maandag, mei 20, 2024
HomeNieuws uit SurinameDag van de staatsgreep 25 februari geen vrije dag meer

Dag van de staatsgreep 25 februari geen vrije dag meer

-

Does Travel - naar Suriname

25 februari, de dag waarop in 1980 een illegale, gewapende machtsovername in Suriname plaatsvond door militairen, zal geen nationale vrije dag meer zijn. Dat heeft de Surinaamse regering maandag besloten.

De Stichting 8 decemer 1982 had een verzoek ingediend bij de president, voor afschaffing van deze dag. Naast de stichting zijn meerdere maatschaplelijke groepen gehoord.

Op 25 februari 1980 werd de sergeantencoup oftewel de staatsgreep in Suriname door Desi Bouterse en Roy Horb samen met 14 collega-sergeanten, gepleegd. Ze noemden het een revolutie maar dat klopt niet, want een revolutie is een plotselinge opstand van het volk en niet van 16 militairen.

Deze groep van 16 militairen bestond uit de volgende personen:

Desi Bouterse
Paul Bhagwandas (overleden 1996)
Benny Brondenstein
Steven Dendoe
Roy Esajas (overleden 2012)
Ernst Gefferie
Arthy Gorré (overleden 2018)
John Hardjoprajitno
Wilfred Hawker (geëxecuteerd 1982)
Roy Horb (in 1983 onder verdachte omstandigheden overleden)
Ewoud Leeflang (overleden)
Guno Mahadew (overleden)
John Nelom (overleden)
Roy Tolud (verdwenen in 1999)
Ruben Rozendaal (overleden 2017)
Marcel Zeeuw (overleden 2015)

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

86 REACTIES
 1. Goed gebaar voor de nabestaanden van de decembermoorden , nu nog de in leven zijnde veroorzakers van die coup in 1980 alvast direct opsluiten , want dadelijk zijn ze de pijp uit.


  Maak melding
 2. Maar wel het Chinese nieuwjaar is een vrije dag.
  Zo de vraag is wie houdt wie voor de gek.
  Te veel vrije dagen schaad de economie van het land.


  gemodereerd
 3. wordt het ook uit de geschiedenis verwyderd, ik vraag me af of er in 1980 wel iets gebeurt is dat wy nu ontkennen. het grootste deel van Suriname heefd toen gesnakt naar verandering.
  wat gaat men nu doen anders denkenden uit de weg ruimen ,ik ben benieuwd
  jullie zyn het land in snippertjes aan het verscheuren.
  hebben jullie niets belangryker tedoen dan een hele dag debateren over afschaven van een vrye dag terwyl wy momenteel hele wkenden thuis zitten, wat is dan de toegevoegde waarde hiervan.


  gemodereerd
 4. Nog maar vijf te gaan. Wanneer de laatste de kraaiemars geblazen heeft, mogen ze wat mij betreft die dag uitroepen tot een nieuwe nationale feestdag.


  Maak melding
 5. Ben ik heel blij mee nu dat gedrocht slopen en er desnoods vermalen om als grondstof te dienen voor oa de herbouw van het HBvP waarin de geschiedenis van deze onnodige ontwrichtende vernielzuchtige coup voor altijd naar waarheid aan de jeugd wordt verteld.


  Maak melding
 6. Opmerkelijk dat er niet zwaar wordt getilt aan de 15 december moorden veroorzaakt door eigen volk
  En nog dagelijks roeien Surinamers hun eigen volk uit.
  Dit fenomeen wordt nog dagelijks gedoogd. En maar kletsen en genoegdoening zoeken over het slavernij verleden. Het lijkt wel op de pot verwijt de ketel. Terwijl Suriname dagelijks stinkt naar de misdaad. Bouta loopt nog steeds rond. Boefdraad wordt ook nog steeds schuil gehouden. Dan ook weer een advocaat die nog niet droog is achter haar oren.loopt te schreeuwen dat de lockdown afgeschaft moet worden want de economie in ons land gaat kapot. De hele wereld economie is zowat opslokt. Dit kind die zich advocate noemt is erger dan die oerdomme Trump. Nog meer doden door corona zoals in Amerika. Wat een shit gedachten.


  gemodereerd
 7. Fantastisch om dit te horen. Een ordinaire staatsgreep was het en geen revolutie.
  @@@RBrown,
  Wat jou afgod allemaal gedaan heeft, is geen geschiedenis hoe jij dat noemt, maar een misdaad!!!!!


  gemodereerd
 8. Dag van nationale dieven partij in het leven geroepen, ja dag van ellende in Suriname begonnen, ja dag van staatkas plunderen begonnen, afschaffen die ka bouta soso rotzooi gebracht voor eigen gewin, en dat was dag dit dag dag opruimen de boeven partij ndp, wordt ik misselijk van bah


  gemodereerd
 9. Bouta heeft Roy horb laten ombrengen, yoe denki bouta, de duivel wacht op jouw, ie nom denki tak het eindigt bij jouw pp dood, gado ne sribi, bouta hond laagste agoe koullo


  Maak melding
 10. Het misdadig crimineel beest delanoa, desilee, bouwterse, de misdadige vloek van het gehele land en ook voor zichzelf, zoon, stiefzoon als ook de grote horde paarse imbecielen, oerdomme aanhangers, idioten, delinquenten etc is de ware vloek van land en volk.


  gemodereerd
 11. Ik vindt het nogal hipocriet zoals dingen gaan,me oma zy altydt njang mang no lobi njangmang.
  draai het hoe je hebben wil het is en blyft surinaams geschiedenis of ik het leuk vindt of niet.
  politiek is vies over een paar jaar is het weer een vrye dag.
  Het is toch al eerder afgeschaft en terug ingevoerd .
  terwyl er belangryke isseu,s zyn waar de regering zich over moet buigen,houdt men zich bezig met afschaffen van een vrye dag,waarom niet meerdere vrye dagen afschaffen, of gaat enkel om deze


  gemodereerd
 12. Het blijft geschiedenis……..25 februari zal ik nooit vergeten….op die dag is de revolutie geboren en mijn Lieve,allerbeste maatje overleden…MIJN MOEDER….dan wil ik vrij zijn en in alle stilte MIJN MOEDER …herdenken. Dus ben ik tegen afschaffen


  gemodereerd
 13. R(over)Brown
  Wat en gelach met jou.
  Dus je heb het van je oma geleerd.
  “ njang mang no lobi njangmang”
  Dus bij jou is dit de waarheid.
  Dan geloof je ook dat
  Njangmang lobi njangmang.
  Dus daarom yu lobi ding boeve bende en ding fufuruman.
  Denk daar maar over na mi boi.


  Maak melding
 14. Gelukkies, ben ik heel blij mee! Nu nog departement van de vrije dagen ons der de loep nemen en ook afschaffen. Ik ga voor 1/3 dagen voor alle feestdagen.


  Maak melding
 15. @Rbrown
  Snap je het woord revolutie niet.Een revolutie is een volksopstand.Het volk gaat massaal in verzet.Dit was een ordinaire coup van 16 idioten die zich onaantastbaar waanden en cowboytje wilden spelen zonder te beseffen wat de gevolgen van hun daden zouden zijn Na de coup heeft Su alleen verdriet,ellende misere,stress,corruptie etc etc etc gekend.Ze hebben het volk zwaar getraumatiseerd,hun joie de vivre ontnomen en dat kan en mag ze waar aangerekend worden.Saillant detail dat van de 16 nog 5 over zijn.Karma is echt een bitch!!!.Velen zijn niet op een prettige manier doodgegaan!!!


  Maak melding
 16. I.p.v. jullie je bezig te houden met onderhoudt van bermen en trensen, kijken naar oplossing voor schoolkinderen, kijken hoe armen in de samenleving tegemoetkomen, ouderen helpen waar nodig, benzineprijs en koers omlaag, over covid praat ik niet. Geen kennis hebben ze ervan, te dom. Kletsen of 25 febr vrije dag moet zijn of niet. Vader verzorgd zn kinderen niet maar komt met wat ze wel en niet moeten. Zo komt het over


  gemodereerd
 17. De afschaffing is van tijdelijke aard. Deze nationale dag komt terug. Het is een belangrijke dag in de Surinaamse geschiedenis. De NDP komt weer terug in het machtscentrum en zal de voorhoede partij voor het volk blijven. De 16 zetels die men heeft gekregen bij de afgelopen verkiezingen zijn nu weer gegroeid naar meer dan 20 zetels. Het volk is nu al moe van de corrupte bende van Santokhi. Met allerlei schijn instructies zijn ze bezig om in de toekomst de miljarden inkomsten uit olie onder Friends and family veilig te stellen.


  gemodereerd
 18. ALLES BIJMEKAAR HEEFT BOUTERSE ALIAS DROGAMAN EIGENHANDIG ONGEVEER 70 MENSEN LATEN DODEN EN LATEN VERDWIJNEN. LET OP MINIMAAL 70.
  VEEL WAREN ANTI MILITAIREN. MAAR OOK BURGERS DIE ZOMAAR ZIJN VERDWENEN.

  LATEN WIJ ZIJN KOP BINDEN AAN EEN 4 X 4 TERREINWAGEN EN ZIJN POTEN BINDEN AAN EEN DAF TRUCK. DAN TREKKEN WIJ DEZE MASSAMOORDENAAR IN STUKJES LANGZAAM UIT ELKAAR. ANDERS GAAT HIJ EEN MAKKELIJKE DOOD STERVEN. HIJ MOET WETEN WAT HIJ GEDAAN HEEFT MET MENSENKINDEREN.

  DAAROM KAN IK NIET BEGRIJPEN DAT ZIJN PROCES 100 JAAR DUURT TOT NA ZIJN DOOD.
  SLUIT DIE KA MAN GEWOON OP. LAAT MATHOERA INTERNATIONALE HULP INROEPEN EN HEM NAAR ZIJN ZOON BRENGEN IN AMERIKA.
  WANT WE GAAN HEM OOK NIET TE VRETEN GEVEN IN SANTOBOMA.

  IEDEREEN DIE VANDAAG NDPERS IS HEEFT MEEGEVRETEN EN FINANCIEEL VOORDEEL GEHAD UIT DE CORRUPTIE VAN DEZE PARTIJ. ZELFS GROTE ONDERNEMERS ARTSEN EN DOCTOREN ETC ETC ZIJN PLOTSELING SCHATRIJK GEWORDEN. HOE KAN DAT??????????? ZONDER TE WERKEN.

  HOE KOMT DDB AAN BROKOBAKA????????????
  HOE KOMT HIJ AAN AL DIE HUIZEN??????????????

  IS PRIMA DAT 25 FEBRUARI IS AFGESCHAFT. MAAR TOON OOK BALLEN OM DEZE ELLENDELING ACHTER DE TRALIES TE STOPPEN. OVER 2 JAAR IS HIJ DOOD EN DAN????????DAT IS GEEN PROCES!!!!!!!

  EEN KRUIMELDIEF VAN DE STRAAT WAS ALLANG BONT EN BLAUW GESLAGEN.

  EN WAAR IS HOEFDRAAD????????????LALJI OPO JOE TINGI BEK!!!!!!!PE HOEFDRAAD DE?????????????WE HEBBEN DEZE ELLENDELING NODIG. HIJ MOET KOMEN VERTELLEN OVER ALLE GELDSTROMEN DIE LINKS EN RECHTS ZIJN GEGAAN. MISSCHIEN KAN DE OVERHEID EEN STUKJE TERUGHALEN MIDDELS BESLAGLEGGING.

  IN IEDER GEVAL BESLAGLEGGING OP ALLE BEZITTINGEN VAN NDPERS. SOSO FOEFOER SANI!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding
 19. OOK BESLAGLEGGING VAN HET TERREIN OP OCER. GEWOON TERUGGEVEN AAN HET VOLK.

  MAAK ER EEN NETTE MARKT VAN.

  DE BEVOLKING HEEFT HAAR GESTOLEN SPULLEN EN TERREINEN WEER NODIG.

  ALLES WAT IN DE AFGELOPEN 10 JAAR AAN NDPERS IS GEGEVEN VOORAL IN DE DISTRICTEN MET KLEM TERUGVORDEREN.

  100% DIEFSTAL.


  Maak melding
 20. WIJ GAAN VOOR NOG (de laatste) VIJF, het REVO monument kan later gebruikt worden als grafsteen voor de LEIDER/massamoordenaar…. Gods molen……


  Maak melding
 21. Zogenaamde vrije dagen voor de Chinezen,javanen,Hindoestanen, bosnegers, boeroes is foute boel.Afschaffen dat ding want het bevordert verdeeldheid, ongelijkheid,racisme en discriminatie.


  gemodereerd
 22. Het is niet alleen de massamoordenaar Bouterse die gestraft moet worden …
  deze moordenaar had mensen om zich heen die keihard met hen meededen en hem adviseerden.
  Die moeten ook net zo hard de cel ingetrapt worden.
  Ook van hen dienen alle bezittingen afgepakt te worden want alles wat zij bezitten is gestolen van de surinaamse gemeenschap….deze insecten hebben geparasieteerd op het volk en op de staatskas.
  Overheid, toon ballen en ga optreden want daarvoor heeft het volk jullie macht gegeven.


  Maak melding
 23. Goed nieuws !

  Regering Santo. / B. ,
  namens trots-Suriname: Dank u wel !

  We zijn weer een stapje dichterbij een rechtvaardig Suriname.

  Op 25 februari 1980 heeft een van de grootste misdrijven van de Surinaamse geschiedenis plaats gevonden o.l.v. Desi de duivel Bouterse.
  Sindsdien is ons geliefd land structureel beroofd en vernietigd door diezelfde misdadigers. Sindsdien is ons geliefd land in een neerwaartse spiraal van verval geraakt.

  Deze zelfde groep criminelen o.l.v. Bullshit Bouta is verantwoordelijk voor andere grote misdrijven zoals de gewetenloze moorden van onschuldige burgers, corruptie en staatskasroof in de Surinaamse geschiedenis.
  De roof die heeft plaatsgevonden in de periode 2010 – 2020 is zelfs de grootste bankroof aller tijden in de wereld geschiedenis.

  Wij, het volk van Suriname, hebben hoop en verlangen naar een veilig en rechtvaardig Suriname.
  Wij, het volk van Suriname, hebben er vertrouwen in dat het recht zal zegevieren.
  Wij, het volk van Suriname, hebben de langste adem en zullen niet opgeven.
  Wij, het volk van Suriname,
  steunen de regering Santo. / B. om
  “de vloek van de Decembermoorden”
  te bezweren en ons voor eens en voor altijd te bevrijden van deze hebbi.

  Wij, het volk van Suriname,
  zullen onze Switi Sranan weer wederopbouwen.

  Justitia Pietas Fides.

  Gado de wi fesiman. Krakti !


  Maak melding
 24. RobG 9 februari 2021 At 09:38

  De afschaffing is van tijdelijke aard. Deze nationale dag komt terug. Het is een belangrijke dag in de Surinaamse geschiedenis. De NDP komt weer terug in het machtscentrum en zal de voorhoede partij voor het volk blijven. De 16 zetels die men heeft gekregen bij de afgelopen verkiezingen zijn nu weer gegroeid naar meer dan 20 zetels. Het volk is nu al moe van de corrupte bende van Santokhi. Met allerlei schijn instructies zijn ze bezig om in de toekomst de miljarden inkomsten uit olie onder Friends and family veilig te stellen.
  =============================
  Hahahaha…..Je zit er nog steeds mee he, dat die paarse ratten van je niet meer kunnen vreten uit het lege pot. Tot nu toe hebben jullie paarse ratten Su failliet gegeten en hebben nu al gemunt op de olie miljarden, jo zwijn!!!


  Maak melding
 25. Laat het voor eens en voor altijd een wijze les zijn voor het volk van Suriname.
  Deze ordinaire illegale staatsgreep die sommigen onder u ook wel “de revolutie” noemden en zogenaamd vernieuwing moest brengen in het politiek landschap heeft Suriname de laatste 40 jaar alleen maar ellende gebracht.
  Het volk van Suriname is zich inmiddels terdege van bewust dat de NDP nooit meer als politieke partij mag en zal terug keren in het machtscentrum.
  En nee Rbrown, je hoeft niet bang te zijn dat deze zwarte periode uit de geschiedenisboeken van Suriname zal worden verwijdert. Als je het nog kan herinneren stonden de geschiedenisboeken al klaar met een deel van het verhaal waaronder een foto met opschrift Moordenaar.
  Maar ook dat snap je zoals gewoonlijk niet. Een dag schrappen als herdenking heeft niets te maken met feiten verwijderen uit de geschiedenis van een land. Dat wat je baasje heeft gedaan, door die geschiedenis boeken niet toe te staan, dat is pas geschiedvervalsing.

  Een deel van deze geschiedenis recht uit zijn eigen memoires:

  Wilfred Hawker (geëxecuteerd 1982)

  Roy Horb (in 1983 onder verdachte omstandigheden overleden)

  Roy Tolud (verdwenen in 1999)

  En nogmaals voor diegenen die het nog steeds niet begrepen hebben, de NDP komt niet meer terug.


  Maak melding
 26. De ene regering schaft het af en de andere laat het weer toe het zou beter zijn om het bij wet te regelen dat het voor eeuwig en altijd verboden wordt hoe ziek moet je zijn om dit als een feest en vrije dag aan te geven waarbij onschuldige mensen zijn vermoord en de verantwoordelijken nog rond lopen de ene werd President van Suriname en de andere is Vp van Suriname dit is de straf wat je krijgt in Suriname als je zulke handelingen pleegt in Suriname


  Maak melding
 27. Hoera, Hoera, Hoera!

  De vervloekte paarse dag is afgeschaft, Surinamers zien jullie toe wat er sinds 25 februari 1980 onder het bewind van de vervloekte ddb met Suriname gebeurd is. Zien jullie je eigen leven.

  Fri, Fri, Fri!

  Sranan Fri!

  Chan O Set In


  Maak melding
 28. ” …
  De NDP komt weer terug in het machtscentrum en zal de voorhoede partij voor het volk blijven. De 16 zetels die men heeft gekregen bij de afgelopen verkiezingen zijn nu weer gegroeid naar meer dan 20 zetels. 
  … ”

  Het is wachten tot dat de krijgsraad gereed is om de genadeloze “biggi bek klap” uit te delen.

  Beste landgenoten,
  laten wij bidden voor rechtvaardigheid,
  laten wij bidden voor kracht en wijsheid voor de rechterlijke macht.
  Dit jaar wordt het dus 41 jaar dat de grootste misdrijf van ons land ongestraft is gebleven. Dit kunnen wij niet accepteren.

  Het is genoeg geweest.
  Un no mang moro.
  Tra fas no de.
  Mek Bouta nyang mi mars.

  We have a job to do.
  We have to rebuild our sweet country.

  Kon mek Sranan switi baka. Krakti !


  Maak melding
 29. Zoveel opmerkingen .maar geen een die het hebben over de corrupte boeven Henk Arron en die smeerlap bevelhebber Elstak .Daar is het toch om begonnen?Heel Suriname was in eerste instantie blij met de coup .Ja jammer die was bedoelt om de corrptie te bestrijden,Arron kreeg huisarrest toe zijn de prominenten mee gaan bemoeien in de haard van het vuur toen kwam van het ene naar deze ellende die we nu moeten meemaken.Henk Arron en Elstak zijn nooit veroordeelt voor de corrupte handelingen toen Die Blakamangs zagen die ontwikkelingsgeld als hun salaris voor het onafhankelijk verklaren van Suriname. De militairen kregen geen soldij van de regering toen of heel weinig,ze gingen in ons winkel op rekening goederen kopen ,zo weet ik wat van ,ze waren vaker in onze winkel. Die moorden keur ik absoluut 1000%. Bouta en z’n jongens werden zwaar onderschat ,dái tek no!!!.


  gemodereerd
 30. Nog maar 5 te gaan. Inderdaad afschaffen die zwarte bladzijde uit de Surinaamse geschiedenis. Degenen, die beweren, dat deze zg revolutie Su veels goeds heeft gebracht, hebben deze periode niet meegemaakt. Praat met mensen, die het WEL hebben meegemaakt en analyseer of deze ordinaire staatsgreep het verarmd Surinaams volk VOORUITGANG heeft gebracht. Eigen zakken GEVULD dankzij opa D.


  Maak melding
 31. Zooo @robg, heb je een privé onderzoek verricht, 20 zetels whahahahaha.

  Je beschrijft perfect waar de schoen wringt bij team paars. Jullie zijn razend en hebberig naar die olie, dat is het hele eiereten. Ze hebben olie, dus kunnen nu alvast 300 leningen afsluiten, hangmat, afhaal en borgoe, pfffff.
  Heb jullie helemaal niets geleerd uit de afgelopen periode?
  Stem en geweten verkocht, gevolg 9 maanden geen salaris. Covidfonds geroofd, gevolg covidsteun komt moeizaam op gang. Baan geaccepteerd zonder diploma, gevolg geen salaris. Waar is Dubai gebleven, de fly-overs, trams en alle bullshit.
  Laatste onthulling 35 miljoen us dollar geleend om de wateroverlast in parbo aan te pakken, geld is spoorloos.
  Je moet wel goed gek zijn om nog achter corrupt team paars te staan, pffffff.


  Maak melding
 32. Laffoe, ben je vergeten dat opa D en de andere militairen, die retour uit Nederland waren gekomen, SUPLETIE (aanvulling op hun salaris tot na de staatsgreep) kregen? Dus ga geen lans breken voor deze staatsverkrachters; mulo en ulo opgeleiden, die nu tot de rijkste boeven behoren en het grootste gedeelte van de bevolking E PINA.


  Maak melding
 33. @Latour Posse,
  Al die nog levende boyscouts die vermeld staan in het gesloten dossier, krijgen nog steeds hun Hollandse pensioen plus AOW in euro’s. En maar zeiken op Holland, 🤮🤮.


  Maak melding
 34. Lesje, ben ik helemaal met je eens, met de strekking maar niet met alle bewoordingen die je gebruikt, maar is jouw keuze. Iedereen die uit de ruif heeft gegeten oppakken. Ik wil eraan toevoegen, ook leden van deze regering en de “hoge” heren en dames en grote bedrijven die op de achtergrond de touwtjes in handen hebben.


  Maak melding
 35. Wanneer de opstand van 25 februari 1980 niet meer wordt gezien als een nationale vrije dag, en deze wordt afgeschaft, dan is dit een prachtig idee.
  Maar als men die lijn wil voortzetten dan moet men ook alle nationale feestdagen, die zijn gebaseerd op bloederige optreden en handelingen van fascisten worden gestopt.
  Te beginnen met de herdenking van de afschaffing van de slavernij, 1 juli moet geen dag zijn om te worden gevierd, het is een zwarte dag uit de historie van Suriname, en gevoed met alleen maar leugens over hoe de slaven hun vrijheid hadden verkregen, het is gestoeld op een principe van de Romeinen, geef het volk eten en spelen en je houd hun voor altijd in slavernij.
  Schaf kerstfeest af, want de geboortedag van Jezus Christus, welke door geleerden werd achterhaald, was 8 augustus 8 BC, hij was een kind van Leo en wordt ook genoemd The lion of Yuda.
  Schaf goede vrijdag af, want elke keer als deze dag wordt herdacht, lachen de Romeinen en hun nageslacht, zij vieren namelijk altijd hun overwinningen, en de christelijke kerken zijn een verlengstuk van deze Romeinen en nazaten.
  Schaf alle feestdagen af van iedere buitenlandse filosofische oorsprong, want dit verziekt het volk.
  Mijn vraag is dan ook welke feestdag heeft Suriname dat van Suriname is?
  Alles is geïmporteerd en word als machtsmiddel gebruikt om gezien te worden, het enige dat als beginpunt zou kunnen dienen om te komen tot een Nationale Herdenking Dag, word nu al tegengewerkt.
  Er moet een dag komen in onze geschiedenis waarin alle strijd die werd geleverd voor dit land moet worden samengevat , De strijd van de inheemsen tegen de onderdrukkers die het land met geweld hadden overgenomen en gekolonialiseerd, de strijd tegen de slavenhouders, zowel door de inheemsen als de marrons, de druk die op de overheerser werd uitgeoefend wereldwijd, zodat afschaffing van de slavernij een feit werd.
  De indoctrinatie in de geschiedenis, dat Suriname haar vrijheid had verkregen door de gratie van de onderdrukker, moet uit ons denken worden gewist, Koning Willem 111 en alle kolonisators werden gesommeerd om hun koloniën op te geven.
  Sommige van onze toenmalige politieke leiders hadden een komedie gespeeld, waarbij het erop leek dat ze hadden gevochten voor de onafhankelijkheid van dit land.
  Een ongeschoold jong volk dat voor alle kennis terugvalt op de door de kolonisator in lijn gebrachte stellingen.
  Hun motto is dan ook, alles wat jullie weten komt van ons, en als er mensen opkomen
  om zich ertegen te verzetten, dan worden deze gestraft. Anton de Kom is een voorbeeld hiervan, bij vele rassen stond hij bekend als papa, omdat hij geen kleur of ras zag.
  Gedurende 40 jaren heeft het Surinaams volk gezien en geleerd, hoe het wel of niet moet zonder inmenging van de kolonisator.
  Bouterse had het hart niet om een moordenaar te zijn of een moordenaar genoemd te worden, anders had hij vanaf 25 februari 1980 een bloederige revolutie gevoerd. De geschiedenis van de revolutie, waarbij de militairen het voortouw namen, is nooit vanuit een eigen Surinaamse bril bekeken.
  Alle verzet en handelingen, gedurende de afgelopen 40 jaren moet dan ook vanuit die zienswijze worden bekeken.
  Democraten hebben een systeem ontwikkeld, welke terug gevonden kan worden in ieder rechtssysteem, en dat is dat niemand schuldig bevonden kan worden totdat het bewezen is.
  Dat er huichelaars waren meer dan 2000 duizend jaar geleden, om zelfs Jezus veroordeeld te krijgen is een feit, dat dezelfde huichelaars nu nog rondlopen is ook een feit.
  Nu de vraag, wie faciliteer je met het stopzetten van 25 februari als nationale vrije dag?
  Als deze regering zo democratisch is, laat er dan een referendum worden gehouden, waarbij het gehele volk bepaald als deze nationale dag, gestopt moet worden.
  Afschaffing was nooit het politiek standpunt van de huidige regering, maar wel het opsluiten en straffen van DDB. Probeert men het volk weer dom en in slaap te sussen door een historisch verworven ideologie, strategisch weg te moffelen.
  Is de VHP geworden tot een verenigde huichelaars partij.


  gemodereerd
 36. Goede beslissing en een zwarte dag voor alle landverraders die vergiftigd zijn met het ndp-virus. Eat your hart out……
  20 zetels?? keep on dreaming..de ndp komt nooit meer aan de macht!
  It’s all over.


  Maak melding
 37. Ik snap niet dat Bouta nog gewoon vrij rondloopt. Surinamers zijn een mak volk. In een ander land hadden ze hem al gespietst. Hij doet het nog steeds. Als iemand hem in de weg staat, wordt die gewoon verdelgd. Dus ook Boefdraad, waarom kan niemand hem vinden. Het is toch raar? Ligt vast in een bak met cement. Hoe kan je iets vieren, waarbij zoveel mensen zijn vermoord. Dubbelop voor de nabestaanden. Je gedenkt de mensen, die vermoord zijn. Maar ik denk dat deze imbecielen, alles omdraaien, zoals een revolutie en nu een viering van moorden. Hoe gek kan je het maken. Volgens mij kan dit alleen in Suriname. En nog steeds achter die man aanrennen en ik begrijp dat die aanhangers zelfs hier in de bijlmer zitten. Wat een stelletje, je hebt een hekel aan die witte man, maar je komt in zijn land wonen en je eigen landgenoten bedreigen? Waarom blijf je niet bij opa Bouta? Gelukkig bemoei ik me niet zoveel met de surinaamse gemeenschap hier in amsterdam. Mijn familie is genoeg. Het is alleen zo in en in triest wat je hoort over het land waar je vandaan komt. Ik heb het zelf meegemaakt, dat je eigen kondreman er voor zorgt, dat je je land moet verlaten. Er was geen toekomst voor mij in Suriname, iemand met veel invloed enz. Ik zou geen leven hebben gehad. Was blij dat ik in nederland welkom was en hier mijn leven mocht opbouwen. Maar het laat je niet los, al heb je het nog zo goed, je verlangd toch steeds naar dat mooie land waar je vandaan komt.


  Maak melding
 38. Kronto 9 februari 2021 At 12:23
  Als deze regering zo democratisch is, laat er dan een referendum worden gehouden, waarbij het gehele volk bepaald als deze nationale dag, gestopt moet worden.

  @ Kronto ede!
  Had die Bouta van je ook een referendum gehouden om 25 feb. tot een feest/gedenkdag van te maken? Uiteindelijk is zijn partij De nationale democratisch partij toch?
  De rest van de gedenk en feestdagen mag jij je lekker in je kronto opsluiten, zo te merken heb jij er een probleem mee. Ga maar bij de Vaticaan en de Romeinen klagen.


  Maak melding
 39. Wendy….

  de veroordeelde massamoordenaar DDB, zou tot 3x toe de koers omlaag brengen. Het resultaat van het paarse corrupte, criminele wanbeleid, een koers van 2.8 naar 20.0 laten stijgen. Een heel volk en land in armoe en ellende gedompeld. Miljarden aan binnen en buitenlandse leningen.

  NDP schurken staan inmiddels in de verdachtenbank, zijn reeds veroordeeld en/of op de vlucht geslagen, t.w., Bouterse, Adhin, Hoefdraad, v. Trikt en Kromosoeto.


  gemodereerd
 40. De leugen heeft TIEN JAAR geregeerd.
  Het is voorbij! Voorgoed voorbij.
  Jaar van de bevrijding 2020
  De idioot boutersche en zijn sekte ndp zijn heengezonden

  Hoe staat het met de crimineel de ordinaire boef Hoefdraad heeft hij zich al aangeeven
  Hoe staat met Akiemboma mag hij terug
  Hoe staat het met Geentrouw wil die ook terug?


  gemodereerd
 41. @Boskopoemang
  Bouterse
  Het Referendum is een daad van een democratisch land, een recht dat het volk toekomt.
  Als het volk dit recht wordt onthouden, dan heb je dictatuur.
  Wil men het volk een post dictatoriaal tijdperk geven, dan moet je geen methoden gebruiken als die van de voormalige dictator. Blijkbaar ben je te blind om te zien wat er speelt, en wens ik je voor nu een goed 40 jaren slaap toe.


  Maak melding
 42. Je moet echt een kronto éde hebben om de afschaffing van de slavernij en andere religieuze feestdagen te kunnen vergelijken met een dag die staat voor een uit de hand gelopen ordinaire illegale staatsgreep. Een dag die uiteindelijk bedoeld was als zelfverrijking van een stelletje low-life legerofficieren, noem ze maar gewoon criminelen. Zie maar de moorden, drugs, verdwijningen en het graaien in staatsmiddelen die eigenlijk het volk toebehoorde.
  Het land heeft de afgelopen 40 jaar alleen maar ellende gekend. De ontberingen zijn het volk niet bespaard gebleven en waren niet voor de machthebbers.


  Maak melding
 43. @Sabaku
  Haal zaken niet uit hun verband de reden voor het opheffen van die dag is geen probleem, maar wat ik wil aanhalen is de inconsequentie van die handeling, omdat al de andere feestdagen, het gevolg is van bloeddorstige moorden en uitbuiting van dit land. Blijkbaar heb je nooit enig onderzoek verricht naar het reilen en zeilen van het verleden. Jij bent precies het voorbeeld van de leugenachtige historie van Suriname, misschien zullen je kinderen of kleinkinderen het begrijpen en jouw de vraag stellen van, wat heb je ertegen gedaan.
  Je slikt alle poep die anderen je hebben voorgekauwd, en vindt jij jezelf blijkbaar nog intelligent.
  Ga na wat ertoe heeft geleid dat de slavernij werd afgeschaft en wie er vergoed zijn geworden na die afschaffing, probeer de wereld geschiedenis te linken, als je die gave hebt, dan zal je begrijpen wat ik bedoel.
  Blijkbaar ben je en blijf je een marionet van een opgezet systeem.
  Ook aan jouw, slaap maar rustig verder.
  Sweet dreams.


  Maak melding
 44. @Esmerald, wees niet zo hoogmoedig terwijl je innerlijk aanvoelt dat Santokhi en zijn team afkoersen naar een storm van ongekende omvang.

  Het verwijt naar de vorige regering kan men niet continu blijven volhouden na 208 dagen wanbestuur Santokhi. ” Wo sit ing ” had beloofd dat er na 200 dagen licht aan de horizon gaat schijnen voor de bevolking. De worst die Santokhi het volk heeft voorgehouden smaakt vies. Mensen kunnen het niet meer inslikken. Men kan kotsen over datgene wat Santokhi op het volk heeft losgelaten. Friends and family politiek, het benoemen van onkundige mensen op vele posten.Het erge moet nog komen. Gigantische prijsverhogingen voor het volk komen er aanwaaien, corrumptieve constructies om belangen m.b.t. de olie-inkomsten af te ronden voor friends and family. Kortom de teleurstelling van het volk in de nieuwe regeerders gaat ongekend zijn.


  Maak melding
 45. Ondanks alle teksten die hier continu worden geschreven over DDB en paars. Moet ik zeggen dat het op WTK lijkt alsof deze hele club bij elkaar hoort.

  Vreemd dus dat ik genoeg mensen in de Surinaamse samenleving ken die DDB een warm hart toedragen. De man schijnt een innemende persoonlijkheid te zijn, met het hart op de juiste plek.

  Of 25 februari afgeschaft moet worden als gedenkdag, daar ben ik nog niet over uit. Mijn inziens hoeft het sowieso geen nationale vrije dag te zijn. Daar hebben we meer dan genoeg van.


  gemodereerd
 46. 25 februari is in onze Surinaamse geschiedenis een bewuste moordaanslag dag geweest. Erger dat de slavernij. Onze prominente jongens van land en volk zijn bewust dood geschoten. Deze dag moet een dag zijn van nationale en internationale rouw. De familieleden zijn nog steeds in diepe rouw en worden niet gehoord. Gerechtigheid is nog steeds niet geschied. De moordenaar wordt door velen nog steeds geëerd. Dit zegt heel veel over degene die Bouta de moordenaar nog steeds steunen en zijn onderkant likken. Dit is te triest voor woorden. Harteloze beulen.


  gemodereerd
 47. RobG hoe lang wil je nog paarse fabeltjes verkopen. Zou je sieren om je hand in eigen boezem te steken. Deze crises is volledig de NDP aan te rekenen. Er is sprake van corruptie en mismanagement van de hoogste orde.
  Wanneer ga je inzien dat de NDP niet deugd.
  In en in triest. Als zelf oud min van fin op de vlucht is. Zegt genoeg baja. Suriname is alles behalve in Dubai beland.


  Maak melding
 48. Robgetverderie, NOOIT MEER OPA D EN ZIJN PAARSE CRIMINELE BENDE. Blijf maar blaten over de huidige regering. En loop met oogkleppen op over de geweldige en geweldadige verworvenheden van de paarse bende. Resultaat: PINA VOOR HÉT VERARMD SURINAAMS VOLK. Gefeliciteerd aanhanger van een moordenaar.


  Maak melding
 49. luicien
  De leugen heeft TIEN JAAR geregeerd.
  Het is voorbij! Voorgoed voorbij.
  Jaar van de bevrijding 2020
  De idioot boefterse en zijn sekte ndp zijn heengezonden, wegwezen schurken wegwezen. M
  BTW
  Hoe staat het met de crimineel de ordinaire boef Hoefdraad heeft hij zich al aangegeven
  Hoe staat met Akiemboma mag hij terug
  Hoe staat het met Geentrouw wil die ook terug?
  Hoe staat het met de 3 vieze smerige overlopers, de honden die hun partij verloochenden

  Dan heb we ook nog onze pias rob die blijft herhalen wat hij zooooooooooooo graag wil.
  Nee snotneus, het is voorbij helemaal voorbij en wat heeft het je opgeleverd?
  Jouw geen ene moer, je hoopte en bleef hopen, zelf een open sollicitatie op Waterkant, maar niemand ziet je staan. Je blijft onzin uitkramen, maar ja daarvoor ben je ook onze pias hier op Waterkant.


  gemodereerd
 50. luicien
  De leugen heeft TIEN JAAR geregeerd.
  Het is voorbij! Voorgoed voorbij.
  Jaar van de bevrijding 2020
  De idioot boefterse en zijn sekte ndp zijn heengezonden, wegwezen schurken wegwezen. M
  BTW
  Hoe staat het met de crimineel de ordinaire boef Hoefdraad heeft hij zich al aangegeven
  Hoe staat met Akiemboma mag hij terug
  Hoe staat het met Geentrouw wil die ook terug?
  Hoe staat het met de 3 vieze smerige overlopers, de honden die hun partij verloochenden

  Dan heb we ook nog onze pias rob die blijft herhalen wat hij zooooooooooooo graag wil.
  Nee snotneus, het is voorbij helemaal voorbij en wat heeft het je opgeleverd?
  Jouw geen ene moer, je hoopte en bleef hopen, zelf een open sollicitatie op Waterkant, maar niemand ziet je staan. Je blijft onzin uitkramen, maar ja daarvoor ben je ook onze pias hier op Waterkant.


  Maak melding
 51. Moet een regering gaan bepalen wat in de geschiedenisboeken moet komen te staan, nee toch. Wie bepaalt wat geschiedenis is. Niet een stelletje politici of de politiek. Wat dat betreft lees ik hier alleen maar onzin.
  In een normale democratie zou een regering bijvoorbeeld een referendum houden over deze dag, afschaffen of niet. Maar in Suriname doen wij het altijd anders!!!!!!
  Men moet niet vergeten dat ook NDPers deel uitmaken van deze samenleving, zolang je deze groep uitsluit van het beleid zul je problemen blijven houden. Jip en Janneke


  Maak melding
 52. Opblazen de zogenaamde monument van de revolutie. En die stront van G verdient een grote stok door zijn reet. A la graaf Dracula.
  En nu beginnen met de geschiedschrijving van Suriname. Laat de schoolgaande kinderen leren wat zich heeft afgespeeld in het hun land die Suriname heet. De moordenaar Bouterse geschraagd door handlangers die aan het moorden is geweest. Daarna het land geplunderd en verkracht. Hun toekomst heeft die smeerlap met zijn handlangers hun ontnomen.


  Maak melding
 53. rbrowny met y , , meneer de paarse strontzak , jij bent geen toegevoegde waarde hier op WTK en deze dag 25 februari 2021 zal zwart zijn , en meneer y bij jou gaat het licht dan uit.


  Maak melding
 54. hé robje g , , jij paarse ndp loser , zwarte droplul , jou baasje heeft met zijn sergeanten bende ons land in 1980 voor het eerst vernietigd , was je erbij paarse brulaap of zat je nog met je piemeltje te spelen , en de laatste 10 jaar bouta en zijn ndp boevenbende hebben ons land voor de tweede keer vernietigd , , jij schijnheilige zal zeker wel op 25 februari samen met die paarse ratten in de bijlmer ondergronds een feestje bouwen he , covid is ook uitgenodigd robg.


  Maak melding
 55. rbrown , robg , kronto , pony , luci-en , laffoe e chirmi , pa winti , en verder alle paarse ratten zijn door henkes uitgenodigd om op 25 februari mee te lopen met zijn kraaienmars , want dan wordt de ndp ten grave gebracht in die mars , , allemaal in het zwart verschijnen en henkes loopt voorop.


  Maak melding
 56. 1980 komt wel voor in onze geschiedenis boeken maar wel als zwarte bladzijde.
  En om de toekomstige Surinamers te waarschuwen dat zo iets nooit meer mag voorkomen. In onze mooie switi land.
  Er komt ook een hoofdstuk met titel
  Toen de duvel Suriname in zijn greep hield.
  Het verhaal ging als volgt.
  De duvel en zijn volgelingen makten er een verschrikkelijke puinhopen van onze mooie en heerlijk land.
  Toen de mensen tegen de duvel keren.bedacht hij een plan.
  De duvel camoufleerde zich als een engel.
  En hij deed als of hij de heilige geest was .vertelde alleen maar mooie dingen.
  En zijn volgelingen geloofde hem.
  En ze bleven hem trouw en verdedigen hem tot hun dood.
  Jammer dat ze niet de waarheid hebben gekend.
  Het ergste is dat deze mensen hun nageslacht besmette hebben met dezelfde leugen.ze vertelde hoe geweldig hij was.en ze geloofde dat.
  Dit is een waarschuwing voor al die mensen die nog in de duvel geloven
  Zo als RBROWN. ROBG.Glenn.lucien.pa winti. Pony . Wendy enz.
  Wi mu seti kondre bun


  gemodereerd
 57. Monument vam Henk Herrenberg weghalen
  Verder moet ook dat monument van Henk Herrenberg aan de Waterkant weg gehaald worden. Dit monument heeft een politieke lading en moet daarom worden weggehaald.

  Chinese Kunstwerk aan de Waterkant in Paramaribo ook weghalen
  Men kan een andere plek voor het Chinese kunstwerk aan de Waterkant in Paramaribo uitkiezen, oa Paramaribio Zoo. Dit omdat het te veel openbare ruimte aan de Waterkant in beslag neemt, waardoor het niet goed tot haar recht komt, vooral als het daar druk is door een menigte mensen. Het voorwerp is veel te groot voor de plek aan de Waterkant waar het nu geplaatst is. Het komt niet goed toto haar recht.


  Maak melding
 58. Kronto 9 februari 2021 At 17:12
  @Sabaku
  =================================

  Hé kronto éde,
  Ik haal geen zaken uit z’n verband, maar reageer gewoon en simpel op je eerdere posting. Van jou kant een hoop bla bla bla, maar je hebt mijn statement nog niet kunnen weerleggen met die kronto hersenen van je. Nergens in mijn betoog heb ik feiten verdraaid ,dus snap je verwijzing naar mij toe over “leugenachtige historie” ook niet. Ook zo’n hersenspinsel van een kronto wellicht? Ik denk dat je iets meer moet gaan werken aan je percepties over de werkelijke geschiedenis van Suriname en niet verder zo verbitterd door het leven moet gaan.
  En dat gescheld van je met woorden zoals poep, intelligentie en marionet, maakt totaal geen indruk op me. Je bla bla bla zegt meer over jezelf dan over mij. Een kronto blijft een kronto, meer zal het niet worden.

  Tja, ook weer zo één die fo soso naar school is geweest.


  Maak melding
 59. 25 februari 1980. De dag van de catastrofe. De catastrofe die begon met de machtsgreep van de sergeanten en zijn culminatie/apotheose kreeg op 8 december 1982. De moord op de maatschappij kritiek, de moord op de intelligentsia, de moord op de vrije pers in Suriname. Het moment dat het daglicht uit Suriname vertrok en Suriname de duisternis inging. Daarna kregen we de excessen als Moi Wana, de Tucajana’s, de verschillende moorden die plaats vonden in Suriname, verschillende militairen die door een zonnesteek om het leven kwamen, anderen die door het zwemmen verdronken, 3 jonge militairen die collectief zelfmoord zouden hebben gepleegd. Met bloed kunnen verschillende pagina’s in de geschiedschrijving van de jonge natie die Suriname was kon beschreven. En zolang de duivel en duivels niet uit het land worden verwijderd zal de duisternis in Suriname blijven voortduren.


  gemodereerd
 60. hé kronto , paarse kokosnoot nu zal jij wel voorop lopen ipv henkes op 25 februari naar de weg naar zee , nadat jullie die kraaienmars hebben voltooid , en paarse stinkzwijn als je dat beeld van Gandi weg haalt is jou keuze , maar let wel dat er veel mensen jou gaan weghalen en kopje onder in de zee .


  Maak melding
 61. Eigenlijk horen de dienstplichten militairen die in dienst waren tijdens de coupperiode, een vergoeding te krijgen van Nederland. Want door hun te doen heeft de groep van 16 de coup gepleegd op 25 februari 1980.
  Ik ken heren die niet in dienst wilden na de Coup maar moesten komen opdagen vooral heren van de lichting van 80-2, als je niet kwam aanmelden werd je thuis opgehaald.

  Vluchten naar Nederland had geen zin want het kon niet.


  gemodereerd
 62. 25 februari 1980. De dag van de catastrofe. De dag dat het land Suriname met het noodlot een engagement is aangegaan.
  De catastrofe werd op 25 februari 1980 ingeluid. Het land verloor zijn onschuld en de pad werd vereffend naar 8 december 1982. De apotheose, land werd geconfronteerd met het noodlot, het climax die heeft geleid naar de moorden. De moorden op de intelligentsia, naar de positieve krachten in de samenleving, de moord op de vrije pers, de moord op de vakbeweging.
  Daarna volgenden er nog vele moorden en excessen. Moi Wana, de Tucajanas, de vele onverklaarbare moorden die werden geconfronteerd met de blinde muur, de dood van vele soldaten geveld door een zogenaamde zonnesteek, de moord op de politieagenten in Tamanredjo, de moord de body guards van Brunswijk, de verschillende onverklaarbare moorden van militairen, en nog velen.
  Het periode dat het land zijn onschuld verloor en dat de geschiedenis van de jonge natie die Suriname was en is, in bloed kan worden geschreven.


  Maak melding
 63. @ WAT
  Jullie willen zaken opblazen, de historie zonder wettelijke toestemming veranderen, prediken terreur, maar zijn de grootste lafaards die op deze planeet rondlopen. Je kent de kosmische wet, iedere actie roept reactie op. Toen je huilde via WK en smeekte om Chan een kans te geven, zijn er velen geweest, die Chan een kans hebben gegeven.
  Hopelijk zal je genieten van wat komen zal.


  Maak melding
 64. Voor iedere actie tegen de Surinamer, zal er een tegenactie komen.
  Als je OCER vernietigd, wordt de olifant vernietigd, en alle hindoe tempels in heel Suriname, Alles wat Orange in haar symbool heeft, zal worden aangepakt dus de orange en rode vlaggen krijgen evenveel aandacht die jullie besteden aan de paarse vlaggen.
  Alle importen van buitenlandse producten zullen worden vernietigd, het volk zal moeten leren dat het verslaafd is aan buitenlandse voedsel. Dus aardappelen uien alle buitenlandse kruiden, sardine etc, gaan de lucht in. Als een deel van het volk moet ontberen, dan het gehele volk.
  De zogenaamde paleizen, waarin sommigen zich rijk wanen, gaan jullie zelf in brand steken.
  De drie vredige kerken en moskee aan de keizerstraat, zullen worden omgebouwd als hospitalen voor de slachtoffers die zullen vallen, en wanneer zij geen functie meer hebben worden platgebrand.
  Het motto zal zijn, geen hindoeïsme, geen islam, geen christendom en voor de zogenaamde joden, slavernij.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES