zaterdag, juni 22, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenis'Nieuw Licht- Het Rijksmuseum en de slavernij': nieuwe film van Ida Does

‘Nieuw Licht- Het Rijksmuseum en de slavernij’: nieuwe film van Ida Does

-

Does Travel - naar Suriname

Wat gebeurt er als het belangrijkste nationale museum de blik, voor het eerst in zijn bestaan, op de Nederlandse slavernijgeschiedenis richt? In Nieuw licht, een hoogst actuele documentaire van regisseur Ida Does over de wording van de slavernijtentoonstelling in het Rijksmuseum is dat te zien. Het blijkt een pijnlijk en wrang proces, maar tegelijkertijd helend en bevrijdend. In Nieuw licht zien we wat het betekent als een museum zichzelf opnieuw uitvindt. Does filmde in Nederland, St. Eustatius en Suriname.

Eerder maakte de regisseur de prijswinnende film ‘Vrede, herinneringen aan Anton de Kom’ met de kinderen van De Kom, en ‘Amsterdam, sporen van suiker’ met Noraly Beyer en Typhoon. Deze laatste film ontving op het Caribbean Tales International Film festival in Toronto de prijs voor beste documentaire. Does ontving daar ook de Cinefam Award voor beste vrouwelijke regisseur van kleur.

Voor Nieuw Licht componeerde de bekende musicus Ronald Snijders de filmmuziek, terwijl singer-songwriter Sabrina Starke de soundtrack ‘Learn to love’ maakte.De filmposter is door beeldend kunstenaar Iris Kensmil geschilderd. De documentaire Nieuw Licht is geproduceerd door Memphis Features in coproductie met de NTR.

De film wordt uitgezonden op maandag 15 februari op NPO 2 om 20:25 en een herhaling is te zien op dinsdag 16 februari op NPO 2 om 14:25.De trailer van de documentaire is hieronder te zien:

opening
Fernandes Express
Passion in concert

8 REACTIES
 1. Wat is dat voor onzin, prijs voor de beste vrouwelijke regiseur van KLEUR? Waarom niet gewoon beste vrouwelijke regiseur of desnoods beste vrouwelijke regiseur van het Caraibisch gebied, Zuid America, Suriname of Nederland? (Ik weet niet waar Does zich thuis voelt). Stel dat Does een Surinaamse (kleurloze) Boeroe was, zou ze dan ook in aanmerking zijn gekomen voor deze prijs?


  Maak melding
 2. Tja, oorzaak en gevolg; maar de witman, de ba kra, bracht de transatlantische handel in slaafgemaakte mensen op gang – een misdaad tegen de menselijkheid zou men vandaag de dag zeggen.

  Enfin, 15 februari op NPO 2 om 20.25 wordt de hele documentaire Nieuw Licht van Ida Hoes uitgezonden.


  Maak melding
 3. Hollanders ruiken geld en dan gaan hun handel drijven bastaarden. Geld is heel belangrijk voor hollanders geld liegen en macht deze dingen zijn typische voor de hollander jammer genoeg. Creolen voor antillianen hun ruiken eten ze willen alleen vreten zeer vrijpostig praten ze netals hollanders over eten vreten deze mensen zeer zeer vrijpostig zoals het met geld bij hollanders gebeurt. Ik ken ze bijna allemaal zielig zijn ze.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES