.


  Maak melding
 9. ‘Heel wat machines, apparatuur en koperwerk zijn weggedragen en het geheel ziet er zeer verwaarloosd uit´
  Ai..BLM…geboren om alleen te stelen en te roven.


  Maak melding
 10. Ze hadden liever de organisatie Wi Uma fu Sranan kunnen ondersteunen om hun organisatie naar grote hoogte kunnen brengen. Deze organisatie werkt al samen met deskundigen.


  Maak melding
 11. En de grote paarse leider, Bullshit Bouta, sprak zijn Nationale Dieven Plaag toe dat zij gaan investeren in fundering en infrastructuur.
  In en rondom OCER riepen de ezels in koor:
  ie aa Bouta ie aa Bouta ie aa Bouta.

  Suriname wordt de vreetschuur van de regio. En nog meer bla bla bla en tralala.

  Gelukkig zijn er nog verstandige en daadkrachtige Surinamers.
  Een er van stond op en zei met rechte rug:
  Un no wan yere los lossi nanga bor borri,
  Te yu no mang lib’a sturu dan yu gwe !

  En zo geschiede.

  Vanaf nu zal Suriname nog lang leven en gelukkig.

  No spang.
  Chan n’a pres fu Sranang.
  W’o set en. Krakti !


  Maak melding
 12. Achaibarsing, Ramdhin & Intelligence moeten een onafhankelijke investerings maatschappij oprichten.
  Zodat ten alle tijden en ongeacht politieke bezetting de investeringen in Suriname rendement opleveren. En zodat het kapitaal nooit in handen kan komen van politieke profiteurs en andere patjakkers.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding
 13. Hier plaats ik de waarheid, als deze fabriek in kwatta sarammaca of nickerie was gerealiseerd, dan had je gezien dat het tot een bloeiende bedrijf zou zijn geworden para dan raad je het Stuart rahan, die racistisch schrijven van hem, 40 jaar onafhankelijkheid, alleen mie volk hebben regeert, dieven, mik ding hindoestaanse surinamers set a kondre ,die hebben verstand, overal in Afrika heb je Indiër en chinese die alles ondernemen deze mensen weten wat aanpakken, ik heb niks op tegen wie het land regeert als ik het beter heb dan ben ik dankbaar voor, want we zijn allemaal surinamers, wordt set a kondre end santokhi is the right man for this job, have patience??


  Maak melding
 14. Paul die ,je hebt het ook gelezen, over de ene stuart rahan, hij kan zo mooi schrijven en verbloemen, maar toch zie je een racistisch sentiment in zijn schrijven, het blaka mang zijn, ook als het land naar de klote gaat, ongeschoolde mogen zo regeren, bouta als voorbeeldsuriname heeft rijkdom genoeg, iedereen kan hetgoed hebben, ik zie liever geschoolde kaders dan ongeschoolde ndper, die hebben in 10 jaar alleen gestolen, genoeg is genoeg, ik eis een goede fatsoenlijke leven in Suriname, en voor alle surinamers ongeacht wie het is, santokhi Brunswijk wij vertrouwen op jullie, stelt ons niet teleur a tang so


  Maak melding
 15. china heeft er geld in gestoken en een zogenaamde lening door de ndp , nu je de cassave fabriek ziet weet toch iedereen waar dat geld is heen gegaan he paarse droplul delano , naar jou baasje bouta en zijn ndp roversbende , en ze hebben de chinezen een oor aangenaaid , en bouta heeft het recht gezet om de chinezen hout concesie te geven en zo gaat dankzij bouta het Surinaamse regenwoud naar de kloten he delano , en straks gaan we niet dood aan corona maar aan natuurrampen , veroorzaker is bouta he paarse rotzak delano.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES