Suriname en IMF zetten gesprekken voort

23
amerikaanse-dollar-usd

Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning en governor Maurice Roemer van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) hebben op dinsdag 9 februari overleg gehad met de technische missie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Op deze virtuele vergadering besprak Suriname met het IMF de mogelijkheden tot samenwerking.

Tijdens het overleg werd vastgesteld dat Suriname op eigen kracht al veel en goed werk heeft verricht, zonder het IMF en andere financiële instellingen. Achaibersing onderstreepte ook in dit gesprek dat Suriname hoe dan ook het Crisis- en Herstelplan (CHP) zal uitvoeren. De maatregelen die met het IMF besproken worden, zijn allemaal onderdeel van het CHP. Voorafgaand aan het overleg met het IMF, hebben de Surinaamse autoriteiten consultaties gehouden over het Crisis- en Herstelplan en een eventuele samenwerking met het IMF.

Door het IMF zijn gesprekken gevoerd met onder andere vertegenwoordigers van De Nationale Assemblee, de Centrale Bank van Suriname (CBvS), verschillende vakministers, bankinstellingen, bedrijfsleven organisaties, NGO’s, de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), de Sociaal Economische Raad (SER), de Energiebedrijven Suriname (NV EBS) en de vakbeweging. Verder met mijnbouwbedrijven, de vereniging van cambiohouders, de procureur-generaal, de Consumentenkring en de Financial Intelligence Unit.

Het IMF refereerde aan de door Suriname gepleegde inspanningen. Zo is van Surinaamse zijde onder andere gezorgd dat er onafhankelijke consultaties konden plaatsvinden tussen het IMF en lokale organisaties. Ook heeft Surinaamse gezorgd voor alle vice versa vertalingen tussen het Nederlands en het Engels, zodat elke betrokkene een mening en inzichten kon geven over de toekomst.

Het overleg met het IMF gaat voort. Over belangrijke punten als de herschikking van de schulden en over de wisselkoers moet nog verder gepraat worden. Van Surinaamse zijde is benadrukt dat er aandacht moet zijn voor de gevolgen van deze beleidsmaatregelen, voor de totale samenleving maar specifiek voor kwetsbare groepen. De gevolgen van COVID-19 hebben het probleem lastiger gemaakt. Het IMF is bereid te kijken hoe ook hierin enige steun te bieden.

Namens het IMF participeerden in deze vergadering Nigel Chalk, deputy director in the IMF’s Western Hemisphere Department, Alfonso Bevilaqua, executive director (ED), Bruno Saraiva alternate ED van de IMF Executive Directors Office, waar Suriname deel van uitmaakt. Verder de mission chief Ali Allichi en Delia Velculescu van het IMF Strategy, Policy en Review (SPR) Department.


23 REACTIES

 1. “Tijdens het overleg werd vastgesteld dat Suriname op eigen kracht al veel en goed werk heeft verricht, zonder het IMF en andere financiële instellingen”.

  Vanzelfsprekend als je aan het hoofd een geschoolde leider hebt die als geen ander weet hoe een land geleid dient te worden. Deze president zal ervoor zorgen dat iedere Surinamer welvaart en voorspoed zal kennen. Integenstelling tot de fascisten van dictator Bouterse en zijn club.


  Maak melding

 2. Wat een vooruitgang. Chan moet alles vanaf de grond weer in orde maken. Dat is geen katte pis. Laat het aan hem over, hij heeft wilskracht. Met tjatnie en bhaat zijn we opgegroeid en ouders die je voorhield om vol te houden en je best te doen. Als je geld verdient, 2 derde uitgeven en 1 derde sparen. is nog steeds een prima formule. En vooral niet gaan rond lopen en niks doen. Luiheid is des duivels oorkussen. Leren en je uiterste best doen om iets te bereiken, dat is wat nu in het vooruitzicht ligt voor Suriname en de bevolking. Er zijn genoeg talenten in het land, maar je moet het samen doen, niet met de vinger wijzen naar een ander, dan doe je niets voor de toekomst van de volgende generatie.Iedereen wil het beste voor hun kinderen en kleinkinderen. Je wilt niet eeuwig je hand ophouden, zelf iets bereiken maakt een volk trots, dan geef je wat mee aan de volgende generatie’s. En tijdperk Bouta is voorbij, laat het een les zijn, dat mensen zulke gasten niet gaan volgen. Ze geven je een paar jaartjes een beetje geld en eten, zodat je afhankelijk blijft van hun, maar zorg dat je zelf voorjezelf kan opkomen. Al woon je in de stad of abra brokie of stoelmanseiland, elke surinaamse burger heeft het recht op een goede toekomst. God kijkt mee en hij houdt van bruin,geel, zwart, wit. Ik hoop zo dat het helemaal goed komt.


  Maak melding

 3. Er zijn gesprekken gevoerd met onder andere vertegenwoordigers van de DNA.

  Één van de vertegenwoordigers was ene BS (hierna Bromtol of zo je wilt BullShit)

  IMF; “Bromtol, hoeveel is 3×3”
  Bromtol; “Ellef”
  IMF; “FOUT!!!”
  Rest van DNA in koor; “Keef ‘m nok een kans, keef ‘m nok een kans, keef ‘m nok een kans”
  IMF; “Ok Bromtol hier komt nog een kans, hoeveel is 3×3”
  Bromtol; “Tieng”
  IMF; “FOUT!!!”
  Rest van DNA in koor; “Keef ‘m nok een kans, keef ‘m nok een kans, keef ‘m nok een kans”
  IMF; Bromtol, hier komt je derde en tevens laatste kans, hoeveel is 3×3”
  Bromtol; “negen”
  Rest van DNA in koor; “Keef ‘m nok een kans, keef ‘m nok een kans, keef ‘m nok een kans”


  Maak melding

 4. Maakt allemaal geen moer uit. Zolang de meest simpele producten zoals meel goedkoop worden geïmporteerd en de binnenlandse meelproductie niet bevorderen, gaat Suriname 0,0 PRODUCEREN…

  De regering kan zoveel willen. Maar de douane en de importeurs/distributeurs bepalen wat er gebeurt in het land.


  Maak melding

 5. IK BEN GEEN VOORSTAANDER VAN IMF.

  MAAR HET LAND IS ZODANIG LEEGGEPLUNDERD DOOR BOUTERSE EN HOEFDRAAD.

  ER IS NADA NIKS OVER.

  DUS SURINAME HEEFT WEINIG KEUS OM VAN 0 NUL OP TE STAAN EN IETS TE WORDEN.

  IS NIET PRETTIG MAAR IK ZOU 2/3 VAN ALLE AMBTENAREN RIJST LATEN PLANTEN OP SARAMACCA EN CORONIE EN WAYAMBO. ALLES LIGT BRAAK.

  PRODUCTIE PRODUCTIE.

  OOK DE BACOVEN OF BANANENINDUSTRIE MOET OPGEKRIKT WORDEN. VEEL EXPORT POTENTIE. IEDERE EUROPEAAN EET PER DAG 3 BACOVEN EN BANANEN OF BACOVEN.

  DUS MONI DE FOE MEKI.


  Maak melding

 6. Bovendien zijn de mensen die het hardst schreeuwen dat ze djadja Sranang mang zijn en zogenaamd het land opbouwen, degenen die rondlopen met een Europees, Amerikaans of Canadees paspoort.

  Dus wie houd wie nou voor de gek.


  Maak melding

 7. De mensen van de regering Santokhi moeten het volk niet in de maling nemen. Ze beweren reeds veel gedaan te hebben. In het kader van IMF hebben ze inderdaad:
  1. De bustarieven omhoog gegooid. Heel veel gezinnen kunnen tarieven niet meer betalen. Mensen moeten in de hete zon grote afstanden te voet afleggen om ergens te komen.
  2. De prijzen voor elektriciteit en gas zijn verhoogd. Mensen moeten nu 6 keer zoveel betalen voor energie.
  3.De prijs voor benzine en diesel is door deze regering gors gestegen.
  4. De prijzen voor levensmiddelen zijn enorm gestegen door o.a. verhoogde overheidsaccijnzen op importen.
  5. De prijzen van diensten verricht door de overheid zijn gestegen. Mensen moeten meer betalen voor uittreksels paspoorten, vergunningen,enz

  Het is allemaal zo eenzijdig wat de regering aan het verkondigen is. Het invoeren van bovengenoemde prijsverhogingen zien zij als een succes van hun beleid. De media laat zich lenen om deze vermeende successen te verspreiden.


  Maak melding

 8. Als IMF zegd dat goedt gaat met myn SURINAME dan hebben ze hun oog op een verkeerde plek
  Laten we ophouden de mensen voorde gek tehouden, en overgaan tot degelyk bestuur.
  waar de mensen geloof in krygen en met vertrouwen op kunnen bouwen en niet wat tegenwoordig gebeurt
  Geef ons geen 100 terwyl het 10 is,je houdt ons voor de gek.


  Maak melding

 9. Robgetverderie, ik ben het deels eens met je. IMF heeft nergens ontwikkeling gebracht voor arme mensen. Integendeel zijn de kosten voor 1e levensbehoeften gestegen voor de al verarmde bevolkingen in de landen, waar het IMF zg hulp heeft gebracht.
  Dit gedeelte ben ik eens met je. MAAR, ipv IMF maatregelen kan de regering BETER alle onrechtmatig verkregen rijkdommen en staatseigendommen terugnemen zonder aanziens des persoon of politieke kleur en in de verkoop doen om zodoende liquide middelen te vergaren in staatskas. Dan hoef je de rekening van wanbelijd van de politiek NIET op de arme bevolking af te wentelen.


  Maak melding

 10. RodG
  1>> Het is duidelijk het gevolg van lenen voor consumptie. De rekening krijg je dan wat later beste RobG.
  2>> De elektriciteit tarieven zijn geen 6 maal verhoogd. Er moet nog een systeem gemaakt worden wat eerlijk is en dat de grote verspillers aangaat zetten zuinig om te gaan met electriciteit. RobG u zaait paniek.
  3>> Rij wat minder en wat rustiger. In NL wordt er minderhard gereden als de brandstof prijzen om hoog gaan. Zet het raam open en de airco uit. rij samen etc. En besef hoe het zover kon komen.
  4>> Er is zoals u altijd preekte een alternatief voor IMPORT namelijk Home grown. Verder wordt al zichtbaar dat de wildgroei ook weer juist door wanbeheer van de vorige regering ontstond. Gelezen hoe het covid fonds geplunderd werd door o.a,. Chotelal
  5>> Dit punt zuigt uit uw duim.

  Beste RobG het gaat niet perfect echter er is heel veel werkverzet om na het bedriegen van het IMF door Boefdraad en het bedrog van Oppenheimer door Boefdraad uberhaupt aan tafel te komen bij het IMF en voor serieus genomen te worden.

  Ondanks alle geroep is er relatief weinig onrust te ervaren in de afgelopen maanden.
  FPN heeft geen werk meer.
  De NDP preekt is na 2 sessies niet meer herhaald.
  De wandaden van Boefdraad en van Trikt komen rustig in beeld.
  De afwateringonderhoud werkzaamheden beginnen structureel te worden.
  Baggerwerk wordt nu met verstand aanbesteed en niet als een project met baksjish.

  Jammer dat de begroting 2021 nog niet rond is. Ik mag hopen dat daar in zichtbaar wordt hoe de schulden met behulp van IMF etc. gesaneerd worden.


  Maak melding

 11. Mensen mensen, imf noh, ga kijken wat imf doet met een land, ik kan je gerust schrijven, imf is een criminelen organisaties, wat de witte mensen vroeger deden, doet imf door middel van een lening, zij weten bliksem goed dat bouta het geld nooit gaat besteden voor land en volk, toch bleef imf geld verstrekken, waarom ,imf weet ach dat land heeft rijkdom genoeg in de grond, bouta boefdraad dieven zijn de lachende derde, en wie moet dit alles terug betalen, arme sranang mang, daarom dhr santokhi heeft een zware taak ozijn schouder overgenomen om het land, uit de problemen te halen, en oe mpp ndper rob boeler, schamen jullie niet om hier te schrijven om jouw koullo goeroe hoer bouta te verdedigen, gwe oe mpp, van de nationale dieven partij


  Maak melding

 12. Sranang mang jullie moeten de ndp met de grond slopen die hebben jullie in deze ellende gestort, Surinaamse bevolking wordt politiek bewust, en laten wij dhr santokhi en Brunswijk steunen, het moet nu afgelopen zijn, surinamers verdienen het beter, maakt niet uit welke volk, we zijn allemaal surinamers, respect voor elkaar, en het komt goed met jullie allemaal, steun deze, santokhi is bergen aan het verzetten, maar eens zullen wij surinamers de vruchten van plukken, a tang soh, veel succes?


  Maak melding

 13. Allemaal waar rob allemaal waar.
  En hoe komt dit?

  Door bouterse en de gevluchtige crimineel boefdraad, die natuurlijk onschuldig is. Als deze vetklep zich gewoon aangeeft zal je zien dat het volk wel eens zou kunnen gaan denken; hij is toch onschuldig, maar zolang hij zich verstopt weet een ieder dat hij schuldig is dat hij al het geld van ONS heeft gestolen. niet van jouw jij zit rustig in Bijlmer al noem jij het Diemen.
  Waarom moet dit allemaal?
  Om ervoor te zorgen dat er nog een toekomst is, nu moeten we helaas pijn lijden, we weten het we worde3n uitgelachen, maar we accepteren ons lot, wetende dat we er bovenop zullen komen.


  Maak melding

 14. Het is mooi en leuk dat we Suriname weer op en top krijgen. Maar nergens hoor je dat we de lokale productie opkrikken of dat we industrieen gaan opzetten om valuta te verdienen. Vergeten we dat dollars\euros niet uit de lucht vallen maar dat je keihard ervoor moet werken.


  Maak melding

 15. Regering ! Alles verhogen ? Dus…we moeten wat doen.
  Ja jongoe, ko mik ding prijs kting dan ding sma o takki….Soekoe moni. Ding minister e taki. Ko bigi wang NV ( Nieuwe Verduisteraars ) Go google dang je surf in a website foe IMF dang we aksi moni…..tog ? 😂schurken. ONBETROUWBAAR ! IK SCHAAM ME VOOR JULLI😎😭👎👎👎E


  Maak melding

 16. Toen de regering bouta naar de IMF stapte ,kwamen de partyen in opstandt en eiste dat ze geen zaken met de IMF moesten doen en nu doen ze schaamteloos het zelfde ;
  zonder tebeseffen dat het volk het niet op gaat kunnen brengen.
  er wordt geen industrie ontwikkeld of productie sectoren omte exporteren en werk tecreeren
  wat verwacht men dat gaat gebeuren, jullie kunnen van alles roepen, maar ik heb nog niks gezien vanverlichting, nu wachten jullie dat nederland verandering gaat brengen .
  nederland moet nu zelf gaan bezuinigen,en dit is geen landt die zonder eingen voordeel hulp biedt, ga maar naar het ontwikkelingshulp van ze kyken, je wordt er niet beter van.
  ik weet niet wat Surinamers denken maar, een slechte familie is nog altydt beter dan een vere vriendt denk daar maar goedt overna,


  Maak melding

 17. Beste mensen waar denken jullie dat hoefdraad al die boeven streken
  Geleerd heeft.
  Hij heeft bij de IMF gewerkt,
  Daar heeft hij alle streken geleerd.
  En dan nog trots zijn ook.
  Voor al de NDP(Nationale Demonen Partij).
  Fufuru eerste klas .

  A tori sari


  Maak melding

 18. Jammer voor die mensen die bij de overheid werken hun zullen de tol betalen want de imf laat overal ter wereld het volk betalen om als op rail te krijgen en je moet dat geleend kapitaal terug betalen de meeste particulieren betalen geen belasting dus overheid mensen succes


  Maak melding

 19. Rbrown 10 februari 2021 At 23:11
  Toen de regering bouta naar de IMF stapte ,kwamen de partyen in opstandt en eiste dat ze geen zaken met de IMF moesten doen en nu doen ze schaamteloos het zelfde ;
  ================================================
  Rbrown,
  Het ligt toch iets genuanceerder. De vorige NDP regering heeft wel degelijk een eerste stap gezet naar het IMF en zich teruggetrokken uit de deal nadat IMF de eerste trance van 80 miljoen dollar had overgemaakt. De NDP had geld nodig en heeft gewoon een vies spelletje gespeeld met het IMF.
  Ze weten dat ze nooit meer iets te vertellen zullen hebben in Suriname en hebben daarom genadeloos het land leeggeroofd. En een ieder weet wie met “Ze” bedoeld wordt.
  En iedereen weet dat ze genadeloos afgestraft gaan worden door deze en toekomstige regeringen.


  Maak melding

 20. dus robbrown toen ndp aan de macht was bepalde de oppositie het belijd.
  nu is de oppositie aan de macht wat let jouw partij om het beleid te bepalen dan.

  Btw heb jij niet altijd je strontsmoel vol overniet naar het verleden kijken. of gelt dit alleen als het vervolging van je criminele vrienden die natuurlijk onschuldig zijn betreft
  gemodereerd

 21. dus robbrown toen ndp aan de macht was bepalde de oppositie het belijd.
  nu is de oppositie aan de macht wat let jouw partij om het beleid te bepalen dan.

  Btw heb jij niet altijd je strontsmoel vol overniet naar het verleden kijken. of gelt dit alleen als het vervolging van je criminele vrienden die natuurlijk onschuldig zijn betreft


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.