Ook eerherstel voor Surinaamse vakbondsleider Louis Doedel

22
Ook eerherstel voor Surinaamse vakbondsleider Louis Doedel
Louis Doedel

Het eerherstel van Anton de Kom zou het startschot kunnen zijn voor meer openheid over wat er allemaal heeft plaatsgevonden onder het koloniale bewind in Suriname, aldus de redactie van De Nieuws BV. Er zijn nog heel veel verhalen die onderzocht en verteld moeten worden. Bijvoorbeeld het tragische verhaal van Louis Doedel.

Louis Doedel was de voorman van de eerste arbeidersbeweging in Suriname. Hij kwam in de jaren dertig van de twintigste eeuw op voor werklozen en organiseerde massaprotesten tegen het koloniaal regime. Hij zette een protestkrant op en zorgde dat er een gaarkeuken kwam voor mensen die niet aan voedsel konden komen.

In 1937 werd hij opgepakt in opdracht van toenmalig gouverneur Kielstra vanwege zijn protesten en werd hij, net als meer activisten in die tijd, naar een inrichting gebracht waar hij 43 jaar lang opgesloten zat.

In De Nieuws BV pleiten historicus Mark Ponte en journalist Nina Jurna voor eerherstel voor de Surinaamse vakbondsleider.

22 REACTIES

 1. Jazeker ben het helemaal eens dat De heer doedel eerherstel moet krijgen.
  En als we toch bezig zijn met eerherstel dan vind ik dat ook moet voor Maxi Linder.
  Respect


  Maak melding

 2. mijn intresse gaat naar de nederlandse inmening van de militaire coupe in samen werking met de toenmalige militaire machthebbers. nederland wil dit niet vrijgeven. waarom????

  tjee


  Maak melding

 3. @Papati: Inmenging?? Heb je bewijzen daarvoor dan? Dat ze ervan wisten, zal ik nooit ontkennen, maar om hun de schuld te geven van de coup is veel te goedkoop…je moet een ander niet de schuld proberen te geven van de rotzooi en puinhoop die je zelf hebt veroorzaakt. We waren destijds een onafhankelijk land, ben je dat vergeten?
  Het wordt daarom tijd dat die archieven daarover openbaar worden en we allemaal nota ervan kunnen nemen.


  Maak melding

 4. Zijn borstbeeld op het terrein van SIVIS (vakbondschool) aan de Bonistraat op Geyersvlijt.
  gemodereerd

 5. De begraafplaats is sterk verwaarloosd.
  Deze mannen zijn op jacht naar geld. Etentje biedt meteen aan het graf schoon te maken en de naam zichtbaar te maken. Haai baai.
  gemodereerd

 6. Waarom zou Nederland willen bemoeien met het reilen en zeilen van een ex kolonie? Su was toen al 5 jaar onafhankelijk toen DB de macht naar zich toe trok,En de coup was de opmaat naar de tragische 8 decembermoorden.


  Maak melding

 7. Onze vergeten vrijheidsstrijders,Doedel ,Anton de Kom etc.Heeft Anton de Kom al een Standbeeld?!Ook Doedel verdient er een .!!!!Bedankt Jurna.Hoop dat Surinaamse Historici de ware geschiedenis durven te herschrijven zodat deze literatuur niet alleen op Surinaamse scholen maar ook op Nederlandse scholen verplichte literatuur wordt.
  gemodereerd

 8. Louis Doedel wan dja dja sranan man.
  Ik ben blij dat hij in ere wordt herstelt.
  Geef ere aan wie ere toekomt.
  Opo wi kondreman.
  gemodereerd

 9. IK ben niet Party gebonden, ik wil u alleen oproepen om zich Serieus op het heden en op de toekomst terichten.
  Dit omdat het verleden een tydrovende zaak is ,en de toekomst van het Landt als zodanig in zwaar weer verkeerd.
  vergelykt het met een Schip waarvan de Kapitien zowel de stuurman niet deugen en de matrozen aan het muiten zyn. een landt in extase, en men weet dat toch doet men er niks aan


  Maak melding

 10. Rbrown blijft maar herhalen dat we het verleden moeten vergeten. U bent een grapjurk
  Dat zegt iedere moordenaar, verkrachter, dief ook. Vergeet het verleden laten we naar de toekomst kijken mevrouw de rechter
  Meneer Rbrown zodra u iets geschreven heeft is het al verleden tijd dat weet u toch. u zou geloofwaardiger overkomen als u de zwarte bladzijden noemt en de criminelen met naam en daad noemt en het veroordeelt. Kunt u dat, wilt u dat. als u dit niet doet of net doet alsof u dit niet leest bedenk dan dat niemant u serieus neemt hier


  Maak melding

 11. zie je wel rbrowny met y , , dat niemand jij als paars schepsel je serieus neemt , weer een aanfluiting meneer Y , je zegt niet partijdig te zijn , maar elke letter , elk woord , elke zin , elke reactie met Y van jou dat je nog paarse bent dan een god , en jou god is toch die massa moordenaar bouta.


  Maak melding

 12. en rbrown , die Nederlanders van nu zijn best vergevend , en dat onze helden hun eerherstel eindelijk krijgen , Anton de Kom en nu ook Louis Doedel , en paarse lul deze helden als ze nog leven zullen ze de ndp en bouta verafschuwen.
  donderstraal eens op hier van WTK paarse eikel.


  Maak melding

 13. Weet je waarom Nederland niks tegen Bouterse doet. Omdat Nederland mee heeft gedaan aan bewapenen van Bouterse en co. Nederland heeft ze vermoord Bouterse voerde alleen de daad uit. Omdat ze dingen wisten wat Nederland in de doofpot wilde houden en nog steends.Kijk naar geheimhouding die pas 2060 openbaar wordt.Omdat dan alle vrantwoordelijke dan al zijn overleden.
  gemodereerd

 14. Ik had begrepen dat de documenten worden vrij gegeven. We hebben al inzicht gekregen over de correspondentie/ over het functioneren van Valk.
  Ja, mooie documentaire die gemaakt is ook uit een intrinsieke motivatie. Het opzoek gaan naar een oudoom/een familielid die uit de vergetelheid van de geschiedenis moet worden weggerukt. Heel mooi, voor mij als een boitie jongen, een mooie eye opener en werd ingeluid in de geschiedenis van Louie Doedel. kende Doedel niet, heb een paar keren zijn naam de revue zien passeren, maar had geen enkele associatie bij de naam Louie Doedel.
  Ik vroeg mij echt af kan deze intelligente man, zo een sociaal bewogen man, een man van de maatschappelijke- en directe actie gek zijn?? Iemand die zich had geïdentificeerd met de lot van de werkende klasse in Suriname.
  Zou deze man een hersenziekte hebben opgelopen. Want volgens een verpleegkundige zou hij dat zijn.
  Ik denk het zelf niet. Deze man is op een wrede-en inhumane manier monddood gemaakt, geestelijk- en lichamelijk kapot gemaakt door de Nederlandse kolonisatoren (Kielstra).
  Maar wat ik nooit heb begrepen en het grote onrecht die Louie Doedel is overkomen dat mensen/zijn familieleden nooit hebben ingegrepen in het onrecht die deze man is aangedaan. Familieleden hebben zich berust in het hem aangebrachte lot. Meer en meer rijpt bij mij het bewustzijn dat de Nederlandse kolonisatoren wrede kolonisators zijn geweest. Zie wat ze in Indië hebben uitgespookt.
  Ja, de roep naar rehabilitatie en naar een nieuwe geschiedschrijving over de misstanden in de voormalige kolonie moet zijn gestalte krijgen. Dat is het minste die we voor Louie Doedel kunnen doen.


  Maak melding

 15. Nederland heeft gas en olie geroken, dus alles wat Suriname graag erkend wil hebben komt aan de orde. Van A de Kom, L Doedel tot het Surinaams/Nederlands dossier dat voor 60 jaar!!!! geheim was verklaar VOORDAT SURINAME OLIE EN GAS VOND. Als de vos zijn passie preekt, boer pas op je ganzen!! Dem ontwikkeling disi a no zomaar, het is pure berekening! Natuurlijk rekenen zij op de VHP en haar trollen om voor hun de kritiek in de kiem te smoren. Daarom roep ik al heel lang dat deze partij op hoog niveau LANDVERRAAD pleegt!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.