woensdag, februari 28, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname krijgt 36 miljoen nieuwe munten

Suriname krijgt 36 miljoen nieuwe munten

-

Does Travel & Cadushi Tours

Suriname heeft al geruime tijd een tekort aan munten. De Surinaamse regering gaat daarom 36 miljoen nieuwe munten laten slaan. Het gaat daarbij om drie miljoen stuks munten van SRD 2,50, tien miljoen munten van SRD 1, twaalf miljoen munten van 25 cent en elf miljoen van 10 cent.

Totaal is dat ruim SRD 21,6 miljoen waarde aan munten zei minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning in het parlement bij de behandeling van de wijziging van de Muntwet 1960. De kosten hiervoor zijn ongeveer 1,4 miljoen US dollar.

Het tekort aan munten heeft enorme invloed op de prijzen in de winkels. Dit ontstaat doordat winkeliers geen munten hebben om klanten wisselgeld te geven en daarom de prijzen van de goederen op hele bedragen afgerond worden. In veel gevallen geven winkeliers snoepjes als wisselgeld mee.

Dit zei de minister erover:

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

21 REACTIES
 1. SOSO KAAA.

  OMDAT HET MATERIAAL MEER WAARD IS DAN DE MUNT GEVEN MENSEN HET NIET UIT.

  JE KAN OOK NIKS KOPEN MET MUNTEN.

  ER IS NIKS DAT 1 SRD KOST.
  ER IS NIKS DAT 2.50 SRD KOST
  ER IS NIKS DAT 10 CENT KOST.

  MISSCHIEN KUNNEN DEZE MUNTEN GESLAGEN WORDEN IN ACHAIBERSING ZIJN ACHTERWERK. HIJ HOUDT ZICH LETTERLIJK BEZIG MET BULLSHIT.

  ER ZIJN VEEL BELANRIJKERE DINGEN OM TE DOEN OM SLANDSKAS TE VULLEN.


  gemodereerd
 2. Uitgaande van de unificatiekoers, bedraagt de totale waarde van de nieuwe munten (SRD 21,6 miljoen) ongeveer evenveel als de kosten om ze te laten slaan.
  Dit ter illustratie van de waardedaling van de SRD.
  ‘T is om te huilen.


  Maak melding
 3. Sammy+the+Queen, er staat geen SF of SRd op de munten, er staat alleen CENT. Hoe weet jij dat het geen SRD munten zijn? En wat zou het uitmaken, er is niets aan de hand als de overheid zou bepalen dat SRD en SF munten inwisselbaar zouden zijn, Omu Snesi zal de munten heus niet onder een vergrootglas of microscoop leggen.


  Maak melding
 4. Waar is al dat geld die( Ka) Bouter/Boefie had laten drukken in Duitsland???
  Zijn die ook verdwenen? Kan een aanhanger of een Rat van Kabouter dat effe uitleggen??


  Maak melding
 5. Zo…die chinees heeft dan weet kleingeld en hoeft voortaan geen lolypop te geven omdat hij geen kleingeld heeft. Wat mij bevreemd is dat niemand zich afvraagt waar al het kleingeld gebleven is, welnu we weten allemaal dat bouta tijdens zijn wanbewind voor miljoenen aan SRD’s heeft laten bijdrukken. Een groot gedeelte van het kleingeld dat in omloop was, is in opdracht van de toenmalige min. van financien, lees Boefdraad, vernietigd. Er was al jaren een groot tekort aan kleingeld, maar doordat het IMF (na het verstrekken van een lening) het verboden had, mocht er geen geld meer bijgedrukt worden.


  Maak melding
 6. @Henkes: veel wil ik niet zeggen maar wel dit: Let op het jaartal op de getoonde munten in de Eurolanden die de euromunt gebruiken zie je nimmer een afbeelding van de vorige munt1heid van die landen. Zo kennen we geen kwartjes meer dus bekijk het maar.


  Maak melding
 7. Minister Achaibarsingh, gebruik toch je verstand. Wat ga je met 10 cent doen? De kosten om de munten te slaan zijn evenveel waard van de totale geldwaarde. Dan zoek je eerst toch een andere oplossing. Of zie ik dat verkeerd!!


  gemodereerd
 8. Boesskowtoe
  Ik gebruikte de munten, behalve de 2,50, als “watchers”. Want ten tijde van de gulden waren ze niets waard en kon je er niets mee betalen tenzij je met een emmertje met munten naar de supermarkt zou gaan. Want zelfs de warung wilde toen de munten niet als betaalmiddel.
  In de periode toen 1 HFL bijkans 2.000 Sur. gulden waard was


  Maak melding
 9. Nu mogen de coalitie en oppositie een motie indienen.
  Kom op dit is onzin in 2021 munten drukken, grrrr.
  Gebruik dat geld om over te stappen op electronisch betalen. Groot voordeel is dat je de inkomsten kunt controleren van de belastingontduikers.
  Iedereen heeft een burgerpas(id-kaart) dus bankpas kan ook. De ‘kleine man’ (marktventer) kan werken met de apparaten die ze hier gebruiken op zomerfestivals. De kleinhandel verplichten om electronisch af te rekenen. Ga aub niet terug naar de middeleeuwen.


  Maak melding
 10. alles digitaal? zodat je constant in de gaten gehouden kan worden wat je koopt en waar je koopt voor hoeveel?
  cash geld gaat er nooit uit… vergeet het maar.
  want zelfs de witteboord criminelen kunnen dan hun roven niet meer verantwoordenmet onzin excuses.
  zoals het ebs geval….”het is verdampt”
  de waarde is dusdanig laag dat oteristen e.d. de moeite niet eens meer nemen om het in te wisselen voor hun eigen valuta… dus waarschijnlijk liggen die gewoon verspreid over de wereld in potjes met nutteloze buitenlandse valuta.
  dat de koers zo slecht is helpt ook niet mee in dit geval, aangezien bijna het hele land aan het pinaren is, hebben ze ook al het kleingeld nodig om rond te kunnen komen.


  Maak melding
 11. Zelfs een land als India met tientallen miljoenen ongeletterde mensen digitaliseert in snel tempo. Munten en biljetten gaan er echt uit. Helaas, want wat je in je hand hebt is echt van jou, wat op de bank staat is van de bank. Zij kunnen jou toegang tot jouw eigen rekening blokkeren naar believen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES